Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οι ΗΠΑ θα συνεπιχειρήσουν με το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, αν οι IDF δεν εισβάλουν στη Ράφα

Live: Οι ΗΠΑ θα συνεπιχειρήσουν με το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, αν οι IDF δεν εισβάλουν στη Ράφα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Χωρίς καμία προοπτική διεξόδου συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρατηρεί αποστασιοποιημένα όσα συμβαίνουν

Στη σημαντικότερη είδηση της ημέρας οι ΗΠΑ ανέφεραν στο Ισραήλ σε ιδιωτικές συζητήσεις πως αν δεν εισβάλουν στη Ράφα, θα τους βοηθήσουν τόσο στις στοές, όσο και πάνω από το έδαφος να συλλάβουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι είναι αναγκαία η επιχείρηση στη Ράφα. Επίσης, εντείνονται οι επιθέσεις στη Δυτική Όχθη με τέσσερις νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους ένα παιδί που κρατούσε πυροτεχνήματα.

Η φρεγάτα Ύδρα είχε την πρώτη της πολεμική εμπλοκή στην Ερυθρά εξαπολύοντας πυρά εναντίον δύο drones.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:45 Οι ΗΠΑ καταστρέφουν drones και πύραυλο των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έναν πύραυλο εδάφους-αέρος σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

«Διαπιστώθηκε ότι αυτά τα όπλα αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή», σημείωσε η CENTCOM σε ανάρτησή της στο X.

Ανέφερε, επίσης, μια εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου χθες Τετάρτη από περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι κατά πλοίων στον Κόλπο του Αντεν. Ο πύραυλος δεν έπληξε κανένα σκάφος.

05:00 Το καθήκον ενός αδελφού – Το τελευταίο ταξίδι του Χασάν

Σ’ έναν έρημο παραλιακό δρόμο στη βόρεια Γάζα, ο Σαΐντ σκύβει δίπλα στο άψυχο σώμα του αδελφού του Χασάν, ο οποίος σκοτώθηκε όταν ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Ο Σαΐντ είναι σοκαρισμένος, αλλά παραμένει συγκεντρωμένος στο καθήκον του: να μεταφέρει το σώμα του Χασάν στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

04:15 «Αποδυναμωμένο το Ισραήλ για να πολεμήσει με τη Χεζμπολάχ»

Ο επικεφαλής της λιβανικής παράταξης Χεζμπολάχ, ο στρατιωτικός βραχίονας της οποίας ανταλλάσσει πυρά εδώ και μήνες με τον στρατό του Ισραήλ, υποστηρίζοντας το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός είναι πολύ αποδυναμωμένος για να εμπλακεί σε πόλεμο εναντίον του Λιβάνου.

«Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαντληθεί (…) στο βόρειο μέτωπο, στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα», έκρινε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο ηγέτης του λιβανικού ισλαμιστικού κινήματος, ο Χασάν Νασράλα.

«Αυτός ο εχθρός και η κοινωνία του (…) παρουσιάζουν ενδείξεις κόπωσης», συνέχισε, εκτιμώντας πως ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει «έλλειψη» του προσωπικού που θα απαιτείτο για να εμπλακεί σε πόλεμο στον Λίβανο (περισσότερα εδώ).

03:35 Οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν περιορισμένη επιχείρηση των IDF στη Ράφα για να κυνηγήσουν στόχους υψηλής αξίας της Χαμάς

Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέφεραν στους ισραηλινούς ομολόγους τους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υποστήριζε μια περιορισμένη επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, η οποία θα έδινε προτεραιότητα σε στόχους «υψηλής αξίας» της Χαμάς μέσα και κάτω από την πόλη και θα απέφευγε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, αναφέρει η Αμερικανική/διεθνής έκδοση του Politico, επικαλούμενο τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους. H παρούσα σύνοψη προέρχεται από τους Times of Israel.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα -που πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς και φιλοξενεί τα τελευταία τέσσερα τάγματά της- χωρίς σχέδιο για την προστασία πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη από τις μάχες στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Άλλες χώρες έχουν επίσης προειδοποιήσει το Ισραήλ κατά της εισβολής στη Ράφα.

Αλλά ανώνυμοι αξιωματούχοι λένε στο Politico ότι σε ιδιωτικές συναντήσεις, κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν στους Ισραηλινούς ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια στρατηγική για «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στη Ράφα και όχι πόλεμο πλήρους κλίμακας, όπως σε άλλα σημεία της Γάζας. Ισραηλινός αξιωματούχος λέει στο δημοσίευμα ότι κάποια επίθεση ή επιχείρηση στη Γάζα είναι αναπόφευκτη. «Στο τέλος της ημέρας, δεν μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο χωρίς να νικήσουμε τα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», λέει ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει σύντομα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στη νότια Γάζα, ενώ βρισκόταν σε επίσκεψη στην πόλη της Γάζας.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα για τους τρομοκράτες… Όσοι νομίζουν ότι καθυστερούμε θα δουν σύντομα ότι θα φτάσουμε σε όλους», λέει. «Θα φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης οποιονδήποτε συμμετείχε στην 7η Οκτωβρίου – είτε θα τους εξοντώσουμε είτε θα τους φέρουμε σε δίκη στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, ούτε εδώ, ούτε έξω από τη Γάζα, ούτε οπουδήποτε σε όλη τη Μέση Ανατολή – θα τους φέρουμε όλους στον τόπο τους».
Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας δηλώνει στο Politico ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αντιληφθεί ότι επίκειται επίθεση στη Ράφα.

«Θα έπρεπε να κάνουν κάποια αναδιάταξη δυνάμεων και αυτό δεν έχει συμβεί», λέει ο αξιωματούχος. «Δεν είναι επικείμενη». «Το Ισραήλ θα κάνει αυτό που το Ισραήλ αποφασίζει να κάνει. Είναι κάπως σαν να προσπαθείς να προβλέψεις τον καιρό», προσθέτει ο αξιωματούχος. «Αλλά έχει ακουστεί το μήνυμα που εστάλη; Ναι».

03:00 Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ισραηλινή επίθεση κατά των ηγετών της Χαμάς στη Ράφα, αν δεν εισβάλει ο Ισραηλινός στρατός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν πρόθυμες να υποστηρίξουν μια περιορισμένη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, με επίκεντρο την εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς στη νότια πόλη της Γάζας, εφόσον το Ισραήλ δεσμευτεί να μην εξαπολύσει εισβολή πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν μεταφέρει αυτό το μήνυμα στους Ισραηλινούς ομολόγους τους, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στην περιοχή πρέπει να συνοδεύεται από σοβαρές προσπάθειες για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Πρόκειται για χερσαία εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ήδη αεροπορική εμπλοκή με κατασκοπευτικά drones διαβιβάζοντας πληροφορίες στο Ισραήλ και ναυτική εμπλοκή, σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα. Ουσιαστικά πρόκειται για πλήρη εμπλοκή των ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζονται στην απέχθεια πολλών αραβικών κρατών για την Χαμάς για πολιτικούς λόγους.

02:35 Όσοι Νοτιοαφρικανοί πολεμούν στο πλευρό του Ισραήλ, θα συλλαμβάνονται μόλις μπαίνουν στη χώρα, λέει η ΥΠΕΞ

Η Haaretz αναφέρει ότι η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν νοτιοαφρικανική υπηκοότητα θα συλλαμβάνονται κατά την είσοδό τους στη χώρα. «Έχω ήδη εκδώσει μια ανακοίνωση που προειδοποιεί όσους είναι Νοτιοαφρικανοί και πολεμούν στο πλευρό ή στην ισραηλινή αμυντική δύναμη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor.

02:10 «Πρεμιέρα» για νέα Ιρανικά πλοία στις κοινές ασκήσεις με την Κίνα και τη Ρωσία

Ο υποναύαρχος Mohammad Nozari, δήλωσε ότι τα νέα πολεμικά πλοία, καθώς και ναυτικά ελικόπτερα και πεζοναύτες του IRGC συμμετείχαν στην άσκησηMaritime Security Belt 2024.

Ο Nozari σημείωσε ότι τα πολεμικά πλοία του Ιράν, εξοπλισμένα με εξελιγμένα πυρομαχικά εγχώριας κατασκευής, μπορούν να αναλάβουν αποστολές μεγάλων αποστάσεων σε ωκεανούς και ανοικτές θάλασσες και να εξασφαλίσουν παρατεταμένη ναυτική παρουσία.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συμμετείχε στη ναυτική άσκηση με τρία πολεμικά πλοία εγχώριας κατασκευής και δύο φρεγάτες, σημειώνοντας ότι οι ασκήσεις καλύπτουν μια έκταση 17 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και η περιοχή της άσκησης περιλαμβάνει τρία από τα πέντε στρατηγικά στενά του κόσμου, που βρίσκονται στη βόρεια περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, η οποία αποτελεί κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή και εμπορική κίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε.

Ο ανώτερος διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν περιέγραψε την εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή, την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και την επίδειξη των συμμετεχόντων για την από κοινού διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και της θαλάσσιας ασφάλειας ως έναν από τους κύριους στόχους των ασκήσεων «Ζώνη Θαλάσσιας Ασφάλειας 2024». Ουσιαστικά επρόκειτο για μια επίδειξη δύναμη των τριών ναυτικών Ρωσίας, Κίνας και Ιράν προς τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα μια επίδειξη των «προϊόντων» στους παρατηρητές από πέντε χώρες που παρακολουθούσαν τις ασκήσεις.

01:45 «Η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα είναι η πιο πρωτοφανής καταστροφή του αιώνα» λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σχετικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) και τους υπουργούς Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών και άλλων κρατών.

«Γινόμαστε μάρτυρες της συνεχιζόμενης αδυναμίας του ΣΑ του ΟΗΕ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης της Παλαιστίνης, επειδή οι ΗΠΑ εμποδίζουν σκόπιμα το σώμα να προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις καταφεύγοντας στα δικαιώματα βέτο», σημείωσε.

