Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις στη Γάζα: «Πυροτέχνημα» η δημιουργία προβλήτας στη Γάζα - Άκαμπτο το Ισραήλ

Live οι εξελίξεις στη Γάζα: «Πυροτέχνημα» η δημιουργία προβλήτας στη Γάζα – Άκαμπτο το Ισραήλ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Η «κανονικότητα» της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται ενώ οι περιορισμοί στους εορτασμούς του Ραμαζανιού στην Ιερουσαλήμ μπορεί να οδηγήσουν σε νέα έκρηξη

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοποίησαν ξανά αιτούντες βοήθεια στη Γάζα.

Το Ισραήλ επιβάλλει περιορισμούς στους πιστούς της Δυτικής Όχθης που εισέρχονται στο τέμενος Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς 35.000 συγκεντρώνονται για προσευχή την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού.

Οι Χούθι εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά φορτηγού πλοίου στην Ερυθρά χωρίς να αναφερθούν θύματα, ενώ είχαν προηγηθεί επιδρομές στην Υεμένη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία με έντεκα νεκρούς.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

04:08 «Καμία αλήθεια πίσω από το ρεπορτάζ του Al Arabiya» υποστηρίζει η Χαμάς στο Telegram

«Δεν αληθεύουν τα όσα δημοσίευσε το κανάλι Al Arabiya, τα οποία αποδίδονται σε «ανώτερη πηγή της Χαμάς», σχετικά με την είδηση ότι το κίνημα έλαβε διεθνή προσφορά για παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη σταδιακή επιστροφή των εκτοπισμένων ή την προσέγγιση αντιπροσωπείας στο Κάιρο για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες» αναφέρει η Χαμάς στο Telegram.

«Καλούμε τα μέσα ενημέρωσης να διασφαλίσουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία στις ειδήσεις και να μην χειραγωγούν τα συναισθήματα του λαού μας που υφίσταται μια σιωνιστική επίθεση και μια ναζιστική γενοκτονία» κλείνει η ανακοίνωση.

03:45 Η Χαμάς αποδέχεται το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, υποστηρίζει το Al Arabiya

Η Χαμάς αποδέχθηκε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι ΗΠΑ για τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, επικαλούμενο πηγή στην ηγεσία της Χαμάς.

Σύμφωνα με την πηγή, η αμερικανική πρωτοβουλία προβλέπει την παύση των εχθροπραξιών στον θύλακα και τη σταδιακή επιστροφή των εκτοπισμένων. Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται να φθάσει στο Κάιρο εντός των ημερών για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η πηγή δήλωσε ότι η Χαμάς έχει λάβει προσφορά για παράταση της εκεχειρίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα. Στο πλαίσιο της πρότασης που διαμορφώθηκε από διάφορες χώρες, η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει ανήλικους ομήρους, καθώς και γυναίκες και ηλικιωμένους Ισραηλινούς που κρατά αιχμάλωτους. Δεν έχουν δοθεί ακόμη πληροφορίες για το αν το κίνημα έχει αποδεχθεί την πρωτοβουλία. Ούτε οι χώρες που συμμετείχαν στη σύνταξη της πρότασης έχουν κατονομαστεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από τη Χαμάς.

Το Κάιρο φιλοξένησε πολυμερείς διαβουλεύσεις για τη Γάζα από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου. Οι συνομιλίες ωστόσο δεν απέδωσαν καμία συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahera al-Ekhbariya δήλωσε στις 7 Μαρτίου ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο θα συνεχιστούν «εντός ημερών».

Η είδηση μεταφέρεται με επιφύλαξη καθώς η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες δεν διατηρούν καλές σχέσεις με την Χαμάς, επειδή η τελευταία προέρχεται από την Μουσουλμανική Αδερφότητα. Στον αντίποδα διατηρούν άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

03:15 Επίθεση των Χούθι κατά αμερικανικού στρατιωτικού πλοίου με βαλλιστικό πύραυλο και drone – Η επίθεση αποκρούστηκε

Μεταξύ 2:00 π.μ. και 4:30 π.μ. (ώρα Σαναά) στις 12 Μαρτίου, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούτι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο κοντινής εμβέλειας από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι προς το USS Laboon στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο πύραυλος δεν προσέκρουσε στο σκάφος και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα πλοίο του συνασπισμού ενεπλάκησαν και κατέστρεψαν επιτυχώς δύο μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) που εκτοξεύτηκαν από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι.

Διαπιστώθηκε ότι τα όπλα αυτά αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και για να καταστούν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και ασφαλέστερα για το Πολεμικό Ναυτικό και τα εμπορικά πλοία των ΗΠΑ.

02:45 Δεκατέσσερις εργαζόμενοι της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου μπορεί να είναι όμηροι του Ισραήλ, λέει η οργάνωση

Η Ερυθρά Ημισέληνος δηλώνει στο X ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα μέλη της, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τις ισραηλινές αρχές να τα απελευθερώσουν.

«Οι οικογένειές τους και οι συνάδελφοί τους ανησυχούν βαθιά για την ασφάλειά τους, καθώς υπάρχουν αναφορές για βασανιστήρια και εξευτελισμούς με βάση μαρτυρίες απελευθερωμένων συναδέλφων», αναφέρει η ανάρτηση.

02:20 Η Χεζμπολάχ «λέει τη γνώμη της στο πεδίο της μάχης»

Απαντώντας στον στρατιωτικό αρχηγό της Βόρειας Διοίκησης, ο σεΐχης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε ότι η λιβανέζικη αντίσταση είναι ιδιαίτερα έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ισλαμική Αντίσταση στο Λίβανο δεν θα διστάσει σε μια μάχη αντιποίνων «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» εναντίον του Ισραήλ, εάν επεκτείνει την επιθετικότητα στο Λίβανο.

Τα σχόλιά του ήρθαν ως απάντηση στον υποστράτηγο της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, Ori Gordin, ο οποίος ανακοίνωσε σχέδια επέκτασης της επίθεσης εναντίον του Λιβάνου.

Ο Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ επιβεβαίωσε ότι η Αντίσταση είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επέκταση της επίθεσης, τονίζοντας ότι είναι πιο έτοιμη να υποστηρίξει τη Γάζα μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης τριών μαρτύρων από το χωριό Μπλίντα του νότιου Λιβάνου, ο Σεΐχης Κασέμ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ δεν ανησυχεί για οποιαδήποτε ισραηλινή δήλωση σχετικά με χερσαία εισβολή στο Λίβανο, είτε πρόκειται για υπερβολή είτε για δήλωση.

Τόνισε ότι η Αντίσταση παραμένει αμυντική, υποστηρικτική και αποφασισμένη να αψηφήσει το Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να εκφοβιστεί.

«Η Λιβανέζικη Αντίσταση θα πει τη γνώμη της στο πεδίο της μάχης… Αυτή είναι η εξίσωσή μας, μάτι αντί οφθαλμού και δόντι αντί δοντιού», είπε.

01:50 Πρόθεση ψήφου στο Ισραήλ – Έτοιμος να πέσει ο Νετανιάχου

Μια νέα δημοσκόπηση που προβλήθηκε απόψε από το Κανάλι 12 δείχνει ότι ένας πιθανός συνασπισμός υπό τον Μπένι Γκαντζ θα εξασφάλιζε 69 έδρες από τις 129 έδρες της Κνέσετ, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σε σύγκριση με το μπλοκ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου που συγκεντρώνει 46 έδρες, Η Hadash-Ta’al, η οποία είναι ανένταχτη, θα συγκέντρωνε πέντε έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Αυτό θα έδινε στο μπλοκ κατά του Νετανιάχου 74 έδρες συνολικά, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 504 άτομα και με περιθώριο σφάλματος 4,4%, διεξήχθη πριν από την αποψινή ανακοίνωση του Γκίντεον Σα’αρ ότι αποσχίζει το κόμμα του «Νέα Ελπίδα» από την παράταξη «Εθνική Ενότητα», διαλύοντας τη συμμαχία του με το κόμμα «Μπλε και Λευκό» του Γκαντζ. Η συμμαχία της Εθνικής Ενότητας προσχώρησε στον συνασπισμό του Νετανιάχου ως μέτρο έκτακτης ανάγκης κατά την έναρξη του πολέμου και ο Γκαντζ έγινε μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε απόψε, η παράταξη της Εθνικής Ενότητας θα συγκεντρώσει 35 έδρες, ενώ το Λικούντ θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για 19 έδρες. Προβλέπει το Yesh Atid με 14 έδρες, το Yisrael Beytenu με 10, το ισλαμιστικό κόμμα Ra’am με αραβική πλειοψηφία με πέντε έδρες και το Meretz επίσης με πέντε έδρες. Αυτά θα αποτελέσουν μέρος του μπλοκ κατά του Νετανιάχου.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα Shas και United Torah Judaism, που συμμετέχουν σήμερα στον συνασπισμό του Νετανιάχου, θα λάβουν 11 και εννέα έδρες, αντίστοιχα. Το ακροδεξιό κόμμα Otzma Yehudit, του οποίου ηγείται ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, θα εξασφάλιζε εννέα έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ το κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός του Μπεζαλέλ Σμοτριχ δεν θα ξεπερνούσε το εκλογικό όριο του 3,25% που απαιτείται για την είσοδο στην Κνεσέτ, όπως προέβλεπαν πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Στις τελευταίες εκλογές του 2022, ο Σμότριχ και ο Μπεν Γκβίρ κατέβηκαν μαζί, λαμβάνοντας 14 έδρες. Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, οι δύο κατέρχονται χωριστά.Τα κόμματα Εργατικό Κόμμα και Μπαλάντ επίσης δεν θα έμπαιναν στην Κνεσέτ αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Στην ερώτηση ποιον θα ήθελαν να δουν πρωθυπουργό, περισσότεροι ερωτηθέντες – 41% – είπαν τον Γκαντζ έναντι του Νετανιάχου με μόλις 29% των ψήφων.

