Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O.J.Simpson – Κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της συζύγου του και πρωταγωνίστησε στη διαβόητη δίκη του αιώνα

O.J.Simpson – Κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της συζύγου του και πρωταγωνίστησε στη διαβόητη δίκη του αιώνα

Ο O.J. Simpson, του οποίου η άνοδος και η πτώση, από ήρωας του αμερικανικού ποδοσφαίρου σε κατηγορούμενο δολοφόνο και κρατούμενο στη φυλακή τροφοδότησε ένα φλογερό δημόσιο δράμα που γέννησε συζητήσεις για τη φυλή, τον πλούτο, τη δικαιοσύνη και την τιμωρία, πέθανε από καρκίνο, σύμφωνα με δήλωση μέλους της οικογένειάς του στο X.

Δεν ήταν σαφές πού ακριβώς πέθανε ο Simpson, αλλά η οικογένειά του δήλωσε ότι ήταν περιτριγυρισμένος από τα παιδιά και τα εγγόνια του όταν έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου. Ήταν 76 ετών.

Ο Simpson ήταν κάποτε ο πιο θαυμαστός αθλητής της χώρας, ένας από τους κορυφαίους παίκτες του NFL. Έγινε σταρ, δανείζοντας το όμορφο πρόσωπό του και την ευχάριστη προσωπικότητά του στις σλάπστικ ταινίες «Naked Gun» και στις κλασικές τηλεοπτικές διαφημίσεις της Hertz.

Κι έπειτα ήρθε η φυλακή

Εξέτισε την ποινή του στο Σωφρονιστικό Κέντρο Lovelock, 90 μίλια βορειοανατολικά του Reno, όπου έμεινε εννέα χρόνια από την 33ετή ποινή του μετά την καταδίκη του το 2007 για ένοπλη ληστεία, απαγωγή, συνωμοσία και άλλες κατηγορίες που προέκυψαν από την προσπάθειά του να ανακτήσει πολύτιμα αναμνηστικά που όπως ισχυρίστηκε του είχαν κλαπεί.

Η φυλάκισή του θεωρήθηκε ευρέως ως μια μακρόχρονη τιμωρία για τις δολοφονίες της πρώην συζύγου του, Νικόλ Μπράουν Σίμπσον, και του φίλου της, Ρόναλντ Λ. Γκόλντμαν, το 1994.

Αν και θεωρούνταν ένοχος για τις δολοφονίες, ο πρώην νικητής του τροπαίου Heisman του USC αθωώθηκε το 1995 σε μια θεαματική δίκη που ήταν γεμάτη με ενοχλητικά ερωτήματα, κανένα πιο διχαστικό από αυτό που έθεσε η ομάδα υπεράσπισης του Simpson: Αν ένας μαύρος στην Αμερική -ακόμη και αυτός που είχε ξεπεράσει τα φυλετικά σύνορα και είχε αποκτήσει σημαντικό πλούτο και κύρος- θα μπορούσε να δικαστεί χωρίς προκαταλήψεις για τους φόνους ενός λευκού ατόμου.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μας ενδιαφέρει ο O.J. Simpson 10 χρόνια μετά, 20 χρόνια μετά, είναι τι μας είπε για τη φυλή σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Jeffrey Toobin του New Yorker

O.J.Simpson με την πρώτη γυναίκα του / Photo: Wikimedia Commons

Φυλετικές διακρίσεις και ερωτηματικά

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν βαθιά ρήγματα μεταξύ μαύρων και λευκών στο ζήτημα της αθωότητάς του. Όταν ένα κατά κύριο λόγο μαύρο σώμα ενόρκων τον άφησε ελεύθερο, οι φυλετικές υποψίες έγιναν ακόμη πιο έντονες.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μας ενδιαφέρει ο O.J. Simpson 10 χρόνια μετά, 20 χρόνια μετά, είναι τι μας είπε για τη φυλή σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Jeffrey Toobin του New Yorker.