«Με την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, είναι απαραίτητο να βρεθούν πρακτικοί τρόποι και να αναληφθεί σοβαρή δράση από τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξη των Παλαιστινίων και την επίτευξη άμεσης παύσης των στρατιωτικών επιθέσεων κατά της Λωρίδας της Γάζας για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κρίσης», πρόσθεσε. Για να συνεχίσει πως «Η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και τη Ράφα, σε συνδυασμό με τα εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, σε συνδυασμό με την παρεμπόδιση από το ισραηλινό καθεστώς της ανθρωπιστικής βοήθειας και των προμηθειών τροφίμων στον θύλακα και τις προσπάθειές του να λιμοκτονήσει τους κατοίκους της Γάζας προκειμένου να διαιωνίσει τη γενοκτονία και να βλάψει τις γυναίκες και τα παιδιά, έχουν σημάνει συναγερμό για την πιο πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή αυτού του αιώνα».

«Μετά τη σφαγή πάνω από 31.000 Παλαιστινίων αμάχων τους τελευταίους μήνες, το ισραηλινό καθεστώς επιδιώκει να προκαλέσει μια σταδιακή και επώδυνη μαζική δολοφονία των κατοίκων της Γάζας, εμποδίζοντας την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας», υπογράμμισε. Για να κλείσει λέγοντας πως «Ως εκ τούτου, υπό αυτές τις σημαντικές συνθήκες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αποτρέψει για άλλη μια φορά την τρέχουσα ανθρωπιστική καταστροφή του σύγχρονου αιώνα, προσφεύγοντας στο άρθρο 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλους πιθανούς μηχανισμούς».

01:20 Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ ζητεί παύση των μαχών στη Γάζα

Ο Σαρλ Μισέλ δηλώνει ότι απαιτείται επειγόντως ανθρωπιστική παύση, καθώς και απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να επιμένει στην αύξηση της επειγόντως (αναγκαίας) ανθρωπιστικής βοήθειας, στην προστασία όλων των αμάχων και στον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας, που μαίνεται από τις 7 Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους αμάχων, έχει μετατρέψει τεράστιες περιοχές σε ερημωμένη ερημιά και έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις για επικείμενο λιμό στο παλαιστινιακό έδαφος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Πολλά κράτη-μέλη θησαυρίζουν από τις πωλήσεις όπλων και ανταλλακτικών στο Ισραήλ, την ώρα που η ΕΕ δεν έχει κάνει το παραμικρό να σταματήσει αυτές τις εξαγωγές.

00:52 Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας παρέχουν νέα στοιχεία για επίθεση του Ισραήλ σε μέλη του προσωπικού τους

Η Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης παρείχαν νέα στοιχεία για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε συγκρότημα κατοικιών όπου στεγάζονται εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι οικογένειές τους.

Η επίθεση του Ιανουαρίου τραυμάτισε αρκετά μέλη της ομάδας, παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες μοιράστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος προσέφερε έξι διαφορετικές εξηγήσεις που «δεν παρείχαν σαφήνεια» ως προς το γιατί συνέβη, αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Η ποικιλία των απαντήσεων υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το τι συνέβη. Είναι σαφές από αυτή την εμπειρία ότι ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση είναι είτε ανίκανοι είτε απρόθυμοι να διερευνήσουν σωστά αυτό το σοβαρό περιστατικό», ανέφεραν οι ομάδες.

Η δήλωση κάλεσε τους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, να ξεκινήσουν «μια πλήρη, ανεξάρτητη και έγκαιρη έρευνα για το περιστατικό της 18ης Ιανουαρίου – και για όλες τις αναφερόμενες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό που έχουν συμβεί».

«Ως σημερινοί προμηθευτές όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, κυβερνήσεις όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να καταστήσουν το Ισραήλ υπεύθυνο για αυτή και άλλες επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αμάχων».

00:26 Στόχος της επίθεσης στο κέντρο βοήθειας του ΟΗΕ ήταν διοικητής της Χαμάς

Το Ισραήλ δηλώνει ότι η αεροπορική του επιδρομή σε κέντρο διανομής τροφίμων του ΟΗΕ στη νότια Γάζα σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς, αφού ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ένας υπάλληλος σκοτώθηκε και άλλοι 22 τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση σκότωσε τον Μοχάμεντ Αμπού Χάσνα, τον οποίο ο στρατός περιέγραψε ως μαχητή της Χαμάς που παρείχε πληροφορίες για τις θέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων και «συμμετείχε επίσης στην ανάληψη του ελέγχου της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διανομή της στους τρομοκράτες της Χαμάς».

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς ανέφερε ότι ο Αμπού Χάσνα ήταν μέλος της αστυνομικής της δύναμης και καταδίκασε τη δολοφονία του ως «δειλή δολοφονία» που αποσκοπούσε στη διακοπή της διανομής βοήθειας. Η Χαμάς αναγνώρισε έναν άλλο από τους πέντε δολοφονηθέντες ως τον επικεφαλής μιας επιτροπής έκτακτης ανάγκης για τη Ράφα, τον Νιντάλ αλ-Σέιχ Εΐντ.

Το Διεθνές Δίκαιο ορίζει πως αν σε επίθεση εναντίον νόμιμου στρατιωτικού στόχου υπάρχουν αθώοι, η απόφαση οφείλει να παρθεί από το νομικό τμήμα του στρατού. Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία αν ένα μικρομεσαίο στέλεχος που είχε σχέση με την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελεί αιτιολογία για την θανάτωση άλλων 20 μισοζωντανών-μισοπεθαμένων από την πείνα ανθρώπων. Είναι ακόμα μια φορά που το Ισραήλ επιτίθεται σε κέντρο ή φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώνοντας αθώους πολίτες.

Συνιστά έγκλημα πολέμου.

00:01 Παρά τους βομβαρδισμούς, πιστοί κάνουν την προσευχή τους στη βόρεια Γάζα εν μέσω Ραμαζανιού

Κάτοικοι της βόρειας Γάζας προσεύχονται στους δρόμους μετά που ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε όλα τα τζαμιά στην περιοχή.

Δείτε βίντεο από το Quds News Network:

23:51 Αιτούντες βοήθεια τραυματίστηκαν από ισραηλινές σφαίρες στην πόλη της Γάζας

Ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι εννέα Παλαιστίνιοι που περίμεναν τη διανομή βοήθειας στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ στη νότια πόλη της Γάζας τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αυτός ο κυκλικός κόμβος υπήρξε το σημείο πολλών επιθέσεων του Ισραήλ κατά αιτούντων βοήθεια τις τελευταίες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη επίθεση.

23:43 Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι θα ωθήσει τους αμάχους στη Ράφα σε ανθρωπιστικές νησίδες

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δηλώνει ότι υπάρχουν σχέδια να ωθηθεί σημαντικός αριθμός των περισσότερων από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων Παλαιστίνιων από τη Ράφα προς «ανθρωπιστικές νησίδες» στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, πριν από την προγραμματισμένη επίθεση στην πόλη.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος του 1,4 εκατομμυρίου θα μετακινηθεί. Πού; Σε ανθρωπιστικές νησίδες που θα δημιουργήσουμε με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Χαγκάρι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Ο Χαγκάρι είπε ότι οι «νησίδες» θα παρέχουν προσωρινή στέγαση, τρόφιμα, νερό και άλλα απαραίτητα στους Παλαιστίνιους που θα απομακρυνθούν.

Ο ίδιος δεν είπε πότε θα γίνει η εκκένωση της Ράφα, ούτε πότε θα ξεκινήσει η επίθεση στην περιοχή, λέγοντας ότι το Ισραήλ θέλει ο χρόνος να είναι σωστός επιχειρησιακά και να συντονιστεί με τη γειτονική Αίγυπτο, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την εισροή εκτοπισμένων Παλαιστίνιων που θα διασχίσουν τα σύνορά της.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει συχνά ότι δεν θα υποστηρίξουν μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα χωρίς ένα σαφές σχέδιο για την προστασία των αμάχων εκεί.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα, το Ισραήλ έχει συχνά ορίσει περιοχές και διαδρόμους μετακίνησης για τους αμάχους ως «ασφαλείς ζώνες» πριν τους βομβαρδίσει, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους.

23:33 Τραγικές εικόνες στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ – Ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια σε τραυματία

Οι ομάδες της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου φρόντισαν έναν τραυματία του οποίου ακρωτηριάστηκαν και τα δύο πόδια.

Ο ίδιος έφτασε στην περιοχή Μπαράκα, νότια της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα αφού τραυματίστηκε στην περιοχή Μουάσι της πόλης Χαν Γιουνίς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:24 Αντιπολεμική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε  σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν «Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας, στους πολέμους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπου μίλησε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαρίνος. Ακολούθησε πορεία, που ολοκληρώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στιγμιότυπο από το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

23:15 Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ σε διάφορες τοποθεσίες πριν από λίγο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:05 Νασράλα: Οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς είναι σημάδι ήττας

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, δήλωσε σε ομιλία του για το Ραμαζάνι, ότι «το Ισραήλ πήγε στον πόλεμο με στόχο να συντρίψει τη Χαμάς. Σήμερα, έξι μήνες μετά, το Ισραήλ συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις μέσω μεσαζόντων με τη Χαμάς. Αυτό είναι ένα σημάδι της ήττας του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι ένα μάθημα για όλους τους λαούς του κόσμου».

Ο Νασράλα είπε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «λέει ότι αν δεν μπει στη Ράφα, θα χάσει τον πόλεμο. Εμείς λέμε στον Νετανιάχου, ακόμη και αν μπεις στη Ράφα, θα χάσεις τον πόλεμο».

22:56 Η ΕΕ και πέντε κράτη καλούν το Ισραήλ να ανοίξει πρόσθετα περάσματα προς τη Γάζα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πέντε χώρες με κοινή δήλωσή τους κάλεσαν το Ισραήλ να ανοίξει επιπλέον διαβάσεις εκτός από τον θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου, ώστε να φτάσει περισσότερη βοήθεια στον παράκτιο θύλακα.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό υποκατάστατο των χερσαίων οδών μέσω της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και των σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα για την παράδοση βοήθειας σε κλίμακα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά από μια διαδικτυακή υπουργική συνάντηση.

«Οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη το Ισραήλ να ανοίξει πρόσθετα περάσματα ώστε να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, και να χαλαρώσει συνολικά τους τελωνειακούς περιορισμούς για να διευκολύνει την αυξημένη ροή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας», τονίζεται.