Η συντριπτική πλειοψηφία του 92% των ερωτηθέντων θα ήθελε να δει μια κρατική επιτροπή έρευνας για τις αποτυχίες της 7ης Οκτωβρίου.Σχεδόν οι μισοί – 49% – θέλουν μια κρατική επιτροπή έρευνας τώρα, ενώ το 43% δηλώνει ότι θα ήθελε να δει μια έρευνα μετά τον πόλεμο. Μόλις το 2% δηλώνει ότι μια τέτοια έρευνα δεν χρειάζεται και το 6% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

01:25 Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί «την πείνα ως όπλο» στη Γάζα

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου και ότι εμποδίζει τις χερσαίες οδούς που είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταφερθούν τρόφιμα σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν λιμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Josep Borrell λέει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα εκεί όπου δεν υπάρχει φυσική καταστροφή, πλημμύρα ή σεισμός.

«Πρόκειται για μια κρίση που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο», λέει ο Borrell. «Και όταν αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους παροχής υποστήριξης μέσω θαλάσσης ή αέρα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να το κάνουμε επειδή ο φυσικός τρόπος παροχής υποστήριξης στους δρόμους έχει κλείσει – τεχνητά κλείσει – και η πείνα χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο».

Λέει ότι αυτή η πρακτική καταδικάζεται στην Ουκρανία και τα ίδια λόγια πρέπει να χρησιμοποιηθούν και στη Γάζα.

Ο Borrell λέει ότι η ΕΕ περιμένει τα αποτελέσματα τριών ερευνών σχετικά με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι 12 μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, οι οποίες πυροδότησαν τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Τονίζει όμως ότι η UNRWA υπάρχει μόνο επειδή υπάρχουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, ο ορισμός των οποίων περιλαμβάνει όχι μόνο όσους έφυγαν ή εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου γύρω από την ίδρυση του Ισραήλ, αλλά και όλους τους απογόνους τους – κάτι που δεν ισχύει για τους περισσότερους προσφυγικούς πληθυσμούς παγκοσμίως.

Και αν η UNRWA εξαφανιστεί, οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εκεί, λέει ο Borrell. «Στην πραγματικότητα, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να εξαφανιστεί η UNRWA – να γίνουν αυτοί οι πρόσφυγες πολίτες ενός παλαιστινιακού κράτους που συνυπάρχει με ένα ισραηλινό κράτος».

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, ο Borrell λέει ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ομόφωνα ένα ψήφισμα που θα εγκρίνει τη λύση των δύο κρατών και «θα καθορίζει τις γενικές αρχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα». Τονίζοντας την πολύ ευρεία υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών, λέει ότι αυτό θα ήταν «μια θαυμάσια ευκαιρία να δείξουμε ότι οι αρχές μας δεν είναι κενά λόγια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την δράση του Ισραήλ στη Γάζα από την πρώτη στιγμή, ενώ μέλη της πωλούν όπλα στο Ισραήλ από το πρώτο λεπτό της επίθεσης. Μέχρι στιγμής η Κομισιόν δεν έχει λάβει τις παραμικρές κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, σε αντίθεση με την Ρωσία, για υποπολλαπλάσια εγκλήματα κατά παιδιών και αμάχων.

01:00 Το Μαρόκο χρησιμοποιεί τη διαδρομή μέσω Ισραήλ για την παράδοση 40 τόνων βοήθειας

Το Μαρόκο έστειλε 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω ενός ισραηλινού αεροδρομίου, αναφέρει διπλωματική πηγή, στην τελευταία προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις οδούς παροχής βοήθειας στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έδαφος. Η επισιτιστική βοήθεια έφτασε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ πριν μεταφερθεί στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, δήλωσε η μαροκινή πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ραμπάτ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Το Μαρόκο είναι η πρώτη χώρα που μεταφέρει την ανθρωπιστική της βοήθεια μέσω αυτής της πρωτοφανούς χερσαίας οδού».

Η διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι δεσμοί του Μαρόκου με το Ισραήλ, που επισημοποιήθηκαν με ένα σύμφωνο «εξομάλυνσης» με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2020, βοήθησαν στην πραγματοποίηση της επιχείρησης. «Το Μαρόκο ανέκαθεν έλεγε ότι η σχέση του με το Ισραήλ αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση της ειρήνης στην περιοχή και των συμφερόντων των Παλαιστινίων», δήλωσε η πηγή.

00:35 Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι αραβικής καταγωγής πολίτες εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα

Όπως μεταφέρει το Al Jazeera, από τα τέλη του περασμένου έτους έχουν ξεσπάσει μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στην «αραβική οδό» του Βερολίνου, στο δήμο Neukoelln της γερμανικής πρωτεύουσας, και φέρεται να έχουν ακολουθηθεί από αστυνομική καταστολή που περιγράφονται από τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές ως σοκαριστικές και βίαιες.

Οι ντόπιες Francesca Leone, 31 ετών, και η 27χρονη Lea έχουν ενταχθεί στους χιλιάδες πολίτες σε όλη τη Γερμανία που βγαίνουν τακτικά στους δρόμους από τις 7 Οκτωβρίου για να ζητήσουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να καλέσουν τη Γερμανία να επανεξετάσει την αμέριστη υποστήριξή της στο Ισραήλ.

Η Lea, η οποία έφτασε στη Γερμανία το 2015 αναζητώντας καταφύγιο από τη Συρία, δήλωσε ότι συνελήφθη πρόσφατα σε μια διαδήλωση. Ζήτησε από το Al Jazeera να αποκρύψει το πραγματικό της όνομα από φόβο μήπως ο εργοδότης της λάβει μέτρα εναντίον της. Πλέον, είπε, έχουν γίνει επιδρομές στα σπίτια φιλοπαλαιστίνιων υποστηρικτών.

«Το Neukoelln ήταν πάντα ένας πολιτικός χώρος για μένα, ένα μέρος όπου μπορούσαν να ζήσουν πολλοί άνθρωποι με πολύ ασταθές καθεστώς διαμονής», είπε.

«Ήταν σοκ για μένα να γίνω μάρτυρας ενός τέτοιου επιπέδου αστυνομικής βίας».

00:10 Τουλάχιστον 17.000 παιδιά στη Γάζα χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Επιστροφής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε έκθεση στον ΟΗΕ σχετικά με τη μεταχείριση των παιδιών από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Περισσότερα από 12.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σε επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ πολλά άλλα αντιμετωπίζουν ακρωτηριασμούς και τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή τους.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) εκτιμά ότι τουλάχιστον 17.000 παιδιά στη Γάζα είναι «τώρα ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους», εν μέσω του πεντάμηνου πολέμου του Ισραήλ εναντίον του παράκτιου θύλακα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κρατούν «συστηματικά» παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα να έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 200 παιδιά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Συχνά υποβάλλονται σε ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια.
«Ο πόνος των παιδιών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν πρέπει να περάσει στο παρασκήνιο της τρέχουσας σύγκρουσης – είναι μέρος της», αναφέρει η έκθεση. Η σκόπιμη στόχευση και η πρόκληση βλάβης σε αμάχους θεωρείται έγκλημα πολέμου.

23:45 Ούτε η Χεζμπολάχ, ούτε το Ισραήλ θέλουν να κλιμακώσουν τις συνοριακές εντάσεις

Ο Χασάν Μπαράρι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ λέει ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ επιθυμούν να ξεκινήσουν έναν «πόλεμο πλήρους κλίμακας».

