Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Επίθεση Ισραήλ στον Γκουτέρες - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις 7 Οκτωβρίου

Live: Επίθεση Ισραήλ στον Γκουτέρες – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις 7 Οκτωβρίου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ σκότωσε το «νούμερο τέσσερα» της Χαμάς και θα εξολοθρεύσει ολόκληρη την ηγεσία της

Ματωμένο Ραμαζάνι για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που αντιμετωπίζουν βομβαρδισμούς, λιμό και εξάπλωση των ασθενειών.

Στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Άκσα την παραμονή της μεγαλύτερης γιορτής για τους μουσουλμάνους.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κατηγόρησε το Ισραήλ για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός πριν από το Ραμαζάνι, λέγοντας: «Δεν θέλουμε μια συμφωνία που δεν θα τερματίζει τον πόλεμο στη Γάζα».

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

06:00 Κίνδυνος εντάσεων από τον περιορισμό της πρόσβασης στο Αλ Ακσα

Ο Ταρίκ Αχμαντ, υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, με αρμοδιότητα τα Ηνωμένα Εθνη προέτρεψε το Ισραήλ να «επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση» στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Ο περιορισμός της πρόσβασης στο (τέμενος) Αλ Ακσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ενέχει τον κίνδυνο να προκληθούν εντάσεις και υπονομεύει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στη λατρεία», επισήμανε ο Αχμαντ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

05:00 Ισραηλινή επίθεση σκοτώνει 7 άτομα που περίμεναν για βοήθεια

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν ξανά σε Παλαιστίνιους που περίμεναν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στον κόμβο του Κουβέιτ, νότια της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση και μεταφέρθηκαν στο ιατρικό συγκρότημα αλ Σίφα, πρόσθεσε το Wafa, επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Η πόλη της Γάζας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του θύλακα, το οποίο έχει σχεδόν αποκοπεί από την παροχή βοήθειας, με μόνο έναν μικρό αριθμό φορτηγών να φτάνει από τη Ράφα που βρίσκεται στον νότο.

04:00 Επίθεση των Χούθι σε φορτηγό πλοίο

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBMs) εναντίον του φορτηγού Pinocchio, υπό σημαία Λιβερίας και συμφερόντων Σιγκαπούρης, στην Ερυθρά Θάλασσα, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν υπήρξαν ούτε θύματα, ούτε ζημιές.

Στην ανακοίνωσή της που δημοσιοποίησε μέσω X, η CENTCOM σημείωσε ακόμη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν, κατά τη διάρκεια έξι πληγμάτων «σε νόμιμη άμυνα», τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος και 18 αντιπλοϊκούς πυραύλους σε τομείς ελεγχόμενους από τους Χούθι της Υεμένης.

03:00 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 2.000 μέλη του ιατρικού προσωπικού στη βόρεια Γάζα χρειάζονται τρόφιμα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανανέωσε την έκκλησή του για ανθρωπιστική βοήθεια για πάνω από 2.000 άτομα ιατρικού προσωπικού στη βόρεια Γάζα, που αντιμετωπίζουν λιμό, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι του πολιορκημένου θύλακα.

«Δεν βρήκαν τίποτα για να σπάσουν τη νηστεία τους την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού», ανέφερε.

«Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς και τα ιδρύματα αρωγής να παράσχουν γρήγορα τρόφιμα στα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας».

02:55 Η Ρωσία επισημαίνει ανισορροπίες στην έκθεση του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία της 7ης Οκτωβρίου

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την έκθεση για τη σεξουαλική βία, η Ρωσία επαναλαμβάνει την καταδίκη της για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αλλά λέει ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες.

Η εκπρόσωπος της Ρωσίας Μαρία Ζαμπολότσκαγια επισήμανε στο Συμβούλιο ότι η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ δημοσίευσε την έκθεσή της για τη σεξουαλική βία αφού ταξίδεψε στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη με ισραηλινή έγκριση, οι παράμετροι της οποίας παραμένουν ασαφείς, και ότι δεν επισκέφθηκε τη Γάζα.

Η εισηγήτρια Pramila Patten δεν μπόρεσε επίσης να συναντήσει τα πραγματικά θύματα σεξουαλικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και τα στοιχεία της προέρχονταν κυρίως από την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Μόνο μετά από μια ολοκληρωμένη και αντικειμενική μελέτη της κατάστασης σε όλη τη γεωγραφική της έκταση θα είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε η Zabolotskaya, προσθέτοντας ότι η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τις προσπάθειες χειραγώγησης του σημαντικού ζητήματος της καταπολέμησης της σεξουαλικής βίας στη σύγκρουση.