22:46 Νέες φωτογραφίες από την κινητοποίηση στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο

Δείτε νέες φωτογραφίες από την αντιπολεμική κινητοποίηση στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, με τους διαδηλωτές να ζητούν τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

22:36 Διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε στην επίθεση των IDF στη Ράφα, λέει ο ισραηλινός στρατός

Οι IDF και η Σιν Μπετ ανακοίνωσαν ότι ένας διοικητής της μονάδας επιχειρήσεων της Χαμάς εξοντώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη νότια Ράφα της Γάζας νωρίτερα σήμερα, στην αποθήκη της UNRWA.

Ο Μουχάμαντ Αμπού Χάσνα συμμετείχε στην «ενοποίηση της εκτεταμένης δραστηριότητας των διαφόρων μονάδων της Χαμάς, ήταν σε επαφή με τους επιτόπιους μαχητέςς της Χαμάς και τους καθοδηγούσε», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι IDF και η Σιν Μπετ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Χάσνα ήταν επίσης επιφορτισμένος με μια αίθουσα πληροφοριών της Χαμάς, η οποία συνέλεγε πληροφορίες για τις κινήσεις των IDF στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF και η Σιν Μπετ κατηγορούν επίσης τον Χάσνα για συμμετοχή στην κατάσχεση ανθρωπιστικής βοήθειας που εισερχόταν στη Λωρίδα της Γάζας και τη διανομή της σε στελέχη της Χαμάς.

Η εξόντωση του Χάσνα «βλάπτει σημαντικά τη λειτουργία διαφόρων μονάδων της Χαμάς στη Ράφα», προσθέτει η ανακοίνωση.

22:27 Financial Times: Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μυστικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούθι

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μυστικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για να προσπαθήσουν να πείσουν την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Στις έμμεσες συνομιλίες μέσω αξιωματούχων του Ομάν συμμετείχαν η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής Μπρετ ΜακΓκερκ και ο απεσταλμένος στο Ιράν Άμπραμ Πέιλι και ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κανί, ο οποίος εκπροσωπούσε την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι, εκτός από τη στρατιωτική δράση, οι Χούθι θα αποτραπούν μόνο αν το Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι προμηθεύει τους αντάρτες της Υεμένης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και πληροφορίες για τη διεξαγωγή των επιθέσεων, ασκήσει πίεση στην οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το επεκτεινόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

22:17 Ο Μπλίνκεν είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σχέδιο για την προστασία των αμάχων στη Ράφα

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα υποστηρίξει την προαναγγελθείσα εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα χωρίς ένα «σαφές» σχέδιο από την ισραηλινή κυβέρνηση για την προστασία των περισσότερων από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων Παλαιστινίων που αυτή τη στιγμή βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν έχει δει ένα τέτοιο σχέδιο» μέχρι στιγμής.

«Πρέπει να δούμε ένα σχέδιο που θα απομακρύνει τους αμάχους από τον κίνδυνο, αν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση, και όχι μόνο θα τους απομακρύνει από τον κίνδυνο, αλλά θα διασφαλίζει ότι θα έχουν καταφύγιο, τροφή και φάρμακα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

22:02 Το Ισραήλ πρέπει να καταστήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα την «νούμερο ένα» προτεραιότητά του, δήλωσε ο Μπλίνκεν

Το Ισραήλ πρέπει να καταστήσει την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας την «νούμερο ένα» προτεραιότητά του, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Προσμένουμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να θέσει αυτό το ζήτημα ως προτεραιότητα. Η προστασία των αμάχων, η παροχή στους ανθρώπους της βοήθειας που χρειάζονται, αυτό πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα, ακόμα κι αν κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τη χώρα και να αντιμετωπίσουν την απειλή που θέτει η Χαμάς», τόνισε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

21:53 Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε την ένατη ρίψη βοήθειας από αέρος στη Γάζα

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε την Τετάρτη την ένατη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρίψη περιλάμβανε 35.712 γεύματα και 28.800 φιάλες νερού.

21:44 Οι IDF υποστηρίζουν ότι αλλάζουν πολιτική για τις προμήθειες στη Γάζα – «Θα την πλημμυρίσουν με βοήθεια»

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας σχεδιάζουν να «πλημμυρίσουν» τη Γάζα με προμήθειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος τους, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων την Τετάρτη.

Η απόφαση έρχεται μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών νουθεσιών στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο προς τον υπουργό που επισκέφθηκε τις δύο πόλεις, τον Μπένι Γκαντζ, στον οποίο ειπώθηκε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να ανακουφίσει τους πεινασμένους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ενημέρωση των ξένων μέσων ενημέρωσης το βράδυ της Τετάρτης, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι οι IDF εργάζονται για το άνοιγμα πολλαπλών διαδρομών προς τη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

«Προσπαθούμε τώρα να πλημμυρίσουμε την περιοχή με προμήθειες», είπε χαρακτηριστικά.

21:34 Ο Ρούτε ζήτησε από τον Νετανιάχου να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προέτρεψε τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου να «μειώσει δραστικά το επίπεδο της βίας» που εξαπολύεται στον παράκτιο θύλακα.

«Πρέπει να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση και μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε, ενώ ζήτησε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:25 Διαδηλωτές της οργάνωσης «Stop Arming Israel» μπλοκάρουν το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες φιλο-Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έκλεισαν μέρος του διεθνούς αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο για να απαιτήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον τερματισμό κάθε αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:11 Σε μια σπάνια κριτική, στρατηγός των IDF λέει ότι ο στρατός δεν θα αποφύγει τις ευθύνες του και ότι οι «οι πολιτικοί πρέπει να είναι αντάξιοί μας»

Σε μια ομιλία προς στρατιώτες που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ισραήλ, ο στρατηγός των IDF και διοικητής της 98ης Μεραρχίας, Νταν Γκόλντφους είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο στρατός δεν θα αποφύγει τις ευθύνες του και ότι οι «οι πολιτικοί πρέπει να είναι αντάξιοί μας».

Το τέλος της ομιλίας του δεν είχε εγκριθεί από τη Μονάδα Εκπροσώπων των IDF.

Ο Γκόλντφας θα κληθεί για μια «διευκρινιστική συζήτηση», σημειώνουν οι IDF.

21:01 Παρά τους περιορισμούς, χιλιάδες προσεύχονται στην περιοχή του τεμένους Αλ-Άκσα

Σύμφωνα με το Quds News Network, χιλιάδες προσεύχονται στην περιοχή του τεμένους Αλ-Άκσα παρά τους ισραηλινούς περιορισμούς.

20:52 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν τις επιθέσεις των τελευταίων μηνών στο νοσοκομείο της Τζενίν

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) αναφέρουν ότι η επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο της Τζενίν ήταν απλώς η «τελευταία πράξη φρικτής βίας» στις εγκαταστάσεις.

«Τους τελευταίους μήνες, η οργάνωσή μας έχει γίνει μάρτυρας της ρίψης σφαιρών και χειροβομβίδων δακρυγόνων εναντίον της εγκατάστασης, του θανάτου ενός ανηλίκου, της παρεμπόδισης ασθενοφόρων και της στοχοποίησης επαγγελματιών υγείας», δήλωσε ο Σάμουελ Γιόχαν, συντονιστής του προγράμματος των MSF στην Τζενίν, σε μια σειρά αναρτήσεων στο X.

«Οι πυροβολισμοί σε ένα νοσοκομείο ή οποιαδήποτε πράξη βίας σε μια υγειονομική εγκατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης», τόνισε ο ίδιος.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:42 Ισραηλινές δυνάμεις αναπτύσσονται γύρω από το τέμενος Αλ-Άκσα

Ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το τέμενος Αλ-Άκσα για να παρεμποδίσουν πιστούς να πραγματοποιήσουν προσευχή εν μέσω Ραμαζανιού.

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:33 Έρευνα του ΟΗΕ: Ισραηλινό τανκ σκότωσε «σαφώς αναγνωρίσιμο» δημοσιογράφο του Reuters

Ισραηλινό τανκ σκότωσε τον δημοσιογράφο του Reuters, Ισάμ Αμπντάλα στον Λίβανο τον Οκτώβριο, ρίχνοντας σφαίρες των 120 χιλιοστών εναντίον μιας ομάδας «σαφώς αναγνωρίσιμων δημοσιογράφων» κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως διαπίστωσε έρευνα του ΟΗΕ.

Η έρευνα της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) – που συνοψίζεται σε έκθεση που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters – ανέφερε ότι το προσωπικό της δεν είχε καταγράψει καμία ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για περισσότερα από 40 λεπτά πριν το ισραηλινό άρμα Merkava ανοίξει πυρ.

«Εκτιμάται ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής την ώρα του συμβάντος. Ο λόγος για τα πλήγματα κατά των δημοσιογράφων δεν είναι γνωστός», αναφέρεται στην έκθεση.

Εκτός από τον θάνατο του Αμπντάλα, οι δύο βολές του ισραηλινού άρματος προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων έξι δημοσιογράφων στο σημείο.

«Ο ισραηλινός στρατός εκφράζει τη λύπη του για κάθε τραυματισμό σε μη εμπλεκόμενα μέρη και δεν πυροβολεί σκόπιμα εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Νιρ Ντινάρ.

«Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι η ελευθερία του Τύπου είναι ύψιστης σημασίας, ενώ διευκρινίζει ότι το να βρίσκεσαι σε μια εμπόλεμη ζώνη είναι επικίνδυνο», πρόσθεσε.

20:23 Αδελφός ομήρου: Οι οικογένειες πρέπει να μποϊκοτάρουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση

Ο Ντάνι Ελγκαράτ, αδελφός του ομήρου Ιτζίκ Ελγκαράτ, λέει ότι οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα θα πρέπει να μποϊκοτάρουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

«Στέκομαι μπροστά σας, μετά από 159 ημέρες, εκλιπαρώντας το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό να με συναντήσουν, να με δουν», είπε ο Ελγκαράτ.