«Αν κοιτάξετε τους Ισραηλινούς, στοχεύουν κυρίως τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ, μερικές φορές, θα στοχεύσουν αμάχους. Αλλά η Χεζμπολάχ στοχεύει επίσης τους στρατιωτικούς, επειδή δεν θέλουν να δώσουν στους Ισραηλινούς κανένα πρόσχημα για να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο και να το κλιμακώσουν σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο», δήλωσε ο Μπαράρι, στο Al Jazeera.

Σύμφωνα με τον Μπαράρι, η Χεζμπολάχ θέλει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, ώστε να συμβάλει στην «αποδυνάμωση της ισραηλινής θέσης» στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους για την επίτευξη μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός.

23:24 ΟΗΕ: Περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν σε τέσσερις μήνες πολέμου στη Γάζα από ό,τι σε τέσσερα χρόνια πολέμων σε όλο τον κόσμο

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) μοιράστηκε στοιχεία στο Χ που δείχνουν αυτό το συγκλονιστικό νούμερο.

Περισσότερα από 12.300 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύγκριση με 12.193 παιδιά που σκοτώθηκαν σε παγκόσμιες συγκρούσεις από το 2019 έως το 2023.
«Αυτός ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος κατά των παιδιών. Είναι ένας πόλεμος κατά της παιδικής τους ηλικίας και του μέλλοντός τους», έγραψε ο Philippe Lazzarini.


23:00 Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί νέα χερσαία διαδρομή για να φτάσει στη βόρεια Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποίησαν σήμερα μια νέα χερσαία διαδρομή για να παραδώσουν τρόφιμα στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια πίεση προς το Ισραήλ να επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση στον παράκτιο θύλακα εν μέσω ενός διαφαινόμενου λιμού.

Ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, συντονιστής του ΟΗΕ για τη βοήθεια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε στο Reuters ότι μια αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) χρησιμοποίησε έναν ισραηλινό στρατιωτικό δρόμο που περνά παράλληλα με τον συνοριακό φράχτη της Γάζας για να φτάσει στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Αρκετά τρόφιμα για 25.000 ανθρώπους παραδόθηκαν στην πόλη της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, λέει ο εκπρόσωπος του WFP Shaza Moghraby. Ήταν η πρώτη παράδοση του WFP στο βόρειο τμήμα από τις 20 Φεβρουαρίου και «αποδεικνύει ότι η μεταφορά τροφίμων οδικώς είναι δυνατή».

«Ελπίζουμε να επεκταθούμε, χρειαζόμαστε η πρόσβαση να είναι τακτική και συνεπής, ειδικά με τους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας», λέει η Moghraby. «Χρειαζόμαστε σημεία εισόδου απευθείας στο βορρά». Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Γάζα – το ένα τέταρτο του πληθυσμού – βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με το Ισραήλ για να αυξήσουν την ποσότητα της βοήθειας «από το έδαφος τόσο μέσω του Κερέμ Σαλόμ όσο και μέσω ενός νέου περάσματος, όπου μπήκαν τα πρώτα φορτηγά χθες το βράδυ και πρέπει να δούμε περισσότερα από όπου προήλθαν». Περιορισμένη χερσαία βοήθεια φτάνει στη νότια Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο και του Κερέμ Σαλόμ από το Ισραήλ.

22:42 Ο ακροδεξιός Μπεν-Γκβιρ λέει ότι στηρίζει τους συνοριοφύλακες που πυροβόλησαν θανάσιμα έναν 13χρονο Παλαιστίνιο που κρατούσε πυροτεχνήματα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σχολίασε το περιστατικό στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ, όπου ένα 13χρονο αγόρι που άναψε πυροτεχνήματα πυροβολήθηκε από τη συνοριακή αστυνομία. Ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι  «χαιρετίζει» τους αστυνομικούς για τον χειρισμό του συμβάντος.

«Στέκομαι στο πλευρό των αξιωματικών της Συνοριακής Αστυνομίας που επιχειρούν αυτή τη στιγμή, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους μπροστά σε δεκάδες Άραβες ταραξίες στο Σουαφάτ», δήλωσε ο Μπεν-Γκβιρ. «Χαιρετίζω τον μαχητή που σκότωσε τον τρομοκράτη που προσπάθησε να ρίξει πυροτεχνήματα εναντίον του και των δυνάμεων. Έτσι ακριβώς πρέπει να ενεργείτε εναντίον των τρομοκρατών – με αποφασιστικότητα και ακρίβεια».

22:40 Η Haaretz κάνει λόγο πως το 13χρονο παιδί στην πόλη Σουαφάτ που πυροβολήθηκε από την συνοριοφυλακή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δολοφονήθηκε

Το παιδί με το όνομα Rami Hamdan al-Khalhouli παρουσιάζεται από την Haaretz ως 13 χρονών και επιβεβαιώνει πως έχασε την ζωή του.

22:36 Σχετικά με συνοριοφύλακες που πυροβόλησαν ένα 12 παιδί που άναψε πυροτέχνημα

Επανερχόμενοι στον πυροβολισμό 12χρονου παιδιού που άναψε πυροτέχνημα και φέρεται να έχει πυροβοληθεί, υπάρχουν νεώτερες πληροφορίες.  Την είδηση εμφάνισε πρώτη η Ισραηλινή Haaretz, που εργάζεται συστηματικά στην επιβεβαίωση τέτοιων περιστατικών βίας κατά παιδιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

22:29 Ψωμί από ζωοτροφές τρώνε οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας

Αυτό τρώνε ορισμένοι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα τις πρώτες ημέρες του Ραμαζανίου. Κριθάρι αναμεμειγμένο με ζωοτροφές.

Σχολιαστές δηλώνουν πως «Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις παιδιών που πέθαναν μετά την κατανάλωση ζωοτροφών, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση» και πως «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκοπίμως λιμοκτονούν μέχρι θανάτου τους Παλαιστίνιους».

22:21 Η Ευρώπη παρακαλά, ο Νετανιάχου λέει ότι «θα προχωρήσει με την επιχείρηση στη Ράφα»

Μια αυξανόμενη χορωδία φωνών έχει ενωθεί με τις εκκλήσεις προς το Ισραήλ να μην εισέλθει στη Ράφα, όπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο. «Θα τελειώσουμε τη δουλειά στη Ράφα επιτρέποντας παράλληλα στον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του σε συνέδριο της φιλοϊσραηλινής οργάνωσης AIPAC που ηγείται του Ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Τα σχόλια του Νετανιάχου έγιναν ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να παροτρύνουν το Ισραήλ να μην ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων μιας επικείμενης συνόδου κορυφής.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει την ισραηλινή κυβέρνηση να απέχει από μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζητούν σήμερα ασφάλεια από τις μάχες και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», σύμφωνα με το σχέδιο κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το κείμενο αντιμετωπίζει την γραφειοκρατεία, καθώς θα χρειαστεί την έγκριση και των 27 ηγετών της ΕΕ για να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής στις 21 και 22 Μαρτίου.

22:10 Ο Μαχμούτ Αμπάς θα διορίσει τον Μοχάμαντ Μουσταφά ως τον επόμενο πρωθυπουργό της ΠΑ, υποστηρίζουν πηγές

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του να διορίσει τον οικονομολόγο και πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο Μοχάμεντ Μουσταφά για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, δηλώνουν τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα στους Times of Israel.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Αμπάς να μεταρρυθμίσει την ΠΑ, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να επιστρέψει τελικά στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στον θύλακα.

Ο Μουσταφά θα έχει τώρα αρκετές εβδομάδες στη διάθεσή του για να συγκροτήσει ένα υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΑ Μοχάμεντ Στάιγια θα παραμείνει στο τιμόνι, δηλώνουν στους Times of Israel ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης και ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μουσταφά διεξάγει διαβουλεύσεις με υποψήφια μέλη του υπουργικού συμβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες και τα μέλη αναμένεται να είναι μια ομάδα τεχνοκρατών που δεν συνδέονται με το κόμμα Φατάχ του Αμπάς, πολλοί από τους οποίους έχουν σπουδάσει στη Δύση, λένε οι αξιωματούχοι.

«Καταπίνουμε αυτή την κοσμητική μεταρρύθμιση επειδή δεν έχουμε τίποτα να προσφέρουμε στον Αμπάς», λέει ο ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Υποστηρίζει ότι οι δυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν ίσως να έχουν καταφέρει να πείσουν τον Αμπάς να αξιοποιήσει έναν πιο ανεξάρτητο πρωθυπουργό, αν είχαν καταφέρει να πιέσουν με επιτυχία το Ισραήλ να συνεργαστεί με τις προσπάθειες αναζωογόνησης της ΠΑ.