«Θεωρούμε απαράδεκτο ο πόνος των ανθρώπων που έχουν υποστεί σεξουαλική βία ή οι κατηγορίες για το σοβαρό αυτό έγκλημα να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό χαρτί σε πολιτικά παιχνίδια», κατέληξε.

02:45 Η έκθεση του OCHA παρουσιάζει ζοφερή εικόνα των νοσοκομείων al-Ahli, Sahaba

Η τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αποκαλύπτει μια αξιολόγηση του νοσοκομείου al-Ahli και του νοσοκομείου Sahaba στην πόλη της Γάζας.

Λέει ότι το al-Ahli είναι «σοβαρά κατεστραμμένο», αλλά τελευταία μπόρεσε να διευκολύνει την πρόσβαση για ορισμένους ασθενείς μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τμήματα του rea.

«Η εγκατάσταση μπορεί να περιθάλψει μέχρι 50 ασθενείς και αυτή τη στιγμή έχει 40 ασθενείς, αλλά όταν πάνω από εκατό Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου ενώ περίμεναν μια διανομή βοήθειας, έπρεπε να αντιμετωπίσει περίπου 200 ασθενείς».

Το ιατρικό προσωπικό «έχει επείγουσα ανάγκη από εξειδικευμένο εξοπλισμό και κυρίως από καύσιμα».

Η έκθεση του OCHA ανέφερε ότι το νοσοκομείο Sahaba, το οποίο ειδικεύεται στην περίθαλψη μητρότητας, είναι επίσης «υποστελεχωμένο και υποκατανεμημένο, με ακραίες ελλείψεις σε οξυγόνο και αναισθητικά».

02:30 Συνάντηση Ιράν-Ρωσίας για τη Γάζα

Ο διευθυντής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής Alexander Kinschak, ο οποίος ταξίδεψε στην Τεχεράνη ως επικεφαλής ρωσικής αντιπροσωπείας, συναντήθηκε με τον ανώτερο σύμβουλο του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών για ειδικές πολιτικές υποθέσεις, Ali Asghar Khaji.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης την ανάγκη να συνεχιστούν και να επεκταθούν οι διμερείς διαβουλεύσεις σχετικά με περιφερειακά ζητήματα. Συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής και επιτόπιας κατάστασης και των κοινών στρατηγικών που θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης, καθώς και τη συνέχιση της συριακής πολιτικής διαδικασίας.

Κατά τις συνομιλίες, ο Khaji χαρακτήρισε τις «άγριες επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του καταπιεσμένου λαού της Γάζας και τη δολοφονία χιλιάδων γυναικών και παιδιών ως αποτέλεσμα της αμέριστης υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών», λέγοντας ότι «το σιωνιστικό καθεστώς δεν έχει επιτύχει τίποτα άλλο από τη βάναυση δολοφονία αμάχων και τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας εν μέσω της αδράνειας και της σιωπής της διεθνούς κοινότητας για να εξαπλώσει τις επιθέσεις και τη στρατιωτική του επιθετικότητα στη Συρία και τον Λίβανο».

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι η πολιτική κρίση στη Λιβύη θα τερματιστεί με τη θέληση και την απόφαση του λαού της χώρας αυτής, ενώ τόνισαν τη διατήρηση της ακεραιότητας, της ενότητας και της κυριαρχίας της χώρας.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Υεμένη, ο Khaji προειδοποίησε για την αντιπαραγωγική επίδραση των παράνομων επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις ειρηνευτικές προσπάθειες στη χώρα αυτή.

02:05 Επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, μια πηγή δήλωσε ότι μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο κοίτασμα φυσικού αερίου Koniko στην ανατολική επαρχία Deir ez-Zur της Συρίας δέχθηκε επίθεση με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια στήλη καπνού υψώθηκε στον αέρα πάνω από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ στόχευσε θέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία πολλές φορές μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν ενεργά στη σφαγή των Παλαιστινίων.