«Σας λέω λοιπόν, αυτή είναι η άποψή μου, ότι το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων πρέπει να μποϊκοτάρει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο», συνέχισε. «Δεν χρειάζεται να διαδηλώνουμε επί πέντε ημέρες στην Ιερουσαλήμ, δεν χρειάζεται να περπατάμε από το Ρέ’ιμ μέχρι την πλατεία Παρισιού και δεν χρειάζεται να διαμαρτυρόμαστε στην Κίρια. Πρέπει να σταθούν εδώ και να πουν: ‘Ήρθαμε, θέλουμε να σας δούμε’».

Ο Ντάνι Ελγκαράτ, αδελφός του ομήρου Ιτζίκ Ελγκαράτ.

Η Σιμόνα, η μητέρα της ομήρου Ντορόν Στάινμπρεχερ είπε: «Πριν από ένα μήνα, η Χαμάς κυκλοφόρησε ένα βίντεο με το κοριτσάκι μου. Κοιμάμαι κάθε βράδυ με αυτή την εικόνα».

Η ίδια είπε ότι ζητούσε να συναντηθεί με το υπουργικό συμβούλιο πολέμου «εδώ και εβδομάδες για να πάρει πληροφορίες και το αίτημα απορρίπτεται ξανά και ξανά, αφήνοντάς μας μόνο με τα ΜΜΕ».

20:14 Νέες εικόνες μετά από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο κέντρο διανομής της UNRWA

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, Σάμι Ζιάρα δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram πλάνα, τα οποία έχει επαληθεύσει το Al Jazeera, που δείχνουν το αιματοβαμμένο πάτωμα του κέντρου διανομής βοήθειας που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την υπηρεσία, και 22 άλλοι τραυματίστηκαν.

«Η σημερινή επίθεση σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κέντρα διανομής της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας έρχεται την ώρα που τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται, η πείνα είναι ευρέως διαδεδομένη και, σε ορισμένες περιοχές, μετατρέπεται σε λιμό», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Instagram:

20:04 Η Γερμανία συνεργάζεται με την Ταϊλάνδη για να απελευθερωθούν οι Ταϊλανδοί όμηροι

Σύμφωνα με σύντομο τηλεγράφημα του Reuters, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς λέει ότι συνεργάζεται με την Ταϊλάνδη για να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες Ταϊλανδοί όμηροι.

19:55 Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς στο συγκρότημα Χαμάντ τον Μάρτιο, λένε οι IDF

Η 98η Μεραρχία των IDF έχει σκοτώσει περισσότερους από 100 μαχητές της Χαμάς στο συγκρότημα κατοικιών Χαμάντ στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας την τελευταία μιάμιση εβδομάδα, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιούν επιδρομές στα πολυώροφα κτίρια της γειτονιάς που χρηματοδοτείται από το Κατάρ, όπου σύμφωνα με τις IDF υπάρχει υποδομή της Χαμάς.

Περίπου 100 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Χαμάντ, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Οι μονάδες καταδρομών Μαγκλάν και Εγκόζ της Μεραρχίας, μαζί με τη μονάδα αναγνώρισης Γκιβάτι, συνέλαβαν αρκετούς μαχητές στη Χαμάντ, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή της επίλεκτης δύναμης Νούχμπα της Χαμάς, λένε οι IDF.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες μαχητές παρείχαν στις IDF πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες σηράγγων, παγίδων, ενόπλων και άλλων υποδομών.

Σε μια περίπτωση, οι IDF λένε ότι ένας αιχμάλωτος μαχητής της Χαμάς παρείχε πληροφορίες για ένα κτίριο όπου είχαν κρυφτεί 15 ένοπλοι. Το σημείο χτυπήθηκε στη συνέχεια και οι πράκτορες σκοτώθηκαν, υποστηρίζουν οι ισραηλινές δυνάμεις.

19:45 Στο Ισραήλ ο Σολτς

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Κυριακή.

19:36 Συγκρούσεις ξέσπασαν στον προσφυγικό καταυλισμό Σου’φάτ

Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των κατοίκων του καταυλισμού Σου’φάτ και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, μετά την επιδρομή των δυνάμεων στον καταυλισμό στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τοπικές πηγές κάνουν λόγο για χρήση δακρυγόνων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επιδρομής, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Χθες στον καταυλισμό Σου’φάτ, ο 13χρονος Ράμι Χαμντάν αλ-Χαλούλι σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες αφού πυροβολήθηκε με πραγματικά πυρά.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι προσπάθησε να παράσχει περίθαλψη στο παιδί επί τόπου, αλλά o 13χρονος γρήγορα υπέκυψε στα τραύματά του.

19:26 ΟΗΕ: Οι ισραηλινές επιθέσεις στα κέντρα βοήθειας πρέπει να σταματήσουν

Η δολοφονία ενός εργαζόμενου της UNRWA σε κέντρο διανομής είναι «καταστροφική» για τις κρίσιμες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λέει ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

«Πώς θα διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις βοήθειας όταν οι ομάδες και οι προμήθειές μας απειλούνται συνεχώς; Πρέπει να προστατεύονται», ανέφερε ο Μάρτιν Γκρίφιθς στο X.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:17 Συγκλονίζουν οι προσπάθειες διάσωσης από βομβαρδισμένο σπίτι στη Γάζα

Συγκλονίζουν οι προσπάθειες διάσωσης από βομβαρδισμένο σπίτι στη Γάζα.

Δείτε βίντεο από το Quds News Network:

19:07 Ο Σίσι προειδοποιεί εκ νέου κατά της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι προειδοποίησε εκ νέου το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του για χερσαία εισβολή στη νότια πόλη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο Σίσι δήλωσε ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Ρούτε συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επέμεινε ότι η χερσαία εισβολή είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του πολέμου, δηλαδή την «εξάλειψη της Χαμάς».

18:58 Διεθνής Αμνηστία: Τα σχέδια για λιμάνι βοήθειας στη Γάζα είναι σημάδι διεθνούς αδυναμίας

Οι προσπάθειες να παραδοθεί βοήθεια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα με την κατασκευή ενός θαλάσσιου λιμένα ή με ρίψεις από αέρος συμβολίζουν την αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών να πιέσουν το Ισραήλ να ανοίξει πλήρως τα χερσαία περάσματά του, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Άγκνες Καλαμάρ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων AFP λέγοντας ότι κανείς δεν θέτει το Ισραήλ προ των ευθυνών του για τους περιορισμούς του στην απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Η προσφυγή σε «ρίψεις από αέρος, η κατασκευή ενός λιμανιού αποτελούν ένδειξη αδυναμίας και αδυναμίας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», είπε η ίδια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Γάζα εξαιτίας της ισραηλινής πολιορκίας.

18:49 Η Αυστρία είδε 60% για καταγγελλόμενα αντισημιτικά περιστατικά το 2023

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση, ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών που καταγράφηκαν στην Αυστρία αυξήθηκε κατακόρυφα το 2023.

Πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι, αναφέρονταν κατά μέσο όρο ένα έως δύο περιστατικά την ημέρα. Όμως τους επόμενους μήνες ήταν οκτώ με εννέα, δήλωσε την Τετάρτη στη Βιέννη ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Βιέννης (IKG), Όσκαρ Ντόιτς, προσθέτοντας ότι υποθέτει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μη καταγεγραμμένων περιπτώσεων.

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών το 2023 έφθασε το αρνητικό ρεκόρ των 1.147 και σημείωσε αύξηση 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι νέοι αριθμοί επισκιάζουν το προηγούμενο υψηλό των 965 κρουσμάτων το 2021, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την πανδημία του κοροναϊού και τις σχετικές αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

18:39 «Σημαντική, αν και καθυστερημένη, η δήλωση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ για τη Γάζα»

Ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα, δήλωσε ότι τα σχόλια του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με τη Γάζα ήταν μια κομβική στιγμή που «ήρθε πολύ αργά».

«Η καταδίκη της Ευρώπης ήρθε αργά, αλλά το αργά είναι καλύτερο από το ποτέ», δήλωσε ο Μπισάρα.

Ο Μπορέλ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο πολέμου».

«Όταν καταδικάζουμε αυτό που συμβαίνει στον πόλεμο στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες λέξεις για αυτό που συμβαίνει στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο Μπισάρα δήλωσε ότι τα σχόλια αυτά «υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που κάνει η προϊσταμένη του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν μιλάει για την Ουκρανία με έναν τόνο και για τη Γάζα με έναν άλλο».

Ο ίδιος επισήμανε επίσης την αυξανόμενη συμφωνία στα κλιμάκια της ΕΕ ότι η απάντηση του μπλοκ στον πόλεμο στη Γάζα δεν ήταν αρκετά δυναμική.

«Οι άνθρωποι στους δρόμους αμέτρητων ευρωπαϊκών πόλεων ασκούν πίεση στους ηγέτες τους και επιτέλους ίσως αυτό να έχει αποτέλεσμα και να ακούγεται η φωνή της λογικής τους», πρόσθεσε ο Μπισάρα.

18:30 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Βερολίνο

Δεκάδες διαδηλώνουν στο Βερολίνο, ζητώντας να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι συμμετέχοντες έχουν παλαιστινιακές σημαίες και κρατούν πλακάτ που γράφουν «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

18:20 Βίντεο αποτυπώνει την καταστροφή στη Χαμάντ μετά την απόσυρση του ισραηλινού στρατού

Ο Παλαιστίνιος φωτογράφος Χασάν Ασλάιχ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram βίντεο που δείχνει την καταστροφή του οικιστικού συγκροτήματος Χαμάντ στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά την έναρξη της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή.

Το συγκρότημα χτίστηκε με χρηματοδότηση από το κράτος του Κατάρ και έχει βομβαρδιστεί σε μεγάλο βαθμό από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Τις τελευταίες ημέρες γνώρισε περαιτέρω καταστροφές, καθώς οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις συγκρούστηκαν εκεί με Παλαιστίνιους μαχητές.

Αυτό το βίντεο έχει επαληθευτεί από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera.

Δείτε το βίντεο:

18:11 Η Χεζμπολάχ λέει ότι επιτέθηκε σε ισραηλινούς στόχους κοντά στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ λέει ότι έπληξε ισραηλινές θέσεις στην τοποθεσία Ρουβαϊσάτ αλ-Άλαμ στους κατεχόμενους λιβανέζικους λόφους Καφρ Σούμπα, χρησιμοποιώντας πυραύλους.