21:45 Το WFP λέει ότι παραδόθηκαν τρόφιμα για 25.000 Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναφέρει ότι ήταν η πρώτη επιτυχής παράδοση από τις 20 Φεβρουαρίου.

«Με τους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Γάζας στα πρόθυρα της πείνας, χρειαζόμαστε παραδόσεις κάθε μέρα + χρειαζόμαστε σημεία εισόδου απευθείας στο βόρειο τμήμα».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατηγόρησαν τον περασμένο μήνα το Ισραήλ ότι εμποδίζει συστηματικά τη βοήθεια να φτάσει στους απελπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον λιμό χωρίς επείγουσα δράση.

21:30 Ο διάδρομος θαλάσσιας βοήθειας δεν υποκαθιστά τη χερσαία παράδοση στη Γάζα λέει ο ΟΗΕ

Σε κοινή δήλωσή τους, η Συντονίστρια του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανασυγκρότηση στη Γάζα Sigrid Kaag και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Υπηρεσιών Έργου του ΟΗΕ Jorge Moreira da Silva επαίνεσαν το σχέδιο των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε πρόσφατα για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας για τη μεταφορά της πολυπόθητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Όμως, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «για την παράδοση βοήθειας σε κλίμακα, δεν υπάρχει ουσιαστικό υποκατάστατο των πολλών χερσαίων οδών και σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα. Οι χερσαίες οδοί από την Αίγυπτο, τη Ράφα – ειδικότερα, και την Ιορδανία παραμένουν επίσης ουσιαστικές για τη συνολική ανθρωπιστική προσπάθεια».

«Ο θαλάσσιος διάδρομος επιφέρει, ωστόσο, την αναγκαία προσθετικότητα και αποτελεί μέρος μιας διαρκούς ανθρωπιστικής απάντησης για την παροχή βοήθειας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά μέσω όλων των δυνατών οδών», συνεχίζει η ανακοίνωση. Το αμερικανικό σχέδιο έχει επικριθεί ως σχεδιασμένο για να αποσπάσει την προσοχή από τη συνεχιζόμενη άρνηση του Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς στην είσοδο βοήθειας στη Γάζα από τη στεριά.

«Φαίνεται να είναι απλώς άλλη μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από το πραγματικό ζήτημα εδώ, το οποίο είναι ότι 700.000 άνθρωποι λιμοκτονούν τώρα στη βόρεια Γάζα και το Ισραήλ δεν επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτούς ή στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μουσταφά Μπαργούτι, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, στο Al Jazeera

21:22 Η Συνοριοφυλακή του Ισραήλ πυροβόλησε 12χρονο παιδί που άναψε πυροτέχνημα, το τραυμάτισαν σοβαρά

21:16 Ο Γκίντεον Σάαρ διαλύει τη συμμαχία με τον Μπένι Γκαντζ, επιμένει να συμμετάσχει στο υπουργικό πολεμικό συμβούλιο εν μέσω σύγκρουσης για τη στρατηγική στη Γάζα

Ο πρόεδρος του κόμματος Νέα Ελπίδα και υπουργός, Gideon Sa’ar, ανακοίνωσε τη διάλυση της παράταξης Εθνική Ενότητα, μιας πολιτικής συμφωνίας που είχε συνάψει με τον Benny Gantz πριν από τις τελευταίες εκλογές και απαίτησε να ενταχθεί στο πενταμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

«Σέβομαι τους συναδέλφους μου, οι οποίοι εκπροσωπούν την παράταξη Εθνική Ενότητα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αλλά δυστυχώς δεν μεταφέρουν τη φωνή, τις θέσεις και την έμφαση που θα έδινα εγώ εκεί», δήλωσε ο Sa’ar, αναφερόμενος στους κεντρώους υπουργούς Benny Gantz και Gadi Eisenkot, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για τα μέλη του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ.

«Ως εκ τούτου, εκ μέρους σας, εκφράζω το αίτημά μας να συμμετάσχετε στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας και να συμμετέχετε στη διαμόρφωση της πολιτικής». Ο Sa’ar χώρισε τους δρόμους του με το κόμμα Λικούντ το 2020 μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως πρόεδρος του κόμματος. Σε απάντηση, ο Μπένι Γκαντζ έγραψε στο Χ: «Σας ευχαριστώ και καλή τύχη».

Ουσιαστικά η κίνηση των ΗΠΑ να προσεγγίσουν τον Μπένυ Γκαντζ και να μπουν σε συνομιλίες μαζί του για το μέλλον της Γάζας, πιθανώς να λειτούργησε μπούμερανγκ.

20:55 Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατακεραυνώνει «τα μουσουλμανικά κράτη που βοηθούν τους εχθρούς των Παλαιστινίων»

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε μια συγκέντρωση απαγγελτών και απομνημονευτών του Κορανίου την πρώτη ημέρα του ιερού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού στην πρωτεύουσα Τεχεράνη την Τρίτη.

«Στον ισλαμικό κόσμο, ορισμένες κυβερνήσεις βοηθούν τους εχθρούς του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού. Θεού θέλοντος, θα τιμωρηθούν για αυτή την προδοσία», σημείωσε ο ηγέτης σε ομιλία του προς τη συγκέντρωση.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης δήλωσε ότι η αντίσταση και η σταθερότητα του παλαιστινιακού λαού στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας θα γονατίσει το ισραηλινό καθεστώς.

Κατά κύριο λόγο ο σιίτης κληρικός αναφέρεται στους Σαουδάραβες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία, αλλά όπως οι περισσότεροι Άραβες ηγέτες διστάζει να τους κατονομάσει. Φανερά η Σαουδική Αραβία και το Ιράν κάνουν κινήσεις να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, πρακτικά βρίσκονται εδώ και μήνες σε έναν μιντιακό πόλεμο μέσω ειδησεογραφικών πρακτορείων. Στην τελυταία μεταξύ τους μάχη νικητές βγήκαν οι Ιρανοί, καθώς οι Σαουδάραβες αναγκάστηκαν να λύσουν την επίθεση κατά της Υεμένης, μετά την σθεναρή αντίσταση των -υποστηριζόμενων υλικοτεχνικά από το Ιράν- Χούθι.

20:40 «Ώρα να επικρατήσει η ανθρωπιά» λέει η UNRWA

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) αναφέρει ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «καταστροφική» και επιδεινώνεται «λεπτό προς λεπτό».

«Καλούμε τον κόσμο να μην κοιτάξει αλλού. Ήρθε η ώρα να επικρατήσει η ανθρωπιά», αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανάρτησή της στο Χ.

20:25 Οι Χούθι στόχευσαν ή χτύπησαν το πρωί της Τρίτης το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Pinocchio

Oι Χούθι εκτόξευσαν δυο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους από περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι εναντίον του εμπορικού πλοίου Pinocchio, σκάφους υπό σημαία Λιβερίας, συμφερόντων Σιγκαπούρης. Οι πύραυλοι δεν έπληξαν το σκάφος και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», ανέφερε η κεντρική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM).

Στην ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο X, η CENTCOM σημείωσε ακόμη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν, κατά τη διάρκεια έξι πληγμάτων «σε νόμιμη άμυνα», τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος και 18 αντιπλοϊκούς πυραύλους σε τομείς ελεγχόμενους από τους Χούθι της Υεμένης.

Αντίθετα οι Χούθι υποστηρίζουν πως κάποιοι από τους πυραύλους βρήκαν τον στόχο τους.

Δεν αναφέρεται ο αριθμός των πυραύλων που βρήκαν τον στόχο τους.

20:15 Το Κατάρ λέει ότι δεν υπάρχει επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, παραμένει αισιόδοξος

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al-Ansari, εξέφρασε την αισιοδοξία του παρά την απουσία οριστικοποιημένης συμφωνίας αιχμαλωσίας και κατάπαυσης του πυρός, δηλώνοντας ότι η Ντόχα παραμένει αισιόδοξη.

«Δεν είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη επί του εδάφους», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα, δήλωσε: «Δεν βλέπουμε τις δύο πλευρές να συγκλίνουν σε μια γλώσσα που μπορεί να επιλύσει την τρέχουσα διαφωνία σχετικά με την εφαρμογή μιας συμφωνίας».

Όλες οι πλευρές «συνεχίζουν να εργάζονται στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί εντός των ορίων του Ραμαζανιού», τόνισε ο αλ-Ανσάρι.

