Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Όλα τα μάτια στη Ράφα» - Όλο και πιο πιθανή η χερσαία εισβολή στην «πλημμυρισμένη» από αμάχους περιοχή

Live: «Όλα τα μάτια στη Ράφα» – Όλο και πιο πιθανή η χερσαία εισβολή στην «πλημμυρισμένη» από αμάχους περιοχή

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε τη στρατιωτική εισβολή στη Ράφα - Το Ισραήλ συνεχίζει να στοχοποιεί αμάχους σε κέντρα διανομής βοήθειας με δεκάδες θύματα

Νέα επίθεση στη βόρεια Γάζα άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς σύμφωνα με τις αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι στοχοποίησε αιτούντες βοήθεια και δήλωσε ότι ερευνά το περιστατικό.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα παρά την κριτική που του άσκησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικάνικη Γερουσία που πρότεινε να διεξαχθούν εκλογές στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν σχέδιο ψηφίσματος για το ΣΑ του ΟΗΕ που καλεί σε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να διεξαχθεί άμεσα ψηφοφορία για την υιοθέτηση του κειμένου.

Το Ισραήλ επιμένει ότι οι προτάσεις της Χαμάς για εκεχειρία είναι εξωπραγματικές.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

07:00 «Απάνθρωπες» οι ρίψεις βοήθειας από αέρος

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, επέκρινε την παράδοση βοήθειας από αέρος στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στο X, αναφέρει ότι μια τέτοια τακτική είναι «ανασφαλής, πολύ ακριβή, αναποτελεσματική και απάνθρωπη», προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για τη δημιουργία ασφαλών διαδρομών μεταφοράς της βοήθειας από την ξηρά.

06:00 «Του ράγισαν την καρδιά» όσα είδε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Στη Γάζα, οι γιατροί δεν βλέπουν πλέον «μωρά φυσιολογικού μεγέθους»: αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες Παρασκευή «τρομοκρατημένος» για τις κατά μέσο όρο 180 γυναίκες οι οποίες, πεινασμένες, αφυδατωμένες, φέρνουν παιδιά στον κόσμο στον παλαιστινιακό θύλακο κάθε μέρα.

«Προσωπικά, φεύγω από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα με τρόμο για το ένα εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια, για τις 650.000 γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, πάνω απ’ όλα για τις 180 γυναίκες που γεννούν καθημερινά», τόνισε ο Ντόμινικ Αλεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ψηφιακά, μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ.

Οσα είδε διασχίζοντας τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είπε πως «του ράγισαν την καρδιά», κάνοντας λόγο για «απερίγραπτα συναισθήματα» στα μάτια των ανθρώπων (περισσότερα εδώ).

05:00 Η Χαμάς επικρίνει τον διορισμό παλαιστίνιου πρωθυπουργού

Ο διορισμός ενός προσώπου πιστού στον Μαχμούντ Αμπάς ως παλαιστίνιου πρωθυπουργού θα «ενισχύσει τις διαιρέσεις» και αποδεικνύει την «αποσύνδεση της Παλαιστινιακής Αρχής από την πραγματικότητα», καταγγέλλουν η Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ και άλλες οργανώσεις.

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης χωρίς εθνική συναίνεση θα επιδεινώσει τις (ενδοπαλαιστινιακές) διαιρέσεις», προειδοποιεί η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το μαρξιστικό Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), δύο οργανώσεις που επίσης θεωρούνται τρομοκρατικές από το Ισραήλ, συνυπογράφουν την ανακοίνωση (περισσότερα εδώ).

04:00 Νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν τρεις βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον πλοίων επιφανείας (ASBMs) προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας, ανακοίνωσε μέσω X το μικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε ζημιές σε εμπορικά ή πολεμικά πλοία, διαβεβαίωσε η CENTCOM.

02:59 Η Μαλαισία καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό Nuseirat

Η Μαλαισία καταδικάζει την «παράλογη», όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat της Γάζας στις 14 Μαρτίου.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε ενώ το προσωπικό του καταυλισμού ετοιμαζόταν να διανείμει τρόφιμα, τα οποία είχαν δωρηθεί μέσω του Ανθρωπιστικού Καταπιστευματικού Ταμείου για τον λαό της Παλαιστίνης, ενός ταμείου που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας.

«Αυτή η καταδικαστέα πράξη επίθεσης εναντίον αθώων πολιτών υπογραμμίζει την κατάφωρη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές αρχές», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Μαλαισία καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να «παρέμβει άμεσα» και να θέσει το Ισραήλ προ των ευθυνών του.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη και να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων φρικαλεοτήτων», σημειώνεται.

02:41 Σπάνια συνάντηση στελεχών της Χαμάς και των Χούθι για τον «συντονισμό» των ενεργειών τους

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς και των υεμενιτών ανταρτών Χούθι συναντήθηκαν πρόσφατα για να συζητήσουν τον «συντονισμό» των ενεργειών τους εναντίον του Ισραήλ, αποκάλυψαν χθες Παρασκευή το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του σε παλαιστινιακές παρατάξεις (στη φωτογραφία του Houthi Media Center/via Reuters, επάνω, παλαιστινιακές και υεμενίτικες σημαίες σε συγκέντρωση ανταρτών Χούθι κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά της Υεμένης).

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, ηγέτες των δυο οργανώσεων, καθώς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP, μαρξιστικό), είχαν «την περασμένη εβδομάδα» ιδιαίτερα «σημαντική συνάντηση» με στελέχη της Ανσάρ Αλλάχ (Υποστηρικτές του Θεού), οργάνωσης πιο γνωστής με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών της, των Χούθι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, η ακριβής τοποθεσία της οποίας και το ποιοι συμμετείχαν δεν διευκρινίστηκε, εξετάστηκαν «μηχανισμοί συντονισμού των ενεργειών της αντίστασης όσον αφορά το επόμενο στάδιο» του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, εξήγησαν οι πηγές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:17 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πέντε ξεχωριστές επιθέσεις σε κέντρα διανομής βοήθειας τις τελευταίες 48 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας 56 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 300.
  • Η Χαμάς υπέβαλε νέα πρόταση εκεχειρίας στους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ, την οποία ο ηγέτης του Ισραήλ χαρακτήρισε «γελοία».
  • Η πρόταση της Χαμάς είναι «εντός των ορίων» των όσων συζήτησαν οι διαπραγματευτές τους τελευταίους μήνες, λέει ο Λευκός Οίκος.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την υποστήριξή του σε ομιλία του Τσακ Σούμερ, η οποία επέκρινε έντονα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και ζήτησε πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου αυξήθηκε σε 31.490, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

01:48 Αγνοούμενοι μετά από χτύπημα σε κτίριο στη Γάζα

Δημοσιογράφοι του Al Jazeera αναφέρουν ότι δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται μετά από ισραηλινή επίθεση σε επταώροφο κτίριο στη συνοικία Ρεμάλ.

Πλάνα που κατέγραψε το δίκτυο δείχνουν συντρίμμια παντού, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

01:29 Ισραηλινά ΜΜΕ: Μια επιχείρηση στη Ράφα δεν επίκειται

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν τη δήλωση του πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι εγκρίνει τα στρατιωτικά σχέδια για την άμεση έναρξη χερσαίας εισβολής στην Ράφα, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο.

«Η ομιλία του Νετανιάχου για επικείμενη επιχείρηση στη Ράφα φαίνεται να αποσκοπεί περισσότερο στο να πιέσει τη Χαμάς να συμφωνήσει σε μια συμφωνία ομηρίας», αναφέρουν οι Times of Israel.

Σημειώνεται ότι το Channel 12 και το Ynet είναι επίσης επιφυλακτικά για την επίθεση στη Ράφα. «Τα δίκτυα αναφέρουν ότι παρά τις δηλώσεις του Νετανιάχου, μια επιχείρηση στη Ράφα δεν επίκειται».

01:05 UNICEF: Θάνατοι βρεφών στη βόρεια Γάζα

Η UNICEF αναφέρει ότι το 31% ή ένα στα τρία παιδιά κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, μια «συγκλονιστική κλιμάκωση» από το 15,6% τον Ιανουάριο.

«Ο υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών εξαπλώνεται γρήγορα και φτάνει σε καταστροφικά και πρωτοφανή επίπεδα στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των εκτεταμένων επιπτώσεων του πολέμου και των συνεχιζόμενων περιορισμών στην παράδοση βοήθειας», αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά σε έκθεσή της.

Τουλάχιστον 23 παιδιά έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση στη βόρεια Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει, υπογραμμίζοντας επίσης τον αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών παιδιών σε 13.450 από την έναρξη του πολέμου.

Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι το 4,5% των παιδιών πάσχει από «σοβαρή σπατάλη», την πιο απειλητική για τη ζωή μορφή υποσιτισμού.

00:41 Τρομακτικό το επίπεδο υποσιτισμού των εγκύων γυναικών

Η Δρ Brenda Kelly λέει ότι οι νέες μητέρες αγωνίζονται απεγνωσμένα να κρατήσουν τις ίδιες και τα νεογέννητά τους στη ζωή, καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα είναι τερτάστιες.

Η ίδια αναφέρει ότι οι συνάδελφοί της στη Γάζα κάνουν λόγο για μια «τεράστια αύξηση» των πρόωρων γεννήσεων και έναν αυξανόμενο αριθμό αποβολών και θνησιγενειών.

«Το επίπεδο του υποσιτισμού είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε η Kelly, σύμβουλος μαιευτήρας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Al Jazeera.

«Γνωρίζουμε ότι πολλές από τις γυναίκες, ακόμη και πριν από αυτή τη σύγκρουση, που ήταν έγκυες  είχαν προβλήματα όπως η αναιμία. Με τον ακραίο υποσιτισμό, γεννιούνται περισσότερα μωρά που είναι πολύ μικρότερα από το αναμενόμενο».

00:15 Mαχητικά αεροσκάφη πλήττουν εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που, όπως λέει, δείχνουν μαχητικά αεροσκάφη να πλήττουν μια εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών στη βόρεια Γάζα.

Ο στρατός κατεύθυνε ένα αεροσκάφος και το κατέστρεψε «μέσα σε λίγα λεπτά» αφού εκτόξευσε βλήματα κατά της νότιας ισραηλινής πόλης Σντερότ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η εκτόξευση αναχαιτίστηκε «με επιτυχία» από τα αμυντικά συστήματα.

