Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οι Χούθι απειλούν τώρα και τον διάπλου της Αφρικής - Σάλος με τις δηλώσεις Σούμερ για Νετανιάχου

Live: Οι Χούθι απειλούν τώρα και τον διάπλου της Αφρικής – Σάλος με τις δηλώσεις Σούμερ για Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Την «καταστροφική» κατάσταση στη Γάζα καταγγέλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Η Χαμάς καλεί σε συγκέντρωση στο τέμενος Αλ-Άκσα - Επίθεση με μαχαίρι στο Ισραήλ

Τον έκτο μήνα διανύει η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, με την Κνεσέτ να εγκρίνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024 που προβλέπει μεγάλη αύξηση των δαπανών για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές σε όλη τη Γάζα, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται έτοιμες να υποστηρίξουν μια «περιορισμένη επιχείρηση» των IDF στη Ράφα για να κυνηγήσουν στόχους υψηλής αξίας της Χαμάς.

Αιτούντες βοήθεια συνεχίζει να στοχοποιεί ο ισραηλινός στρατός. Έντεκα νεκροί μετά από δύο χτυπήματα στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα.

Ο Μοχάμεντ Μουστάφα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:46 Οι Χούθι απειλούν και τον διάπλου της Αφρικής

Ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Αμπντουλ Μαλίκ αλ Χούθι, διεμήνυσε χθες Πέμπτη πως οι επιχειρήσεις του κινήματός του εναντίον εμπορικών πλοίων θα κλιμακωθούν, ώστε να εμποδίζονται πλοία που κατ’ αυτόν συνδέονται με το Ισραήλ να διέρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

«Η βασική μάχη μας έχει σκοπό να αποτρέπονται πλοία συνδεόμενα με τον ισραηλινό εχθρό να διέρχονται όχι μόνο από την Αραβική Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν, αλλά και από τον Ινδικό Ωκεανό, προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Αυτό είναι μεγάλο βήμα κι έχουμε αρχίσει να προχωρούμε σε επιχειρήσεις», είπε ο ηγέτης του υεμενίτικου κινήματος Ανσάρ Αλλάχ (Υποστηρικτές του Θεού), πιο γνωστού με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.

05:10 Οι ΗΠΑ για τον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές ότι «καλωσορίζει» τον διορισμό του 69χρονου οικονομολόγου Μοχάμαντ Μουστάφα, πιστού του Μαχμούντ Αμπάς, στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής και παρότρυνε τον ίδιο και την κυβέρνηση που θα σχηματίσει να προχωρήσουν σε «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις σε βάθος».

«Καλούμε να σχηματιστεί μεταρρυθμιστικό υπουργικό συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν», καθώς η «αναμορφωμένη Παλαιστινιακή Αρχή είναι απόλυτα απαραίτητη» Οχθη όσο και στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου η Ειντριαν Γουότσον, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της προεδρίας των ΗΠΑ.

04:30 Τουλάχιστον 20 οι νεκροί σε νέα σφαγή Παλαιστινίων

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κάνει λόγο για τουλάχιστον είκοσι νεκρούς και πάνω από εκατό τραυματίες από τα «ισραηλινά πυρά» εναντίον πλήθους που ανέμενε ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έβαλαν στο στόχαστρο συγκέντρωση πολιτών που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια» σε κυκλικό κόμβο της πόλης της Γάζας και «ο απολογισμός των θυμάτων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ας Σίφα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σε 20 νεκρούς και 155 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο, το οποίο νωρίτερα ανακοίνωνε πως οι νεκροί ήταν 14.

Για «απευθείας πυρά των δυνάμεων κατοχής εναντίον κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος στον κυκλικό κόμβο ‘Κουβέιτ’ και περίμενε την άφιξη φορτηγών με τρόφιμα» μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μοχάμεντ Γουράμπ, διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο αυτό, το μεγαλύτερο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε πτώματα και πολλούς τραυματίες από σφαίρες.

Ο ισραηλινός αρνήθηκε πως άνοιξαν πυρ δυνάμεις του εναντίον πλήθους που περίμενε βοήθεια και πρόσθεσε πως «αναλύει» το «συμβάν».

04:09 Πύραυλοι περνούν ξυστά από πλοίο στα ανοικτά της Υεμένης, λέει ο βρετανικός ναυτικός οργανισμός

Ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) αναφέρει ότι έλαβε μια αναφορά ότι πύραυλοι πέρασαν κοντά από ένα πλοίο 50 ναυτικά μίλια (93 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της Hudaydah, στην Υεμένη.

«Ο πλοίαρχος ανέφερε ότι δύο πύραυλοι πετούσαν πάνω από το πλοίο και άκουσε δύο δυνατές εκρήξεις από απόσταση», αναφέρει ο UKMTO σε συμβουλευτικό σημείωμα, αναφερόμενος στο πρόσωπο που διοικεί το πλοίο.

Προσθέτει ότι το πλοίο δεν ανέφερε ζημιές και ότι το πλήρωμα αναφέρεται ότι είναι ασφαλές.

«Το πλοίο συνεχίζει για τον επόμενο λιμένα προσέγγισής του. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα», αναφέρει η συμβουλευτική.

02:50 Ανακοίνωση από το Euro-Med Human Rights Monitor για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων – «Περισσότεροι από 500 νεκροί πεινασμένοι»

Ο ισραηλινός στρατός κατοχής διέπραξε νέα σφαγή εναντίον Παλαιστινίων πολιτών που συγκεντρώθηκαν για να προμηθευτούν ανθρωπιστικές προμήθειες κοντά στον κυκλικό κόμβο Αλ Κουβέιτ στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε περισσότερους από 60 μάρτυρες και 160 τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός στόχευσε αμάχους με πολυβόλα από ελικόπτερα, τανκς και τετρακόπτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συνεχίζοντας σκόπιμα να διαπράττει σφαγές εν μέσω τρομερής πείνας.

Η στόχευση αμάχων ενώ προσπαθούσαν να προμηθευτούν ανθρωπιστικές προμήθειες επαναλήφθηκε για πέμπτη συνεχή ημέρα, καθώς ο συνολικός αριθμός των θυμάτων των «σφαγών από αλεύρι» αυξήθηκε σε περισσότερους από 500 μάρτυρες.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ.

02:35 Το Γραφείο Τύπου της Γάζας εκδίδει ανακοίνωση για τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον πολιτών που προσέγγιζαν για ανθρωπιστική βοήθεια

Το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης δηλώνει

Ο ισραηλινός στρατός είχε τις συντεταγμένες του τόπου, όπου υποτίθεται ότι θα έφτανε η βοήθεια και οι άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί, και τους στόχευσε σκόπιμα.

Για 20 συνεχόμενες ημέρες, το Ισραήλ στοχοποιεί πεινασμένους πολίτες που περιμένουν βοήθεια.

Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και τανκς για να πυροβολήσουν πεινασμένους πολίτες.

Θεωρούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πλήρως υπεύθυνη για την αποτυχία της να σταματήσει τη γενοκτονία στη Γάζα.

02:10 Οι ισραηλινές δυνάμεις απήγαγαν δύο πιστούς από το τζαμί Αλ Άκσα

Οι προσκυνητές δεν έχουν επικοινωνήσει με δικηγόρο ή με την οικογένειά τους και για αυτό χρησιμοποιείται ο όρος «απαγωγή». Προς ώρας αγνοείται η τύχη τους.

01:50 Οι Ισραηλινοί  «σκοπίμως βομβαρδίζουν τη νύχτα για ψυχολογικούς λόγους»

Ο Αμερικανός γιατρός, Mohammad Ali Makhdoom, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην πατρίδα του στο Dearborn του Μίσιγκαν, λέει ότι αισθάνθηκε ότι ήταν καθήκον του να πάει στη Γάζα και να εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο ως γιατρός στα επείγοντα περιστατικά.