01:38 Τουλάχιστον 11 οι νεκροί από τις επιθέσεις ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας

Αεροπορικές επιδρομές που αποδίδονται σε αμερικανοβρετανικό συνασπισμό έπληξαν πόλεις-λιμάνια και μικρές πόλεις στη δυτική Υεμένη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν 14, ενώ υπερασπίζονταν την εμπορική ναυτιλία, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης.
Αναφέρονται τουλάχιστον 17 αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, μεταξύ των οποίων στην κύρια πόλη-λιμάνι Χοντάιντα και στο λιμάνι Ρας Ίσα, σύμφωνα με το Al Masirah, το κύριο τηλεοπτικό πρακτορείο ειδήσεων των Χούθι.

Τα πλήγματα έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο αμάχων και την απώλεια πλοίων από τότε που οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούτι άρχισαν να επιτίθενται στην εμπορική ναυτιλία τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Τα χτυπήματα συμπίπτουν επίσης με την πρώτη ημέρα του ισλαμικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, περίοδο νηστείας για τους μουσουλμάνους.

01:15 Δεν θα απευθυνθεί στην ισραηλινή βουλή ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι δεν σχεδιάζει να μιλήσει στην Κνεσέτ, αφού δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι μπορεί να κάνει αυτό το βήμα προκειμένου να απευθυνθεί άμεσα στην ισραηλινή κοινή γνώμη σχετικά με τις ανησυχίες του για τη δίωξη του πολέμου στη Γάζα από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αφού δήλωσε στο MNBC ότι ενδέχεται να προβεί σε αυτό το εκτεταμένο βήμα, αρνήθηκε να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες.

Νωρίτερα σήμερα, ένα μέλος της ομάδας του Λευκού Οίκου τον ρώτησε αν σκοπεύει να απευθυνθεί στην Κνεσέτ και εκείνος απάντησε: «Όχι, όχι αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς αν έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Νετανιάχου, με τον οποίο μίλησε τελευταία φορά πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Μπάιντεν απάντησε: «Όχι».

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να προγραμματίσει μια τέτοια συνάντηση, ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Θα δούμε τι θα συμβεί». Ο Μπάιντεν δέχεται τακτικά ερωτήσεις από την πισίνα του Λευκού Οίκου ενώ ταξιδεύει από και προς εκδηλώσεις. Τους τελευταίους μήνες, ένας εξαιρετικά δυσανάλογος αριθμός ερωτήσεων αφορούσε το Ισραήλ.

Στο υλικό που προβλήθηκε από το MSNBC από τη συνέντευξή του με τον Μπάιντεν, σχεδόν οκτώ από τα δέκα λεπτά ήταν ερωτήσεις που αφορούσαν το Ισραήλ.

00:50 Ο Katz απαιτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να βάλει τη Χαμάς στη μαύρη λίστα

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ζητά από τα 15 μέλη να κηρύξουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και να πιέσουν την ομάδα να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. «Η Χαμάς πρέπει να κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση και να αντιμετωπίσει τις πιο βαριές κυρώσεις που είναι δυνατόν», λέει ο Katz.

Απαιτεί από το ΣΑ του ΟΗΕ «να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην οργάνωση Χαμάς για να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους απαχθέντες ομήρους. Παρακαλώ, προσπαθήστε με κάθε τρόπο να σταματήσετε αυτή τη ζωντανή κόλαση στη γη», παρακαλεί ο Katz, προσθέτοντας ότι οι χώρες του Συμβουλίου έχουν την ευκαιρία να σώσουν 134 αθώους ανθρώπους.

Ο Κατζ αναφέρει για τον ΟΗΕ ότι «σιωπά για τις ενέργειες της Χαμάς». «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών και των 41 συνόδων που συγκάλεσε ο ΟΗΕ από τις 7 Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ δεν καταδίκασε ούτε αποδοκίμασε ποτέ αυτά τα βάναυσα εγκλήματα της Χαμάς», ανέφερε.

Ο Katz ευχαριστεί επίσης τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης, καθώς και την Ιαπωνία, πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επέτρεψε τη συνεδρίαση.

00:25 Στον ΟΗΕ, ο Παλαιστίνιος πρέσβης καυτηριάζει το Ισραήλ, καταγγέλλει τη σεξουαλική βία

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ καυτηριάζει επανειλημμένα το Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη σεξουαλική βία που διαπράχθηκε στις 7 Οκτωβρίου και μετά. Ωστόσο, καταδικάζει τη σεξουαλική βία κατά των αμάχων γενικά.

«Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία που στοχεύει αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας – μια από τις πιο αποτρόπαιες μορφές βίας», λέει ο Μανσούρ.

Εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι ο ΟΗΕ δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ παρόμοια συνεδρίαση για τους ισχυρισμούς περί ισραηλινής σεξουαλικής βίας εναντίον Παλαιστινίων.

00:01 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι Παλαιστίνιος σκοτώθηκε «καθ’ οδόν για να πραγματοποιήσει επίθεση»

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή του ότι σκότωσε έναν Παλαιστίνιο από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο οποίος φέρεται να επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίθεση.

Σύμφωνα με τις IDF, ο νεκρός είναι ο Μοχάμεντ Τζαμπέρ, κάτοικος της Τζενίν, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι σκοτώθηκε από κομάντος καθώς μετέφερε όπλα και πυρομαχικά.

Ο ισραηλινός στρατός δεν δημοσίευσε φωτογραφίες ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

23:54 Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα επιδιώκει να καταγράψει όλους τους νεκρούς

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κάλεσε τους Παλαιστίνιους στον πολιορκημένο θύλακα να καταγράψουν τους νεκρούς και τους αγνοούμενους στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί καλύτερα ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Το υπουργείο δήλωσε ότι μετά από μια σχεδόν πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Γάζα, δεν ήταν σε θέση να καταρτίσει ένα τακτικά ενημερωμένο αρχείο όλων των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές έχουν αναφέρει ότι περισσότεροι από 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου και χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται, με τους περισσότερους να θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια.

23:46 Ιράν: Το Ραμαζάνι ευκαιρία για τις μουσουλμανικές χώρες να σταματήσουν τη γενοκτονία στη Γάζα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σημειώνει ότι το Ραμαζάνι μπορεί να αποτελέσει μια «προνομιακή ευκαιρία» για τις μουσουλμανικές χώρες να σταματήσουν την αιματοχυσία στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στο X ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να «σταματήσουν τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου του σιωνιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ στη Γάζα».

«Οι εξελίξεις στη Γάζα έδειξαν ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα είναι η κοινή υπόθεση των μουσουλμάνων και στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ισλαμικού κόσμου», έγραψε.

Η ανάρτηση του Αμιραμπντολαχιάν:

23:36 Μια σύνοψη των επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι

Αναφορές για νέα αεροπορικά πλήγματα στο λιμάνι Χοντέιντα και άλλες παράκτιες περιοχές της Υεμένης, μεταδίδει σήμερα ο προσκείμενος στους Χούθι τηλεοπτικός σταθμός Al Masirah, ο οποίος αποδίδει τις επιθέσεις στις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας που προστατεύουν τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Al Masirah έκανε λόγο για τουλάχιστον 17 πλήγματα στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, τέσσερα εκ των οποίων είχαν στόχο το λιμάνι Ρας Ίσα.

Την περασμένη Τετάρτη, πύραυλος των Χούθι έπληξε το εμπορικό πλοίο True Confidence υπό σημαία Μπαρμπέιντος, προκαλώντας τον θάνατο τριών μελών του πληρώματος. Ήταν το πρώτο φονικό πλήγμα των Χούθι από την έναρξη των επιθέσεών τους τον Νοέμβριο για να εκφράσουν – όπως ισχυρίζονται – την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστινίους απέναντι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγες ημέρες πριν από την φονική πυραυλική επίθεση στον Κόλπο του Άντεν, βυθίστηκε λίγο μακρύτερα το υπό σημαία Μπελίζ φορτηγό πλοίο Rubymar το οποίο είχε χτυπηθεί από πύραυλο των Χούθι στις 18 Φεβρουαρίου.

23:27 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε «στρατιωτικά κτίρια» που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στην περιοχή Άιτα αλ-Σαάμπ και Αακούρα στον νότιο Λίβανο.

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης ότι χρησιμοποίησαν πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης για να στοχεύσουν μια άλλη θέση της Χεζμπολάχ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:

23:17 State Department: Το Ισραήλ δεν έχει κοινοποιήσει σχέδιο για την προστασία των αμάχων στη Ράφα

Ο εκπρόσωπος του State Department των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει στον Λευκό Οίκο ένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων στη Ράφα, εν μέσω της διαφαινόμενης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στην πόλη της νότιας Γάζας.

«Δεν το έχουν κάνει», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ισραηλινό σχέδιο.