23:58 Η οργάνωση Elders που ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα καλεί τον Μπάιντεν να σταματήσει να εξοπλίζει το Ισραήλ

Η οργάνωση Elders που ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, αντί να επικεντρωθεί στην αποστολή περιορισμένων ποσοτήτων βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επηρεάσουν το Ισραήλ με το να μην συνεχίσουν να παρέχουν όπλα. Έχουν παράσχει πολλά από τα όπλα, τις βόμβες και άλλα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού, και ο Μπάιντεν συνεχίζει να το κάνει αυτό. Παρέχει επίσης χρήματα», δήλωσε η Μέρι Ρόμπινσον, πρόεδρος της οργάνωσης.

«Αυτή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται εντελώς στη λάθος πλευρά της ιστορίας», τόνισε η ίδια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:49 Δραματικές στιγμές – Διασώστες ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια στην πόλη της Γάζας

Το Quds News Network δημοσίευσε βίντεο με τις προσπάθειες διασωστών της Πολιτικής Προστασίας που ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια στην πόλη της Γάζας.

23:40 Η ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Γάζα είναι «εφιάλτης»

Ο Ντομινίκ Άλεν, εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) για την Παλαιστίνη, λέει ότι το πραγματικό βάθος της κρίσης και ο «εφιάλτης» που εκτυλίσσεται στη βόρεια Γάζα δεν μπορεί να αποτυπωθεί με εικόνες.

Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης πώς είδε ένα πεντάχρονο Παλαιστίνιο αγόρι, μαζί με την λίγο μεγαλύτερη αδελφή του, να κρατούν μια λευκή σημαία καθώς περπατούσαν προς ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου που λειτουργεί ο ισραηλινός στρατός.

«Αυτές οι ιστορίες, αυτές οι εικόνες, ίσως δεν κάνουν αρκετά καλή δουλειά στο να βοηθήσουν να σχηματιστεί μια εικόνα της τραγωδίας και της καταστροφής που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα», είπε.

«Νομίζω ότι αυτό που αποκόμισα ήταν το βλέμμα στα μάτια των ανθρώπων, που η συγκίνηση είναι πραγματικά απερίγραπτη. Όλοι όσοι περάσαμε, όλοι όσοι μιλήσαμε ήταν αδύναμοι, πεινασμένοι», ανέφερε ο Μπίσαν Αμπού-Κουάικ του Al Jazeera Arabic, σύμφωνα με τον Άλεν.

23:29 Νέο περιστατικό με πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey και η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) αναφέρουν ένα περιστατικό κοντά στη Χοντέιντα της Υεμένης, όπου οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι συνεχίζουν να επιτίθενται σε ναυτιλιακές οδούς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Το πλήρωμα είναι ασφαλές, αναφέρει η Ambrey.

Η Ambrey σημειώνει σε ενημέρωσή της ότι ένα πλοίο έγινε στόχος περίπου 80 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα, ενώ η UKMTO αναφέρει περιστατικό 65 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα.

Δεν είναι σαφές αν η Ambrey και η UKMTO αναφέρονται στο ίδιο περιστατικό.

Οι πολύμηνες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να αλλάξουν δρομολόγια σε μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική και υποδαύλισαν τους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα κατά στόχων των Χούθι ως απάντηση στις επιθέσεις κατά της ναυτιλίας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της UKMTO:

23:19 Οι IDF λένε ότι χτύπησαν εκτοξευτή ρουκετών στη βόρεια Γάζα μέσα σε λίγα λεπτά μετά από επίθεση στη Σντερότ

Νωρίτερα, σειρήνες αεράμυνας ήχησαν σε ισραηλινές περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Οι IDF λένε ότι χτύπησαν εκτοξευτή ρουκετών στη βόρεια Γάζα μέσα σε λίγα λεπτά μετά από επίθεση στη Σντερότ.

Δείτε βίντεο:

23:10 Η ΕΕ χαιρετίζει τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ λέει ότι ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται «καλά διοικούμενους θεσμούς που να παρέχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται πολύ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τη νέα κυβέρνηση, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στη Γάζα και να εργαστούμε για βασικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση ισχυρότερων δημοκρατικών θεσμών και διακυβέρνησης προς όφελος του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα», τόνισε.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή ήταν και παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ, επίσης για το μέλλον της Γάζας», σημείωσε.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διόρισε την Πέμπτη τον μακροχρόνιο οικονομικό σύμβουλό του Μοχάμεντ Μουστάφα για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, μπροστά στις πιέσεις των ΗΠΑ να μεταρρυθμίσει την Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο του μεταπολεμικού οράματος της Ουάσινγκτον για τη Γάζα.

23:00 Ο Λευκός Οίκος «συγκρατημένα αισιόδοξος» μετά τη νέα πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι λέει ότι η πρόταση της Χαμάς ήταν «εντός των ορίων» των όσων συζητούσαν οι διαπραγματευτές τους τελευταίους μήνες.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

«Το γεγονός ότι υπάρχει άλλη μια αντιπροσωπεία που πηγαίνει στη Ντόχα, το γεγονός ότι αυτή η πρόταση είναι εκεί έξω και υπάρχουν συζητήσεις γι’ αυτήν – όλα αυτά είναι καλά», τόνισε.

22:47 Al Jazeera: «Πολύ πιθανό» το Ισραήλ να επιτεθεί τώρα στη Ράφα με χερσαίες δυνάμεις

Το Ισραήλ από τη μία ανακοίνωσε ότι το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χερσαία εισβολή στην πόλη Ράφα, από την άλλη όμως σημείωσε ότι στέλνει αντιπροσωπεία στο Κατάρ για συνομιλίες εκεχειρίας.

«Είναι πολύ συγκεχυμένο το τι συμβαίνει, ειδικά μετά την ανακοίνωση του πράσινου φωτός για την επιχείρηση στη Ράφα», δήλωσε ο Λουτσιάνο Ζακάρα από το Κέντρο Σπουδών του Κόλπου στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

Ο ίδιος δήλωσε στο Al Jazeera ότι παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο επίθεσης στη νότια πόλη όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο.

«Ας ελπίσουμε ότι η χερσαία εισβολή στη Ράφα είναι απλώς μια μπλόφα ώστε να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης για να πετύχουν κάτι στις διαπραγματεύσεις. Αλλά ό,τι είπε ο Νετανιάχου ότι θα κάνει το έκανε, οπότε υποθέτω ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό», σημείωσε ο ίδιος.

22:37 Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε περιοχή που είχε κηρυχθεί ως «ασφαλής», σύμφωνα με το Quds News Network

Σύμφωνα με το Quds News Network, το ισραηλινό πυροβολικό έριξε βλήματα στην Αλ-Μαουάσι, δυτικά της Χαν Γιουνίς.

Η περιοχή είχε κηρυχθεί ως «ασφαλής» από το Ισραήλ.

22:28 Η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη για κλιμάκωση των μαχών με το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο-μοντάζ με μερικές από τις εκατοντάδες επιθέσεις που εξαπέλυσε στο βόρειο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, λέγοντας ότι είναι έτοιμη για μια επέκταση των εχθροπραξιών αν χρειαστεί.


«Αν επεκταθείτε, θα επεκταθούμε κι εμείς», ανέφερε η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση σε ανάρτηση στο κανάλι της στο Telegram.

Τα σχόλια έρχονται λίγο αφότου ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έγιναν αρκετές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο με στόχο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ διεξάγει επίσης στρατιωτικές ασκήσεις και στρατιωτικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την πιθανή επέκταση του πολέμου με τη λιβανέζικη οργάνωση.

22:19 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν σε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στη Χαν Γιουνίς

Έντονες χερσαίες μάχες συνεχίζουν να μαίνονται γύρω από την πόλη Χαμάντ, το χτίσιμο της οποίας χρηματοδοτήθηκε από το Κατάρ, στο βόρειο τμήμα της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσαν ότι οι μαχητές της έβαλαν στο στόχαστρο ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα και ένα άρμα Merkava χρησιμοποιώντας ρουκέτες Yassin-105 και Tandem.

Τον Ιανουάριο, οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Χαν Γιουνίς αφού 24 στρατιώτες τους σκοτώθηκαν, κάτι που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών μιας ημέρας στον πολύμηνο πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, σφοδρές μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας.

22:09 Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού η Ράφα – Δείτε χάρτη της περιοχής

Πηγή: Al Jazeera

21:59 Διάχυτη κριτική για το σχέδιο χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα

Η Χάμντα Σαλούτ μεταδίδει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera:

«Οι Ισραηλινοί μιλούν για αυτή την εισβολή στη Ράφα εδώ και μήνες.

Λένε ότι είναι απαραίτητη για να επιτύχουν όλους τους πολεμικούς τους στόχους. Αλλά όλα αυτά γίνονται παρά την ευρεία κριτική και καταδίκη, ιδίως από τον μεγαλύτερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι απλά δεν θα υποστήριζαν μια τέτοια επιχείρηση.

Νωρίς την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί σχέδια τόσο για τη στρατιωτική εισβολή όσο και για την απομάκρυνση περίπου ενάμισι εκατομμυρίου Παλαιστινίων στη Ράφα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν δει αυτά τα σχέδια για τα οποία μιλούν οι Ισραηλινοί και πώς ακριβώς πρόκειται να μετακινηθούν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που αναζητούν καταφύγιο στη νοτιότερη πόλη της Γάζας».

21:50 Ολλανδή υπουργός καλεί το Ισραήλ να «απέχει» από την επίθεση στη Ράφα

Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών, Χάνκε Σλοτ δηλώνει ότι οι αναφορές ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα είναι «βαθιά ανησυχητικές».

«Η Ολλανδία επαναλαμβάνει σταθερά την έκκλησή της προς το Ισραήλ να απέχει από μια τέτοια επίθεση, η οποία θα οδηγούσε σε μια ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή», έγραψε η ίδια στο Χ.

«Μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός είναι υψίστης σημασίας, που θα οδηγήσει σε μια διαρκή παύση των εχθροπραξιών», πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:40 Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι «εκατομμύρια» συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υποστήριξης της Γάζας

Το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah, που ελέγχεται από τους Χούθι στην Υεμένη, αναφέρει ότι «εκατομμύρια» άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Ήταν η πρώτη εβδομαδιαία διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την έναρξη του Ραμαζανιού και μετά.