Επιπλέον, η λιβανέζικη οργάνωση τονίζει ότι οι δυνάμεις της στόχευσαν τους στρατώνες Ζιμπντίν στα Αγροκτήματα Σεμπαά χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο Φαλάκ.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι δύο επιβάτες ενός αυτοκινήτου που χτυπήθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στη νότια πόλη Τύρος του Λιβάνου σκοτώθηκαν.

18:01 Ερείπια η περιοχή του Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Χαν Γιουνίς

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο που κυκλοφόρησε σε social media, ερείπια έχει γίνει η περιοχή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Al-Quds στη Χαν Γιουνίς.

17:52 Γκάλαντ για Ράφα: «Αυτοί που νομίζουν ότι καθυστερούμε θα δουν σύντομα ότι θα φτάσουμε παντού»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ επισκέφθηκε τη Γάζα την Τετάρτη και δήλωσε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους τρομοκράτες στη Γάζα».

Ο Γκαλάντ άφησε επίσης υπονοούμενα για την πιθανή επιχείρηση στη Ράφα, λέγοντας: «Αυτοί που νομίζουν ότι καθυστερούμε θα δουν σύντομα ότι θα φτάσουμε παντού»

17:42 Δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια θα ξεκινήσει από τη Λάρνακα για τη Γάζα

Ένα δεύτερο πλοίο με φορτίο ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας και αναμένει να αποπλεύσει για την ομαλή εκφόρτωση της πρώτης παράδοσης τροφίμων στο παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:33 Τουλάχιστον ένας νεκρός μετά από το χτύπημα σε αποθήκη στη Ράφα, λέει η UNRWA

Τουλάχιστον ένας υπάλληλος της UNRWA σκοτώθηκε και άλλοι 22 τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε κέντρο διανομής τροφίμων στο ανατολικό τμήμα της Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Η σημερινή επίθεση σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κέντρα διανομής της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας έρχεται την ώρα που τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται, η πείνα είναι ευρέως διαδεδομένη και, σε ορισμένες περιοχές, μετατρέπεται σε λιμό», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι.

«Κάθε μέρα, μοιραζόμαστε τις συντεταγμένες όλων των εγκαταστάσεών μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με τα μέρη της σύγκρουσης. Ο ισραηλινός στρατός έλαβε χθες τις συντεταγμένες μεταξύ άλλων και αυτής της εγκατάστασης», τόνισε ο Λαζαρίνι.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα, ανέφερε η οργάνωση, και περισσότερες από 150 εγκαταστάσεις της UNRWA επλήγησαν, παρά το γεγονός ότι πρέπει να βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, το προσωπικό τους, οι εγκαταστάσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή… Ζητώ για άλλη μια φορά ανεξάρτητη έρευνα για αυτές τις παραβιάσεις και την ανάγκη απόδοσης ευθυνών», πρόσθεσε ο Λαζαρίνι.

17:23 IDF: Δύο ύποπτοι που φορούσαν εξοπλισμό κατάδυσης προσπάθησαν να περάσουν σε απαγορευμένα ύδατα στη βόρεια Γάζα, υποχώρησαν μετά από προειδοποιητικούς πυροβολισμούς

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι δύο άτομα που φορούσαν καταδυτικό εξοπλισμό επιχείρησαν να περάσουν σε απαγορευμένη θαλάσσια ζώνη στα ύδατα στα ανοικτά της βόρειας Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές προς την κατεύθυνσή τους, οπότε οι ύποπτοι επέστρεψαν στην εγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

17:14 Η Κνεσέτ ενέκρινε τον τροποποιημένο προϋπολογισμό για την περίοδο του πολέμου το 2024 με 62-55

Η Κνεσέτ ενέκρινε τον τροποποιημένο προϋπολογισμό της πολεμικής περιόδου με 62-55 μετά από δύο ημέρες έντονης συζήτησης.

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι κατάφερε να περάσει «έναν προϋπολογισμό που εγγυάται τη συνέχιση του πολέμου μέχρι την πλήρη νίκη και ωφελεί τους πολίτες του Ισραήλ και την οικονομία του κράτους».

Την υπερψήφιση του προϋπολογισμού επέκρινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος τον χαρακτηρίζει ως τον πιο «τομεακό, αποσπασματικό και σπάταλο προϋπολογισμό στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ» και υποσχέθηκε ότι είναι «ο τελευταίος προϋπολογισμός που θα περάσει αυτή η κυβέρνηση».

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Κνεσέτ.

17:05 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας.

16:56 Bloomberg: Η Βρετανία θα αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς αποφάσισε να αποτρέψει τη συμμετοχή των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος, λόγω ανησυχίας για βλάβη των αμάχων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

16:46 Οι IDF λένε ότι χτύπησαν πολλές τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι IDF λένε ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στην Καντάρα του νότιου Λιβάνου και σε μια άλλη τοποθεσία στη Γιατέρ.

Νωρίτερα, χτυπήθηκε ένας εκτοξευτής ρουκετών και ένα άλλο κτίριο που χρησιμοποιείται από την ένοπλη οργάνωση στην Άαλμα αλ-Χαέμπ, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:37 Τουλάχιστον 157 εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν χτυπηθεί από το Ισραήλ

Νωρίτερα, αναφερθήκαμε στην επίθεση του ισραηλινού στρατού σε αποθήκη της UNRWA στη Ράφα.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων αναφέρει ότι 157 εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ πρέπει να βρίσκονται υπό προστασία βάσει του διεθνούς δικαίου. Η υπηρεσία δήλωσε επίσης ότι 162 μέλη του προσωπικού της έχουν σκοτωθεί.

Το Ισραήλ προσπαθεί ενεργά να διαλύσει την υπηρεσία, η οποία αναγνωρίζει συλλογικά τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία ως πρόσφυγες που δικαιούνται εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες.

Η UNRWA κατηγορήθηκε από το Ισραήλ τον περασμένο μήνα ότι είχε διασυνδέσεις με την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα περισσότερες από δέκα χώρες-χορηγοί να αναστείλουν την οικονομική στήριξη.

Ο γενικός επίτροπος Φιλίπ Λαζαρίνι δήλωσε σε ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι «η UNRWA αντιμετωπίζει μια σκόπιμη και συντονισμένη εκστρατεία για την υπονόμευση των δραστηριοτήτων της και τελικά τον τερματισμό τους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα στον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ιερουσαλήμ ότι επιδιώκει την αντικατάσταση της UNRWA.

16:27 Η Ερυθρά Ημισέληνος ανέσυρε έξι πτώματα μετά από επίθεση στο σπίτι της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) δημοσίευσε πλάνα από τις ομάδες της που δέχονται ένα τηλεφώνημα από μια παλαιστινιακή οικογένεια, τα μέλη της οποίας θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο X δείχνει τις ομάδες της PRCS να συντονίζονται μεταξύ των τραυματιών κάτω από τα ερείπια και των διασωστών στο έδαφος.

Η οργάνωση δήλωσε ότι οι ομάδες της μέχρι στιγμής έχουν ανασύρει έξι πτώματα και έχουν διασώσει εννέα τραυματίες κάτω από τα ερείπια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:18 Νετανιάχου στον Ολλανδό πρωθυπουργό: «Η επιχείρηση στη Ράφα είναι κλειδί για τη νίκη»

Μια επιχείρηση των IDF στη Ράφα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των πολεμικών στόχων του Ισραήλ κατά της Χαμάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου αντιδρά επίσης στην ιδέα της μονομερούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας ότι αυτό θα θεωρηθεί από τη Χαμάς ως νίκη, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

Ο Νετανιάχου είπε στον Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ για τέταρτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ότι το Ισραήλ θα αντικαταστήσει την UNRWA και τον ευχαριστεί για την αναστολή της βοήθειας προς την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ εν μέσω καταγγελιών «για εμπλοκή στην τρομοκρατία».

Ο Νετανιάχου ζήτησε από την Ολλανδία να ενταχθεί στις επιχειρήσεις στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο, για τον οποίο το πρώτο πλοίο απέπλευσε χθες.

Ο Ρούτε θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

16:08 Θα διαγωνιστεί το Ισραήλ στην Eurovision;

Το Al Jazeera, σε ρεπορτάζ του, αναφέρεται στη συμμετοχή ή όχι του Ισραήλ στην Eurovision.

Όπως αναφέρει: «Ο διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision είναι συνήθως μια μη πολιτική υπόθεση. Αλλά φέτος, η διαμάχη για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη διοργάνωση επισκιάζει την εκδήλωση.

Τον Φεβρουάριο, οι διοργανωτές απέρριψαν τη συμμετοχή του Ισραήλ, ένα τραγούδι με τίτλο «October Rain», με την αιτιολογία ότι αναφερόταν στα θύματα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και ήταν, ως εκ τούτου, υπερβολικά πολιτικό.

Το Ισραήλ, το οποίο θα διαγωνιστεί στον δεύτερο ημιτελικό του διαγωνισμού στις 9 Μαΐου, αρνήθηκε αρχικά να τροποποιήσει το τραγούδι. Όμως, την Κυριακή, η 20χρονη διαγωνιζόμενη της χώρας, η Έντεν Γκολάν, ερμήνευσε ζωντανά στην ισραηλινή τηλεόραση το «Hurricane», μια αναθεωρημένη εκδοχή του «October Rain».

15:58 Η UNRWA επιβεβαιώνει ότι χτυπήθηκε η αποθήκη της στη Ράφα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι μια από τις αποθήκες βοήθειας που διαθέτει στη νότια Γάζα «χτυπήθηκε», με «δεκάδες» τραυματίες.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια αποθήκη/κέντρο διανομής της UNRWA στη Ράφα χτυπήθηκε», δήλωσε στο AFP η εκπρόσωπος της UNRWA Τζουλιέτ Τούμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «δεκάδες τραυματίες».