«Δεν θα μιλήσω για τις συνομιλίες που είχαμε μαζί τους (σ.σ. με την ισραηλινή κυβέρνηση), αλλά έχουμε καταστήσει σαφές, τόσο σε αυτές τις ιδιωτικές συνομιλίες όσο και δημοσίως αρκετές φορές, ότι κατά την κρίση μας δεν μπορούν ή δεν πρέπει να πάνε στη Ράφα χωρίς ένα σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας που να είναι αξιόπιστο και που να μπορούν πραγματικά να εφαρμόσουν», δήλωσε ο Μίλερ.

Το Ισραήλ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Ράφα αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα μέχρι την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος άρχισε το βράδυ της Κυριακής.

23:08 Γκουτέρες: «Τιμήστε το Ραμαζάνι με σιγή των όπλων»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ανανέωσε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός με την έναρξη του Ραμαζανιού και ζήτησε επίσης την «άρση όλων των εμποδίων» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Ταυτόχρονα – και στο πνεύμα συμπόνιας του Ραμαζανιού – ζητώ την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε.

«Τα μάτια του κόσμου παρακολουθούν. Τα μάτια της ιστορίας παρακολουθούν», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ που νωρίτερα είχε δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ για τη στάση του στον πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση του Γκουτέρες:

22:58 Διευθύντρια αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών: «Η Αλ Κάιντα, το ISIS εμπνέονται από τη Χαμάς για να στοχεύουν Ισραηλινούς και Αμερικανούς»

Η Διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβιλ Χέινς, δηλώνει ότι οι τρομοκρατικές ομάδες Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος στοχεύουν Ισραηλινούς, παρακινημένες από τη Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε, τόσο η Αλ Κάιντα όσο και το ISIS, εμπνευσμένοι από τη Χαμάς, έχουν κατευθύνει υποστηρικτές τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών συμφερόντων», κατέθεσε η Χέινς στην Επιτροπή Ειδικών Πληροφοριών της Γερουσίας.

«Και έχουμε δει πώς εμπνέει άτομα να διεξάγουν πράξεις αντισημιτισμού και ισλαμοφοβικής τρομοκρατίας παγκοσμίως», είπε η ίδια.

Η Χέινς τόνισε ότι «είναι πιθανό ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη γενιά στην τρομοκρατία».

«Η κρίση στη Γάζα είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα του πώς οι περιφερειακές εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα ευρύτερων και ακόμη και παγκόσμιων επιπτώσεων», είπε η Χέινς.

22:49 Πάτεν στο ΣΑ του ΟΗΕ: «Μπείτε στη θέση των ομήρων και των οικογενειών τους»

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις συγκρούσεις, Πραμίλα Πάτεν καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μπουν στη θέση των ομήρων και των οικογενειών τους.

«Έχουν περάσει 156 ημέρες από την απαγωγή των αγαπημένων τους προσώπων, με όχι λιγότερες από 16 γυναίκες μεταξύ των ομήρων», είπε η Πάτεν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ. Το Ισραήλ πιστεύει ότι 19 γυναίκες παραμένουν όμηροι.

«Από τη μία πλευρά, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εσκεμμένη βία που διαπράχθηκε από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ», είπε η Πάτεν.

«Από την άλλη πλευρά, τίποτα δεν μπορεί επίσης να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του λαού στη Γάζα, η οποία άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους νεκρούς και τραυματίες», τόνισε.

«Πρέπει επίσης να δηλώσω ότι είμαι τρομοκρατημένη από την αδικία των γυναικών και των παιδιών που σκοτώνονται στη Γάζα από αμέτρητες βόμβες και πυροβολισμούς και είμαι επίσης εξοργισμένη από το επίπεδο των θανάτων και τον πόνο ολόκληρων οικογενειών που συχνά αφανίζουν γενιές», πρόσθεσε.

Η Πραμίλα Πάτεν.

22:39 Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη σεξουαλική βία στις 7 Οκτωβρίου

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία από μαχητές της Χαμάς, με την ειδική εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις συγκρούσεις, Πραμίλα Πάτεν να αναφέρεται στα ευρήματα της μελέτης.

Η Πάτεν σημείωσε ότι η διαπίστωση ότι η σεξουαλική βία μπορεί να συνεχίζεται σε βάρος όσων εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι «δεν νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση περαιτέρω εχθροπραξίες, στην πραγματικότητα δημιουργεί μια ηθική επιταγή για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

«Η συνέχιση των εχθροπραξιών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τους προστατεύσει», τόνισε.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις απέρριψε κατηγορηματικά τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προσπάθησε να αποκρύψει την έκθεσή της που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για σεξουαλική βία από μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και μετά.