Η αθώωση του Simpson ήταν μόνο το πρώτο κεφάλαιο σε ένα μακρύ νομικό έπος. Το 1997 ένα κατά κύριο λόγο λευκό σώμα ενόρκων στη Σάντα Μόνικα τον έκρινε υπεύθυνο για τους θανάτους σε μια αστική αγωγή που κατέθεσαν οι οικογένειες Μπράουν και Γκόλντμαν. Υποχρεωμένος να καταβάλει στις οικογένειες 33,5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, ο Simpson εγκατέλειψε το κτήμα του στο Μπρέντγουντ και μετακόμισε στη Φλόριντα, εν πολλοίς για να αποφύγει την αστική απόφαση.

Η επιθυμία του να θωρακίσει τα περιουσιακά του στοιχεία έθεσε σε κίνηση τα γεγονότα που τελικά θα τον έστελναν στη φυλακή: Μια ληστεία σε ένα φτηνό δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας το 2007. Μετά από μια σύντομη δίκη που έλαβε ελάχιστη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής τον κήρυξε ένοχο, 13 χρόνια ακριβώς μετά την αποκαλούμενη «δίκη του αιώνα» που τον είχε απελευθερώσει.

«Προσπαθούσα να ανακαλύψω ποιος ήμουν»

Ο Orenthal James Simpson γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1947 σε ένα συγκρότημα κατοικιών στο υποβαθμισμένο τμήμα Potrero Hill του Σαν Φρανσίσκο. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Jimmie, ενός τραπεζικού φύλακα, και της Eunice, μιας νυχτερινής νοσοκόμου στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο. Είδε ελάχιστα τον πατέρα του μετά τον χωρισμό των γονιών του όταν ήταν πέντε. Ο Simpson δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Parents, το 1977, ότι δυσανασχετούσε με την απουσία του πατέρα του, «ειδικά όταν έγινα έφηβος και προσπαθούσα να ανακαλύψω ποιος ήμουν».

Έπασχε από ραχίτιδα όταν ήταν παιδί και είχε πολύ αδύνατα, στραβά πόδια που προσέλκυαν χλευασμούς από τα παιδιά της γειτονιάς. Η μητέρα του έφτιαξε ένα σετ από αυτοσχέδια καλούπια για τα πόδια που τον βοήθησαν να βελτιωθεί αρκετά ώστε να παίξει ποδόσφαιρο στο Γυμνάσιο Galileo. Αλλά η άλλη εξωσχολική του δραστηριότητα ήταν να κλέβει καπάκια και πίτες με μια συμμορία που ονομαζόταν Περσικοί Πολεμιστές. «Ήμουν πάντα ο αρχηγός – ο πιο κακός γάτος εκεί», θυμάται.

Τον φώναζαν O.J., αλλά ήταν επίσης γνωστός ως «The Juice»

Όταν έκανε διαφημίσεις / Photo: Wikimedia Commons

Όταν βρήκε ποιος ήταν

Στη συνέχεια εισήχθη στο San Francisco City College, όπου σημείωσε 54 touchdowns σε μία σεζόν. Στο USC, ήταν ο πρώτος παίκτης στο ράνκινγκ για δύο σεζόν και το 1968, την τελευταία του χρονιά, κατέκτησε την υψηλότερη τιμή στο κολεγιακό ποδόσφαιρο, το τρόπαιο Heisman. Ήταν δεύτερος την προηγούμενη χρονιά.

Τον πήραν οι Buffalo Bills στο ντραφτ του 1969 στην National Football League, αλλά προβλημάτισε όταν απαίτησε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στον επαγγελματικό αθλητισμό των ΗΠΑ – 650.000 δολάρια που καταβλήθηκαν σε πέντε χρόνια. Αρχικά ο Simpson απογοήτευσε αλλά κατέληξε να είναι ο πρώτος παίκτης της ομάδας σε ράνκινγκ για εννέα συνεχόμενα χρόνια.