«Ήξερα σε τι έμπλεκα, αλλά έπρεπε να δω τι συνέβαινε», δήλωσε στο Al Jazeera.«Στο ίδιο το νοσοκομείο ζούσαν 25.000 άνθρωποι – στους διαδρόμους, κάποιοι σε σκηνές, κάποιοι σε σεντόνια. Επίτηδες βομβαρδίζουν τη νύχτα για την ψυχολογική επίδραση στους ανθρώπους εκεί».

Ο Makhdoom είπε ότι πολλά παιδιά και γυναίκες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ήταν μεταξύ των ασθενών του. «Πολλά παιδιά που χτυπήθηκαν από θραύσματα και εκείνα που παγιδεύτηκαν κάτω από τα χαλάσματα για ένας Θεός ξέρει πόσες μέρες. Είναι μια πολύ θλιβερή κατάσταση για τους Παλαιστίνιους».

01:25 Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης λέει πως επιβεβαιώνεται η αμερικανική ηγεσία της επίθεσης κατά της Γάζας

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έκρινε ότι «τα όσα αποκάλυψε το Politico σχετικά με την υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Joe Biden για μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα επιβεβαιώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ηγείται της επίθεσης και συνεχίζει να υποστηρίζει και να νομιμοποιεί τον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης».

Σε ανακοίνωσή του, το Λαϊκό Μέτωπο θεωρεί την αμερικανική κυβέρνηση, με τον εγκληματία πρόεδρο Μπάιντεν, υπεύθυνη για κάθε κατοχικό βήμα εισβολής στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας με τη δικαιολογία της «καταστροφής των εναπομεινάντων ταξιαρχιών αντίστασης στην πόλη».

Το Μέτωπο αναρωτήθηκε «Για ποια περιορισμένη επιχείρηση μιλάει αυτή η εγκληματική αμερικανική διοίκηση σε μια πόλη που είναι γεμάτη μέχρι το έδαφος από περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους;».  Ανέφερε ότι η αμερικανική διοίκηση «δίνει στην κατοχή την άδεια να διαπράξει νέα εγκλήματα πολέμου στη Ράφα, η οποία είναι γεμάτη με εκτοπισμένους ανθρώπους».

Το Μέτωπο «επιβεβαιώνει την επιμονή της αμερικανικής διοίκησης να υποστηρίζει τη ναζιστική οντότητα στην επιθετικότητά της και η παράταση της μάχης επιβεβαιώνει την αλήθεια του εγκληματικού αποικιακού δόγματος που είναι βαθιά ριζωμένο στα μυαλά της αμερικανικής διοίκησης». Επισημαίνει ότι η αμερικανική διοίκηση «προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις να εμπορευτεί αυτή την αναμενόμενη εγκληματική επιχείρηση εναντίον της πόλης Ράφα, να μειώσει την ένταση της κοινής γνώμης εναντίον της με τρόπο που να εξυπηρετεί τη σιωνιστική προπαγάνδα».

01:00 «Κανείς δεν έχει λάβει στοιχεία εναντίον του UNRWA ακόμα και αν κάποτε εμφανιστούν» λέει η ΕΕ επαναφέροντας τη χρηματοδότηση

Ο Τζανέζ Λέναρσιτς, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας και της διαχείρισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε -σύμφωνα με όσα γνωρίζει- κανένας άλλος στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ ή οποιοσδήποτε άλλος δωρητής της UNRWA δεν είχε λάβει στοιχεία από το Ισραήλ. «Ακόμη και αν οι ισχυρισμοί αυτοί, στο τέλος της ημέρας, αποδειχθούν αληθινοί, αυτό δεν σημαίνει ότι η UNRWA είναι ο δράστης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Λέναρσιτς είπε ότι θα έπρεπε να αποδοθούν ατομικές ευθύνες και όχι συνοπτική δικαιοσύνη – και θα ζητηθεί από την «αναντικατάστατη υπηρεσία να καθαρίσει και να συνεχίσει». «Η UNRWA αντέδρασε σωστά, άμεσα και αποτελεσματικά. Πήρε διάφορα μέτρα. Υπάρχει έρευνα. Υπάρχει επανεξέταση. Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής με όλα αυτά», δήλωσε ο Λέναρσιτς.

«Η UNRWA έχει φυσικά κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει εδώ, διότι διαθέτει απαράμιλλη υποδομή, αποθήκες, καταφύγια, υλικοτεχνικές δυνατότητες». Αξιωματούχοι της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας δήλωσαν την Πέμπτη ότι περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική του επίθεση στον θύλακα.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποκάλυψε τις διαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και το Βέλγιο, οι κυβερνήσεις των οποίων ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος και εκείνων της Γερμανίας και της Ουγγαρίας που τηρούν φιλοϊσραηλινή στάση χωρίς όρια.

00:35 Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ περίμεναν βοήθεια στη Γάζα

Το Al Jazeera αναφέρει δεκάδες θύματα από ισραηλινά πυρά από ελικόπτερο εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας.

Το δίκτυο που ανήκει στο Κατάρ μεταδίδει πλάνα που φέρονται να δείχνουν τα πτώματα όσων χτυπήθηκαν στο περιστατικό.

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε σχόλιο για την αναφορά.

00:27 Τουλάχιστον 11 σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν βοήθεια, όπως μεταδίδει το Reuters

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα αναφέρει ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια φερόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Κουβέιτ της πόλης της Γάζας.

Τουλάχιστον 11 πτώματα και 100 τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο Al Shifa της Γάζας, αναφέρει το υπουργείο.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνει αρκετούς νεκρούς σε έδαφος γεμάτο ερείπια.

00:01 Ιταλία: Συνεχίζει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ παρά την απαγόρευση

Η Ιταλία συνέχισε να εξάγει όπλα στο Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν πέρυσι ότι η κυβέρνηση μπλόκαρε τις πωλήσεις αυτές μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, ο Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι μόνο οι παραγγελίες που είχαν υπογραφεί προηγουμένως τηρήθηκαν αφού έγιναν έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι ο οπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον αμάχων της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:53 Το γραφείο του Νετανιάχου λέει ότι οι απαιτήσεις της Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικές

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Λις της Haaretz, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι οι απαιτήσεις της Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικές.

23:44 Οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που απαιτεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέσω της συμφωνίας για τους ομήρους

Οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στη Γάζα, παραδοσιακά το τελευταίο βήμα πριν ζητήσουν ψηφοφορία επί του κειμένου που θα στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μεσολάβηση άμεσης κατάπαυσης του πυρός στο πλαίσιο μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

Το τελικό σχέδιο, που είδε το Reuters, «υποστηρίζει απερίφραστα τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την καθιέρωση μιας άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας που απελευθερώνει τους ομήρους και που επιτρέπει τη βάση για μια πιο διαρκή ειρήνη για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής δυστυχίας».

Δεν είναι άμεσα σαφές πότε ή αν οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από το 15μελές συμβούλιο να ψηφίσει επί του κειμένου που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης τον τελευταίο μήνα. Για να περάσει, ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους και όχι βέτο από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία ή την Κίνα.

Οι ΗΠΑ μπορούν ακόμη να κάνουν περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο.

Οι ΗΠΑ επιθυμούσαν οποιαδήποτε υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός να συνδεθεί με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου που συνέταξαν οι ΗΠΑ καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τονίζει την ανησυχία ότι μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα «θα είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω βλάβη των αμάχων και περαιτέρω εκτόπισή τους, μεταξύ άλλων ενδεχομένως και σε γειτονικές χώρες».