«Πρέπει να είμαι σαφής και κατηγορηματική: Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια από τον γενικό γραμματέα να φιμώσει την έκθεσή μου ή να αποκρύψει τα ευρήματά της. Αντιθέτως, έλαβα την πλήρη υποστήριξή του, πολιτικά, υλικοτεχνικά και οικονομικά – και έδωσε επίσης σαφείς οδηγίες για τη δημοσιοποίηση της έκθεσής μου και την άμεση διαβίβασή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε η Πάτεν στην κατάθεσή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την έκθεσή της.

22:29 Η εφημερίδα Liberation κοροϊδεύει τους πεινασμένους Παλαιστίνιους σε σκίτσο της

Η γνωστή γαλλική εφημερίδα Liberation δημοσίευσε γελοιογραφία με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού.

Η γελοιογραφία απεικονίζει έναν Παλαιστίνιο άνδρα να τρέχει πίσω από ποντίκια και κατσαρίδες καθώς μια γυναίκα τον σταματά, υποτίθεται επειδή δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να σπάσουν τη νηστεία τους, ενώ ένα πεινασμένο παιδί παρακολουθεί.

Ένα χέρι φαίνεται να προεξέχει κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Δείτε τη γελοιογραφία που έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια:

22:19 Διευθυντής της CIA: «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν παιδιά που λιμοκτονούν στη Γάζα»

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς σχολίασε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, λέγοντας ότι κατανοεί «την ανάγκη του Ισραήλ να απαντήσει στην κτηνώδη επίθεση που υπέστησαν οι Ισραηλινοί στις 7 Οκτωβρίου εναντίον της Χαμάς, εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Όλοι μας πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου», συνέχισε ο Μπερνς, «τον τεράστιο φόρο που αυτό έχει επιφέρει σε αθώους πολίτες στη Γάζα. Είναι πολύ σημαντικό για το Ισραήλ να το έχει εξαιρετικά υπόψη του αυτό και να αποφύγει περαιτέρω απώλειες ζωών αμάχων».

Σχολιάζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο Μπερνς δήλωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν παιδιά που λιμοκτονούν στη Γάζα. Λιμοκτονούν και υποσιτίζονται με αποτέλεσμα η ανθρωπιστική βοήθεια να μην μπορεί να φτάσει σε αυτά. Είναι πολύ δύσκολο να διανεμηθεί αποτελεσματικά η ανθρωπιστική βοήθεια αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός».

22:10 Ορφανά μεταφέρθηκαν από τη Ράφα στη Δυτική Όχθη – Σφοδρές αντιδράσεις ακροδεξιών

Ο ισραηλινός στρατός δέχεται επικρίσεις μετά από ρεπορτάζ που μετέδωσε το ειδησεογραφικό Channel 12, σύμφωνα με το οποίο περίπου 70 ορφανά παιδιά από τη Γάζα μεταφέρθηκαν στη Δυτική Όχθη χθες, σε μια κίνηση που συντονίστηκε από το υπουργείο Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αλλά δεν έλαβε ρητή άδεια από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:00 Ο ισραηλινός στρατός διαφημίζει το γεύμα του Ραμαζανιού με μουσουλμάνους στρατιώτες εν μέσω πείνας στη Γάζα

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντράεε δημοσίευσε ένα βίντεο με γλέντι με μουσουλμάνους στρατιώτες του ισραηλινού στρατού την ώρα που, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και άλλες, επιβάλλει εμπόδια στην εισαγωγή τροφίμων στην πεινασμένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αντράεε λέει ότι αυτό είναι μια επίδειξη της δύναμης και της ποικιλομορφίας του ισραηλινού στρατού.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:51 Ισραηλινός ΥΠΕΞ στον Γκουτέρες: «Η θητεία σας έφερε τον ΟΗΕ στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών»

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες λέγοντας ότι η θητεία του στον ΟΗΕ έφερε το κύρος του οργανισμού σε «ιστορικό χαμηλό, επιτρέποντάς του να γίνει επίκεντρο του αντισημιτισμού και της υποκίνησης κατά του Ισραήλ».

Ο Κατζ έγραψε την επιστολή λίγες ώρες πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητήσει στις 7 Οκτωβρίου μια έκθεση σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις από τη Χαμάς. Ο υπουργός κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθεί να αποσιωπήσει την έκθεση.