20:00 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ετοιμάζονται να μηνύσουν την κυβέρνηση της Δανίας για «διευκόλυνση σε εγκλήματα πολέμου»

ΜΚΟ δηλώνουν ότι θα μηνύσουν την κυβέρνηση της Δανίας για να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων της σκανδιναβικής χώρας προς το Ισραήλ, επικαλούμενη ανησυχίες ότι τα όπλα του χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Η Διεθνής Αμνηστία Δανίας, η Oxfam Δανίας, η ActionAid Δανίας και η παλαιστινιακή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Al-Haq αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα προσφύγουν κατά του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας και της εθνικής αστυνομίας, η οποία εγκρίνει τις δανικές πωλήσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Αισθανόμαστε ότι είμαστε απολύτως εντός των γραμμών, των κανόνων του παιχνιδιού που ισχύουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους. Η εθνική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα χωρίς να έχει δει λεπτομέρειες της αγωγής.

Η νομική εταιρεία Kontra Advokater, η οποία θα εκπροσωπήσει τις ΜΚΟ, δήλωσε ότι θα καταθέσει την αγωγή σε περιφερειακό δικαστήριο της Κοπεγχάγης εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

«Εδώ και πέντε μήνες μιλάμε για μια πιθανή γενοκτονία στη Γάζα, αλλά δεν έχουμε δει πολιτικούς να αναλαμβάνουν δράση», δήλωσε ο Tim Whyte, γενικός γραμματέας της ActionAid Δανίας.

Το Ισραήλ απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας, λέγοντας ότι ο πόλεμός του στοχεύει την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και όχι τον παλαιστινιακό λαό, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε όλο το νότιο Ισραήλ, όταν μέλη της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 άτομα και πήραν 253 ομήρους. Παρόλα αυτά η πλειονότητα των δολοφονημένων, είναι πολίτες και γυναικόπαιδα, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί και βασανιστεί υπό κράτηση.

19:50 Ο διευθυντής της CIA Μπερνς λέει ότι υπάρχει «ακόμα μια πιθανότητα» για εκεχειρία στη Γάζα, συμφωνία για τους ομήρους

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, δηλώνει ότι υπάρχει «ακόμα μια πιθανότητα» για μια προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, αν και παραμένουν πολλά περίπλοκα ζητήματα.

«Νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα μιας τέτοιας συμφωνίας. Και όπως είπα, δεν θα είναι λόγω έλλειψης προσπάθειας από μέρους μας, που συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους Ισραηλινούς, Καταριανούς και Αιγύπτιους ομολόγους μας. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία. Το μόνο πράγμα που νομίζω ότι μπορεί να εγγυηθεί είναι ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι χειρότερες», λέει σε ακρόαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

19:40 Αμερικανικά στρατεύματα αναχωρούν για την αποστολή κατασκευής στρατιωτικού λιμανιού στη Γάζα – Ταξίδι 30 ημερών

Τέσσερα πλοία του αμερικανικού στρατού αναχώρησαν σήμερα από μια βάση στη Βιρτζίνια μεταφέροντας περίπου 100 στρατιώτες και τον εξοπλισμό που θα χρειαστούν για την κατασκευή ενός προσωρινού λιμανιού στις ακτές της Γάζας για τις επείγουσες παραδόσεις βοήθειας.

Το πρώτο – ένα ογκώδες γκρι βαμμένο πλωτό σκάφος, γνωστό ως Logistics Support Vessel – απομακρύνθηκε αργά από την προβλήτα της κοινής βάσης Langley-Eustis, καθώς το «The Imperial March» από τον «Πόλεμο των Άστρων» έπαιζε από το σύστημα μεγαφώνων του.

Το ακολούθησαν τρία μικρότερα σκάφη που επίσης θα πραγματοποιήσουν το περίπου 30ήμερο ταξίδι στην ανατολική Μεσόγειο για τη λιμενική αποστολή – μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη βοήθεια για τη Γάζα, καθώς το Ισραήλ καθυστερεί τις παραδόσεις βοήθειας από ξηράς. Η νέα εγκατάσταση – η οποία θα αποτελείται από μια υπεράκτια πλατφόρμα για τη μεταφόρτωση της βοήθειας από μεγαλύτερα σε μικρότερα πλοία και μια προβλήτα για την αποβίβασή της στην ξηρά – αναμένεται να είναι έτοιμη και να λειτουργήσει «σε διάστημα 60 ημερών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού Μπραντ Χίνσον.

«Μόλις αποκτήσουμε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα, θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε έως και δύο εκατομμύρια γεύματα ή δύο εκατομμύρια μπουκάλια νερό στην ξηρά κάθε μέρα», λέει ο ίδιος. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η προσπάθεια δεν θα περιλαμβάνει «μπότες στο έδαφος» στη Γάζα, αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα θα πλησιάσουν την εμπόλεμη παράκτια περιοχή καθώς θα κατασκευάζουν την προβλήτα, η οποία πρέπει να είναι αγκυροβολημένη στην ακτή.

19:35 Πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις με Ισραηλινά τζετ στον Λίβανο

Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πριν από λίγο στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, στο Odaisseh και στο Ayta ash-Shab. Τα πλήγματα έρχονται μετά από αρκετές επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ώρες.

Οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν επίσης με πυροβολικό τις θέσεις εκτόξευσης των επιθέσεων εναντίον των περιοχών Zar’it, Shtula και Rosh Hanikra.

Οι IDF μοιράστηκαν πλάνα από τις πρόσφατες επιθέσεις, καθώς και από τις επιθέσεις νωρίτερα σήμερα στο βορειοανατολικό Λίβανο στο Μπααλμπέκ.

19:10 «Ώρα να επικρατήσει η ανθρωπότητα»

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) λέει ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «καταστροφική» και επιδεινώνεται «από το λεπτό».

«Καλούμε τον κόσμο να μην κοιτάξει μακριά. Είναι καιρός να επικρατήσει η ανθρωπότητα», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανάρτησή της στο X.

18:55 Η Χεζμπολάχ λέει ότι στοχοποιήθηκαν πολλές ισραηλινές τοποθεσίες

Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα λέει ότι έχει επιτεθεί στους στρατώνες Zarait με πυραύλους Burkan, καθώς και στις τοποθεσίες Barkat Risha, Hadab Yarin και Jal al-Alam, όλες κοντά στα νότια σύνορά της με το Ισραήλ.

Το απόγευμα, η ομάδα είπε ότι χτύπησε επίσης το σημείο al-Jardah χρησιμοποιώντας τα ίδια όπλα.

18:30 Αμερικανοί γερουσιαστές παροτρύνουν τον Μπάιντεν να δεσμεύσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και επτά Δημοκρατικοί αναφέρουν ότι συνεχίζοντας να εξοπλίζει το Ισραήλ, ο Μπάιντεν παραβιάζει τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας, ο οποίος απαγορεύει τη στρατιωτική υποστήριξη σε οποιοδήποτε έθνος περιορίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Σας προτρέπουμε να καταστήσετε σαφές στην κυβέρνηση Νετανιάχου ότι η αποτυχία άμεσης και δραματικής επέκτασης της ανθρωπιστικής πρόσβασης και διευκόλυνσης της παροχής ασφαλούς βοήθειας σε όλη τη Γάζα θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, όπως ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία των ΗΠΑ», γράφουν οι γερουσιαστές.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες, πιο πρόσφατα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, έχουν πει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο πολέμου» στον συνεχιζόμενο πόλεμό του στη Γάζα.

18:00 Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο ανέστειλε τον παλαιστίνιο καθηγητή

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανέστειλε τη σύμβαση εργασίας του Nadera Shalhoub-Kevorkian επειδή κατήγγειλε τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι η αναστολή της διδασκαλίας του Shalhoub-Kevorkian ήταν ένα μέσο για να «διατηρηθεί ένα ασφαλές κλίμα στην πανεπιστημιούπολη».

«Στην αρχή του πολέμου, η λέκτορας υπέγραψε μια αναφορά που αποκαλούσε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα γενοκτονία και κατοχική οντότητα από το 1948», ανέφερε το πανεπιστήμιο ως τον λόγο της απομάκρυνσής της.

Ο Shalhoub-Kevorkian είναι Παλαιστίνιος πολίτης του Ισραήλ. Είναι επίσης καθηγήτρια Νομικής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμονας σε θέματα τραύματος, κρατικών εγκλημάτων και εγκληματολογίας, παρακολούθησης και μελετών γενοκτονίας.

17:30  Ο Μπλίνκεν ζητά κατάπαυση του πυρός για 6 εβδομάδες στη Γάζα

Στο μήνυμά του για το Ραμαζάνι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάνει έκκληση για «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον έξι εβδομάδες» στη Γάζα.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι αποκαρδιωτική. Καθώς παρέχουμε πρόσθετη βοήθεια στη Γάζα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ασταμάτητα για την καθιέρωση μιας άμεσης και διαρκούς εκεχειρίας για τουλάχιστον έξι εβδομάδες ως μέρος μιας συμφωνίας που απελευθερώνει ομήρους», λέει.