Η Ουάσινγκτον είχε διαφωνήσει με την έκφραση κατάπαυση του πυρός.

Έχουν προηγηθεί τρία αμερικάνικα βέτο

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, άσκησε βέτο σε τρία σχέδια ψηφίσματος, δύο εκ των οποίων θα απαιτούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός. Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν το βέτο τους λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια του Συμβουλίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ να μεσολαβήσουν για την παύση του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το Ισραήλ στον ΟΗΕ, αλλά απείχαν επίσης δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να υιοθετήσει ψηφίσματα που στόχευαν στην ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα και ζητούσαν εκτεταμένη παύση των μαχών.

23:35 «Βγείτε στους δρόμους» κατά του Νετανιάχου λέει πρώην υπαρχηγός του επιτελείου των IDF

Πρώην υπαρχηγός του επιτελείου των IDF υποστήριξε την καυστική κριτική του επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου – και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Ο Γιαΐρ Γκολάν, ο οποίος υπηρέτησε επίσης στο ισραηλινό κοινοβούλιο μέχρι το 2022, κάλεσε τις «δημοκρατικές δυνάμεις» στο Ισραήλ να βγουν στους δρόμους και να «ανατρέψουν τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία μας».

23:25 Al Jazeera: Το Ισραήλ πυροβόλησε και πάλι αιτούντες βοήθεια στην πόλη της Γάζας – Αναφορές για νεκρούς

Ο Άνας Αλ-Σαρίφ του Al Jazeera Arabic, ο ανταποκριτής του στη βόρεια Γάζα, μεταδίδει για μια επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον Παλαιστινίων που ζητούσαν βοήθεια στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ στην πόλη της Γάζας.

Ο ίδιος είπε ότι οι πυροβολισμοί προκάλεσαν αρκετούς νεκρούς.

Ο κυκλικός κόμβος του Κουβέιτ έχει γίνει το σημείο πολλών επιθέσεων εναντίον πεινασμένων Παλαιστινίων που περιμένουν τη διανομή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας.

23:13 Νέες φωτογραφίες από τις μπάρες που έβαλαν οι ισραηλινές αρχές στο τέμενος Αλ-Άκσα

Οι ισραηλινές αρχές έχουν τοποθετήσει μπάρες στο τέμενος Αλ-Άκσα για να εμποδίσουν Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Άκσα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι η πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού με τη Χαμάς να έχει καλέσει σε συγκέντρωση.

Δείτε νέες φωτογραφίες:

23:03 Reuters: Η Χαμάς λέει ότι παρουσίασε στους διαμεσολαβητές ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τη συμφωνία εκεχειρίας

Το Reuters αναφέρει ότι η Χαμάς λέει ότι παρουσίασε στους διαμεσολαβητές ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ μετέφεραν στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα την επίσημη απάντηση της Χαμάς στο τελευταίο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους», αναφέρει ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Η απάντηση περιλαμβάνει έναν κατάλογο αιτημάτων, τα οποία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, είναι «λογικά» και δείχνουν «θετική» πρόοδο στις συνομιλίες.

«Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία», λέει η πηγή στο Kan.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας ανώτερος Άραβας διπλωμάτης δήλωσε στους Times of Israel ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου πιστεύουν ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στις συνομιλίες για να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία και μια συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η πρόοδος επιτεύχθηκε αφού η Ντόχα άσκησε σημαντική πίεση στη Χαμάς, προειδοποιώντας την ένοπλη οργάνωση ότι οι ηγέτες της που διαμένουν στο Κατάρ θα μπορούσαν να εκδιωχθούν από τη χώρα αν δεν προσαρμόσουν την προσέγγισή τους στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο διπλωμάτης.

22:53 Ομάδα λόμπι υπέρ του Ισραήλ επικροτεί τα σχόλια του Σούμερ για Νετανιάχου

Η J Street, μια αυτοαποκαλούμενη φιλοϊσραηλινή ομάδα άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ, ανάρτησε στο Χ μήνυμα υποστήριξης του επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο οποίος νωρίτερα ζήτησε εκλογές στο Ισραήλ για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ομάδα χαρακτήρισε την ομιλία του Σούμερ «ιστορική», σημειώνοντας ότι ήταν «σημαντική όχι μόνο για όσα ειπώθηκαν, αλλά και για το ποιος τα είπε – ο υψηλότερα ιστάμενος Εβραίος εκλεγμένος αξιωματούχος στην ιστορία των ΗΠΑ και ένας σταθερός υποστηρικτής του Ισραήλ. Σηματοδοτεί μια ιστορική στροφή από εκείνους στο Δημοκρατικό Κόμμα που νοιάζονται βαθιά για το μέλλον του Ισραήλ».

«Ο Σούμερ δήλωσε σωστά ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που διαθέτουν για να είναι καλός σύμμαχος του Ισραήλ και εταίρος των Παλαιστινίων. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θυσιάσουν τη μακροπρόθεσμη ειρήνη για τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των κακόπιστων παικτών στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη» συνέχισε η ομάδα σε ένα μακροσκελές νήμα αναρτήσεων στο Χ.

«Ο Νετανιάχου έχει κάνει αποστολή του να απορρίψει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ. Όπως ξεκαθάρισε ο γερουσιαστής Σούμερ, αυτή είναι η μόνη εύλογη μόνιμη λύση για να τερματιστούν οι κύκλοι της βίας, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», τόνισε.

Την ανάρτηση της J Street σχολιάζουν και ισραηλινά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι:

22:43 Δεκάδες διαδηλωτές στη Χάιφα ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου – Ένα άτομο συνελήφθη

Περίπου σαράντα άτομα διαδήλωσαν στη Χάιφα κατά του πολέμου στη Γάζα. Ένας από τους διαδηλωτές που κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε «Σταματήστε τη γενοκτονία» συνελήφθη από την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην περιοχή κατάσχεσαν πολλές άλλες πινακίδες και προειδοποίησαν τους διαδηλωτές για την απαγόρευση της υποκίνησης κατά της χώρας.

22:34 Κυβερνητικές πηγές από Καναδά: Η χώρα διακόπτει τις μη θανατηφόρες στρατιωτικές εξαγωγές προς το Ισραήλ

Ο Καναδάς έχει διακόψει τις μη θανατηφόρες στρατιωτικές εξαγωγές προς το Ισραήλ από τον Ιανουάριο λόγω της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης στο έδαφος, δήλωσε την Πέμπτη καναδική κυβερνητική πηγή.

Η πηγή, η οποία ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το «πάγωμα» αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα The Toronto Star, ενώ η είδηση αναμεταδίδεται από Reuters και από ισραηλινά ΜΜΕ.

22:24 Διαδηλωτές απέκλεισαν προσωρινά την εθνική οδό Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ

Όπως προαναφέρθηκε, εκατοντάδες συμμετείχαν σε πορεία με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, κρατώντας πυρσούς και αφίσες, ενώ ορισμένοι απέκλεισαν προσωρινά την εθνική οδό Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ.

Νέα διαδήλωση για την απελευθέρωση των ομήρων στο Ισραήλ.

22:15 Χούθι: Η κύρια μάχη μας είναι να εμποδίσουμε τα πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ να περάσουν από τον Ινδικό Ωκεανό προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι δήλωσε: «Η κύρια μάχη μας είναι να εμποδίσουμε τα πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ να περάσουν από τον Ινδικό Ωκεανό προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας».

«Οι επιχειρήσεις με στόχο τα πλοία συνεχίζονται», τόνισε ακόμη.