Ο υπουργός κατηγόρησε τον Γκουτέρες για αντισημιτισμό, λέγοντας ότι το γραφείο του θα είχε αντιδράσει με πιο έντονο τρόπο «αν τα θύματα δεν ήταν εβραϊκής ή ισραηλινής καταγωγής».

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι «η απάντηση του Γκουτέρες στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς είναι απαράδεκτη», καλώντας τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να «ενεργήσει για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ατόμων που απήχθησαν από τη Χαμάς».

21:41 IDF: Τα αποτελέσματα του πλήγματος στις σήραγγες που χρησιμοποιούσε κορυφαίος διοικητής της Χαμάς βρίσκονται υπό εξέταση

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το βράδυ της Κυριακής χτυπήθηκαν σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες χρησιμοποιούσαν δύο ηγέτες της Χαμάς – ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας, Μαρουάν Ίσα (που φημολογείται ότι σκοτώθηκε) και ο Ράζι Αμπού Τάμα, διοικητής των κεντρικών μονάδων της Χαμάς.

Ο Χαγκάρι λέει ότι ο στρατός εξακολουθεί να εξετάζει τα αποτελέσματα του πλήγματος, τα οποία δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, τονίζοντας ότι στην περιοχή δεν κρατούνταν Ισραηλινοί όμηροι.

21:32 Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης καταδικάζει τους περιορισμούς στο τέμενος Αλ-Άκσα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η συνεχιζόμενη επίθεση κατά του Αλ-Άκσα είναι ο συντομότερος τρόπος για να ανατιναχθεί ολόκληρη η αρένα των συγκρούσεων και να μπει στο καμίνι μιας φωτιάς που είναι δύσκολο να ελεγχθεί».

Το υπουργείο ζητά επίσης «επείγουσα και σοβαρή διεθνή παρέμβαση» για να σταματήσουν οι ισραηλινές κινήσεις κατά των ιερών θρησκευτικών χώρων.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:23 Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν δεν ενορχήστρωσε ούτε γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Σύμφωνα με έκθεση του διευθυντή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις παγκόσμιες απειλές του 2024, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν δεν ενορχήστρωσε ή δεν γνώριζε εκ των προτέρων την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ και το Ιράν προσπαθούν να βαθμονομήσουν τις ενέργειές τους ο ένας εναντίον του άλλου για να αποφύγουν την κλιμάκωση σε μια άμεση σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

Η έκθεση σημειώνει ότι ενώ το Ισραήλ παραμένει επικεντρωμένο στην καταστροφή της Χαμάς, με την ευρεία υποστήριξη του ισραηλινού πληθυσμού, «η βιωσιμότητα του Νετανιάχου ως ηγέτη καθώς και ο κυβερνητικός συνασπισμός του από ακροδεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα που ακολούθησαν σκληρή πολιτική σε θέματα Παλαιστινίων και ασφάλειας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

21:14 Αμερικανοί προοδευτικοί αντιδρούν στην επιρροή της AIPAC καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα

Εξέχουσες προοδευτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιταχθούν στην πολιτική και εκλογική επιρροή της πιο ισχυρής ομάδας πίεσης υπέρ του Ισραήλ, της Αμερικανικής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων του Ισραήλ (AIPAC).

Περισσότερες από 20 ομάδες υπεράσπισης ξεκίνησαν έναν επίσημο συνασπισμό με την ονομασία Reject AIPAC για να οργανωθούν ενάντια σε αυτό που αποκαλούν εκστρατεία της AIPAC για να φιμώσει την «αυξανόμενη διαφωνία στο Κογκρέσο» ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

21:05 Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Ινδίας στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχθηκε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Ινδίας, Ατζίτ Ντοβάλ προκειμένου να τον «ενημερώσει» για τη Γάζα, αναφέρει το γραφείο του Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο X.

«Οι πλευρές συζήτησαν επίσης την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων και το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας», σημειώνει το γραφείο του Νετανιάχου.

Η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση της Ινδίας έχει σταθεί σταθερά πίσω από το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα, ανατρέποντας δεκαετίες υποστήριξης του παλαιστινιακού αγώνα, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δημιούργησε θερμές σχέσεις με τον Νετανιάχου καθώς ξεκίνησε την πρωθυπουργία του το 2014, σχολιάζει το Al Jazeera.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:55 Αδιανόητο: Φορτηγό με βοήθεια αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω… ιατρικού ψαλιδιού

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, ο επικεφαλής της UNRWA, λέει ότι ένα φορτηγό φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα γύρισε πίσω από το Ισραήλ επειδή υπήρχε σε αυτό ένα ιατρικό ψαλίδι.