17:00 Το Κατάρ λέει ότι κάνει τα πάντα για να πείσει τη Χαμάς και το Ισραήλ σε συμφωνία

Ο Majed Al Ansari, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης: «Σχετικά με τη συζήτηση για πίεση στη Χαμάς, ως μεσολαβητής, το Κατάρ ανταλλάσσει απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών. Σίγουρα χρησιμοποιούμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πιέσουμε και τις δύο πλευρές σε συμφωνία».

«Ο στόχος μας ως έμπιστος μεσολαβητής σε αυτήν την περίπτωση δεν περιλαμβάνει αυτή τη γλώσσα [την άσκηση πίεσης στη Χαμάς], με την οποία δεν συμφωνώ. Νομίζω ότι συνεργαζόμαστε θετικά και εποικοδομητικά και με τις δύο πλευρές και ελπίζουμε ότι θα βρούμε λύση».

16:30 Οργανώσεις βοήθειας μηνύουν τη Δανία για να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Αρκετές ΜΚΟ στη Δανία λένε ότι μηνύουν την εθνική αστυνομία και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.Η Oxfam Denmark, η International Amnesty Denmark, η Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid Denmark) και η παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq εμπλέκονται στη δικαστική αγωγή, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

15:55 Τιμούν το Ραμαζάνι στα συντρίμμια του σπιτιού τους

Στη δύση του ηλίου ένα ανδρόγυνο γευματίζει όπως ορίζει το Ραμαζάνι, η μεγαλύτερη γιορτή για τον μουσουλμανικό κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα προσπαθούν εν μέσω της μεγαλύτερης καταστροφής να κρατήσουν όσο είναι δυνατόν το εορταστικό πνεύμα.

15:34 Βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες για βασανιστήρια υγειονομικών στο νοσοκομείο Νάσερ

Όπως αναφέραμε νωρίτερα το BBC δημοσίευσε εικόνες, βίντεο και μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για βασανιστήρια υγειονομικών στο νοσοκομείο Νάσερ.

Οι περιγραφές των θυμάτων – κάποιοι από αυτούς μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο βρετανικό μέσα – είναι σοκαριστικές. Τους κράτησαν για μέρες, τους εξευτέλισαν, τους ξυλοκόπησαν, τους περιέλουσαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίσουν σε άβολες θέσεις για ώρες.

Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει το δημοσίευμα του BBC εδώ

15:20 Ανθρωπιστικές οργανώσεις μηνύουν τη Δανία για να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Αρκετές ΜΚΟ στη Δανία δηλώνουν ότι μηνύουν την εθνική αστυνομία και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

Οι οργανώσεις Oxfam Denmark, Amnesty International Denmark, Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid Denmark) και η παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq συμμετέχουν στην προσφυγή, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

«Υπάρχει σαφής κίνδυνος τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που η Δανία εξάγει άμεσα και έμμεσα στο Ισραήλ να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά αμάχων στη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

«Με τον τρόπο αυτό, η Δανία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες για το εμπόριο όπλων και κινδυνεύει να γίνει συνένοχη σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου -συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου- και σε μια – όπως φαίνεται- γενοκτονία».

15:06 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ιταλικό στρατιωτικό σκάφος που υπηρετεί στη ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
  • Τουλάχιστον 31.184 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί και 72.889 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά ενώ περίμεναν βοήθεια από τη «σφαγή του ψωμιού» στα τέλη Φεβρουαρίου.
  • Οι ηγέτες της ΕΕ θα απαιτήσουν «άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και θα παροτρύνουν το Ισραήλ να μην ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και περικύκλωσαν αρκετά σπίτια, τραυματίζοντας δύο Παλαιστίνιους.

14:45 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο στρατιώτη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του λοχία Itay Chen, 19 ετών, ο οποίος υπηρετούσε στο 75ο τάγμα της 7ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας.

Θεωρούνταν απαχθείς από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του και η σορός του κρατείται στη Γάζα.

14:22 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ δηλώνουν ότι έστησαν ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Χαμάντ στη Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι οι μαχητές τους παγίδευσαν δύο ισραηλινές μονάδες πεζικού σε  «ενέδρα» και συγκρούστηκαν με τα μέλη τους από μηδενική απόσταση στο συγκρότημα Hamad City, βόρεια της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι εντόπισε μια ομάδα ελικοπτέρων της ισραηλινής κατοχής να απομακρύνει τους νεκρούς και τους τραυματίες της από το σημείο της επιχείρησης.

14:02 IDF: Πάνω από 100 μαχητές εξολοθρεύτηκαν στη Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 100 μαχητές στα προάστια της Χαν Γιουνίς, αλ-Καράρα και Αμπασάν, στη νότια Γάζα, αναφέρει ο στρατός.

Σε ανακοίνωσή του στο Χ αναφέρεται ότι τα στρατεύματα πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή, στοχεύοντας κυρίως εγκαταστάσεις της Χαμάς κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

Ο στρατός δήλωσε ότι μαχητές σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, όλμους, βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης και αεροπορικές επιδρομές.

13:42 Πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού καταρρίπτει δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα

Ιταλικό στρατιωτικό πλοίο που υπηρετεί στη ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανακοίνωσε την Τρίτη το ιταλικό επιτελείο άμυνας.

Σε ανακοίνωσή του, περιέγραψε τα περιστατικά στα οποία εμπλέκεται το αντιτορπιλικό «Caio Duilio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού ως πράξεις αυτοάμυνας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Το ίδιο πλοίο είχε καταρρίψει ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Ασπίδες», ξεκίνησε τον Φεβρουάριο για να βοηθήσει στην προστασία της βασικής θαλάσσιας εμπορικής οδού από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από την πολιτοφυλακή Χούθι της Υεμένης, η οποία λέει ότι αντιδρά στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

13:37 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 31.184

Τουλάχιστον 31.184 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί και 72.889 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 72 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 129 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών από υποσιτισμό και αφυδάτωση αυξήθηκε σε 27.

13:32 Κυβερνητικές αρχές της Γάζας: Οι απώλειες από τη στοχοποίηση πεινασμένων ανθρώπων έχουν φτάσει τα 400 άτομα

Το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι ο στρατός του Ισραήλ στόχευσε και πάλι πεινασμένους πολίτες, οι οποίοι περίμεναν βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Αλ Κουβέιτ, σήμερα το πρωί σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς από αυτούς.

«Οι απώλειες από τη στοχοποίηση πεινασμένων ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια από το Ισραήλ έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα 400 θύματα και τους 1300 τραυματίες», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου.

Οι πρακτικές του Ισραήλ «επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της πείνας αποτελεί σήμερα σήμα κατατεθέν του σχεδίου του Ισραήλ, παράλληλα με τη διάπραξη πράξεων γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης».

«Αυτό που ενθαρρύνει το Ισραήλ να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα είναι η συμμόρφωση της διεθνούς κοινότητας με τις επιταγές του και η έλλειψη σοβαρότητας για τον τερματισμό των δεινών του λαού μας με την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και τη διασφάλιση της επαρκούς ροής βοήθειας».

13:15 Οι IDF πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ψαράδες ανοιχτά της Γάζας

Κανανιοφόρο πλοίο των IDF πυροβόλησε και σκότωσε τους ψαράδες Muhammad και Yousef Abu Ryalah ενώ βρίσκονταν στα ανοικτά των ακτών του Al Nuseirat, σύμφωνα με το Quds News Network.

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να ψαρέψουν την ώρα που ο λιμός επεκτείνεται στη Γάζα και η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο.

13:00 Κατάρ: Πρέπει να ανοίξουν χερσαίοι διάδρομοι για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majid Al-Ansari, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με την Barbara Leaf, βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Εγγύς Ανατολή, στη Ντόχα.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

  • Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, συζήτησε με την Leaf την επίσημη είσοδο της βοήθειας προς τους πολιορκημένους στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ο θαλάσσιος διάδρομος για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους χερσαίους διαδρόμους.
  • Συνεχίζουμε να ζητάμε την ανάγκη να ανοίξουν χερσαίοι διάδρομοι για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα χωρίς περιορισμούς.
  • Οι διαπραγματευτικές προσπάθειες συνεχίζονται και εντείνονται τώρα κατά τον μήνα του Ραμαζανιού, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

12:50 Στους 11 οι νεκροί από επίθεση σε αιτούντες βοήθεια στη βόρεια Γάζα

Ο κυκλικός κόμβος του Κουβέιτ – που έγινε η νέα επίθεση – βρίσκεται μεταξύ της κεντρικής περιοχής της Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες για να περιμένουν τα φορτηγά με τη βοήθεια.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 11 νεκροί από άμεσες επιθέσεις των ισραηλινών τεθωρακισμένων που σταθμεύουν γύρω από την περιοχή, και πολλαπλοί τραυματίες, κοντά στους 25, με διάφορα τραύματα, όπως μας είπαν οι τραυματιοφορείς στο νοσοκομείο al-Shifa.