22:05 Συγκλονιστικό βίντεο: «Ο πόλεμος με έκανε άσχημη», λέει κοριτσάκι στη Γάζα

Ένα μικρό κορίτσι στη Γάζα φαίνεται να λέει σε βίντεο: «Ήμουν όμορφη, αλλά ο πόλεμος με έκανε να φαίνομαι άσχημη».

Δείτε το βίντεο:

21:50 Μουσουλμανικές οργανώσεις με έδρα το Σικάγο αρνούνται να συναντηθούν με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου

Ένας συνασπισμός αμερικανικών μουσουλμανικών και παλαιστινιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο Σικάγο έστειλε επιστολή στον Λευκό Οίκο απορρίπτοντας την πρόταση για συνάντηση με αξιωματούχους λόγω της αδράνειας σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

21:39 Υπέκυψε στα τραύματά του το θύμα της επίθεσης στον κόμβο Μπέιτ Καμά

Το θύμα της επίθεσης στον κόμβο Μπέιτ Καμά στο νότιο Ισραήλ, ένας υπαξιωματικός των IDF, υπέκυψε στα τραύματά του νωρίτερα σήμερα.

Πρόκειται για τον αρχιλοχία Ούρι Μογιάλ, 51 ετών, ανώτερο υπαξιωματικό τεχνολογίας και συντήρησης στην εκπαιδευτική βάση της ταξιαρχίας Ναχάλ, από την Ντιμόνα.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

21:29 Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διόρισε απόψε νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής τον οικονομολόγο Μοχάμεντ Μουστάφα, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:20 Σειρήνες ακούγονται στο νότιο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο νότιο Ισραήλ.

21:10 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άδειασε» τον Σούμερ, αλλά και τον Νετανιάχου

Μπροστά στην ένταση που προκάλεσαν σημερινές δηλώσεις του Δημοκρατικού επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας ότι οι δηλώσεις του Σούμερ απηχούν δικές του απόψεις και όχι της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:03 Ο Αμπάς ζήτησε από τον Μουστάφα να σχηματίσει κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον εταίρο του, Δρ Μοχάμεντ Μουστάφα, να σχηματίσει την επόμενη παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΠΑ δήλωσαν στη Haaretz ότι η απόφαση να διοριστεί ο Δρ Μουστάφα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από ορισμένες αραβικές χώρες.

Μαχμούντ Αμπάς και Μοχάμεντ Μουσταφά.

20:54 Η UNRWA αναφέρει ότι μόνο 12 νοσοκομεία λειτουργούν εν μέρει στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι μόνο 12 νοσοκομεία λειτουργούν εν μέρει στη Γάζα.

Από αυτά τα νοσοκομεία, μόνο δύο είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες σε μητέρες ή εγκύους παρά το γεγονός ότι περίπου 180 γυναίκες γεννούν καθημερινά.

20:44 Αναφορές για νέα χτυπήματα από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο στους Χούθι

Το κανάλι της Υεμένης Al-Masira, το οποίο πρόσκειται στους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, έκανε λόγο για δύο αμερικανοβρετανικές επιθέσεις στην περιοχή της πόλης – λιμάνι Αλ-Χοντέιντα στα δυτικά της χώρας.

20:35 Haaretz: Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ για να κληθούν στον στρατό οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι

Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται στην πλατεία Χαμπίμα στο Τελ Αβίβ ζητώντας την κατάταξη των υπερορθόδοξων Εβραίων στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Πηγή φωτογραφίας: Rony Levinson / Haaretz

20:25 «Αξιοσημείωτη» η κριτική του Σούμερ στο Ισραήλ – «Πρωτοφανής κριτική»

Η Κίμπερλι Χάλκετ μεταδίδει από τον Λευκό Οίκο για το Al Jazeera ότι:

«Αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό και βαθύ, διότι για πολύ καιρό στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ ήταν ανήκουστη.

Το να ακούμε αυτά τα σχόλια από έναν ηγέτη της πλειοψηφίας είναι κάτι που σπάνια ακούγαμε – αν ακούγαμε καθόλου.

Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο, αλλά δείχνει ακόμη περισσότερο ότι υπάρχει μια μεγάλη ρωγμή στην Ουάσιγκτον. Αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι μόνο ένα ρήγμα, αλλά μια πολύ δημόσια αποδοκιμασία της κυβέρνησης συνασπισμού του Νετανιάχου και των πολιτικών της.

Εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει αποδοκιμασία της υποστήριξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν προς τις πολιτικές του Ισραήλ εντός της κυβέρνησής του. Αλλά τώρα ακούμε φωνές εκ μέρους των ίδιων των μελών του Κογκρέσου.

Τα σχόλια του Σούμερ θα αναστατώσουν ορισμένους Ισραηλινούς Αμερικανούς, διότι είναι πραγματικά πρωτοφανές να ακούγεται αυτού του είδους η κριτική».

Αριστερά, ο Τσακ Σούμερ σε συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντζ.

20:14 Βίντεο δείχνει πεινασμένους Παλαιστίνιους να σπεύδουν να παραλάβουν βοήθεια που έπεσε από αέρος

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram – και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera – δείχνει ανθρώπους στη βόρεια Γάζα να τρέχουν προς τα πακέτα βοήθειας που πέφτουν από αέρος.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν αποστολές βοήθειας από αέρος εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά έχουν επικριθεί από πολλούς για την αναποτελεσματικότητά τους σε σύγκριση με τις χερσαίες οδούς παροχής βοήθειας.

Οι ρίψεις θεωρήθηκαν επίσης ότι είναι ταπεινωτικές για τον παλαιστινιακό λαό που χρειάζεται απεγνωσμένα αυτή τη βοήθεια, καθώς αναγκάζονται να κυνηγούν τα κουτιά που περιέχουν τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους.

Οι αποστολές αυτές ενέχουν επίσης κινδύνους, όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν από δυσλειτουργία αλεξιπτώτου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ρίψης από αέρος σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα.

Δείτε το βίντεο:

20:05 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την κατασκευή προβλήτας στην ακτή της Γάζας

Εικόνες που ελήφθησαν από την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar δείχνουν την αρχή της κατασκευής αυτού που μοιάζει να είναι μια προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας.

Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, δήλωσε η Maxar, και δείχνουν την εξέλιξη της κατασκευής έξω στο νερό.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν μια προσωρινή προβλήτα στα ανοικτά της Γάζας για να παραδίδουν ανθρωπιστικές προμήθειες στον πολιορκημένο θύλακα, καθώς οι Παλαιστίνιοι αρχίζουν να λιμοκτονούν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της Λωρίδας από το Ισραήλ.

Πριν από τέσσερις ημέρες, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα πλοίο που είναι εξοπλισμένο για την κατασκευή της προβλήτας είχε αναχωρήσει από τις ΗΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies

19:55 Εκατοντάδες ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων σε πορεία προς το αρχηγείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ

Εκατοντάδες διαδηλώνουν από την πλατεία Ντίζενγκοφ στο Τελ Αβίβ προς το αρχηγείο Άμυνας ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων, κρατώντας πυρσούς και αφίσες των ομήρων.

Η οργάνωση Διαμαρτυρία Γυναικών για τους Ομήρους που ηγήθηκε της διαδήλωσης δήλωσε ότι «οι γυναίκες και οι συγγενείς των ομήρων θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το αρχηγείο άμυνας της Κίρια, προκειμένου να υπενθυμίσουν στο υπουργικό συμβούλιο και σε όλους τους άλλους ότι η πιο σημαντική και επείγουσα αποστολή είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών».

19:46 Τουλάχιστον 15 πτώματα μετέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος από τη νότια Γάζα

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης αναφέρει ότι μετέφερε τις σορούς 15 Παλαιστινίων από την πόλη Χαμάντ στη Χαν Γιουνίς στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα στην κεντρική Γάζα.