Είχε το δικό του στυλ τρεξίματος

Το 1973 έσπασε τα ρεκόρ του NFL, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης σε μία σεζόν ξεπερνώντας τον Τζιμ Μπράουν –κάτι που κάποτε θεωρούνταν ανέφικτο. Ήταν παίκτης της χρονιάς στο NFL το 1972, το 1973 και το 1975, αλλά έφτασε μόνο μία φορά στα πλέι οφ και δεν έφτασε ποτέ στο Super Bowl.

Το στυλ του ήταν ιδιότυπο, γνωστό για τα στριφογυριστά, εύστροφα τρεξίματα που έφερναν σε αμηχανία τους αντιπάλους. «Ο O.J. έρχεται ακριβώς από πάνω σου, σε κοιτάζει στα μάτια και μετά – τσαφ- εξαφανίζεται», δήλωσε ο πρώην αμυντικός των Pittsburgh Steelers, Joe Greene, στο Newsweek το 1975.

Τον φώναζαν O.J., αλλά ήταν επίσης γνωστός ως «The Juice».

«Μια επεκτατική, ολοκληρωμένη προσωπικότητα»

Εκτός από τα αθλητικά του χαρίσματα, είχε αυτό που ο Pete Axthelm του Newsweek αποκάλεσε «μια επεκτατική, ολοκληρωμένη προσωπικότητα» που ήταν ελκυστική για τους μεγιστάνες του Χόλιγουντ και τους διαφημιστές της λεωφόρου Μάντισον.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, το χαρισματικό αθλητικό είδωλο έπαιζε σε ταινίες όπως «The Towering Inferno» και «The Cassandra Crossing» και έτρεχε στα αεροδρόμια ως πρωταγωνιστής μιας τηλεοπτικής καμπάνιας της Hertz για την ενοικίαση αυτοκινήτων.

Το 1979 αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο έπειτα από μια αδιάφορη σεζόν με τους San Franciscο, την ίδια χρονιά που ο 12ετής γάμος του με την πρώην Marguerite L. Whitley έληξε με διαζύγιο.

Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε τρία παιδιά: Τους Arnelle, Jason και Aaren. Τον Αύγουστο του 1979, η Aaren, 23 μηνών τότε, πνίγηκε στην οικογενειακή πισίνα. Ο Simpson σπάνια συζητούσε δημόσια για το ατύχημα.

Την Πρωτοχρονιά του 1989, όμως, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στο 100 κάλεσε την αστυνομία στο σπίτι των Σίμσον. Όταν η αστυνομία έφτασε στις 3:30 π.μ., η Νικόλ βγήκε βιαστικά από τους θάμνους όπου κρυβόταν

Η Νικόλ Μπράουν / Photo: Wikimedia Commons

Ξανθιά, όμορφη και 30 χρόνια νεότερή του

Όταν συνέβη αυτή η τραγωδία, ο Σίμπσον έβγαινε ήδη με τη Νικόλ Μπράουν, την οποία είχε γνωρίσει το 1977 όταν ήταν σερβιτόρα σε ένα νυχτερινό κέντρο του Μπέβερλι Χιλς, το Daisy. Πρώην πριγκίπισσα του χορού στο λύκειο Dana Hills στο Orange County, ήταν ξανθιά, όμορφη και 30 χρόνια νεότερή του.

Παράτησε το κολέγιο Saddleback στο Mission Viejo για να συγκατοικήσει με τον διάσημο running back και, αφού έζησαν μαζί για αρκετά χρόνια, παντρεύτηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 1985. Το πρώτο τους παιδί, η Σίντνεϊ, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ο γιος τους, ο Τζάστον, γεννήθηκε το 1988.

Όταν ο Σίμπσον εισήχθη στο Pro Football Hall of Fame το 1985, ευχαρίστησε τη Νικόλ, σημειώνοντας ότι μπήκε στη ζωή του «σε μια περίοδο που είναι ίσως η πιο δύσκολη για έναν αθλητή, στο τέλος της καριέρας μου. Μετέτρεψε εκείνα τα χρόνια σε μερικά από τα καλύτερα χρόνια που είχα στη ζωή μου».