Τα παρακάτω πλάνα δείχνουν πώς η πλατεία αλ-Σαμπίν στην πρωτεύουσα Σαναά, κύριο σημείο των διαδηλώσεων από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, γέμισε με διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

21:28 Το Ισραήλ φέρεται να «διευρύνει τις αρμοδιότητες» της διαπραγματευτικής ομάδας που κατευθύνεται στο Κατάρ

Ο δημοσιογράφος Μπαράκ Ραβίντ επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, λέγοντας ότι ο ηγέτης του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει συνάντηση για να εξετάσει το ενδεχόμενο «διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων» της διαπραγματευτικής του ομάδας μετά τη νέα πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον διευθυντή της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, θα σταλεί στη Ντόχα ήδη από την Κυριακή και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι.

«Υπάρχουν κενά, αλλά για να τα καλύψει η ισραηλινή ομάδα χρειάζεται εντολή διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Ραβίντ που επικαλέστηκε αξιωματούχο.

Η Χαμάς και το Ισραήλ εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με την αναλογία των Ισραηλινών ομήρων που προβλέπεται να απελευθερωθούν από τη Γάζα σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους φυλακισμένους που κρατούνται από το Ισραήλ, εκτός από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα.

21:18 Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει μέτρα κατά πλοίου που μεταφέρει ιρανικά εμπορεύματα για τους Χούθι και τη Δύναμη Κουντς

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει δράση κατά της ναυτιλιακής εταιρείας Vishnu Inc. με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ, το πλοίο της οποίας, το LADY SOFIA, εμπλέκεται σε παράνομες αποστολές προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προς υποστήριξη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και του οικονομικού διαμεσολαβητή των Χούθι, Σα’ΐντ αλ-Τζαμάλ, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να αποτρέψουμε τις προσπάθειες του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και των Χούθι να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις και να χρηματοδοτήσουν πρόσθετες τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στοχεύουν τις βασικές ροές χρηματοδότησης που απειλούν τους πολίτες και το ειρηνικό διεθνές εμπόριο», τόνισε.

21:03 Σειρήνες ακούγονται σε κοινότητες του Ισραήλ

Σειρήνες αεράμυνας ακούγονται σε κοινότητες του Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις IDF.

20:57 ΟΗΕ: 418 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 418 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου από Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους.

Η τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι 407 σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις, εννέα από εποίκους και δύο είτε από ισραηλινά στρατεύματα είτε από εποίκους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Αυτό περιλαμβάνει 109 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις αρχές του 2024, σε σύγκριση με 80 κατά την ίδια περίοδο του 2023, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Περίπου 4.690 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων 724 παιδιών, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

20:47 Στιγμιότυπο από το ξεφόρτωμα του πλοίου Open Arms που έφτασε στη Γάζα

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία από το πλοίο Open Arms που έφτασε στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

20:38 Οι IDF λένε ότι 115 τόνοι τροφίμων και νερού ξεφορτώθηκαν από το πλοίο της World Central Kitchen στα ανοικτά των ακτών της Γάζας

Οι IDF λένε ότι 115 τόνοι τροφίμων και νερού εκφορτώθηκαν από το πλοίο Open Arms σε 12 φορτηγά, οι οποίοι θα διανεμηθούν στη βόρεια Γάζα από την οργάνωση βοήθειας World Central Kitchen.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επιβεβαιώνουν ότι το πλοίο βοήθειας της WCK έφτασε πριν από λίγο στις ακτές της Γάζας αφού πρώτα υποβλήθηκε σε «ολοκληρωμένο έλεγχο ασφαλείας».

Σε ανακοίνωσή τους, οι IDF αναφέρουν ότι η παράδοση της βοήθειας «πραγματοποιείται σε συντονισμό και βάσει συμφωνίας με την ιδιωτική εταιρεία».

«Τονίζουμε ότι η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν συνιστά παραβίαση του αποκλεισμού της θαλάσσιας ασφάλειας», προσθέτουν οι IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

20:29 Αυξάνεται ο εκνευρισμός της Ουάσινγκτον για τον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σήμερα πολλοί Αμερικανοί συμμερίζονται τις ανησυχίες του Τσακ Σούμερ, του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ και επέκρινε δριμύτατα τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, θεωρώντας ότι αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:19 Συγκλονιστικό σκίτσο για τις επιθέσεις σε αιτούντες βοήθεια στη Γάζα

«Τα πιο ακριβά σακιά αλεύρι υπάρχουν στη Γάζα. Κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», γράφουν χαρακτηριστικά οι Times of Gaza, δημοσιεύοντας ένα συγκλονιστικό σκίτσο για τις επιθέσεις σε σημεία διανομείς βοήθειας στη Λωρίδα.

20:10 Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε αν ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε ευθέως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη στη Γάζα, λίγο αφότου ο Μπάιντεν επαίνεσε ομιλία του ηγέτη της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ που επέκρινε έντονα τον Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι δήλωσε σε συνέντευξή του στο MSNBC ότι ο Μπάιντεν «τρέφει μεγάλο σεβασμό» για τον Σούμερ, τον υψηλότερο Εβραίο εκλεγμένο αξιωματούχο στις ΗΠΑ.

«Γνωρίζει ότι τα συναισθήματα που εξέφρασε ο ηγέτης Σούμερ, σε αυτή την πολύ παθιασμένη ομιλία χθες, τα συμμερίζονται πολλοί, πολλοί Αμερικανοί», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Ο πρόεδρος από την πλευρά του θα συνεχίσει να εργάζεται, όπως έχει κάνει με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και αυτό το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι θα έρθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για να ανακουφίσουμε τον πόνο του λαού της Γάζας», πρόσθεσε.

Πιεζόμενος σε σχέση με το αν ο Μπάιντεν συμφωνεί με τον Σούμερ, ο οποίος είπε ότι ο Νετανιάχου στέκεται εμπόδιο στην ειρήνη, ο Κίρμπι είπε ότι ο Μπάιντεν «γνωρίζει ότι ο ισραηλινός λαός έχει τη δυνατότητα να καθορίζει ποιοι είναι οι εκλεγμένοι κυβερνητικοί του εκπρόσωποι, αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας και το σέβεται αυτό».

Είπε επίσης ότι ο Μπάιντεν ήταν «ειλικρινής και ευθύς» στις συζητήσεις με τον Νετανιάχου «σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά».

20:00 Σύμβουλος Νετανιάχου: Η διεθνής πίεση δεν θα αποτρέψει τη «νίκη» του Ισραήλ

Ανώτερος σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Οφίρ Φαλκ, λέει ότι η «αυξανόμενη διεθνής πίεση για τον τερματισμό του πολέμου» στη Γάζα δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από τον διακηρυγμένο στόχο του να «καταστρέψει τη Χαμάς».

«Οι επικριτές απορρίπτουν την ολική νίκη ως απίθανη, αλλά τα γεγονότα στο έδαφος δείχνουν το αντίθετο», έγραψε σε άρθρο του στη Wall Street Journal.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει «διαλύσει» 18 από τα 24 τάγματα που διαθέτει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει σκοτώσει περισσότερους από 21.500 μαχητές και έχει καταστρέψει πολλές σήραγγες. Για να συγκρίνει τον αριθμό, ο Φαλκ είπε ότι ο αμερικανικός στρατός χρειάστηκε εννέα μήνες για να σκοτώσει 5.000 μέλη του ISIL (ISIS) στη Μοσούλη του Ιράκ.

«Οι μάχες υψηλής έντασης θα τερματιστούν μετά τη Ράφα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα υποκλέπτεται πλέον από τη Χαμάς και η ασφάλεια των αμάχων μπορεί να υπάρξει. Η συνολική νίκη είναι εφικτή. Το Ισραήλ θα τελειώσει τη δουλειά».

19:51 Ο Μπάιντεν συμφώνησε με την έκκληση του Βαράντκαρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό»

Ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε με τις εκκλήσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Λίο Βαράντκαρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό» και ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης.

Σε σύντομες δηλώσεις του στα ΜΜΕ, λίγα λεπτά πριν από μια διμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου στον Λευκό Οίκο για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι «επιθυμεί να μιλήσει» για την κατάσταση στη Γάζα.

«Θα γνωρίζετε την άποψή μου ότι πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό για να φτάσουν τρόφιμα και φάρμακα, να βγουν οι όμηροι», δήλωσε ο Ιραλνδός πρωθυπουργός στο Οβάλ Γραφείο.

«Πρέπει να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό και να προχωρήσουμε προς μια λύση δύο κρατών, η οποία νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε «συμφωνώ» απαντώντας στα σχόλια του Βαράντκαρ για την κατάπαυση του πυρός και πάλι για τη λύση των δύο κρατών.

Μετά τη συνάντηση, ο Λίο Βαράντκαρ ρωτήθηκε αν θα συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ και να βοηθούν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», απάντησε.

«Έτσι δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει, αλλά νομίζω ότι σε κανέναν μας δεν αρέσει να βλέπουμε τα αμερικανικά όπλα να χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτοάμυνα», σημείωσε.

19:41 Οι IDF έπληξαν επιπλέον στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μετά την εκτόξευση βλημάτων στο Όρος Ντοβ

Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επιπλέον στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο πριν από λίγο, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκροτήματος στη Χούλα και ενός παρατηρητηρίου στη Μαρουαχίν.

Τα στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης την περιοχή Χαμούλ με πυρά πυροβολικού για να «απομακρύνουν μια απειλή», αναφέρουν οι IDF.

19:32 Το πλοίο Open Arms ξεφόρτωσε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το πλοίο Open Arms εκφορτώνει βοήθεια αφού προσέγγισε τις ακτές της Γάζας νωρίτερα σήμερα.

Πλάνα που αναρτήθηκαν από το Al Jazeera Arabic δείχνουν ένα μικρότερο σκάφος να πλησιάζει το πλοίο για να παραλάβει περίπου 200 τόνους τροφίμων που χρειάζονται απεγνωσμένα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τον θύλακα και περιορίζουν τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δείτε βίντεο:

19:22 Οι ΗΠΑ εργάζονται για να γεφυρώσουν το χάσμα σε μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα, λέει ο Άντονι Μπλίνκεν

Οι ΗΠΑ εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς με το Ισραήλ και τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου προκειμένου να καλύψουν τα εναπομείναντα κενά σε μια συμφωνία για τους ομήρους, η οποία θα προβλέπει μια παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε τις τελευταίες προτάσεις για μια συμφωνία για τους ομήρους που έκανε η Χαμάς ως μη ρεαλιστικές σήμερα, όμως είπε πως μια αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για το Κατάρ προκειμένου να συζητήσει τη θέση του Ισραήλ σε μια πιθανή συμφωνία.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Αυστρία, δήλωσε πως το γεγονός ότι το Ισραήλ στέλνει μια ομάδα αντανακλά «μια αίσθηση τόσο πιθανότητας αλλά και επείγουσας ανάγκης» να επιτευχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων.