Η πόλη Χαμάντ, η οποία χτίστηκε με χρηματοδότηση από το Κατάρ, γνώρισε σφοδρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, καθώς ισραηλινά χερσαία στρατεύματα συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους μαχητές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν την αποχώρησή τους από τη γειτονιά κάποια στιγμή τις τελευταίες δύο ημέρες.

Δείτε βίντεο:

19:36 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης προειδοποιεί ότι το Ισραήλ χάνει τη στήριξη των ΗΠΑ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ λέει ότι τα σχόλια του επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ αποτελούν απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «χάνει τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ισραήλ στις ΗΠΑ».

«Το χειρότερο είναι ότι το κάνει επίτηδες. Ο Νετανιάχου προκαλεί βαριά ζημιά στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε τον πόλεμο και να διατηρήσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ.

Νωρίτερα, ο Σούμερ δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «δεν ταιριάζει πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ» και είπε ότι η χώρα χρειάζεται νέες εκλογές.

19:27 Η Αίγυπτος λέει ότι «μεγάλη ουρά φορτηγών περιμένει» για να εισέλθει στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει τα χερσαία του περάσματα για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ισραήλ ελέγχει άλλα έξι περάσματα που θα έπρεπε να ανοίξει», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ισπανού ομολόγου του στο Κάιρο.

«Υπάρχει μια μεγάλη ουρά από φορτηγά που περιμένουν να εισέλθουν, αλλά υπόκεινται στις διαδικασίες ελέγχου που πρέπει να τηρηθούν ώστε τα φορτηγά να μπορούν να εισέλθουν με ασφάλεια, να μην στοχοποιηθούν οι οδηγοί, να γίνουν δεκτά στην άλλη πλευρά», δήλωσε ο Σούκρι.

«Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον αριθμό των φορτηγών, αλλά πρέπει να έρθει η άδεια», πρόσθεσε.

Η Αίγυπτος, η οποία φοβάται τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων που συνωστίζονται κοντά στα σύνορά της με τη Γάζα, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Ισραήλ εμποδίζει τη βοήθεια.

Κορυφαίοι ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι λένε ότι η αδυναμία τους να διανείμουν βοήθεια εντός της Γάζας λόγω της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

19:17 Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ επικρίνει τον επικεφαλής της Γερουσίας μετά τις δηλώσεις για Νετανιάχου

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Χέρτσογκ, απάντησε στις δηλώσεις του επικεφαλής της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, ο οποίος είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ».

«Το Ισραήλ είναι μια κυρίαρχη δημοκρατία. Δεν είναι χρήσιμο – πολύ περισσότερο που το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς – να σχολιάζει κανείς την εσωτερική πολιτική σκηνή ενός δημοκρατικού συμμάχου. Είναι αντιπαραγωγικό για τους κοινούς μας στόχους», έγραψε ο Χέρτσογκ στο Χ.

Στην ομιλία του στη Γερουσία, ο Σούμερ ζήτησε επίσης εκλογές στο Ισραήλ και δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να κάνει «σημαντικές διορθώσεις πορείας» για να επιτύχει μόνιμη ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

19:08 Νετανιάχου στους εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων: Υπάρχει μια αλλαγή στην πίεση του Κατάρ στη Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους εκπροσώπους των ομήρων που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Γάζα ότι έχει υπάρξει αλλαγή στην πίεση του Κατάρ προς τη Χαμάς, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επεκταθεί στο θέμα.

18:59 Λικούντ κατά Σούμερ: Ο γερουσιαστής πρέπει να σέβεται το Ισραήλ και όχι να το υπονομεύει

Με αφορμή τα σχόλια του επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, το κόμμα Λικούντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Το Ισραήλ δεν είναι μπανανία, αλλά μια ανεξάρτητη, περήφανη δημοκρατία που εξέλεξε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου».

«Σε αντίθεση με τις παρατηρήσεις του Σούμερ, η ισραηλινή κοινή γνώμη υποστηρίζει την ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς και απορρίπτει κάθε διεθνή εντολή για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους τρομοκρατών και την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι «ο γερουσιαστής αναμένεται να σεβαστεί την κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύει».

18:50 Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, μίλησε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, λέγοντας: «Μακάρι να είχα κάποια απτή πρόοδο για να μιλήσω. Δεν έχω, αλλά μπορώ να δηλώσω ξεκάθαρα ότι οι συζητήσεις και οι συνομιλίες συνεχίζονται, είμαστε μέρος αυτών των συζητήσεων. Και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε εκεί».

Ο Κίρμπι αναφέρθηκε επίσης στο ισραηλινό χτύπημα στις εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ ανήσυχες».

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη. Προφανώς, εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας σε όλους όσοι έχουν πληγεί από αυτό και έχουμε ζητήσει από τους Ισραηλινούς μια γρήγορη έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις αναφορές για ισραηλινά σχέδια στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, ο Κίρμπι δήλωσε: «Είδαμε τις αναφορές που έχουν σχέδια για τη μετεγκατάσταση του κόσμου έξω από τη Ράφα και αυτό στο οποίο αναφέρονται είναι ένα είδος ανθρωπιστικών νησίδων μέσα στη Γάζα. Δεν έχουμε δει αυτά τα σχέδια. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό είναι όντως ένα σχέδιο που έχουν. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Δεν θέλουμε να δούμε επιχειρήσεις στη Ράφα, εκτός εάν υπάρχει ένα εκπληκτικό, νόμιμο, εκτελέσιμο σχέδιο για την παροχή ασφάλειας και προστασίας των αμάχων που βρίσκονται εκεί».

18:40 Νέος πονοκέφαλος για Νετανιάχου οι δηλώσεις του επικεφαλής της Γερουσίας για διεξαγωγή εκλογών στο Ισραήλ

Ο Δημοκρατικός επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ, χαρακτηρίζονται τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου «εμπόδιο για την ειρήνη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:27 Οι ΗΠΑ λένε ότι οι κυρώσεις κατά των ισραηλινών εποίκων αποσκοπούν στην «πρόληψη της εξτρεμιστικής βίας»

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις ισραηλινούς εποίκους και δύο ισραηλινά φυλάκια εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στο Χ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αναφέρει ότι η κίνηση αυτή αποδεικνύει «τη δέσμευσή μας για ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς».

Προηγήθηκε άλλος γύρος κυρώσεων τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Η ανάρτηση του Μάθιου Μίλερ:

18:18 Πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους τροφίμων κατευθύνεται προς τη Γάζα

Ο Ισπανοαμερικανός σεφ Χοσέ Αντρές έγραψε στον λογαριασμό του στο X ότι, μαζί με την οργάνωση αρωγής WCKitchen, ένα πλοίο φορτωμένο με τρόφιμα πλέει προς τη Γάζα για να παράσχει στους κατοίκους του μαρτυρικού θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:09 Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν συγκροτήματα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μετά από εκτοξεύσεις βλημάτων προς το Ισραήλ

Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πριν από λίγο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στη Νακούρα του νότιου Λιβάνου.

Μια άλλη εγκατάσταση που ανήκει στη λιβανέζικη οργάνωση στη Γιαρούν επίσης χτυπήθηκε.

Τα στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης την περιοχή Χαμούλ με πυροβολικό για να «απομακρύνουν μια απειλή», αναφέρουν οι IDF.

Τα πλήγματα έρχονται μετά την εκτόξευση τριών βλημάτων από τον Λίβανο στην περιοχή Μαλκιά. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς κατά τις επιθέσεις.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:

17:59 Σμότριχ: Σκοπός των αμερικάνικων κυρώσεων είναι η εξάλειψη του κινήματος των εποίκων και η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ και επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, επικρίνει έντονα τις νέες αμερικανικές κυρώσεις για τα φυλάκια του εποικισμού και τους βίαιους εποίκους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει το εποικιστικό σχέδιο.

«Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν συνθηκολόγηση της κυβέρνησης Μπάιντεν με την εκστρατεία BDS, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αμαυρώσει ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ και να επιφέρει την εξάλειψη του εποικιστικού κινήματος και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους τρόμου», λέει ο ακροδεξιός υπουργός.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ στέκεται στο πλευρό των οικισμών και αυτά τα βήματα είναι εντελώς απαράδεκτα και θα αγωνιστούμε για την κατάργησή τους», τόνισε ο ίδιος.

17:50 Φιλο-Παλαιστίνιοι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου των New York Times

Δεκάδες φιλο-Παλαιστίνιοι διαδηλωτές μπλόκαραν την είσοδο των New York Times, διαμαρτυρόμενοι για τη μεροληπτική κάλυψη του πολέμου στη Γάζα από την εφημερίδα.

Φορώντας μάσκες και κεφίγια, βρέθηκαν μέσα στο κεντρικό λόμπι του κτιρίου στο κέντρο του Μανχάταν εμποδίζοντας τους υπαλλήλους των New York Times να φτάσουν στα γραφεία τους.

Οι διαδηλωτές μοίρασαν ένα φυλλάδιο που καλούσε τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τις δουλειές τους.

«Αγαπητό προσωπικό των NYT, βαρεθήκατε να είστε συνένοχοι στη γενοκτονία;», έγραφε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Δείτε βίντεο:

17:40 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τους περιορισμούς στο τέμενος Αλ-Άκσα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης επέκρινε το Ισραήλ για την τοποθέτηση πυλών και φραγμών που εμποδίζουν την πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα ενόψει της πρώτης Παρασκευής του Ραμαζανιού.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ αναφέρεται ότι ο ισραηλινός στρατός τοποθέτησε σιδερένιες πύλες σε τρεις από τις κύριες εισόδους του συγκροτήματος «κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κατά παράβαση των υποχρεώσεών του ως κατοχική δύναμη.

Το υπουργείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να υπερασπιστεί τους διεθνείς νόμους και διατάξεις.

Η ισραηλινή αστυνομία διέψευσε νωρίτερα τη δημιουργία νέων φραγμών και απέρριψε την είδηση ως φήμες που αποσκοπούν στην «αύξηση της έντασης».

Σύμφωνα με το Ισραήλ, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης για την αντικατάσταση της πύλης ασφαλείας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:25 Περισσότερα για την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε εννιά μέλη της ίδιας οικογένειας στη Γάζα

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα για το Al Jazzera ότι: «Το σπίτι της οικογένειας μετατράπηκε σε ερείπια.

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε απόλυτη καταστροφή σε ολόκληρη την περιοχή με τους ανθρώπους να μην αισθάνονται πλέον ασφαλείς σε περιοχές που είχαν αρχικά οριστεί από τον ισραηλινό στρατό ως ασφαλείς ζώνες.

Η Ντέιρ ελ-Μπάλαχ έχει εκτεθεί και έχει υποστεί τεράστιους βομβαρδισμούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πυκνοκατοικημένη με ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από άλλες περιοχές, που έχασαν τα σπίτια τους και ακολούθησαν τις εντολές του ισραηλινού στρατού να κατευθυνθούν νοτιότερα για να αναζητήσουν καταφύγιο και να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπό το φως των επανειλημμένων ισραηλινών δηλώσεων σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, οι άνθρωποι εδώ έχουν αρχίσει εν μέρει να φεύγουν προς τις κεντρικές περιοχές, συγκεκριμένα προς την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

17:16 «Δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ»

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ κάλεσε σήμερα Πέμπτη το Ισραήλ να διεξάγει νέες εκλογές, προειδοποιώντας ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα μέλη του ακροδεξιού συνασπισμού του δοκιμάζουν τα αμερικανικά πρότυπα για τη βοήθεια.

«Ο συνασπισμός Νετανιάχου δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου. Ο κόσμος έχει αλλάξει – ριζικά – από τότε, και ο ισραηλινός λαός καταπνίγεται αυτή τη στιγμή από ένα κυβερνητικό όραμα που είναι κολλημένο στο παρελθόν», δήλωσε ο Σούμερ, ο υψηλότερα εκλεγμένος Εβραίος αξιωματούχος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα φιλοξενεί η Haaretz.

17:06 Εννιά μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν μετά από χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ

Εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ κοντά στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η περιοχή δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Πλάνα δείχνουν ένα κτίριο κατοικιών να έχει καταρρεύσει εν μέρει, ενώ οι δρόμοι είναι καλυμμένοι με συντρίμμια.

Δείτε βίντεο:

16:58 Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση πραγματοποίησε ανθρωπιστική ρίψη από αέρος μαζί με την Ιορδανία στη βόρεια Γάζα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε συνδυασμένη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος μαζί με τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας στη βόρεια Γάζα.

«Η συνδυασμένη κοινή επιχείρηση περιλάμβανε τρόφιμα που παρείχε η Ιορδανία και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ένα αμερικανικό C-130 έριξε 13.900 ισοδύναμα γεύματος, παρέχοντας σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:49 Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις Ισραηλινούς εποίκους και δύο παράνομα φυλάκια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις Ισραηλινούς εποίκους και δύο παράνομα φυλάκια που εμπλέκονται στη βία στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος κυρώσεων, μετά την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις Ισραηλινούς εξτρεμιστές τον περασμένο μήνα.

Η ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών δεν περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη βία στην οποία εμπλέκονται, η οποία πιθανότατα θα αποκαλυφθεί σε επόμενη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

16:40 Αναλυτικά τι αναφέρει το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη Γάζα

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 372 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 120 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως και να διευκολύνει την πλήρη παράδοση βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω όλων των υφιστάμενων σημείων διέλευσης, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για γρήγορη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:30 Ο επικεφαλής της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια καλεί το Ισραήλ να ενισχύσει τη χερσαία πρόσβαση στον παλαιστινιακό θύλακα

Οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος και ο θαλάσσιος διάδρομος δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις προμήθειες που μεταφέρονται με φορτηγά στη Γάζα, όπου οι άνθρωποι είναι στο όριο του λιμού, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο επικεφαλής της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε ότι οι χερσαίες διαδρομές είναι ο πιο γρήγορος, ο πιο εύκολος και ο πιο φθηνός τρόπος για να παρασχεθούν προμήθειες στη Γάζα.

«Υπάρχει κίνδυνος λιμού», δήλωσε ο Λέναρτσιτς σε δημοσιογράφους. «Ήδη έχουμε πολύ ισχυρή και αξιόπιστη ένδειξη ότι ήδη υπάρχουν θύλακες με λιμό στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Η Γάζα έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του με τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση των ενόπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι πάνω από μισό εκατομμύριο από τα 2,3 εκατ. ανθρώπους της Γάζας είναι στο χείλος της λιμοκτονίας. Υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ο υποσιτισμός παιδιών είναι «ιδιαιτέρως οξύς» στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

«Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ ξεκάθαρο: μια αύξηση στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και η διανομή της σε όλη τη Γάζα», δήλωσε ο Λέναρτσιτς. «Δεν υπάρχει ουσιαστικό υποκατάστατο στη χερσαία πρόσβαση… Καλούμε το Ισραήλ να ανοίξει επιπρόσθετες χερσαίες διελεύσεις».

Αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη, τη Βρετανία, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ δήλωσαν χθες ότι είχαν συνομιλίες για να στήσουν έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα πείνας στον θύλακα.