Έγινε αθλητικός παρουσιαστής για το NBC και το ABC, συμπεριλαμβανομένου ενός σύντομου κύκλου ως αντικαταστάτης του Howard Cosell στο «Monday Night Footbal»». Έπαιξε έναν επιρρεπή στην καταστροφή ντετέκτιβ στις ταινίες «Naked Gun».

Δείτε το βίντεο 

Ζούσαν ζωή χαρισάμενη

Οι ασχολίες του τού επέτρεψαν να προσφέρει στη Νικόλ μια λαμπερή ζωή. Εκτός από το κτήμα των 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Brentwood, είχαν δεύτερα σπίτια στη Laguna Beach και τη Νέα Υόρκη, τη δική του και τη δική της Ferrari και συχνές διακοπές στο Vail, το Aspen και τη Χαβάη.

Αλλά η σχέση τους ήταν ασταθής. Τσακώνονταν και τα έβρισκαν ξανά, τακτικά.

Την Πρωτοχρονιά του 1989, όμως, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στο 100 κάλεσε την αστυνομία στο σπίτι των Σίμσον. Όταν η αστυνομία έφτασε στις 3:30 π.μ., η Νικόλ βγήκε βιαστικά από τους θάμνους όπου κρυβόταν. Τα χείλη της είχαν σκιστεί, το μάτι της ήταν μαύρο και ένα αποτύπωμα χεριού ήταν ορατό στο λαιμό της. «Θα με σκοτώσει, θα με σκοτώσει», φώναζε, σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας. Ο διάσημος πρώην αθλητής βγήκε από το σπίτι και φώναξε: «Έχω δύο γυναίκες και δεν θέλω πια αυτή τη γυναίκα στο κρεβάτι μου».

Παραδέχτηκε την ενδοοικογενειακή βία  

Ο Simpson δήλωσε ότι δεν αμφισβήτησε την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας και διατάχθηκε να πληρώσει πρόστιμο 700 δολαρίων, να λάβει ψυχιατρική συμβουλευτική και να εκτελέσει 120 ώρες κοινωνικής εργασίας. Του επιβλήθηκε επίσης διετής αναστολή. Το ζευγάρι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε τον καβγά «μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό».

Το 1992, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο. Ο Simpson κράτησε το σπίτι στο Μπρέντγουντ, ενώ η Νικόλ και τα παιδιά μετακόμισαν σε ένα αρχοντικό λίγα χιλιόμετρα μακριά. Άρχισε να βγαίνει με το μοντέλο Paula Barbieri, αλλά οι φίλοι του έλεγαν ότι παρέμενε παθιασμένος με την πρώην σύζυγό του.

Σε μια κασέτα από το 100 στις 25 Οκτωβρίου 1993 -που προβλήθηκε ευρέως μετά τους φόνους- η Νικόλ ακούγεται να παρακαλεί τον τηλεφωνητή για βοήθεια. Είπε ότι ο O.J. είχε σπάσει την πόρτα της και «τρελαινόταν».

Υπήρξαν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες συμφιλίωσης. Στα τέλη Μαΐου, η Νικόλ είπε στην οικογένειά της ότι είχε τελειώσει με τον O.J.

Δείτε το βίντεο 

Η αντίστροφη μέτρηση

Στις 12 Ιουνίου toy 1994, ο Simpson παρακολούθησε το χορευτικό ρεσιτάλ της κόρης του, Σίντνεϊ. Σύμφωνα με μάρτυρες, καθόταν μόνος του και κοίταζε επίμονα την πρώην σύζυγό του κατά τη διάρκεια της παράστασης. Όταν εκείνη έφυγε για ένα δείπνο μετά το ρεσιτάλ με τα παιδιά της, ο Simpson φυσικά, δεν ακολούθησε γιατί δεν ήταν προσκεκλημένος.