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον «βομβαρδισμό της αποθήκης», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

15:45 Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται το πλοίο από την Κύπρο στη Γάζα

Το πλοίο βοήθειας προς τη Γάζα, το υπό ισπανική σημαία Open Arms, το οποίο αναχώρησε χθες από την Κύπρο, προχωρά σταθερά προς την παράκτια λωρίδα. Ο Guardian έμαθε ότι το πλοίο, που ρυμουλκεί μια φορτηγίδα με έως και 200 τόνους νερού, τροφίμων και ζωτικών φαρμάκων, αναμένεται να φτάσει στις ακτές της Γάζας αύριο το πρωί – περίπου 48 ώρες μετά τον απόπλου του από τη Λάρνακα, το νότιο λιμάνι του μεσογειακού νησιού.

Η Κύπρος, το νοτιοανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ, απέχει περίπου 210 ναυτικά μίλια από το παλαιστινιακό έδαφος.

Το σκάφος, το ταξίδι του οποίου θεωρείται πιλοτική αποστολή, είναι το πρώτο σκάφος που θα διαπλεύσει τον πρόσφατα ανοιχτό θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας που δημιουργήθηκε μεταξύ της Κύπρου και του κατεστραμμένου από τον πόλεμο θύλακα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – η Κύπρος, η ΕΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – αναμένεται να προβούν σε κοινή δήλωση «για το τι θα επακολουθήσει», αναφέρουν πηγές στο βρετανικό μέσο.

15:32 Χαμάς: Καλούμε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σπάσουν την ισραηλινή απαγόρευση εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς απευθύνει κάλεσμα στα διεθνή ΜΜΕ να σπάσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ και να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να καταγράψουν την επίθεση που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Καλούμε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σπάσουν την ισραηλινή απαγόρευση εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας και να αναφέρουν τις εξελίξεις της επίθεσης επί τόπου. Καταδικάζουμε τη σιωπή σχετικά με την ισραηλινή απόφαση να εμποδίσει τα ξένα δημοσιογραφικά συνεργεία να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας για έκτο μήνα.

Το να εμποδίζει τα συνεργεία τύπου είναι μια σαφής και ρητή παραβίαση της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης και επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ, ως συνήθως, επιδιώκει να διαπράττει τα εγκλήματά του μακριά από μάρτυρες και κάμερες. Ως εκ τούτου, απαγορεύει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων και στοχοποιεί Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, με περισσότερους από 130 νεκρούς ανάμεσά τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Επιβεβαιώνουμε ότι το πέρασμα της Ράφα θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη επιλογή για τα μέσα ενημέρωσης και τα συνεργεία τύπου να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να καλύψουν την επίθεση. Καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμούς και φορείς που ασχολούνται με την ελευθερία της έκφρασης να καταδικάσουν την ισραηλινή απόφαση και να πιέσουν για τη διευκόλυνση της εισόδου διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας».

15:22 Παλαιστίνιος πολίτης του Ισραήλ καταφέρνει να πάρει άσυλο στο ΗΒ με μία απόφαση «ορόσημο»

Ο Παλαιστίνιος πολίτης του Ισραήλ, στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια υπόθεση-ορόσημο, λέει ότι αισθάνεται «ανακουφισμένος» αφού πάλεψε με την κατάθλιψη και τους περιορισμούς βάσει της βρετανικής νομοθεσίας που απαγορεύει στους αιτούντες άσυλο να εργάζονται, ακόμη και εθελοντικά.

«Έμεινα σε εκκρεμότητα για τόσα πολλά χρόνια ενώ το αίτημά μου επεξεργαζόταν, μου απαγορευόταν να εργαστώ, να νοικιάσω ένα ακίνητο, να ταξιδέψω, να αγοράσω ένα αυτοκίνητο ή να μπορέσω να ζήσω τη ζωή μου με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο Hasan, το όνομα του οποίου έχει αλλάξει για να προστατευτεί η ταυτότητά του, στο Al Jazeera μέσω του δικηγόρου του.

«Ο κόσμος προχώρησε, ενώ εγώ έμεινα πίσω».

Το 2022, το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την αίτηση ασύλου του Hasan, αρνούμενο ότι αντιμετώπιζε κίνδυνο δίωξης στο Ισραήλ. Τη Δευτέρα, ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του και έκρινε ότι πιθανότατα θα υφίστατο δίωξη αν επέστρεφε – μια απόφαση που η νομική ομάδα του πρόσφυγα περιέγραψε ως «σεισμική».

15:10 Παραδοχή IDF ότι σκότωσαν εν ψυχρώ άμαχο – Αρχικά είχαν ισχυριστεί ότι κρατούσε εκτοξευτήρα ρουκετών

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε επειδή δήθεν «κρατούσε εκτοξευτή ρουκετών» στην πραγματικότητα κρατούσε ποδήλατο.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στόχευε δύο άνδρες που περπατούσαν ανάμεσα στα χαλάσματα στη συνοικία Ζεϊτούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι ο ένας από αυτούς κρατούσε εκτοξευτή ρουκετών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Anadolu, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παραδέχτηκε ότι ο Παλαιστίνιος που σκότωσαν επειδή φέρεται να κρατούσε εκτοξευτή πυραύλων στην πραγματικότητα κρατούσε ποδήλατο.

Δήλωσε ακόμα ότι η περιοχή είναι εμπόλεμη ζώνη και οι μονάδες του στρατού έχουν δώσει πολλές συγκρούσεις με ενόπλους που πρόσκεινται στη Χαμάς εκεί.

Ισχυρίστηκε ότι ένοπλοι στην περιοχή χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν τη διαδρομή που είχε στοχοποιηθεί από το ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να διακινούν λαθραία όπλα και να πραγματοποιούν επιθέσεις.

Ζητώντας συγγνώμη για το περιστατικό, το γραφείο δήλωσε ότι επρόκειτο για ένα «εσφαλμένο συμπέρασμα».

15:03 Κοινή ανακοίνωση ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα – Οι εναέριες ρίψεις και οι θαλάσσιες διαδρομές δεν αποτελούν εναλλακτική λύση

Είκοσι πέντε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Γάζα εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι πρωτοφανείς ανθρωπιστικές ανάγκες στον θύλακα είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω όλων των χερσαίων διαβάσεων.

«Τα κράτη δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις ρίψεις από αέρος και τις προσπάθειες να ανοίξουν ένα θαλάσσιο διάδρομο για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τις ανάγκες στη Γάζα. Η πρωταρχική τους ευθύνη είναι να αποτρέψουν την εξέλιξη εγκλημάτων θηριωδίας και να ασκήσουν αποτελεσματική πολιτική πίεση για να τερματιστούν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί και οι περιορισμοί που εμποδίζουν την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφεραν.

Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τη Διεθνή Αμνηστία, την Oxfam, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, ή MSF) και την Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους (MAP), δήλωσε ότι ενώ μια αυτοκινητοπομπή πέντε φορτηγών έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περίπου 100 τόνους σωτήριας βοήθειας, οι πρόσφατες ρίψεις από αέρος παρέδωσαν μόνο μερικούς τόνους βοήθειας η καθεμία.

«Αφού υπέμειναν πέντε μήνες συνεχών βομβαρδισμών και απάνθρωπων συνθηκών, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες στη Γάζα έχουν το δικαίωμα σε περισσότερα από πενιχρές φιλανθρωπίες που πέφτουν από τον ουρανό», αναφέρει η ανακοίνωση.

14:55 Το εύρος της καταστροφής της Γάζας από πλάνα από αμερικανικό C-130

14:42 Ο 6χρονος Fadi μπορεί να μην καταφέρει να βγάλει τη νύχτα – Σοκαριστικές εικόνες του παιδιού που υποφέρει από υποσιτισμό

Ο Ayman Al-Zanat, 28 ετών, ανησυχεί ότι ο μικρός ανιψιός του, ο Fadi, δεν θα βγάλει τη νύχτα.

Το αγόρι, ηλικίας 6 ετών, σφίγγει το στήθος του ενώ βρίσκεται σε ένα μπλε νοσοκομειακό κρεβάτι στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα. Πάσχει από σοβαρό υποσιτισμό και αφυδάτωση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

«Η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι πολύ άσχημη και δεν βελτιώνεται», δήλωσε ο Al-Zanat στο CNN την Τρίτη. «Οι γιατροί μας είπαν ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την κατάστασή του».

Οι αυστηροί περιορισμοί του Ισραήλ στην είσοδο βοήθειας στη Γάζα έχουν καταδικάσει τους Παλαιστίνιους σε θανατηφόρα πείνα. Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση, ανέφερε το υπουργείο την Τρίτη.

Ο Φάντι, ο οποίος πάσχει από κυστική ίνωση, βρίσκεται στο νοσοκομείο εδώ και 10 ημέρες, σύμφωνα με τον Al-Zanat.

Οι συγγενείς του αγοριού λένε ότι είναι αβοήθητοι. «Η αδυναμία και η έλλειψη ενέργειας στο σώμα του αυξάνονται. … Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Ο Φάντι δεν κοιμάται τη νύχτα», πρόσθεσε ο Al-Zanat.

Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

14:35 Συναγερμός στην Ερυθρά – «Κίνδυνος από πύραυλο»

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι γνωρίζει για κίνηση πυραύλου στον Κόλπο του Άντεν.

Το Reuters αναφέρει ότι η εταιρεία ασφαλείας έχει συμβουλεύσει τα πλοία που βρίσκονται κοντά στη περιοχή Σόκοτρα «να ελαχιστοποιήσουν την επάνδρωση της γέφυρας και να σταματήσουν κάθε κίνηση του πληρώματος στο κατάστρωμα».

14:26 «Όλα έγιναν βάσει πρωτοκόλλου» – Τι απαντούν Μαρινάκης και Δένδιας για την εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα»

Για το επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκη η φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο πλαίσιο της επιχείρησης προστασίας εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν, τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και ο Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ τις δηλώσεις

14:20 Η Νότια Αφρική θα συλλάβει τους υπηκόους της που πολεμούν στο πλευρό του Ισραήλ μόλις γυρίσουν στη χώρα

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι στρατιώτες των IDF που έχουν νοτιοαφρικανική υπηκοότητα θα συλλαμβάνονται κατά την είσοδό τους στη χώρα.