«Διεξάγονται συζητήσεις αυτή τη στιγμή, καθώς μιλάμε εδώ, και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανάφερε επίσης σήμερα ότι ο πρωθυπουργός ενέκρινε τα σχέδια για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και ανέφερε πως ο στρατός προετοιμάζει επιχειρησιακά θέματα και την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού.

Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να δουν ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, μεταξύ άλλων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το μέτωπο των εχθροπραξιών, όμως η Ουάσινγκτον δεν έχει προς το παρόν δει ένα τέτοιο σχέδιο.

19:13 Ο αρχηγός των IDF «επέπληξε αυστηρά» τον διοικητή της 98ης Μεραρχίας που αμφισβήτησε την ισραηλινή πολιτική ηγεσία

Οι IDF αναφέρουν ότι ο διοικητής της 98ης Μεραρχίας, ταξίαρχος Νταν Γκόλντφους, έλαβε «αυστηρή επίπληξη» από τον αρχηγό του επιτελείου αντιστράτηγο Χέρζι Χαλέβι για τα εκτός κειμένου σχόλιά του που απευθύνονταν στους πολιτικούς ηγέτες του Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

«Ο αρχηγός του επιτελείου επέπληξε αυστηρά τον διοικητή της μεραρχίας επειδή ενήργησε αντίθετα με ό,τι αναμενόταν από έναν ανώτερο διοικητή των IDF», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Ο Χαλέβι είπε στον Γκόλνφους ότι «χρησιμοποίησε την εμπιστοσύνη που του δόθηκε με τρόπο που έβλαψε την αξιοπρέπεια των IDF και τα όρια μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών κλιμακίων σε μια δημοκρατική χώρα».

Ο επικεφαλής του επιτελείου είπε επίσης ότι «εκτιμά τον επαγγελματισμό του και τη βαθιά προσφορά του στις IDF, σίγουρα κατά τη διάρκεια του πολέμου τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτό δεν του επιτρέπει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που ενήργησε».

Ο Νταν Γκόλντφους.

19:03 Η Μία Καλίφα φωτογραφίζεται για την καμπάνια «Freedom 4 Palestine» – Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη Γάζα

Για να συγκεντρώσουν χρήματα για τους Παλαιστίνιους, οι Χάρλεϊ Γουίρ και Μία Καλίφα συνεργάστηκαν με την Aries Arise, εκτυπώνοντας την εικόνα σε ένα μπλουζάκι, το οποίο πωλείται έναντι 75 λιρών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:54 «Ασυνείδητο: Δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των αιτούντων βοήθεια»

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, είπε ότι τα περιστατικά με τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν απελπισμένους Παλαιστίνιους που αναζητούν τρόφιμα «δεν μπορεί να συνεχιστούν» μετά την τελευταία πολύνεκρη επίθεση.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πεθαίνουν ενώ προσπαθούν να κρατήσουν τις οικογένειές τους στη ζωή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

«Η διανομή της βοήθειας στη Γάζα πρέπει να γίνεται με ασφαλή, αξιοπρεπή και προβλέψιμο τρόπο. Οτιδήποτε λιγότερο είναι ασυνείδητο. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Δείτε την ανάρτησή του:

18:44 Μπάιντεν για τον Σούμερ: «Έκανε μια καλή ομιλία, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχολίασε την ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ με την οποία ζήτησε να γίνουν εκλογές στο Ισραήλ: «Δεν θα επεκταθώ στην ομιλία του. Έκανε μια καλή ομιλία και νομίζω ότι εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες που συμμερίζεται όχι μόνο ο ίδιος αλλά και πολλοί Αμερικανοί».

Όπως είναι κατανοητό, η θετική τοποθέτηση Μπάιντεν αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

18:35 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κατά μέσο όρο 126 φορτηγά με τρόφιμα εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά

Ο Συντονισμός Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) του Ισραήλ αναφέρει ότι κατά μέσο όρο 126 φορτηγά με τρόφιμα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας κάθε μέρα τον Μάρτιο.

Εν μέσω επικρίσεων από τα Ηνωμένα Έθνη και τους συμμάχους του Τελ Αβίβ για τον αποκλεισμό της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, το Ισραήλ δήλωσε ότι κατά μέσο όρο 70 φορτηγά με τρόφιμα εισέρχονταν στη Γάζα κάθε μέρα πριν από τις 7 Οκτωβρίου, οπότε ο αριθμός των 126 δείχνει αύξηση 80%.

Η COGAT ισχυρίζεται επίσης ότι 1.730 τόνοι βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα μέσω χερσαίων διαβάσεων την Παρασκευή, ενώ 140 πακέτα βοήθειας έπεσαν από αέρος από την Ιορδανία.

Πριν από τον πόλεμο, περίπου 500 φορτηγά γεμάτα βοήθεια εισέρχονταν στη Γάζα κάθε μέρα. Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται τώρα έχει περιγραφεί ως «σταγόνα στον ωκεανό».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:25 Τον Απρίλιο θα συζητηθεί η προσφυγή της Νικαράγουας κατά της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει ακροάσεις τον επόμενο μήνα σχετικά με την προσφυγή της Νικαράγουας κατά της Γερμανίας για την παροχή όπλων στο Ισραήλ και τη διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA, αναφέρουν το Reuters και ισραηλινά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τη Νικαράγουα, η Γερμανία παραβιάζει τις Συμβάσεις Γενοκτονίας του 1948 και τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 γύρω από τους νόμους του πολέμου στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 31.490 Παλαιστίνιους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Νικαράγουα ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει επείγοντα μέτρα που να απαιτούν από τη Γερμανία να σταματήσει την παροχή όπλων στο Ισραήλ.

Ζητά επίσης από τη Γερμανία να ανακαλέσει την απόφασή της να σταματήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA, η οποία έχει καθοριστική σημασία για την παροχή βοήθειας σε περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση από την Jerusalem Post:

18:13 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν περιοχές στον νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με το Quds News Network, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν περιοχές στον νότιο Λίβανο.

Δείτε φωτογραφία από τη Ραμέχ:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

18:03 Ο Αμπάς ζήτησε από τους ηγέτες του κόσμου να μπλοκάρουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έγκριση μιας τέτοιας επιχείρησης θα οδηγήσει σε άλλη μια σφαγή και σε πρόσθετο εκτοπισμό των Παλαιστινίων και ο κόσμος πρέπει να δράσει για να το αποτρέψει αυτό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:54 Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέα ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δημοσίευσε ότι πραγματοποίησε την «11η εναέρια ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα για την παροχή ουσιαστικής ανακούφισης στους αμάχους που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση».

«Τα αμερικανικά αεροσκάφη C-17 και C-130 έριξαν πάνω από 35.700 αμερικανικά γεύματα έτοιμα προς κατανάλωση και 31.800 μπουκάλια νερό στη βόρεια Γάζα, μια περιοχή μεγάλης ανάγκης, επιτρέποντας την πρόσβαση των πολιτών στην κρίσιμη βοήθεια», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Η ανάρτηση στο X:

17:45 H UNRWA για τον θάνατο μέλους της μετά από επίθεση σε κέντρο διανομής βοήθειας

Τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού της UNRWA σκοτώθηκε και άλλα 22 άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον κέντρου διανομής βοήθειας στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:35 Μπλίνκεν: Πρέπει να δούμε ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για τη Ράφα

Οι ΗΠΑ πρέπει να δουν ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο στη Ράφα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρει το Reuters.

Ο Μπλίνκεν, τα σχόλια του οποίου έγιναν αφού το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ενέκρινε σχέδια για εισβολή στη Ράφα, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη τέτοιο σχέδιο.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν όσο καιρό και όσο σκληρά χρειαστεί για να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για τη Ράφα.

Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στη νότια πόλη Ράφα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 31.490 Παλαιστίνιους σε όλη τη Λωρίδα τους τελευταίους πέντε μήνες.

17:26 Υποστηρικτές των Χούθι οργάνωσαν νέα μαζική διαδήλωση στην Υεμένη υπέρ της Γάζας

Δείτε φωτογραφίες από τη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης, από τη μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσαν υποστηρικτές των Χούθι υπέρ της Γάζας.

Πηγή φωτογραφίας: Khaled Abdullah / Reuters

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρία, πηγή φωτογραφίας: Khaled Abdullah / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Khaled Abdullah / Reuters

17:16 Διαφωνούν με τον διορισμό του Μουστάφα ως πρωθυπουργού τέσσερις παλαιστινιακές οργανώσεις – Αναμεσά τους η Χαμάς

Τέσσερις παλαιστινιακές οργανώσεις – η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και η Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία – ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται στη σύσταση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης και στην απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου Μοχάμεντ Αμπάς να διορίσει τον συνεργάτη του Μαχμούντ Μουστάφα ως πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις τέσσερις οργανώσεις, η απόφαση αυτή, την οποία χαρακτήρισαν ως «ένα κενό βήμα χωρίς εθνική συμφωνία που θα βαθύνει μόνο το χάσμα», υπογραμμίζει το πώς η παλαιστινιακή ηγεσία είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα. Ιδιαίτερα, πρόσθεσαν, σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή και σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, όταν οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται ενότητα και μια ενιαία εθνική κυβέρνηση που θα προωθήσει την αποκατάσταση του παλαιστινιακού χώρου και θα προετοιμάσει το έδαφος για εκλογές.

Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι είναι «δικαίωμα του παλαιστινιακού έθνους να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της αλλαγής της κυβέρνησης με μια άλλη από την ίδια πολιτική πλευρά» και κάλεσαν την οργάνωση Φατάχ (το κόμμα του Αμπάς) να μη συνεργαστεί μετά από αυτή την κίνηση.

17:06 Τα ισραηλινά στρατεύματα εμποδίζουν προσωπικό ασθενοφόρου PRCS να φτάσει στο τέμενος Αλ-Άκσα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι ορισμένα από τα μέλη της απωθήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, καθώς προσπάθησαν να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Άκσα για να παράσχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η οργάνωση ανάρτησε ένα βίντεο στο Χ, στο οποίο φαίνονται στρατιώτες να εμποδίζουν να περάσει το ιατρικό προσωπικό.