Μετά το δείπνο σε ένα εστιατόριο της γειτονιάς, το Mezzaluna, η Νικόλ και τα παιδιά απολάμβαναν παγωτό Ben and Jerry’s. Επιστρέφοντας στο σπίτι, η μητέρα της τής τηλεφώνησε γύρω στις 9:40 μ.μ. για να ζητήσει από τη Νικόλ να πάρει ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως που είχε αφήσει στο εστιατόριο. Η Νικόλ ειδοποίησε τον φίλο της, τον Γκόλντμαν, ο οποίος ήταν σερβιτόρος στο εστιατόριο. Είπε ότι θα έφερνε τα γυαλιά αφού έφευγε από τη δουλειά του γύρω στις 10 μ.μ.

Περισσότερο από μια ώρα αργότερα, δύο πτώματα καλυμμένα στο αίμα θα βρίσκονταν έξω από το διαμέρισμα της Νικόλ, στο Bundy Drive. Όταν έφτασε η αστυνομία, βρήκε τη Νικόλ, 35 ετών, με μια βαθιά, μεγάλη πληγή στο λαιμό της. Ο Γκόλντμαν, 25 ετών, είχε μαχαιριές στο λαιμό, τους πνεύμονες και την κοιλιά.

Περισσότερο από μια ώρα αργότερα, δύο πτώματα καλυμμένα στο αίμα θα βρίσκονταν έξω από το διαμέρισμα της Νικόλ, στο Bundy Drive

Photo: Wikimedia Commons

Η Νικόλ και ο Γκόλντμαν/ Photo: YouTube

Τα παιδιά κοιμόντουσαν στον επάνω όροφο

Όταν η αστυνομία προσπάθησε να ειδοποιήσει τον Simpson, έμαθαν ότι είχε φύγει με πτήση στις 11:45 μ.μ. για το Σικάγο για μια συνάντηση με στελέχη της Hertz. Μέχρι την επόμενη μέρα, το κτήμα του στην οδό Rockingham Road είχε μετατραπεί σε τόπο εγκλήματος.

Η αστυνομία είχε ανακαλύψει κηλίδες αίματος στο δρόμο και ένα ματωμένο γάντι στην αυλή του, που φαινόταν να ταιριάζει με αυτό που βρέθηκε στην Bundy Drive. Βρήκαν ίχνη αίματος σε ένα λευκό Ford Bronco που ήταν ατάκτως σταθμευμένο στο πεζοδρόμιο. Ο διάσημος κάτοικος του κτήματος έγινε γρήγορα το επίκεντρο της έρευνας.

Η μόνιμη εικόνα από τις ημέρες αμέσως μετά τους φόνους θα ήταν το Bronco να κινείται σε τρομακτικά άδειους αυτοκινητόδρομους, ακολουθούμενο από έναν στόλο αστυνομικών αυτοκινήτων. Για επτά ώρες την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, ο διάσημος πρώην αθλητής κατάφερνε να ξεφεύγει από τις αρχές, οι οποίες είχαν προγραμματίσει να τον συλλάβουν εκείνο το πρωί. Πίσω από το τιμόνι του Bronco βρισκόταν ο παιδικός φίλος του Simpson και πρώην συνάδελφος του στο NFL, ο A.C. Cowlings. Στο πίσω κάθισμα, που σύμφωνα με πληροφορίες κρατούσε ένα όπλο στο κεφάλι του, βρισκόταν ο Simpson.

Δείτε την καταδίωξη 

Μια καταδίωξη σε real time

Πληροφορημένοι από τα δελτία ειδήσεων, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε κατά μήκος της διαδρομής του Bronco καθώς διέσχιζε τις κομητείες Orange και Los Angeles. Κάποιοι περαστικοί ζητωκραύγαζαν «Πάμε, O.J., πάμε!» ενώ το Bronco περνούσε, βλέποντας τον θρύλο μέσα.

Υπολογίζεται ότι 95 εκατομμύρια άνθρωποι -περισσότεροι από τον αριθμό των ανθρώπων που είδαν το Super Bowl εκείνη τη χρονιά- παρακολούθησαν την καταδίωξη με αργή ταχύτητα στην τηλεόραση. Αργότερα, ορισμένοι σχολιαστές θα εντόπιζαν τις ρίζες της ριάλιτι τηλεόρασης στη σουρεαλιστική καταδίωξη 60 μιλίων που καθήλωσε το έθνος και κατέληξε χωρίς βία στο σπίτι του Simpson, όπου τελικά παραδόθηκε.