12:32 Συνεχίζονται οι συνομιλίες για κατάπαυση λέει το Κατάρ – Απέχουμε από συμφωνία εκεχειρίας

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνεχίζονται στη Ντόχα και το Κάιρο, αλλά η «κατάσταση είναι περίπλοκη».

12:19 Ισραηλινά αεροσκάφη επιτίθενται στην πόλη Bint Jbeil στον Λίβανο

Περισσότερες ενημερώσεις έρχονται σχετικά με τις διασυνοριακές επιθέσεις μεταξύ της λιβανικής ομάδας Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τα βορειοδυτικά προάστια της πόλης Μπιντ Τζμπέιλ, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται μετά την εκτόξευση περίπου 100 ρουκετών της Χεζμπολάχ στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Η ισραηλινή πλευρά ανέφερε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές από τις ρουκέτες, οι οποίες έπεσαν σε ανοικτές περιοχές ή αναχαιτίστηκαν από αμυντικά συστήματα.

12:10 Η ΕΕ θα απαιτήσει άμεση «ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα

Οι ηγέτες της ΕΕ θα απαιτήσουν «άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και θα παροτρύνουν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να απέχει από χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζητούν σήμερα ασφάλεια από τις μάχες και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρει το σχέδιο κειμένου, το οποίο είδε το Reuters.

Το κείμενο θα χρειαστεί την έγκριση και των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ για να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής στις 21 και 22 Μαρτίου.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι στόχος του είναι να καταστρέψει τη Χαμάς και ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι προσωρινή.

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν απελευθερωθούν οι όμηροι, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γάζα και ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια από τα οποία έχουν φύγει.

12:04 Διαψεύδει η Βρετανία ότι εξαπέλυσε επίθεση στην Υεμένη

Εκπρόσωπος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι οι αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν πόλεις-λιμάνια και μικρές πόλεις στη δυτική Υεμένη πραγματοποιήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τώρα ότι προηγούμενες αναφορές ότι η Βρετανία συμμετείχε στη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών ήταν ανακριβείς.

11:59 Σταθερή κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Ο Omar Ashour, καθηγητής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, δήλωσε στο AJ ότι η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ «κλιμακώνεται σταθερά».

«Τώρα έχουμε περισσότερες ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον νότιο Λίβανο από ό,τι συνέβη στη Γάζα από τις 15 Φεβρουαρίου, και επίσης […] το 2006 στον πόλεμο των 34 ημερών του Ιουλίου, η Χεζμπολάχ εκτόξευε περίπου 120 ρουκέτες την ημέρα, οπότε τώρα φτάνουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Ashour στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι το στρατιωτικό οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ είναι «πολύ μεγαλύτερο» από αυτό της Χαμάς και θεωρείται «στρατός πυραυλικού πυροβολικού».

«Έχει τουλάχιστον 50.000 μέλη που είναι τακτικοί στις ένοπλες δυνάμεις της και άλλους 50.000 εφέδρους. Μιλάμε λοιπόν για μια δύναμη περίπου 100.000 ατόμων, που είναι η δύναμη περίπου ενός μικρού κράτους».

11:46 Πλήγμα στο ισραηλινό νόμισμα μετά το μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ

Το ισραηλινό σέκελ αποδυναμώθηκε μετά την εκτόξευση μεγάλου αριθμού ρουκετών από τη Χεζμπολάχ προς το βόρειο τμήμα της χώρας, μετά από ισραηλινό πλήγμα που πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο αργά τη Δευτέρα.

Η ισοτιμία σέκελ-δολαρίου αυξήθηκε στα 3,635, η ισοτιμία σέκελ-ευρώ αυξήθηκε κατά 0,5% στα 3,95.

11:33 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών, υποστηριζόμενο από στρατιωτικές ενισχύσεις, πολιόρκησε ένα σπίτι, καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ νέων Παλαιστίνιων και Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το πολιορκημένο σπίτι με πύραυλο Energa και εμπόδισαν ασθενοφόρα να πλησιάσουν στην περιοχή, πρόσθεσε το Wafa.

11:20 BBC: Βία και εξευτελισμούς υπέστησαν υγειονομικοί του νοσοκομείου Νάσερ που συνελήφθησαν από τις IDF

Το BBC αναφέρει ότι το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, το οποίο συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό, κατήγγειλε ότι υπέστη βία και ταπείνωση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι συγκέντρωσε τα ονόματα 49 γιατρών και μελών του προσωπικού που κατήγγειλαν τη βίαιη μεταχείριση τους από στρατιώτες και ότι 26 από αυτούς αναγνωρίστηκαν από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών που δήλωσαν ότι έχασαν την επαφή μαζί τους μετά την κράτησή τους.

11:03 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ ρουκετών

Η λιβανέζικη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με ρουκέτες στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν το πρωί.

Σε ανακοίνωση της Χεζμπολάχ αναφέρεται ότι μαχητές της στόχευσαν «τη διοίκηση αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας στους στρατώνες της Κέιλα» και «τη βάση πυραύλων και πυροβολικού στο Γιοάβ» με περισσότερες από 100 ρουκέτες.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα και ως απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης στην πόλη Μπααλμπέκ.

Τέσσερις άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν από τα χτυπήματα του Ισραήλ γύρω από την Μπααλμπέκ.

10:45 Αμερικανική έκθεση: Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε κίνδυνο

Έκθεση αξιολόγησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι η «βιωσιμότητα του Νετανιάχου ως ηγέτη μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει ότι «η δυσπιστία για την ικανότητα του Νετανιάχου να κυβερνήσει έχει βαθύνει και διευρυνθεί στο Ισραήλ από τα ήδη υψηλά επίπεδα πριν από τον πόλεμο και αναμένουμε μεγάλες διαμαρτυρίες που απαιτούν την παραίτησή του και νέες εκλογές».

«Μια διαφορετική, πιο μετριοπαθής κυβέρνηση είναι μια πιθανότητα», προστίθεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δομές διακυβέρνησης και ασφάλειας στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και η επίλυση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και η ανοικοδόμηση, «θα αποτελέσουν βασικές συνιστώσες της μακροπρόθεσμης ισραηλινο-παλαιστινιακής σχέσης».

«Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει δημοσίως την αντίθεσή του σε ανάληψη ρόλου από την Παλαιστινιακή Αρχή στη μεταπολεμική Γάζα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «πιθανότατα θα αντιμετωπίσει παρατεταμένη ένοπλη αντίσταση από τη Χαμάς για τα επόμενα χρόνια».

«Ο στρατός θα αγωνιστεί να εξουδετερώσει την υπόγεια υποδομή της Χαμάς, η οποία επιτρέπει στους αντάρτες να κρύβονται, να αναπληρώνουν δυνάμεις και να αιφνιδιάζουν τις ισραηλινές δυνάμεις».

10:33 Ευχαριστίες της Ντερ Λάιεν στην Κύπρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την «κρίσιμη θέση του νησιού στη δημιουργία του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα».

Η επικεφαλής της ΕΕ έγραψε στο Χ ότι «ο απόπλους του πρώτου πλοίου είναι σημάδι ελπίδας. Θα εργαστούμε από κοινού για να ακολουθήσουν πολλά ακόμη πλοία. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φτάσει η βοήθεια στους Παλαιστίνιους».

Ο θαλάσσιος διάδρομος προτάθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, αλλά οι ισραηλινές ανησυχίες για την ασφάλεια είχαν επανειλημμένα ματαιώσει το σχέδιο.

Ισραηλινοί πράκτορες που είχαν προηγουμένως επιθεωρήσει εγκαταστάσεις στη Λάρνακα είχαν εκφράσει φόβους για μαχητές της Χαμάς που έκρυβαν όπλα ανάμεσα στα φορτία βοήθειας.

Σε δική του ανάρτηση στο Χ, ο Κύπριος πρόεδρος περιέγραψε την πρωτοβουλία ως «σανίδα σωτηρίας για τους Παλαιστίνιους».

10:26 Τα παιδιά στη Γάζα κινδυνεύουν από «πλήρη ψυχολογική καταστροφή»

Χωρίς ανάληψη επείγουσας δράσης, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλέσει ισόβια επιζήμια ψυχική βλάβη στα παιδιά, με ραγδαία συρρικνούμενες ευκαιρίες ανάκαμψης, αναφέρει έκθεση της οργάνωσης Save the Children.