16:20 Επίθεση με μαχαίρι στο Ισραήλ, νεκρός ο δράστης – Ένας σοβαρά τραυματίας

Επίθεση με μαχαίρι έγινε στον κόμβο Μπέιτ Καμά στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ, ο δράστης είναι ο Φάντι Αμπού Λατίφ, 22 ετών, Ισραηλινός πολίτης που διαμένει στη Ραχάτ και κατάγεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η μητέρα του Λατίφ είναι από την πόλη των Βεδουίνων Ραχάτ και ο πατέρας του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα διαμένουν και οι δύο στη Γάζα.

Ο Λατίφ μεγάλωσε στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την ηλικία των 18 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στον Λατίφ δόθηκε η ισραηλινή υπηκοότητα το 2019 μετά που παντρεύτηκε.

Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης:

14:02 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που καταγγέλλει την «καταστροφική» κατάσταση στη Γάζα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που καταγγέλλει «την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου επικείμενης λιμοκτονίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Το ψήφισμα τέθηκε σε ψηφοφορία μετά από συζήτηση την Τετάρτη.

Η δήλωση ανέφερε ότι τα μέλη του κοινοβουλίου θα καλέσουν το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα περάσματα προς τη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια και να παροτρύνει όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον αμάχων που ζητούν βοήθεια.

13:56 DPA: Σε Ισραήλ και Ιορδανία ο Σόλτς

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν στο DPA ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Ιορδανία τις επόμενες ημέρες, στη δεύτερη επίσκεψή του στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Ο Σολτς πρόσφατα υποστήριξε ότι «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην τρομοκρατία της Χαμάς». Ζήτησε επίσης παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Σολτς απορρίπτει σθεναρά τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης στη Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. «Προειδοποιούμε επίσης ρητά ενάντια σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της Ράφα», δήλωσε τον περασμένο μήνα στο συντακτικό συνέδριο του DPA στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η Γερμανία συμβάλλει στον σχεδιαζόμενο θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας για τη Γάζα. Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται επίσης να συμμετάσχει στη ρίψη από αέρος επείγουσας βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας αυτή την εβδομάδα με μεταγωγικά αεροσκάφη.

13:50 Al Jazeera: Ο ισραηλινός στρατός παρακρατεί τη σορό του 13χρονου που σκότωσε on camera στη Δυτική Όχθη

Ο πατέρας  του 13χρονου Παλαιστίνιου  που σκότωσαν οι ισραηλινοί την Τρίτη, καταγγέλλει ότι οι IDF θέτουν όρους για να επιστρέψουν τη σορό του παιδιού του.

Ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε στην οικογένεια του Rami τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θρηνεί στο σπίτι τους μετά τη δολοφονία του 13χρονου.

«Θέλουν να καταστείλουν αυτά τα περιστατικά. Δεν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σε αυτό» αναφέρει το Al Jazeera, σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνηθισμένη τακτική του Ισραήλ με στόχο να ασκηθεί πίεση στις οικογένειες των θυμάτων. Τα λείψανα περισσότερων από 65 Παλαιστινίων από τους 433 που έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου παρακρατούνται αναφέρει η ίδια πηγή.

«Αυτοί είναι άνθρωποι στους οποίους δεν έχουν γίνει τελετές αποχαιρετισμού. Δεν μπόρεσαν να κάνουν κηδείες, οι οικογένειές τους, δεν μπόρεσαν να θρηνήσουν και να πουν αντίο. Αυτή είναι μια άλλη τακτική πίεσης που το Ισραήλ χρησιμοποιεί με συνέπεια», σημειώνεται.

13:40 Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ναυτιλία. Πέραν των φρεγατών που έχουν αποσταλεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια να συμφωνήσει η Τεχεράνη να κάνει χρήση της επιρροής της στο κίνημα των Χούθι της Υεμένης για να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Οι μυστικές συνομιλίες που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί Αξιωματούχοι αποτελούν μέρος της τακτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία χρησιμοποιεί διπλωματικά κανάλια με την αντίπαλη πλευρά, την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει τις στρατιωτικές αποτρεπτικές ενέργειες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:32 Έκρηξη κοντά σε πλοίο στον κόλπο του Άντεν

Το γραφείο Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανέφερε ένα περιστατικό 50 ναυτικά μίλια (92 χιλιόμετρα) από το Άντεν, το οποίο αφορούσε έκρηξη κοντά σε πλοίο.

Αναφέρει ότι το σκάφος δεν υπέστη ζημιές και τραυματισμούς και προχωρά στο επόμενο λιμάνι κατάπλου.

13:25 Haaretz: Πληροφορίες ότι ο Αμπάς θα διορίσει νέο πρωθυπουργό τον Μοχάμεντ Μουσταφά

Παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν στη Haaretz ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σκοπεύει να διορίσει τον Μοχάμεντ Μουσταφά, ο οποίος διαχειρίζεται τον οικονομικό μηχανισμό της Παλαιστινιακής Αρχής, στη θέση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Αμπάς έχει ήδη αποφασίσει για τον διορισμό, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση λόγω επιφυλάξεων από αρκετές αραβικές χώρες.

Η υποψηφιότητα του Μουσταφά συνάντησε αντίσταση από το εσωτερικό της Φατάχ την τελευταία δεκαετία. Θεωρείται από πολλούς ως ανώτερος αξιωματούχος που απέχει από πολιτικούς ή στρατηγικούς δεσμούς και μπορεί να ηγηθεί ενός διοικητικού οργάνου. Ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στην Haaretz ότι, εάν διοριστεί, ο Μουσταφά θα επιδιώξει μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων που θα περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους επιφανών οικογενειών της Γάζας.

Ο Μοχάμεντ Μουσταφά / Εικόνα από Haaretz

Τον περασμένο μήνα, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammed Shtayyeh υπέβαλε την παραίτησή του. Η απόφαση έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα την παραίτηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου του Shtayyeh.Ο Αμπάς ζήτησε από τον Shtayyeh να ηγηθεί μιας προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης, μέχρι τη δημιουργία ενός νέου υπουργικού συμβουλίου.

13:12 Οι IDF λένε πως πλήττουν στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο Kounine του νότιου Λιβάνου πριν από λίγο.

Οι επιθέσεις έρχονται μετά την αναχαίτιση, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, ενός «ύποπτου εναέριου στόχου» από την αεράμυνα που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο.

13:00 Χαμάς: Καλεί σε πορεία και συγκέντρωση στο Αλ Ακσά αύριο, πρώτη Παρασκευή του ραμαζανιού

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να «συρρεύσουν» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, στο τέμενος Αλ-Ακσα της Ιερουσαλήμ, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της έντασης την περίοδο αυτή.

Η οργάνωση καλεί τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και τους Ισραηλινο-Άραβες «να είναι σε εγρήγορση και έτοιμοι να υπερασπιστούν το τέμενος Al-Aqsa» την Παρασκευή – την πρώτη του μήνα του Ραμαζανιού.

Η Χαμάς ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους να φτάσουν στο συγκρότημα του Όρους του Ναού / Τέμενος Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ και «να παραμείνουν εκεί μέρες και νύχτες».

«Η Γάζα, η οποία ηγείται του αγώνα μας για την υπεράσπιση του Αλ-Άκσα από τις 7 Οκτωβρίου, συνεχίζει τον ηρωικό αγώνα της τις τελευταίες 160 ημέρες και σας καλεί όλους να έρθετε για προσευχή και τζιχάντ στο τζαμί», αναφέρεται στη δήλωση της Χαμάς.

12:50 Ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι ισραηλινά αεροπλάνα έχουν πετάξει πάνω από το Jezzine στο νότιο Λίβανο. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να δείχνουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί αεροπορικές επιδρομές, μεταδίδει ο Guardian.