16:57 «Τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε κέντρα διανομής βοήθειας τις τελευταίες 48 ώρες»

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πέντε ξεχωριστές επιθέσεις σε κέντρα διανομής βοήθειας τις τελευταίες 48 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας 56 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 300 άλλα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα, εκτός από την ‘ισραηλινή’ κατοχή, πλήρως υπεύθυνη για το έγκλημα της γενοκτονίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο στο Telegram.

«Καλούμε όλες τις χώρες του ελεύθερου κόσμου να πιέσουν την κατοχή να σταματήσει τον πόλεμο της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας», τονίζεται.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:47 Αποστολή του Ισραήλ θα μεταβεί στο Κατάρ για συνομιλίες παρά την απόρριψη της πρότασης της Χαμάς

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις πιο πρόσφατες προτάσεις για συμφωνία για τους ομήρους από τη Χαμάς αλλά δήλωσε ότι μια αποστολή θα μεταβεί στο Κατάρ για να συζητήσει τη θέση του Ισραήλ για μια πιθανή συμφωνία.

Ανέφερε επίσης ότι ο Νετανιάχου ενέκρινε τα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και δήλωσε ότι ο στρατός ασχολείται με επιχειρησιακά θέματα και ετοιμάζει την απομάκρυνση των αμάχων.

16:38 Η Meta ανέστειλε τον λογαριασμό του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου Μοτάζ Αζάιζα στο Facebook

Η Meta ανέστειλε τον λογαριασμό στο Facebook του διακεκριμένου Παλαιστίνιου δημοσιογράφου Μοτάζ Αζάιζα.

Ο Αζάιζα κατέγραψε τον πόλεμο στη Γάζα επί 108 ημέρες, πριν απομακρυνθεί στο Κατάρ τον Ιανουάριο.

«Το Facebook τα βάζει μαζί μου», δήλωσε την Παρασκευή στο Χ, συνοδεύοντας την τοποθέτησή του από ένα screenshot ενός σημειώματος από το Facebook σχετικά με την αναστολή του λογαριασμού του.

Το σημείωμα ανέφερε ότι ο Αζάιζα είχε 180 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της αναστολής του προτού ο λογαριασμός του απενεργοποιηθεί οριστικά.

16:29 Ισραηλινά χτυπήματα και σε περιοχές αμάχων στον νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με το Quds News Network, τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν επεκταθεί και σε περιοχές αμάχων στον νότιο Λίβανο, συγκεκριμένα στην κωμόπολη Κφαρ Κίλα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:19 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι έπληξαν υποδομή της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν θέσεις επιτήρησης της Χεζμπολάχ στο χωριό Άιτα ας Σαμπ του νότιου Λιβάνου, καθώς και μια στρατιωτική δομή και μια «τρομοκρατική δομή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι μια επιπλέον στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι IDF χρησιμοποίησαν πυρά πυροβολικού στα χωριά Γουάντι Χάμους και Χούλα στον νότιο Λίβανο.


Ο εκπρόσωπος των IDF ανέφερε επίσης ότι αρκετές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, με στόχο τις πόλεις Μαργκαλιότ, Μαλκία και Στούλα στο βόρειο Ισραήλ και ότι οι δυνάμεις τους απάντησαν με πυρά πυροβολικού προς την πηγή των πυρών.

16:10 Τα Ηνωμένα Έθνη θυμίζουν στο Ισραήλ την «ευθύνη» να επιτρέψει την πρόσβαση αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει «την ευθύνη να διευκολύνει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα με ασφάλεια, τακτικά και στην απαιτούμενη κλίμακα».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη μεγάλης κλίμακας παράδοση βοήθειας από ξηράς», ανέφερε στο Χ, προσθέτοντας ότι οι ρίψεις από αέρος είναι «δαπανηρές, έχουν περιορισμένη χωρητικότητα και μπορούν να βλάψουν τους αμάχους».

Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα περάσματα στη Γάζα για να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας από ξηράς.

Μια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Προσφύγων περιέγραψε πρόσφατα λεπτομερώς πώς τα εμπόδια που έχει θέσει το Ισραήλ δημιουργούν «συνθήκες πείνας» στη Γάζα.

Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν εμποδίζει τη διέλευση της βοήθειας, κατηγορώντας οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν μπορούν να παραδώσουν επαρκή βοήθεια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:50 CNN: Το πλοίο από την Κύπρο άρχισε να ξεφορτώνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το ισπανικό πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας Open Arms άρχισε να ξεφορτώνει αφού έφτασε στην ακτογραμμή της κεντρικής Γάζας την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσιογράφο που εργάζεται στο CNN.

Οι εργαζόμενοι άρχισαν να φορτώνουν τους 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας σε μικρότερες βάρκες στα ανοικτά της ακτής της συνοικίας Sheikh Ajleen της πόλης της Γάζας.

Το πλοίο ξεκίνησε από την Κύπρο την Τρίτη.

Η παράδοση γίνεται καθώς η βόρεια Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, καθώς οι παραδόσεις βοήθειας υπολείπονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού  Προγράμματος.

Δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο ακριβώς θα διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και διάφορες οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για το αν πράγματι η βοήθεια θα φτάσει τελικά σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια με ρίψεις από αέρος ή μέσω θαλάσσης δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις δυσκολίες παροχής βασικών προμηθειών μέσω ξηράς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:42 Al Jazeera: Η Χαμάς υπέβαλε πρόταση κατάπαυσης πυρός σε τρία στάδια

Πηγές από τη Χαμάς δήλωσαν στο Al Jazeera ότι η ομάδα υπέβαλε πρόταση κατάπαυσης πυρός σε τρία στάδια, η οποία περιλαμβάνει τη διευκόλυνση των παραδόσεων βοήθειας και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους.

Κάθε ένα από τα τρία στάδια θα διαρκούσε 42 ημέρες.

Στο πρώτο στάδιο, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πέρα από την οδό Salah al-Din κοντά στην πόλη της Γάζας στο κέντρο της Γάζας, ώστε να μπορέσουν κάποιοι από τους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η Χαμάς θα απελευθέρωνε μια γυναίκα Ισραηλινή έφεδρο που κρατείται αιχμάλωτη στη Γάζα για κάθε 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερώνονταν από το Ισραήλ.

Το δεύτερο στάδιο θα αποτελείται από μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα ανακοινωθεί πριν η Χαμάς απελευθερώσει αιχμάλωτους ισραηλινούς στρατιώτες.

Στο τελικό στάδιο, η ομάδα πρότεινε τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ και την έναρξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης.

15:34 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται ότι σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες στην κεντρική Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι μαχητές της σκότωσαν τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες στο Madinat Al-Zahra, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

15:26 «Ένα ματωμένο σακί με αλεύρι – Τόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή;»

Η νέα «σφαγή του ψωμιού» το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη της Γάζας άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ ακόμα και με ελικόπτερο στους αιτούντες βοήθεια που περίμεναν λίγο αλεύρι την ώρα που η Γάζα λιμοκτονεί.

Στο παρακάτω βίντεο ένας Παλαιστίνιος μιλά για το περιστατικό δείχνοντας ένα ματωμένο σακί με αλεύρι που ανήκε σε κάποιον που σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να το αποκτήσει. «Τόσο στοιχίζει η ανθρώπινη ζωή;» διερωτάται και εξηγεί ότι η εικόνα αυτή είναι αντιπροσωπευτική της κατάστασης που επικρατεί.

15:21 Απέρριψε την πρόταση της Χαμάς ο Νετανιάχου

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε παράλογη την πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία και όπως προαναφέραμε ενέκρινε αντ’ αυτού τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα όπου βρίσκονται πάνω από 1,4 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

«Οι IDF είναι προετοιμασμένοι για την επιχείρηση και για την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δήλωση του γραφείου του Νετανιάχου που επικαλούνται οι Times of Israel.

15:15 «Δέμα από τη Παλαιστίνη έφτασε στα γραφεία του ΠΑΜΕ»

«Από την καρδιά της Παλαιστινιακής γης, από τους εργάτες της Παλαιστίνης, έφτασαν σήμερα στα γραφεία του ΠΑΜΕ δεκάδες σημαίες της Παλαιστίνης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης των δράσεων και πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ ενάντια στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Το ΠΑΜΕ με μεγάλο σεβασμό και συγκίνηση παρέλαβε αυτό το μικρό άλλα τόσο σημαντικό δώρο από τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης και υπόσχεται ότι η σημαία της Παλαιστίνης θα συνεχίσει να κυματίζει ψηλά και να συντροφεύει τους αγώνες των εργατών της Ελλάδας».

15:00 Το Ισραήλ αυστηροποιεί τους ελέγχους γύρω από το τέμενος Ιμπραχίμι στη Χεβρώνα

Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία κοντά στο τέμενος Ιμπραχίμι στη Χεβρώνα την πρώτη Παρασκευή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε αυξημένη στρατιωτική παρουσία μεταξύ της Παλιάς Πόλης της Χεβρώνας και του Τεμένους Ιμπραχίμι.

Αξιωματικοί του στρατού στο σημείο ελέγχου Abu Al-Rish, τόπο συχνών βιαιοτήτων στην καρδιά της ιστορικής Χεβρώνας, έλεγχαν την ταυτότητα των Παλαιστινίων που κατευθύνονταν στο τέμενος για να τελέσουν την προσευχή της Παρασκευής, ανέφερε το πρακτορείο, διώχνοντας ορισμένους πιστούς.

14:38 Ενέκρινε ο Νετανιάχου τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Κατά τη σύσκεψη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το χρονικό ορόσημο αυτής της επιχείρησης που έχει συναντήσει την αντίδραση ακόμα και των ΗΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι αντιπροσωπεία του Ισραήλ θα μεταβεί στο Κατάρ για διαπραγματεύσεις, ενώ νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το συμβούλιο θα συζητούσε για την πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία.

14:34 «Απόλυτο δικαίωμα όλων των μουσουλμάνων να εισέλθουν στο τέμενος Al-Aqsa» λέει ο επικεφαλής του Αλ Άκσα

Ο επικεφαλής του τζαμιού Al-Aqsa Omar Kiswani δήλωσε στο Al Jazeera ότι είναι «το απόλυτο δικαίωμα όλων των μουσουλμάνων να εισέλθουν στο τέμενος Αλ Άκσα», είτε ζουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είτε αλλού.