«Έχω ήδη εκδώσει μια δήλωση που προειδοποιεί όσους είναι Νοτιοαφρικανοί και πολεμούν στο πλευρό των IDF. Είμαστε έτοιμοι. Όταν επιστρέψετε στην πατρίδα σας, θα σας συλλάβουμε», δήλωσε η Πάντορ σε συνέδριο για την αλληλεγγύη της Νότιας Αφρικής προς τους Παλαιστίνιους και την προσφυγή που κατέθεσε η Πρετόρια κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

14:12 Κάλεσμα της Χαμάς στους Παλαιστίνιους της Δ. Όχθης να σπάσουν τον αποκλεισμό του Αλ Άκσα

Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να διαδηλώσουν προς το Όρος του Ναού/Τζαμί Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ και να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

«Καλούμε όλους τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να διαδηλώσουν μαζικά προς την Αλ-Άκσα και να σπάσουν τους περιορισμούς της [ισραηλινής] κατοχής», αναφέρει η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

«Σας καλούμε όλους να συνεχίσετε και να αντιμετωπίσετε τις δυνάμεις κατοχής παντού και να υποστηρίξετε τον αγώνα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας», προσθέτουν.

14:05 Εικόνες από την επίθεση στο κέντρο της UNRWA στη Ράφα – Στους 5 οι νεκροί

Η επίθεση έγινε σε κέντρο διανομής βοήθειας της UNRWA στη Ράφα

REUTERS/Mohammed Salem

REUTERS/Mohammed Salem

13:59 Η συντριπτική πλειοψηφία στο Ισραήλ στηρίζει την υποχρεωτική στράτευση για τους υπερορθόδοξους Εβραίους

Η συντριπτική πλειοψηφία του εβραϊκού πληθυσμού του Ισραήλ (81%) πιστεύει ότι οι Εβραίοι Χαρέντιμ, που παραδοσιακά απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία, δεν θα πρέπει πλέον να εξαιρούνται, σύμφωνα με έρευνα του Jewish People Policy Institute.

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι αναφέρονται συνήθως στα εβραϊκά ως Χαρεντίμ, που σημαίνει «αυτοί που τρέμουν» μπροστά στον Θεό.

Η συζήτηση σχετικά με τη στρατιωτική θητεία των Χαρεντίμ, οι οποίοι αντιτίθενται κυρίως στην υποχρεωτική στράτευση για να δώσουν προτεραιότητα στις σπουδές της Τορά, έχει κλιμακωθεί εν μέσω της σύγκρουσης στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ έχει καλέσει περίπου 287.000 εφέδρους.

Στις 9 Μαρτίου, ο σεφαραδίτης αρχιραββίνος του Ισραήλ δήλωσε ότι η επιβολή υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στους Χαρεντίμ θα οδηγούσε σε μαζική έξοδο από το Ισραήλ.

«Οι μαθητές της Τορά απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ό,τι κι αν συμβεί. Αν μας αναγκάσουν να πάμε στο στρατό, θα φύγουμε όλοι από το Ισραήλ. Θα αγοράσουμε εισιτήρια και θα φύγουμε», δήλωσε ο ραβίνος Yitzhak Yosef.

13:51 Πρώτη παράδοση βοήθειας από τον ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα μετά τις 20 Φεβρουαρίου

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Τρίτη ότι «παρέδωσε αρκετά τρόφιμα για 25.000 ανθρώπους στην πόλη της Γάζας νωρίς την Τρίτη, στο [πρώτο] επιτυχημένο κονβόι στο βόρειο τμήμα από τις 20 Φεβρουαρίου».

«Με τους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα να βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, χρειαζόμαστε παραδόσεις κάθε μέρα και χρειαζόμαστε σημεία εισόδου απευθείας στο βορρά», πρόσθεσε.

13:39 Χαμάς: Ανεπαρκής και αμφίβολη η θαλάσσια βοήθεια – Να ανοίξουν τα χερσαία περάσματα

Ο Salama Ma’rouf, Επικεφαλής του Κυβερνητικού Γραφείου Τύπου της Γάζας (σσ που ελέγχεται από τη Χαμάς), εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση τύπου:

«Με αφορμή τις αναφορές για τον απόπλου πλοίου φορτωμένου με βοήθεια από το κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας με προορισμό τη Γάζα, τονίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή την ανεπάρκεια των προσπαθειών για την ανακούφιση του λαού μας και ότι αυτές παραμένουν κάτω από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή που πλήττει το λαό μας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι υποφέρουν από έναν ξεκάθαρο πόλεμο πείνας.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το φορτίο του πλοίου δεν ξεπερνά το φορτίο ενός ή δύο φορτηγών, και θα πάρει μέρες, ενώ δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πού θα δέσει και πώς θα φτάσει στις ακτές της Γάζας, για να μην αναφέρουμε ότι θα υποβληθεί σε έλεγχο από τον κατοχικό στρατό (σσ IDF).

Ως εκ τούτου, η αποτελεσματικότητα αυτού του μηχανισμού καθίσταται αμφισβητήσιμη, και είναι καθήκον όλων να πιέσουν την κατοχή (σσ Ισραήλ) να επιτρέψει στις νηοπομπές βοήθειας να εισέλθουν χερσαία μέσω γνωστών διαβάσεων, όπως η Ράφα και το Καρμ Αμπού Σάλεμ, ή διαφορετικά να ανοίξουν εκ νέου τις διαβάσεις Μουντάρ, Σουτζάιγια και Μπέιτ Χανούν.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει επειγόντως και πριν να είναι πολύ αργά για να σώσει αυτούς που πεθαίνουν από την πείνα, και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να λειτουργήσουν τα χερσαία περάσματα με τρόπο που να επιτρέπει την ταχεία είσοδο χιλιάδων φορτηγών με βοήθεια, τα οποία παρατάσσονται στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα και απορρίπτονται από το Ισραήλ, αγνοώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαστηρίου, αδιαφορώντας για την ανθρωπιστική καταστροφή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

13:30 Οι IDF επιβεβαιώνουν τη δολοφονία μέλους της Χαμάς στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι το μέλος της Χαμάς Χαντί Αλί Μουσταφά σκοτώθηκε σε πλήγμα της πολεμικής αεροπορίας στο νότιο Λίβανο νωρίτερα την Τρίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, ο Αλ Χαντί συμμετείχε στην καθοδήγηση «τρομοκρατικών ομάδων» εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων σε όλο τον κόσμο και ήταν επίσης συνεργάτης του Σαλάχ αλ Αρούρι, ο οποίος σκοτώθηκε από το Ισραήλ τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Akhbar, το χτύπημα του Ισραήλ στο Λίβανο στοίχισε επίσης τη ζωή σε έναν Σύρο πολίτη, ο οποίος έτυχε να περάσει από το σημείο της επίθεσης τη στιγμή που συνέβη.

13:16 Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από την επίθεση σε κέντρο διανομής βοήθειας του ΟΗΕ στη Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κέντρο διανομής βοήθειας της UNRWA στη Ράφα, σύμφωνα με το Quds News Network. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

13:00 Έφηβος ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις στη Δ. Όχθη μετά από φερόμενη επίθεση με μαχαίρι

Ο Παλαιστίνιος που κατηγορείται ότι πραγματοποίησε επίθεση με μαχαίρι σε σημείο ελέγχου στην Ιερουσαλήμ πέθανε μετά από πυροβολισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Ο 15χρονος δράστης φέρεται να μαχαίρωσε έναν στρατιώτη της στρατιωτικής αστυνομίας και έναν φρουρό ασφαλείας στο σημείο ελέγχου, προτού δεχθεί πυρά από στρατιωτικό αξιωματικό.

12:50 WSJ: Παλαιστίνιοι από τη Γάζα περιγράφουν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση από το Ισραήλ ως κρατούμενοι

Η Wall Street Journal δημοσίευσε μια έκθεση που βασίζεται σε συνεντεύξεις με πρώην κρατούμενους από τη Γάζα που κρατούνται από το Ισραήλ, οι οποίοι διηγήθηκαν περιπτώσεις σωματικής επίθεσης και κακοποίησης.

Ορισμένοι αναγκάζονταν να γονατίζουν έως και 20 ώρες την ημέρα, μερικές φορές με τα χέρια τους δεμένα πάνω από το κεφάλι τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Baha Abu Rukba, 24 ετών, απελευθερώθηκε κοντά σε ένα πέρασμα της Γάζας αφού κρατήθηκε για σχεδόν τρεις εβδομάδες. Πονούσε και δυσκολευόταν να περπατήσει αφού τον χτύπησαν επανειλημμένα με τα κοντάκια τουφεκιών και τον κλώτσησαν στη βουβωνική χώρα.

Η έκθεση επιβεβαιώνει τα ευρήματα ισραηλινών και παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Addameer, καθώς και τις εκθέσεις του Al Jazeera και άλλων μέσων ενημέρωσης που περιγράφουν λεπτομερώς τη συστηματική κακοποίηση των Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές και την εξαφάνιση των εργαζομένων της Γάζας που είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς τα περάσματα έκλεισαν μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

12:28 Αυξάνεται σε 31.272 ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα – 88 σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου αυξήθηκε σε 31.272, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον 73.024 έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 88 Παλαιστίνιοι και άλλοι 135 τραυματίστηκαν.

12:09 Αναφορές για επίθεση σε κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Ράφα

Για επίθεση σε γραφείο διανομής βοήθειας της UNRWA στη Ράφα κάνουν λόγο παλαιστινιακά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

11:48 Η Χαμάς λέει ότι μέλος της έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον Λίβανο

Ο Χάνι Μουσταφά, μέλος της Χαμάς με έδρα τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Rashidieh κοντά στην Τύρο, ήταν ένας από τους νεκρούς όταν ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Lebanon 24 επικαλούμενο ανακοίνωση της Χαμάς.

Η επίθεση έγινε καθώς το αυτοκίνητο οδηγούσε στον δρόμο al-Hosh, νότια της Τύρου και κοντά στον καταυλισμό Rashidieh.

Ένας Σύρος που ταξίδευε με τον Μουσταφά σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση, ενώ ένα τρίτο άτομο τραυματίστηκε, μετέδωσε το Lebanon 24.

11:32 Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να «παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε πόλεμο»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι θα καταθέσει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις αυξανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της χώρας, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν επεκταθεί βαθύτερα στο έδαφός της.