«Μη με λυπάστε», ανέφερε ο Simpson σε ένα σημείωμα αυτοκτονίας που διάβασε ο φίλος του, δικηγόρος Ρόμπερτ Καρντάσιαν, σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Το σημείωμα κατέληγε με μια έκκληση:  «Παρακαλώ σκεφτείτε τον πραγματικό O.J. και όχι αυτό το χαμένο πρόσωπο».

Η αρχή της ριάλιτι τηλεόρασης

Η Laurie Levenson, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Loyola, η οποία έγινε σταθερό μέλος ως αναλύτρια του CBS κατά τη διάρκεια της δίκης, δήλωσε ότι η υπόθεση και η καταδίωξη έγιναν πολιτιστικό σημείο αναφοράς. «Πραγματικά ορίζει τον συνδυασμό της σύγχρονης ποπ κουλτούρας με το σύγχρονο σύστημα δικαιοσύνης», δήλωσε η Levinson. «Ήταν η απαρχή της ριάλιτι τηλεόρασης. Ακολουθούσες το Bronco. Παρακολουθούσατε τη δίκη. Ακολουθούσες τα πάντα μετά. Είναι σαν να συνεχίζεται το κυνήγι του Bronco».

Η δίκη ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου 1995 στην αίθουσα του δικαστή Lance Ito στο κέντρο του Λος Άντζελες, η απόφαση του οποίου να επιτρέψει την τηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας επικρίθηκε αργότερα έντονα.

Γρήγορα ονομάστηκε η «δίκη του αιώνα», και προσέφερε ένα καστ από επιδέξιους δικηγόρους – τον Johnnie L. Cochran Jr. και τον Robert Shapiro που ηγήθηκαν της υπεράσπισης και τους Marcia Clark και Christopher Darden για την πολιτική αγωγή – και ενδιαφέροντες δευτερεύοντες χαρακτήρες, από τη συμπαθή αδελφή της Νικόλ, τη Ντενίς Μπράουν μέχρι τον «τσαλακωμένο» επισκέπτη του σπιτιού, Kato Kaelin. Ο συγγραφέας του Vanity Fair, Dominick Dunne, αποκάλεσε τη δίκη «ένα μεγάλο μυθιστόρημα σκουπιδιών που ζωντανεύει».

Δείτε μέρος της δίκης 

Ένας ζηλιάρης άντρας

Η εισαγγελία παρουσίασε ευρήματα DNA σύμφωνα με τα οποία το αίμα που βρέθηκε δίπλα στα αποτυπώματα παπουτσιών που άφησαν στη σκηνή του εγκλήματος ανήκε στον Simpson (ο οποίος φορούσε το ίδιο μέγεθος παπουτσιών με το αποτύπωμα), το αίμα που βρέθηκε σε μια κάλτσα στην κρεβατοκάμαρά του ανήκε στη Νικόλ και το αίμα που εντοπίστηκε στο Bronco του ανήκε στον Γκόλντμαν.

Όσον αφορά το κίνητρο, οι εισαγγελείς παρουσίασαν τον Simpson ως έναν ζηλιάρη άνδρα που είχε εμμονή με την πρώην σύζυγό του και ήταν απογοητευμένος που δεν μπορούσε πλέον να την ελέγχει με ακριβά δώρα, απειλές και ξυλοδαρμούς. Σκότωσε τον Γκόλντμαν «επειδή μπήκε στη μέση».

Η υπεράσπιση κατέρριψε τα αποδεικτικά στοιχεία DNA, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία συνωμότησε για να κατασκευάσει και να μολύνει τα αποδεικτικά στοιχεία.

Μετέτρεψε ένα βασικό πειστήριο, το ματωμένο γάντι, σε σύμβολο επίσημης κακοδικίας.