Από την πλευρά τους οι IDF υποστηρίζουν ότι αναχαίτισαν με επιτυχία έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» νωρίτερα που εισήλθε στο Ισραήλ από την κατεύθυνση του Λιβάνου, σύμφωνα με τους Times of Israel.

12:40 Times of Israel: «Ερευνα διαπιστώνει χαμηλή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Νετανιάχου»

Μια ετήσια έρευνα μεταξύ των Ισραηλινών διαπίστωσε μια «αξιοσημείωτη μείωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την Κνεσέτ», το ισραηλινό κοινοβούλιο, σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023 και επαναλήφθηκε στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024 για να μετρηθεί το δημόσιο αίσθημα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ανέφεραν οι Times of Israel.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έρευνα του Δείκτη Ισραηλινής Δημοκρατίας για το 2023 έδειξε μείωση του επιπέδου εμπιστοσύνης από 28% σε 23% για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και από 24% σε 19% για την Κνεσέτ.

Ο ισραηλινός στρατός έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης από οποιοδήποτε δημόσιο ίδρυμα, από 21% τον Ιούνιο έως 44% τον Δεκέμβριο.

12:30 ΕΕ: Περιοχές της Γάζας ήδη βιώνουν λιμό

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη «θύλακες λιμού» στη Γάζα.

Ο Janez Lenarčič, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο λιμός θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερες οδικές οδούς για να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι οι ρίψεις από αέρος και οι θαλάσσιες διαδρομές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το άνοιγμα περισσότερων χερσαίων οδών για βοήθεια. Απηύθυνε επίσης έκκληση για αύξηση της χρηματοδότησης.

12:23 Είναι εφικτή η σύναψη συμφωνίας;

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί ακόμη, μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο, άλλους δυο βασικούς μεσολαβητές, να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας για την κήρυξη ανακωχής έξι εβδομάδων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, έκρινε πως η σύναψη συμφωνίας παραμένει εφικτή, καλώντας το Ισραήλ —το οποίο απορρίπτει την κήρυξη οριστικής κατάπαυσης του πυρός και θα δεχόταν μόνο προσωρινή παύση των μαχών, ενώ απαιτεί αναλυτικό κατάλογο των ομήρων που βρίσκονται στη ζωή— «να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως οι χερσαίες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου κατέφυγαν και πλέον είναι παγιδευμένοι κάπου 1,5 εκατ. βίαια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Η προοπτική αυτή θορυβεί τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα όφειλε να καταστήσει την προστασία των αμάχων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας προτεραιότητά του «υπ’ αριθμόν ένα», είπε χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε στο Ισραήλ πως θα υποστήριζε στοχευμένα πλήγματα εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, αλλά όχι ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση.

12:15 Βίαιες συλλήψεις 20 Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων πρώην κρατουμένων, από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατουμένων στα κατεχόμενα εδάφη από τις 7 Οκτωβρίου σε 7. 585.

Οι συλλήψεις επικεντρώθηκαν στις επαρχίες της Χεβρώνας και της Ιεριχούς, ενώ ξεχωριστές συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Qalqilya, Bethlehem και Jerusalem, ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν με εκτεταμένη κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ξυλοδαρμών, απειλών εναντίον κρατουμένων και των οικογενειών τους και καταστροφής των σπιτιών των Παλαιστινίων, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

11:15 Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η διαδρομή προς τη Γάζα του πλοίου με τρόφιμα

Πλοίο φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα συνεχίζει με αργό ρυθμό τη διαδρομή του σήμερα προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός απειλείται από λιμό εν μέσω του ραμαζανιού.

Η βοήθεια μέσω χερσαίων οδών φτάνει με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα. Υπόκειται στον έλεγχο του Ισραήλ, που επιβάλλει απόλυτη πολιορκία στον παλαιστινιακό θύλακο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Το πρώτο πλοίο, μισθωμένο από την ισπανική ΜΚΟ Open Arms, φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα, αναχώρησε προχθές από τη Λάρνακα. Συνέχιζε την πορεία του προς τον θύλακο. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Vessel Finder, το πλοίο, κινούμενο με πολύ μικρή ταχύτητα, απέχει ακόμη 90 ναυτικά μίλια (175 χλμ.) από τα παράλια της Γάζας.

Η Κύπρος, η χώρα της ΕΕ που βρίσκονται πιο κοντά στον παλαιστινιακό θύλακο από οποιαδήποτε άλλη —απέχει κάπου 370 χιλιόμετρα από τον παλαιστινιακό θύλακο—, διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο να αναχωρήσει δεύτερο πλοίο, με «πολύ μεγαλύτερο» φορτίο.

11:00 Τουλάχιστον 31.341 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί

Τουλάχιστον 31.341 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.134 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

10:30 Συγγενείς ομήρων θα συναντηθούν με τον Νετανιάχου

Οι συγγενείς 22 Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς αναμένεται να συναντηθούν το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο συγκρότημα Kirya στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά από τις 31 Ιανουαρίου.

Την Τετάρτη, η Σάρα Νετανιάχου συναντήθηκε με μια ομάδα μητέρων αρκετών από τους ομήρους.

09:15 Συγγενείς ομήρων απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ

Τουλάχιστον 40 συγγενείς ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Ayalon στο Τελ Αβίβ σήμερα το πρωί.

Το πλήθος των διαδηλωτών φώναζε «Συμφωνία τώρα» και «Τις θέλουμε ζωντανές, όχι σε φέρετρα», ενώ κρατούσε φωτογραφίες 19 γυναικών που πιστεύεται ότι  εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

09:00 Συμπληρωματικό προϋπολογισμό πολέμου ενέκρινε η Κνεσέτ

Η Κνέσετ, η ισραηλινή Βουλή, ενέκρινε χθες Τετάρτη συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024, που προβλέπει μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που εισήλθε την περασμένη εβδομάδα στον έκτο του μήνα.

Ο νόμος για τα δημόσια οικονομικά υιοθετήθηκε με τις ψήφους 62 μελών της Κνέσετ. Μειοψήφησαν 55, που τον καταψήφισαν.

«Εξαιτίας των δαπανών που συνδέονται με τον πόλεμο (…) το όριο των δαπανών αυξάνεται κατά 70,4 δισεκ. σέκελ (17,6 δισεκ. ευρώ), ή κατά 14,55% σε σύγκριση με αυτόν (σ.σ. τον προϋπολογισμό) που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2023», εξήγησε το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Μέσω X (του πρώην Twitter), ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, βαρόνος της άκρας δεξιάς, εξήρε τον «προϋπολογισμό πολέμου». «Μαζί θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε.

Η Κνέσετ είχε ήδη εγκρίνει τον Δεκέμβριο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023, που προέβλεπε νέες πιστώσεις για τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

08:45 Πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια άνοιξαν οι IDF

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν και πάλι πυρ εναντίον Παλαιστινίων που περιμένουν επισιτιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 83, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Παλαιστίνιοι στην πόλη της Γάζας έσπευσαν αργά χθες το απόγευμα να προμηθευτούν ανθρωπιστική βοήθεια και συνέρρευσαν στην κυκλική διασταύρωση Κουβέιτ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και στην πόλη της Γάζας, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, είπαν κάτοικοι και αξιωματούχοι υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το περιστατικό.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ βομβάρδισε ένα κέντρο διανομής τροφίμων του ΟΗΕ στη νότια πόλη της Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Στις 29 Φεβρουαρίου, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους που περίμεναν να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας.

 08.30 Θερίζει η πείνα στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η  κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα είναι καταστροφική.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024