Σε δήλωσή του, την οποία επικαλείται η Ραδιοφωνική Εταιρεία του Λιβάνου, το υπουργείο ανέφερε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν γίνει όλο και πιο «βίαιες», σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς αθώους πολίτες μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αυτή η κλιμάκωση συμβαίνει σε περιοχές μακριά από τα νότια σύνορα του Λιβάνου, υποδεικνύοντας την επιθυμία του Ισραήλ να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε πόλεμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Καλεί «τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις συνεχείς κλιμακούμενες επιθέσεις του και ζητά για άλλη μια φορά την καταδίκη από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ισραηλινών επιθέσεων κατά του Λιβάνου».

11:20 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ισραηλινές εκτελέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι «εκτελέσεις» αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι το Ισραήλ θέλει να κλιμακώσει τις εντάσεις κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Μέσα σε 24 ώρες, η ισραηλινή κατοχή σκότωσε έξι Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Το πολιτικό και στρατιωτικό κλιμάκιο επέτρεψε σε στρατιώτες και εποίκους να πυροβολούν Παλαιστίνιους πολίτες που δεν τους απειλούν με κανέναν τρόπο. Είναι προφανές ότι αυτή η κλιμάκωση αποτελεί απόδειξη ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ρίχνει λάδι στη φωτιά για να επεκτείνει τον κύκλο της βίας».

11:00 Για ανάκριση κλήθηκε ο ισραηλινός συνοριοφύλακας που σκότωσε τον 13χρονο στη Δ. Όχθη – «Του αξίζουν συγχαρητήρια» λέει ο Μπέν Γκβιρ

Ο αξιωματικός της ισραηλινής συνοριακής αστυνομίας που πυροβόλησε και σκότωσε έναν 13χρονο Παλαιστίνιο την Τρίτη στον προσφυγικό καταυλισμό Shuafat στη βόρεια Ιερουσαλήμ, κλήθηκε για ανάκριση από την υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης που ερευνά τα αστυνομικά παραπτώματα (γνωστή με το εβραϊκό ακρωνύμιο Mahash).

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Παλαιστίνιος νεαρός, ο Ράμι Χαμντάν, πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό αφού άναψε ένα πυροτέχνημα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων και φέρεται να τους έθεσε σε κίνδυνο. Το αγόρι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ιατρικό κέντρο Hadassah της Ιερουσαλήμ με τραύματα στο κεφάλι και αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

O 13χρονος Ραμί Χαμντάν

Οι δικηγόροι του αξιωματικού δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ο πελάτης τους ανακρίνεται. «Μας εκπλήσσει πολύ το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιστατικό, το οποίο δικαιολογεί τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια των ταραχών που διαρκούν από χθες, ενώ διακινδυνεύονται ανθρώπινες ζωές… ερευνάται», είπαν.

Το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ σχολίασε το περιστατικό στο x, πρώην Twitter, λέγοντας ότι «χαιρετίζει» τους αστυνομικούς για τον χειρισμό της κατάστασης.

«Στέκομαι στο πλευρό των αξιωματικών της Συνοριακής Αστυνομίας που διακινδυνεύουν τη ζωή τους μπροστά σε δεκάδες Άραβες ταραξίες στη Σουαφάτ», δήλωσε ο Μπεν-Γβιρ. «Χαιρετίζω τον μαχητή που σκότωσε τον τρομοκράτη που επιχείρησε να ρίξει πυροτεχνήματα εναντίον του και των δυνάμεων. Έτσι ακριβώς πρέπει να ενεργείτε εναντίον των τρομοκρατών – με αποφασιστικότητα και ακρίβεια».

Μόλις ο αξιωματικός κλήθηκε σε ανάκριση το πρωί της Τετάρτης, ο Ben-Gvir δήλωσε ότι θα φτάσει στο αστυνομικό τμήμα όπου θα διεξαχθεί η έρευνα για να στηρίξει τον αξιωματικό, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος «αξίζει ένα βραβείο» και όχι να ανακρίνεται

10:38 Ενίσχυση 7,4 δισ. στην Αίγυπτο από την ΕΕ

Φοβούμενη οικονομικές επιπτώσεις στην Αίγυπτο από τον πόλεμο στη Γάζα, η ΕΕ ετοιμάζει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ (8,08 δισ. δολάρια) για το Κάιρο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί στο Κάιρο την Κυριακή, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, για να ανακοινώσει επίσημα τα κονδύλια, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η οικονομία της Αιγύπτου, που βρισκόταν ήδη σε κρίση πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις πλησιάζουν τα σύνορά της με τη Ράφα και οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνονται.

Αυτό έχει οδηγήσει σε πτώση του τουρισμού και των εσόδων από τη διώρυγα του Σουέζ, δύο από τις σημαντικότερες πηγές συναλλάγματος της Αιγύπτου.

10:30 Ξεκίνησε από την Ισπανία πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Ένα ισπανικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Γάζα την Τετάρτη, ανοίγοντας έναν νέο θαλάσσιο διάδρομο που προορίζεται να επιτρέψει τις παραδόσεις των απελπιστικά αναγκαίων τροφίμων στο παλαιστινιακό έδαφος που καταστρέφεται από τον πολύμηνο πόλεμο, αναφέρει το AFP.

10:22 Η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους έδωσε το πράσινο φως στην πολεμική αεροπορία της χώρας να συμμετέχει στη ρίψη από αέρος στη Λωρίδα της Γάζας ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώνοντας έτσι τη θέση του με πολλές άλλες χώρες που έχουν ρίξει από αέρος βοήθεια στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

10:06 Ισραηλινό drone χτυπά αυτοκίνητο στον νότιο Λίβανο – Αναφορές για δύο νεκρούς

Ισραηλινό drone προκάλεσε άμεσο χτύπημα σε ιδιωτικό αυτοκίνητο στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άτομα.

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

10:02 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε οκτώ Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις δηλώνουν ότι έχουν «εντείνει» τις επιχειρήσεις τους εντός της Χαν Γιουνίς, συμμετέχοντας σε σφοδρές μάχες με μαχητές εκεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματά του αντάλλαξαν πυρά με επτά Παλαιστίνιους μαχητές που ήταν «οχυρωμένοι μέσα σε ένα συγκρότημα» στη συνοικία Χαμάντ της Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς.

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τους υπόλοιπους μαχητές εντός του συγκροτήματος, προστίθεται σε ανακοίνωση.

Μια ξεχωριστή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική περιοχή Ντέιρ ελ Μπάλα σκότωσε έναν ακόμη Παλαιστίνιο μαχητή, ανέφερε ο στρατός.

Ο τελευταίος γύρος επιδρομών του Ισραήλ έχει επίσης σκοτώσει και τραυματίσει δεκάδες αμάχους σε όλη τη Γάζα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

09:50 Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια φερόμενης επίθεσης με μαχαίρι

Η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι ένας Παλαιστίνιος «εξουδετερώθηκε» αφού φέρεται να μαχαίρωσε δύο Ισραηλινούς σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στη Βηθλεέμ.

Δεν είναι σαφές αν οι Ισραηλινοί ήταν έποικοι ή στρατιώτες.

09:35 Παλαιστινιακή οργάνωση: Το Ισραήλ σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις

Η Badil, παλαιστινιακή οργάνωση για τα δικαιώματα των προσφύγων, κατηγόρησε το Ισραήλ για σαμποτάζ στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Αναφέρει τα ακόλουθα παραδείγματα:

  • Η έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός απορρίπτεται από το Ισραήλ για χάρη μιας προσωρινής εκεχειρίας ή παύσης
  • Αντί της παροχής απεριόριστης ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως όπλο τη βοήθεια και παρεμποδίζει τις επιχειρήσεις των οργανισμών του ΟΗΕ
  • Αντί για στρατιωτική απόσυρση από τη Γάζα, το Ισραήλ σχεδιάζει την «αναδιάταξη» των ισραηλινών δυνάμεων στον πολιορκημένο θύλακα
  • Η έκκληση να επιτραπεί η επιστροφή όλων των εκτοπισμένων Παλαιστινίων απορρίπτεται. Αντ’ αυτού, το Ισραήλ προτείνει την επιστροφή μόνο των γυναικών και των παιδιών

09:23 Ισραηλινός στρατιώτης βγάζει φωτογραφία με κρατούμενο Παλαιστίνιο με δεμένα μάτια

Ισραηλινοί στρατιώτες συνηθίζουν να βγάζουν φωτογραφίες ή να τραβούν βίντεο τα οποία πολλές φορές δείχνουν παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου.

09:17 Αεροφωτογραφία αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στη Χαμάντ στη Χαν Γιουνίς

08:58 Θάνατος και καταστροφή στην Τζενίν μετά την ισραηλινή επιδρομή – Επίθεση και σε νοσοκομείο

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αφού σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους και κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας αναγνώρισαν τους δύο άνδρες ως Rabi’ al-Noursi και Mahmoud Abu al-Heija.

Πλάνα στο διαδίκτυο δείχνουν δρόμους που έχουν ισοπεδωθεί με μπουλντόζες, κατεστραμμένα σπίτια και πεσμένους στύλους ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και σπασμένους σωλήνες νερού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Quds news, το οποίο επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, ισραηλινή στρατιωτική δύναμη άνοιξε πυρ προς το κυβερνητικό νοσοκομείο Khalil Suleiman.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έβαλαν στο στόχαστρο μια ομάδα πολιτών που βρισκόταν μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς. Δύο από αυτούς υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους.

08:45 Ολονύχτιες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε και σκότωσε ένα 13χρονο αγόρι που έπαιζε με πυροτεχνήματα στον προσφυγικό καταυλισμό Shu’fat κοντά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν τρεις κοντά στην πόλη αλ-Τζιμπ, βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή αστυνομία ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε τους πέντε άνδρες καθώς πετούσαν βόμβες μολότοφ.

Ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χώρο του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν.

Από τις 7 Οκτωβρίου, συνολικά 430 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 115 παιδιά και τρεις γυναίκες, έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και εποίκων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης φυλακίσει τουλάχιστον 7.530 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

08:33 Καταστροφή στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η διπλωματία φαίνεται να μη λειτουργεί και η κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα είναι καταστροφική.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024