Η κακοποιημένη Νικόλ 

Ο ρατσιστής αστυνομικός

Οι δικηγόροι του Simpson όχι μόνο ισχυρίστηκαν ότι το γάντι που βρέθηκε στην αυλή του πελάτη τους και ταίριαζε με εκείνο που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος είχε τοποθετηθεί από έναν ρατσιστή αστυνομικό – τον ντετέκτιβ Μαρκ Φούρμαν, του οποίου οι υποτιμητικές αναφορές στους Αφροαμερικανούς και οι κομπασμοί για την κατασκευή αποδεικτικών στοιχείων αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο – αλλά τα γάντια δεν ταίριαζαν καν όταν ο Darden ζήτησε από τον Simpson να τα δοκιμάσει.

«Είναι πολύ μικρά», είπε ο Simpson, πασχίζοντας να τραβήξει τα γάντια. Αυτές ήταν οι μόνες λέξεις που είπε στους ενόρκους κατά τη διάρκεια της 10μηνης δίκης.

Η δραματική επίδειξη έδωσε στον Cochran Jr. την ατάκα που εδραίωσε την τελική του επιχειρηματολογία: «Αν δεν ταιριάζουν», τόνισε, «πρέπει να τον αθωώσετε».

Και λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα οι ένορκοι αθώωσαν τον διάσημο κατηγορούμενο, αφού συσκέφθηκαν μόλις τρεις ώρες. Αλλά ο Simpson δεν ήταν ποτέ ξανά πραγματικά ελεύθερος.

H νέα δίκη

Η αστική δίκη πραγματοποιήθηκε το 1996 και βάθυνε το πορτρέτο του Simpson ως θύτη. Οι πιο φιλελεύθεροι κανόνες που επιτρέπουν τα αποδεικτικά στοιχεία από φήμες επέτρεψαν στους δικηγόρους των οικογενειών tvn Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και Ρον Γκόλντμαν να χρησιμοποιήσουν αποσπάσματα από τα ημερολόγια της δολοφονημένης γυναίκας.

Οι ημερολογιακές εγγραφές περιέγραφαν λεπτομερώς περιστατικά κατά τα οποία ο Simpson την τρομοκρατούσε με όπλο, της φώναζε, την έλουζε με βρισιές, προσπαθούσε να την εξαναγκάσει να κάνει έκτρωση του αγέννητου γιου τους και την απειλούσε ότι θα την παρέδιδε στην Εφορία.

Αυτή τη φορά, ο Simpson κατέθεσε.

Αρνήθηκε ότι χτύπησε ή ξυλοκόπησε ποτέ τη Νικόλ. Αντιθέτως, έδωσε μια εικόνα του εαυτού του ως ενός ανήσυχου συζύγου που την περιέθαλψε μετά το διαζύγιό τους για να ξεπεράσει την πνευμονία και ανησυχούσε για εκείνη ακόμη και όταν άρχισε να έχει σχέση με κάποια άλλη.

Photo: Wikimedia Commons

Υπεύθυνος για το θάνατο της Νικόλ και του φίλου της

Αλλά η κατάθεσή του δεν κατάφερε να πείσει τους λευκούς κυρίως ενόρκους. Αφού συσκέφθηκαν επί τρεις ημέρες, εξέδωσαν ομόφωνη ετυμηγορία εναντίον του. Το να τον θεωρήσουν υπεύθυνο για το θάνατο της Νικόλ και του φίλου της ήταν ό,τι πιο κοντινό μπορούσε να κάνει το νομικό σύστημα στο να τον χαρακτηρίσει δολοφόνο.

Ο Simpson αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του στο Μπρέντγουντ, όπου διέμενε 20 χρόνια, σε δημοπρασία αρκετούς μήνες αργότερα- το σπίτι κατεδαφίστηκε το 1998. Δύο χρόνια αργότερα, μετακόμισε στη Φλόριντα, όπου οι νόμοι τον διευκόλυναν να προστατεύσει τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία. Έζησε από τη σύνταξη και τις επενδύσεις του ύψους 19.000 δολαρίων τον μήνα από το NFL.