Η έκθεση σημειώνει ότι πριν από τις 7 Οκτωβρίου, τα παιδιά στη Γάζα ζούσαν ήδη με εξαιρετικά κακή ψυχική υγεία λόγω των 16 ετών αποκλεισμού, της έλλειψης ελευθερίας μετακίνησης, των διαφόρων ισραηλινών κλιμακώσεων στη Λωρίδα, της οικονομικής κατάρρευσης και του αποχωρισμού από την οικογένεια και τους φίλους.

«Είναι απαράδεκτο οποιοδήποτε παιδί να αντιμετωπίζει τη φρίκη που έχουν ζήσει τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε ο Jason Lee, Διευθυντής της Save the Children για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ενώ αποφεύγουν τις βόμβες και τις σφαίρες, φεύγουν μέσα από δρόμους γεμάτους συντρίμμια και πτώματα, αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο και στερούνται τα βασικά τρόφιμα και το καθαρό νερό που χρειάζονται για να επιβιώσουν, τα παιδιά στη Γάζα περνούν μια περίοδο μαζικού σοκ και θλίψης».

«Αυτός ο πόλεμος και τα σωματικά και ψυχικά σημάδια που αφήνει στα παιδιά διαβρώνει περαιτέρω τις αντοχές τους».

10:10 ΟΗΕ: Το Ισραήλ εμπόδισε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας γιατί περιείχε ιατρικά ψαλίδια

Ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν την είσοδο στη Γάζα βασικής ιατρικής βοήθειας.

«Ένα φορτηγό φορτωμένο με βοήθεια μόλις επιστράφηκε επειδή είχε ψαλίδια που χρησιμοποιούνται στα ιατρικά κιτ για παιδιά», έγραψε στο X.

«Τα ιατρικά ψαλίδια προστίθενται τώρα σε έναν μακρύ κατάλογο απαγορευμένων αντικειμένων που οι ισραηλινές αρχές κατατάσσουν ως «διπλής χρήσης».

«Ο κατάλογος περιλαμβάνει βασικά και σωτήρια είδη: από αναισθητικά, φιάλες οξυγόνου και αναπνευστήρες, μέχρι ταμπλέτες καθαρισμού νερού, αντικαρκινικά φάρμακα και ιατρικά κιτ για εγκύους».

Προειδοποίησε ότι η ζωή δύο εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από το αν θα επιτραπεί η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας βασικών ειδών και κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών το συντομότερο δυνατό, καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

10:00 «Ρουτίνα οι επιθέσεις σε πεινασμένους που περιμένουν βοήθεια»

«Οι βομβαρδισμοί εναντίον πεινασμένων ανθρώπων έχουν γίνει μια καθημερινή ρουτίνα που εφαρμόζεται από το Ισραήλ και μεταδίδεται στη διεθνή κοινότητα μέσω της τηλεόρασης», αναφέρει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

«Η πείνα θα σκοτώσει όλους τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας. Οι γιατροί θα πεθάνουν, οι νοσοκόμες εκεί θα πεθάνουν και ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας του μεγαλύτερου αριθμού θυμάτων της πείνας τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ακόμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

09:45 Περισσότερες ρουκέτες εκτοξεύονται από το Λίβανο προς το Ισραήλ – Περίπου 100

Περίπου 30 ακόμη ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε περίπου 100, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Οι σειρήνες δεν ήχησαν για το δεύτερο μπαράζ και δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ορισμένες από τις ρουκέτες του πρώτου γύρου αναχαιτίστηκαν από το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ, ενώ άλλες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές.

09:30 Γιατί οι ΗΠΑ δημιουργούν προσωρινό λιμάνι στις ακτές της Γάζας;

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν ένα λιμάνι στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για να μπορέσει να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι ΗΠΑ ρίχνουν από αέρος βοήθεια εν μέσω ενός διαφαινόμενου λιμού στη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί από περισσότερους από πέντε μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών.

Οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι οι ρίψεις βοήθειας από αέρος δεν επαρκούν λόγω της κλίμακας της κρίσης, και με τη νέα προβλήτα να χρειάζεται ενδεχομένως έως και 60 ημέρες για να κατασκευαστεί, οι επικριτές λένε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε αντ’ αυτού να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια μέσω χερσαίων διαβάσεων.

«Εάν οι ΗΠΑ ήταν σοβαρές [για την παροχή βοήθειας], θα είχαν πιέσει το Ισραήλ να ανοίξει τα χερσαία περάσματα και να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας και ανακούφισης», δήλωσε στο Al Jazeera ο Mohammed al-Masri, από το Αραβικό Κέντρο Έρευνας και Μελετών Πολιτικής.

09:10 Αναχώρησε από την Κύπρο το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Ένα πλοίο που μεταφέρει σχεδόν 200 τόνους τροφίμων στη Γάζα αναχώρησε νωρίς το πρωί της Τρίτης από λιμάνι της Κύπρου, σε ένα πιλοτικό σχέδιο για να ανοίξει μια νέα θαλάσσια οδό βοήθειας.

Το πλοίο Open Arms εθεάθη να αποπλέει από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, ρυμουλκώντας μια φορτηγίδα που περιείχε περίπου 200 τόνους αλεύρι, ρύζι και πρωτεΐνες.

Το Open Arms θα είναι εν τω μεταξύ το πρώτο πλοίο που θα πλεύσει από την Κύπρο προς τη Γάζα στο πλαίσιο ενός σχεδίου θαλάσσιου διαδρόμου που ανακοινώθηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα πλοίο που μεταφέρει σχεδόν 200 τόνους τροφίμων στη Γάζα αναχώρησε νωρίς το πρωί της Τρίτης από λιμάνι της Κύπρου, σε ένα πιλοτικό σχέδιο για να ανοίξει μια νέα θαλάσσια οδό βοήθειας προς έναν πληθυσμό που βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας.

Το φιλανθρωπικό πλοίο Open Arms εθεάθη να αποπλέει από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, ρυμουλκώντας μια φορτηγίδα που περιείχε περίπου 200 τόνους αλεύρι, ρύζι και πρωτεΐνες.

09:02 Ο Νασράλα συναντάται με αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Βηρυτό

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα φιλοξένησε αντιπροσωπεία ηγετών της Χαμάς με επικεφαλής τον αναπληρωτή του Γιαχία Σινουάρ Χαλίλ αλ-Χάγια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χεζμπολάχ αναφέρεται ότι οι πλευρές συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης, καθώς και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

08:57 Ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαρτήσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ από το αν θα πραγματοποιήσει την επίθεση στη Ράφα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαρτήσει την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από το αν θα πραγματοποιήσει εκτεταμένη επίθεση στη Ράφα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Politico.

Η Haaretz ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σταματήσουν την πώληση όπλων στο Ισραήλ μέχρι το τέλος Μαρτίου, αν δεν υπάρξει δραστική βελτίωση στην ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα.

08:51 Αυστραλία: Το Ισραήλ πρέπει να αλλάξει πορεία στη Γάζα για να διατηρήσει τη διεθνή υποστήριξη

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong δήλωσε ότι ο Νετανιάχου υπονομεύει το Ισραήλ με την προσέγγισή του στον πόλεμο στη Γάζα και τον κάλεσε να αλλάξει πορεία.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «βλάπτει περισσότερο το Ισραήλ παρά το βοηθάει», καθώς διεξάγει τον πόλεμο με τρόπο αντίθετο προς τις αξίες της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλιά του την Τρίτη, η Γουόνγκ συμφώνησε και δήλωσε ότι η διεθνής υποστήριξη προς το Ισραήλ θα συνεχίσει να κλονίζεται αν δεν αντιμετωπίσει την «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα.

«Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια τρομοκρατική επίθεση και ο κόσμος δικαίως έδειξε μεγάλη συμπάθεια και αλληλεγγύη προς το Ισραήλ εκείνη τη στιγμή», δήλωσε η Γουόνγκ στο Australian Financial Review Business Summit την Τρίτη.

«Νομίζω ότι ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος με την τρέχουσα κατάσταση… και θα έλεγα ότι αν το Ισραήλ δεν αλλάξει πορεία θα συνεχίσει να χάνει την υποστήριξή του».

08:46 Οκτώ νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε κατοικία της Ντέιρ αλ Μπαλάχ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια μετά από ισραηλινή επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Abu Sinjer στην Deir al-Balah.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερα για την επίθεση αυτή μόλις μπορέσουμε.

08:33 Νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Περίπου 70 ρουκετών εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σε εδάφη υπό ισραηλινό έλεγχο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον στρατό που επικαλούνται τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024