«Δεν θα έπρεπε να απαιτούνται άδειες για την είσοδο στο τζαμί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβει η κατοχή (σσ Ισραήλ)», δήλωσε ο Kiswani, αναφερόμενος στο Ισραήλ.

«Βλέπουμε έναν σημαντικό αριθμό στρατιωτών, αστυνομικών και άλλων οργάνων επιβολής του νόμου να κυκλοφορούν στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ Άκσα, εμποδίζοντας τους αδελφούς μας από τη Δυτική Όχθη να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους ιερούς τόπους», συνέχισε.

«Το Τζαμί Αλ Άκσα είναι ένας τόπος λατρείας και ειρήνης, αλλά έχει γίνει σαν μια μεγάλη φυλακή λόγω των υπερβολικών περιορισμών και των σημείων ελέγχου που επιβάλλονται. Μοιάζει ακόμη και με στρατιωτικό στρατόπεδο».

14:29 Ισραηλινά αεροσκάφη στοχεύουν σπίτι στο νότιο Λίβανο

Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ έβαλαν στο στόχαστρο ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ayta ash Shab στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τριώροφο σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πραγματοποιούν τακτικά διασυνοριακές επιθέσεις η μία εναντίον της άλλης από την έναρξη του πολέμου.

14:20 Προσευχή κοντά στα συντρίμμια τζαμιού στη Ράφα

Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν την πρώτη προσευχή της Παρασκευής του Ραμαζανιού κοντά στα ερείπια του τζαμιού στη Ράφα.

Τα συντρίμμια τζαμιού στη Ράφα

Παλαιστίνιοι προσεύχονται στη Ράφα

14:00 Συγκέντρωση στα γραφεία των IDF πριν τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου – «Φέρτε τους πίσω»

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι μέλη των οικογενειών των Ισραηλινών ομήρων διαμαρτύρονται έξω από το αρχηγείο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στο Τελ Αβίβ, όπου θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, «προτρέποντάς τους να αποδεχθούν μια συμφωνία με τη Χαμάς».

«Ήρθε η ώρα να τους φέρουμε σπίτι», φωνάζουν καθώς αποκλείουν την οδό Μπέγκιν», αναφέρει το ισραηλινό ειδησεογραφικό δημοσίευμα.

13:50 Το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 149 Παλαιστίνιοι – Σχεδόν 31.500 ο συνολικός αριθμός νεκρών από την αρχή του πολέμου

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου έχει αυξηθεί σε 31.490, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον 73.439 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 149 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν, πρόσθεσε το υπουργείο.

13:42 «Το έκαναν Παλαιστίνιοι» λέει το Ισραήλ για τη νέα σφαγή του ψωμιού στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός, επικαλούμενος μια προκαταρκτική εσωτερική έρευνα, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του δεν ευθύνονται για τη φονική επίθεση εναντίον Παλαιστινίων αιτούντων βοήθεια στη βόρεια Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 120.

Αντίθετα, είπε, απροσδιόριστοι «ένοπλοι Παλαιστίνιοι» ευθύνονται για τη βία. Αυτοί οι ένοπλοι, είπε, άνοιξαν πυρ στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ την Πέμπτη, καθώς πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε εκεί πριν από μια αναμενόμενη αυτοκινητοπομπή βοήθειας. Πολλοί Παλαιστίνιοι «καταπλακώθηκαν επίσης από φορτηγά» κατά τη διάρκεια του περιστατικού, δήλωσε ο στρατός.

Αυτόπτες μάρτυρες και ένας ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν όντως αληθινά πυρομαχικά στο πλήθος των αιτούντων βοήθεια, μεταξύ άλλων από άρματα μάχης και ένα ελικόπτερο.

Θα ήταν η έβδομη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται σε αιτούντες βοήθεια ή σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, σε επιθέσεις που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 160 ανθρώπους.

13:34 Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης σε Παλαιστίνιους που προσπαθούν να προσεγγίζουν σορούς από τη νέα «σφαγή του ψωμιού»

Αναφέραμε προηγουμένως ότι παλαιστινιακά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ότι Παλαιστίνιοι που προσπάθησαν να προσεγγίσουν πτώματα από τη νέα «σφαγή του ψωμιού» που σημειώθηκε το βράδυ και άφησε τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί ότι στόχευσε αιτούντες βοήθεια που περίμεναν λίγο αλεύρι στην πόλη της Γάζας.

Παλαιστινιακά ΜΜΕ δημοσιεύουν το παρακάτω βίντεο με την επίθεση στους ανθρώπους που προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο.

13:26 Ιερέας Αλ Άκσα: «Κανένα περιθώριο συμβιβασμού για το Αλ-Άκσα»:

Ο ιερέας του τζαμιού Al-Aqsa Sheikh Ikrimah Sabri λέει ότι δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο για συμβιβασμό στο Al-Aqsa» μετά την εφαρμογή από το Ισραήλ περιορισμών στην πρόσβαση των Παλαιστινίων.

Το Al-Aqsa «θα παραμείνει ανοιχτό ό,τι κι αν συμβεί», δήλωσε ο ιεροκήρυκας, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι οι πιστοί φτάνουν στο τέμενος παρά τους περιορισμούς είναι «ένα μήνυμα σε όσους θέλουν να βλάψουν το Al-Aqsa».

13:23 Παλαιστινιακή Αρχή: Ο Νετανιάχου εξαπατά τον κόσμο για το Αλ Άκσα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «εξαπάτησε τον κόσμο» όταν δήλωσε ότι δεν θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στο τέμενος Αλ Ακσά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Χ ότι ο Νετανιάχου δίνει στον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ την ελευθερία να εφαρμόσει περιορισμούς επί τόπου, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης αδειών και της ανέγερσης οδοφραγμάτων, για να εμποδίσει την είσοδο των Παλαιστινίων πιστών.

Το υπουργείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν για να τερματίσουν αυτές τις «ρατσιστικές» πολιτικές και να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα στη λατρεία δεν καταπατάται.

13:15 Δεκάδες χιλιάδες προσεύχονται στο Αλ Άκσα παρά τους περιορισμούς

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν καταφέρει να φτάσουν στο Αλ Άκσα για την πρώτη προσευχή της Παρασκευής του Ραμαζανιού. Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν 40.000 πιστούς ενώ παλαιστινιακές πηγές κάνουν λόγο για 80.000.

Η προσοχή σήμερα στρέφεται στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ όπου επικρατεί ένταση λόγω της ισχυρής παρουσίας ισραηλινών δυνάμεων γύρω από τον ναό με τη Χαμάς να έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να αντισταθούν στο Ισραήλ που θα τους εμποδίζει να εισέλθουν στο τέμενος.

Προσευχή στο Αλ Άκσα

13:07 Νέο πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο ανοικτά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey αναφέρει ότι ένα δεξαμενόπλοιο έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης 88 ναυτικά μίλια (163 χλμ.) βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα της Υεμένης.

Η Ambrey δήλωσε ότι υπήρξαν ζημιές αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο πλήρωμα.

12:53 Ο Λίβανος υποβάλλει απάντηση στη γαλλική πρόταση για τον τερματισμό των συνοριακών εχθροπραξιών

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου υπέβαλε επίσημη απάντηση στη γαλλική πρόταση που διατυπώθηκε τον περασμένο μήνα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών κατά μήκος των λιβανό-ισραηλινών συνόρων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η απάντηση του Λιβάνου περιλάμβανε ένα γενικό πλαίσιο στο οποίο ο Λίβανος εξέφραζε την ετοιμότητά του να εφαρμόσει αμέσως την απόφαση 1701 του ΟΗΕ «υπό τον όρο ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί να εφαρμόσει τις διατάξεις της». Το ψήφισμα ζητά τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Οι αναφορές ανέφεραν επίσης ότι ο Λίβανος εξέφρασε την ετοιμότητά του να επαναλάβει τις συναντήσεις με τον ΟΗΕ και το Ισραήλ στην πόλη Νακούρα του νότιου Λιβάνου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί της ομάδας του προς το Ισραήλ θα σταματήσουν μόνο όταν σταματήσει η «επιθετικότητα» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου φαίνεται ότι μέχρι στιγμής ωφελούν μόνο το Ισραήλ.

12:40 Προπηλακισμός πιστών στο Αλ Άκσα

Σε αστακό έχει μετατραπεί η γύρω περιοχή του τεμένους Αλ Άκσα κατά την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού καθώς χιλιάδες μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ελέγχουν τους Παλαιστίνιους που θέλουν να προσευχηθούν.

Όπως αναφέραμε διαρκώς τίθενται νέοι περιορισμοί στους πιστούς όπως ηλικιακά όρια, προηγούμενη αίτηση και μία σειρά άλλα εμπόδια.

Η ένταση ανεβαίνει καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η προσευχή.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται ισραηλινοί στρατιώτες να σταματούν έναν Παλαιστίνιο που θέλει να εισέλθει στο Αλ Άκσα.

12:24 Ο ακροδεξιός Ben-Gvir επισκέπτεται το Δυτικό Τείχος στα σύνορα με το Αλ Άκσα

Ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, εμφανίστηκε στο Δυτικό Τείχος, μέρος των συνόρων του τεμένους Al-Aqsa, πριν από την πρώτη προσευχή της Παρασκευής του Ραμαζανιού.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ben-Gvir δήλωσε ότι έκανε την επίσκεψη για να δείξει την υποστήριξή του στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που εδρεύουν εκεί και να τις ενθαρρύνει να «αντιμετωπίσουν με σθένος» τους πιθανούς «τρομοκράτες» και τις «ταραχές».

Η επίσκεψη του Ben-Gvir έρχεται καθώς τα ισραηλινά σημεία ελέγχου εμποδίζουν χιλιάδες Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη να φτάσουν στο τέμενος, το οποίο είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, πυροδοτώντας τις εντάσεις στην περιοχή, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η ενθάρρυνση του Μπεν Γκβιρ στις ισραηλινές δυνάμεις

12:14 Ένα δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζεται να αποπλεύσει για τη Γάζα από την Κύπρο

Η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK) φορτώνει άλλο ένα πλοίο με επισιτιστική βοήθεια για τη Γάζα. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Χ, η ομάδα της WCK στην Κύπρο δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες και έγραψε:

«Η ομάδα της WCK στην Κύπρο φορτώνει άλλο ένα πλοίο με εκατοντάδες τόνους τροφίμων με προορισμό τη Γάζα. Το πλοίο θα είναι το δεύτερο που θα αποπλεύσει στο πλαίσιο του θαλάσσιου διαδρόμου που έχουμε ανοίξει μαζί με τους διεθνείς εταίρους, ώστε οι Παλαιστίνιοι να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη».