Το 2006 έγραψε το «If I Did It», ένα παράξενο βιβλίο «φανταστικών απομνημονευμάτων» για το πώς θα μπορούσε να έχει διαπράξει τους φόνους. Το ενδεχόμενο να επωφεληθεί από το βιβλίο προκάλεσε τέτοια οργή που η αρχική εκδότρια, η Τζούντιθ Ρίγκαν, απολύθηκε και χιλιάδες αντίτυπα καταστράφηκαν.

Ο μυστηριώδης αγοραστής

Σε μια προσπάθεια να εισπράξει την αστική ετυμηγορία, ο πατέρας του Γκόλντμαν, Φρεντ, απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου και το εξέδωσε το 2007. Το βιβλίο, το οποίο έγινε μπεστ σέλερ, περιείχε το αρχικό χειρόγραφο του Simpson, αλλά με εισαγωγή από τους Γκόλντμαν, οι οποίοι θεωρούσαν την ιστορία ως ομολογία του αθλητή-σταρ.

Ο Φρεντ Γκόλντμαν υπέθεσε αργότερα ότι η απώλεια του βιβλίου έσπρωξε τον Simpson στα άκρα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2007, συγκέντρωσε μια ομάδα πρώην κατάδικων για να αντιμετωπίσει τους εμπόρους αναμνηστικών Bruce Fromong και Alfred Beardsley, τους οποίους ένας μεσάζων είχε παρασύρει σε ένα δωμάτιο στο Palace Station Hotel & Casino στο Λας Βέγκας.

Τους είπαν να περιμένουν έναν «μυστηριώδη αγοραστή», αλλά έμειναν άναυδοι όταν ο Simpson εισέβαλε στο δωμάτιο με την κουρελιασμένη ομάδα των συνεργατών του, δύο από τους οποίους κρατούσαν όπλα καθώς ο πρώην παίκτης απαιτούσε την επιστροφή ορισμένων αντικειμένων που έλεγε ότι του ανήκαν. Έφυγε με μια τσάντα γεμάτη αναμνηστικά, μεταξύ των οποίων μια μπάλα ποδοσφαίρου της ομάδας All-American και τρεις μπάλες αγώνων που έγραφαν τις ημερομηνίες που είχε σπάσει τα ρεκόρ.

Από την φυλακή στο σπίτι των 5.000 τ.μ.

Ο Simpson συνελήφθη τρεις ημέρες αργότερα με κατηγορίες που περιλάμβαναν ένοπλη ληστεία και απαγωγή. Στη δίκη του, η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν άδεια. Κατά την καταδίκη του ήταν μετανιωμένος.

«Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να βλάψω κανέναν, να κλέψω κάτι από κανέναν. Ήθελα απλώς τα προσωπικά μου πράγματα», είπε στον δικαστή αφού άκουσε την ποινή του. Στη συνέχεια, με τους καρπούς αλυσοδεμένους σε μια αλυσίδα γύρω από τη μέση του, οδηγήθηκε στο κελί του.

Πολύ πριν η πόλη ξυπνήσει ένα φθινοπωρινό πρωινό του 2017, ο Simpson βγήκε από το σωφρονιστικό κέντρο Lovelock έξω από το Ρίνο, ελεύθερος άνθρωπος για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια. Δεν πήγε μακριά, μετακομίζοντας σε σπίτι 5.000 τετραγωνικών μέτρων στο Λας Βέγκας, με μια Bentley στο δρόμο.

Τα μέσα ενημέρωσης είχαν ενημερωθεί ότι θα αποφυλακιστεί την επόμενη μέρα, οπότε είχε το πρωινό της ερήμου για τον εαυτό του καθώς οδηγούνταν προς το Λας Βέγκας. Ήταν ένα τελευταίο κόλπο για έναν άνθρωπο που είχε περάσει μια ζωή τρέχοντας μακριά από τα μπλεξίματα.

*Με στοιχεία από latimes.com

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024