12:03 Αυξάνεται η ένταση στο Αλ Άκσα – Νέοι περιορισμοί σε Παλαιστίνιους και «φακέλωμα» των πιστών που εισέρχονται στον ναό

Περίπου 45 λεπτά πριν από την έναρξη της προσευχής, οι άνθρωποι που περιμένουν στο σημείο ελέγχου έξω από την Ιερουσαλήμ εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στο τέμενος Al-Aqsa, αναφέρει το Al Jazeera.

Υπάρχουν νέοι περιορισμοί – οι άνδρες πρέπει να είναι 55 ετών και άνω για να εισέλθουν στο τζαμί και οι γυναίκες πρέπει να είναι 50 ετών και άνω. Προηγουμένως, δεν υπήρχαν ηλικιακοί περιορισμοί για τις γυναίκες και ο ηλικιακός περιορισμός για τους άνδρες ήταν τα 45 έτη.

Όλοι οι προσκυνητές πρέπει επίσης να έχουν έγκυρη άδεια εισόδου, ένα έγγραφο που πολλοί Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν γνώριζαν ότι χρειάζονταν. «Είδαμε ανθρώπους να απορρίπτονται στο σημείο ελέγχου για το λόγο αυτό και Ισραηλινοί στρατιώτες περικυκλώνουν την κοντινή περιοχή», αναφέρει η ανταποκρίτρια του AJ, Nida Ibrahim.

Υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί για τους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν το Αλ-Άκσα. Πρέπει να καταθέσουν τα χαρτιά τους σε ένα σημείο ελέγχου κατά την αναχώρησή τους από την Ιερουσαλήμ ή ακόμη και να βγάλουν μια selfie και να την υποβάλουν σε μια εφαρμογή που διαχειρίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση.

Σημείου ελέγχου για την είσοδο στο Αλ Άκσα

11:53 Η Χεζμπολάχ λέει στο Ιράν ότι θα πολεμήσει μόνη της σε οποιονδήποτε πόλεμο με το Ισραήλ

Με τη σύμμαχο Χαμάς να δέχεται επίθεση στη Γάζα, ο επικεφαλής της ιρανικής δύναμης Quds επισκέφθηκε τη Βηρυτό τον Φεβρουάριο για να συζητήσει τον κίνδυνο που εγκυμονεί αν το Ισραήλ επιτεθεί στον Λίβανο, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τον κύριο περιφερειακό εταίρο της Τεχεράνης, δήλωσαν επτά πηγές στο Reuters.

Στη Βηρυτό, ο επικεφαλής της Quds Esmail Qaani συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah, ανέφεραν οι πηγές, για τουλάχιστον τρίτη φορά μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και την καταστροφική επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα.

Η συζήτηση στράφηκε στο ενδεχόμενο μιας πλήρους ισραηλινής επίθεσης στον Λίβανο, είπαν οι πηγές. Εκτός από το να βλάψει τη Χεζμπολάχ, μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να πιέσει το Ιράν να αντιδράσει πιο δυναμικά από ό,τι έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής από τις 7 Οκτωβρίου είπαν τρεις από τις πηγές, Ιρανοί εντός του στενού κύκλου εξουσίας.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, η Χεζμπολάχ, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, έδειξε υποστήριξη προς τη Χαμάς με τη μορφή περιορισμένων βολών ρουκετών που εκτοξεύτηκαν στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Κατά τη συνάντηση που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, ο Νασράλα διαβεβαίωσε τον Καανί ότι δεν θέλει το Ιράν να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ και ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει μόνη της, ανέφεραν όλες οι πηγές.

«Αυτός είναι ο δικός μας αγώνας», είπε ο Νασράλα στον Καανί, δήλωσε μια ιρανική πηγή με γνώση των συζητήσεων.

11:46 Τι γνωρίζουμε για την πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς

Η Χαμάς παρουσίασε στους διαμεσολαβητές και τις ΗΠΑ μια πρόταση εκεχειρίας που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την ελευθερία των παλαιστίνιων κρατουμένων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αφού είδε αντίγραφο της πρότασης.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η Χαμάς ανέφερε ότι υπέβαλε «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο στις θεμελιώδεις αρχές που θεωρούμε απαραίτητες για οποιαδήποτε συμφωνία». Το σχέδιο αυτό βασιζόταν σε μια «ανταλλαγή κρατουμένων», συνέχισε, πριν δηλώσει ότι «τα δικαιώματα και οι ανησυχίες του λαού μας θα παραμείνουν η βασικη μας προτεραιότητα».

Το Reuters μετέδωσε ότι η απελευθέρωση Ισραηλινών στο πρώτο στάδιο θα περιλάμβανε γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς αιχμαλώτους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 700-1.000 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Όλοι οι κρατούμενοι και από τις δύο πλευρές θα απελευθερωθούν σε ένα δεύτερο στάδιο του σχεδίου.

Η Χαμάς δήλωσε ότι θα συμφωνηθεί μια ημερομηνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μετά την αρχική ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων, καθώς και μια προθεσμία για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα.

11:37 Το Ισραήλ άνοιξε πυρ σε Παλαιστίνιους που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τις σορούς των αιτούντων βοήθεια που σκοτώθηκαν το βράδυ στην πόλη της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν και πάλι πυρ εναντίον κατοίκων, οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν στα πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν χθες το βράδυ στον κυκλικό κόμβο Αλ Κουβέιτ, ενώ περίμεναν βοήθεια, σύμφωνα με αναφορές στο Quds News Network.

11:31 Η πρόταση της Χαμάς στο «τραπέζι» του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ – Το σημείο εμπλοκής

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει ότι θα υπάρξει συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ και του λίγο μεγαλύτερου υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας κάποια στιγμή σήμερα, μετά τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός της Χαμάς. Δεν μας λένε τι ώρα θα γίνει αυτό.

Το κεντρικό σημείο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς -που αποτελεί αγεφύρωτη πρόκληση και για τα δύο μέρη τις τελευταίες εβδομάδες- είναι ουσιαστικά η απαίτηση του Ισραήλ για απόλυτη νίκη επί της Χαμάς, σε αντιδιαστολή με την επιθυμία της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Οι Ισραηλινοί λένε επίσης ότι θα ήθελαν να κρατήσουν μια πιθανή εισβολή στη Ράφα ανοιχτή ως επιλογή, αλλά η Χαμάς, αν προωθήσει τις διαπραγματεύσεις, λέει ότι θα ήθελε να δει όλες τις εχθροπραξίες να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό.

11:24 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση στο Αλ Άκσα

Πλάνα που αναρτήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Wafa δείχνουν Παλαιστίνιους να σχηματίζουν ουρά σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στη Βηθλεέμ, καθώς προσπαθούν να μεταβούν στο τέμενος Al-Aqsa στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ για την προσευχή της Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα από τα πολυάριθμα στρατιωτικά σημεία ελέγχου που έχουν στηθεί για να ελέγχουν τους Παλαιστίνιους που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι των σημείων ελέγχου έχουν απορρίψει χιλιάδες πιστούς «με το πρόσχημα ότι δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες», δήλωσε η Wafa.

11:10 Το πλοίο Open Arms από την Κύπρο πλησιάζει τις ακτές της Γάζας

Το Open Arms, το πρώτο πλοίο βοήθειας που κατευθύνεται στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας μέσω ενός νέου θαλάσσιου διαδρόμου είναι ορατό στα ανοικτά των ακτών της κατεστραμμένης από τον πόλεμο περιοχής, δήλωσε δημοσιογράφος του AFP.

Βιντεοσκοπημένο υλικό και φωτογραφίες του AFP έδειξαν το ισπανικό πλοίο βοήθειας να είναι ορατό στα ανοικτά των ακτών της Γάζας ρυμουλκώντας μια φορτηγίδα η οποία, σύμφωνα με την ισπανική  οργάνωση που το διαχειρίζεται, μεταφέρει 200 τόνους τροφίμων για τους Παλαιστίνιους που απειλούνται με λιμό μετά από πέντε και πλέον μήνες πολέμου.

Ο ειδικός ιστότοπος Vessel Finder έδειξε το Open Arms περίπου πέντε χιλιόμετρα (τρία μίλια) από τις ακτές της βόρειας Γάζας, ανέφερε το AFP.

Το πλοίο Open Arms πλησιάζει στη Γάζα/ Πηγή: Abdel Kareem Hana, AP

11:03 Συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη αναφέρουν οι ταξιαρχίες Κασάμ

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι μαχητές της στον καταυλισμό αλ Φαραά στην Τούμπας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ήρθαν αντιμέτωποι με ισραηλινά στρατεύματα και οχήματα που εισέβαλαν το πρωί στην περιοχή.

Οι μαχητές της ομάδας, μαζί με την υποστήριξη άλλων παρατάξεων, «ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της πυροδότησης πολλών εκρηκτικών μηχανισμών στα οχήματα, πριν ο εχθρός υποχωρήσει», αναφέρεται σε ανακοίνωση στο Telegram.

10:55 «Οι δολοφονίες αιτούντων βοήθεια μπορούν να αποτραπούν»

Η Shaina Low, σύμβουλος επικοινωνίας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δηλώνει ότι οι συνεχιζόμενες δολοφονίες αιτούντων βοήθεια στη Γάζα αντιπροσωπεύουν μια αποτυχία στην επικοινωνία μεταξύ των ομάδων βοήθειας και των ισραηλινών αρχών.

«Είναι ένα σαφές σημάδι ότι το σύστημα, με το οποίο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ ενημερώνουν και αλληλογραφούν με το Ισραήλ … αποτυγχάνει πλήρως», δήλωσε στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι το σύστημα αυτό προορίζεται στο να επιτρέπει στις οργανώσεις βοήθειας να ενημερώνουν το Ισραήλ για τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν στόχος.

«Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει», είπε.

10:39 Ευθείς βολές σε αιτούντες βοήθεια στην πόλη της Γάζας

Ο Mohammed Ghurab, διευθυντής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, φέρεται να δήλωσε ότι άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ στην πόλη της Γάζας.

Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι υπήρξαν «ευθείες βολές από τις κατοχικές δυνάμεις» εναντίον ανθρώπων που περίμεναν ένα φορτηγό με τρόφιμα.

Δημοσιογράφος του AFP που βρισκόταν στο σημείο είδε αρκετά πτώματα και ανθρώπους που δέχτηκαν πυρά, ανέφερε το πρακτορείο.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα κατήγγειλε την ισραηλινή επίθεση εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για βοήθεια.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 20 νεκροί και 155 τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας μετά το περιστατικό.

10:30 Σίσι: Η Αίγυπτος επιδιώκει την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να αυξήσει την είσοδο βοήθειας και να επιτρέψει στους εκτοπισμένους στο νότιο τμήμα του θύλακα να μετακινηθούν προς το βόρειο.

Ο Σίσι, μιλώντας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο ισραηλινής εισβολής στη συνοριακή πόλη Ράφα.

10:18 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε 10 μαχητές στην κεντρική Γάζα

Τα ισραηλινά στρατεύματα συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους μαχητές σε όλη την κεντρική Γάζα, μεταξύ άλλων και σε μάχες σώμα με σώμα την Πέμπτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 μαχητές στην περιοχή, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν επίσης αρκετούς μαχητές με άρματα μάχης και πυρά ελεύθερων σκοπευτών στην περιοχή Χαν Γιουνίς τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τη στρατιωτική ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα έχουν επίσης σκοτώσει δεκάδες αμάχους την τελευταία ημέρα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 20 αιτούντων βοήθεια στη βόρεια Γάζα, οι οποίοι δέχθηκαν πυρά από ισραηλινό ελικόπτερο.

10:05 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός σε δύο στάδια, που υπέβαλε η Χαμάς, ζητά την αρχική απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων που είναι γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι ή άρρωστοι, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 700-1.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
  • Τα υπουργικά συμβούλια πολέμου και ασφάλειας του Ισραήλ θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αλλά το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ χαρακτήρισε τα αιτήματα της Χαμάς «μη ρεαλιστικά».
  • Τα ισραηλινά στρατιωτικά σημεία ελέγχου και οι περιορισμοί στους Παλαιστίνιους που ταξιδεύουν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη εμποδίζουν πολλούς να φτάσουν στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ για την πρώτη προσευχή της Παρασκευής του Ραμαζανιού, μεταδίδει ο Willem Marx του Al Jazeera.
  • Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τον διορισμό του νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μουστάφα, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να δηλώνει ότι ελπίζει να δει τη νέα κυβέρνηση να υλοποιεί «αξιόπιστες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις».
  • Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini ευχαρίστησε την Αυστραλία που έγινε η τελευταία χώρα που αποκατέστησε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

09:53 Περιορισμοί στην προσέλευση Παλαιστινίων στο Αλ Άκσα

Στην πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη έξω από το τέμενος Αλ Άκσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία υπάρχουν 3.000  άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας στην Παλιά Πόλη για ημέρες όπως αυτή.

Για να προσεγγίσει κανείς το Αλ Άκσα πρέπει να περάσει πολλά σημεία ελέγχου.

Όπως αναφέρει το AJ «θεωρητικά, δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους ανθρώπους από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ή τους Παλαιστίνιους εντός του Ισραήλ να μπουν στο τζαμί για να προσευχηθούν. Ωστόσο, υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί για όσους ταξιδεύουν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συν τοις άλλοις, οι εν λόγω Παλαιστίνιοι πρέπει να υποβάλουν εκ των προτέρων αίτηση για άδεια να έρθουν εδώ. Πρέπει να περάσουν από σημεία ελέγχου νωρίς το πρωί και να επιστρέψουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μέχρι τις 5 το απόγευμα».

Το AJ έχει μιλήσει με ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ από μέρη όπως η Ναμπλούς, η Βηθλεέμ και η Τζενίν. Όπως λένε πολλοί άλλοι άνθρωποι που προσπαθούν να διασχίσουν τα σημεία ελέγχου από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη είτε καθυστερούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα είτε απορρίπτονται.

Ωστόσο παρά τους περιορισμούς πολλοί ήταν αυτοί που κατάφεραν τα ξημερώματα να μπουν για να προσευχηθούν στο Αλ Άκσα.

Προσευχή στο Αλ Άκσα

09:40 Συντονιστής των ΓΧΣ περιγράφει την ισραηλινή επιδρομή σε νοσοκομείο της Τζενίν

Συντονιστής προγράμματος της διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ή MSF) περιέγραψε ότι έγινε μάρτυρας ισραηλινής επίθεσης στο νοσοκομείο Khalil Suleiman στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Έξι άνθρωποι πυροβολήθηκαν κατά την επίθεση, με δύο από αυτούς να υποκύπτουν τελικά στα τραύματά τους, ανέφερε η ομάδα σε ανάρτησή της στο X.

Δείτε τα όσα καταγγέλλει ο Samuel Johann:

09:33 Εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά χτυπήθηκε από πύραυλο

Ένα εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα «χτυπήθηκε από πύραυλο», με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το σκάφος, ανέφερε την Παρασκευή σε προειδοποιητικό σημείωμα η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο βρετανικός οργανισμός εντοπισμού θαλάσσιων μεταφορών δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη 76 ναυτικά μίλια δυτικά της λιμενικής πόλης Χοντέιντα της Υεμένης. Δεν διευκρίνισε την εθνικότητα ή τη σημαία του σκάφους.

Ο UKMTO ανέφερε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και το πλοίο συνεχίζει για τον επόμενο λιμένα.

09:23 Διαδήλωση ζητά την κατάργηση των στρατιωτικών εξαιρέσεων για τους υπερορθόδοξους εβραίους

Η ένταση αυξάνεται στο Ισραήλ σχετικά με τον ρόλο των υπερορθόδοξων Εβραίων στον στρατό, καθώς η κυβέρνηση πλησιάζει στην προθεσμία για την ψήφιση νέας νομοθεσίας που είτε θα ρυθμίζει είτε θα καταργεί τις de facto στρατιωτικές τους εξαιρέσεις.

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι του Ισραήλ, που αποκαλούνται επίσης Χαρέντι, έχουν παραδοσιακά εξαιρεθεί από τις στρατιωτικές επιστρατεύσεις, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στη μελέτη της Τόρα.

Χιλιάδες διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ ζητώντας από τους Εβραίους Χαρέντι να αναλάβουν το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί και να υποβληθούν σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, εν μέσω ελλείψεων προσωπικού λόγω του πολέμου στη Γάζα.

«Ο ισραηλινός στρατός εξαντλεί τις δυνάμεις του και δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες, και την ίδια στιγμή υπάρχουν 66.000 νεαρά και υγιή μέλη της κοινότητας των Χαρέντι, σε ηλικία κατάταξης, που δεν κατατάσσονται», δήλωσε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ στη διαδήλωση.

09:12 Ο επικεφαλής της UNRWA ευχαριστεί την Αυστραλία για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης του οργανισμού

Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini ευχαρίστησε την Αυστραλία που έγινε η τελευταία χώρα που αποκατέστησε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Η υποστήριξή σας αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής σας στις ανθρωπιστικές αρχές και στη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων Προσφύγων κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς κρίσης», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

«Ελπίζω ότι και άλλοι δωρητές που έχουν προσωρινά διακόψει τη συνεισφορά τους θα προβούν σε παρόμοια ανακοίνωση και θα υποστηρίξουν την Υπηρεσία για να αντιστρέψει την εκτεταμένη πείνα στην Γάζα και να παραμείνει μια γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες σε ολόκληρη την περιοχή».

Νωρίτερα αναφέραμε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong δήλωσε ότι μια νέα συμφωνία ολοκληρώνεται και ότι η Αυστραλία στη συνέχεια θα επαναλάβει τη χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. δολαρίων που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

09:06 Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον διορισμό του νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ χαιρέτισε την είδηση ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διόρισε τον Μοχάμεντ Μουστάφα ως νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναμένουν από τη νέα αυτή κυβέρνηση να υλοποιήσει τις πολιτικές και την εφαρμογή αξιόπιστων και εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του NSC. «Μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή είναι απαραίτητη για την επίτευξη αποτελεσμάτων για τον παλαιστινιακό λαό και την εγκαθίδρυση των προϋποθέσεων για σταθερότητα τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα».

Ο διορισμός του Μουστάφα έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για τη μεταρρύθμιση του διοικητικού οργάνου των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών. Του έχει ανατεθεί να ηγηθεί της ανακούφισης και ανοικοδόμησης της Γάζας και να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της Παλαιστινιακής Αρχής, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

08:55 Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Χαμάς για το πρώτο στάδιο συμφωνίας

Η Χαμάς παρουσίασε στους διαμεσολαβητές μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει ως πρώτο στάδιο την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 700-1000 Παλαιστίνιων κρατουμένων, σύμφωνα με πρόταση που είδε το Reuters.

Οι ανταλλαγές θα περιλαμβάνουν 100 Παλαιστίνιους κρατούμενους που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές και την απελευθέρωση ισραηλινών «νεοσύλλεκτων γυναικών».

Η Χαμάς δήλωσε ότι θα συμφωνήσει σε μια ημερομηνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μετά την αρχική ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, σύμφωνα με την πρόταση.

Μια προθεσμία για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα θα συμφωνηθεί μετά το πρώτο στάδιο, ανέφερε η Χαμάς στην πρότασή της.

Η παλαιστινιακή ομάδα δήλωσε ότι όλοι οι κρατούμενοι και από τις δύο πλευρές θα απελευθερωθούν σε ένα δεύτερο στάδιο του σχεδίου.

08:44 «Μη ρεαλιστικές απαιτήσεις της Χαμάς», λέει το Ισραήλ

Σε ανάρτησή του στο X, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι η Χαμάς «συνεχίζει να εμμένει σε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις».

Υπήρξε μια νέα πίεση για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εν μέσω του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει συμφωνήσει σε εκεχειρία έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους του που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα. Αλλά η Χαμάς επέμεινε ότι θα δεχτεί μόνο μια συμφωνία που θα συνοδεύεται από «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κάτι που το Τελ Αβίβ το κρίνει ως μη ρεαλιστικό.

08:30 Δεν είναι ορατό το τέλος του πολέμου

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή, καθώς ο πόλεμος έχει μπει στον έκτο μήνα χωρίς να διαφαίνεται το τέλος της σύγκρουσης.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ 

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024