«Τα ιατρικά ψαλίδια προστίθενται τώρα σε έναν μακρύ κατάλογο απαγορευμένων αντικειμένων που οι ισραηλινές αρχές κατατάσσουν ως ‘διπλής χρήσης’. Ο κατάλογος περιλαμβάνει βασικά και σωτήρια είδη: από αναισθητικά, ηλιακά φώτα, φιάλες οξυγόνου και αναπνευστήρες, μέχρι ταμπλέτες καθαρισμού νερού, αντικαρκινικά φάρμακα και σετ μητρότητας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Ένας ολόκληρος πληθυσμός εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή του», σημείωσε, καθώς οι συνθήκες χειροτερεύουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:42 Έρχεται νέα οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ – Τι γίνεται με τη σχέση Μπάιντεν και Νετανιάχου

Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό του 2025 περιλαμβάνει 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια για «δεσμεύσεις προς τους βασικούς εταίρους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για κοινές οικονομικές, αναπτυξιακές και εταιρικές σχέσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου».

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ολίβια Ντάλτον σχολίασε τις θεωρούμενες εντάσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη δύναμη της σχέσης των δύο ηγετών».

20:33 Ισραηλινοί στρατιώτες έδεσαν και έσυραν Παλαιστίνιους μετά από επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Βίντεο που έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera αποτυπώνει τη βαναυσότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Όπως μπορείτε να δείτε, μέλη των IDF έδεσαν και έσυραν Παλαιστίνιους μετά από επιδρομή στο χωριό αλ-Ισαβίγια, νότια της Ναμπλούς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

20:23 Ο επικεφαλής του κόμματος Shas είπε στις οικογένειες των ομήρων ότι οι ελπίδες για συμφωνία είναι ακόμα ζωντανές

Μιλώντας με τις οικογένειες των ομήρων κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης της παράταξης του κόμματός του Shas, ο πρόεδρος Αριέχ Ντέρι είπε ότι το Ισραήλ «δεν παραιτείται» από την προσπάθεια να εξασφαλίσει την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων, παρά την αποτυχία των πρόσφατων διαπραγματεύσεων.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το θέμα των απαχθέντων είναι το κύριο θέμα που τίθεται στις συζητήσεις του υπουργικού συμβουλίου. Δεν παραιτούμαστε από το θέμα αυτό. Δυστυχώς, τώρα μιλάμε κυρίως με τους διαμεσολαβητές, αλλά πραγματικά ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία και από την άλλη πλευρά και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε το κόμμα.

Σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την πληρωμή ενός δύσκολου τιμήματος, ο Ντέρι είπε ότι «αν το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας φέρει μια συμφωνία με την οποία συμφωνεί, θα φέρουμε το θέμα ενώπιον των ραβίνων, όπως το φέραμε και την προηγούμενη φορά, με σύσταση να την υποστηρίξουμε. Όλοι όσοι κάθονται εδώ είναι μαθητές του δασκάλου μας ραβίνου Οβάντια Γιοσέφ, ο οποίος αποφάνθηκε για τη σημασία του μιτσβά της αποφυλάκισης των αιχμαλώτων».

Στη δήλωση δεν γίνεται καμία αναφορά στην πρόσφατη απειλή του πνευματικού συμβούλου του κόμματος, ραβίνου Γιοσέφ Γιντζάκ, ότι όλοι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι θα εγκαταλείψουν το Ισραήλ, αν αναγκαστούν να υπηρετήσουν στο στρατό.

20:11 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Γάζα σκότωσε την οικογένεια εργαζομένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) αναφέρει ότι η οικογένεια του Γιάσερ Αμπντέλ Γκαφούρ, αναπληρωτή επικεφαλής της μονάδας επιτόπιας εργασίας του, σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό της αλ-Μαουάσι στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν πολλά βλήματα πυροβολικού εναντίον εκτοπισμένων οικογενειών στην αλ-Μαουάσι, δυτικά της Χαν Γιουνίς, που έχει οριστεί από το Ισραήλ ως ασφαλής ζώνη εκκένωσης.

«Ως αποτέλεσμα, 14 άμαχοι από τις εκτοπισμένες οικογένειες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών και τριών γυναικών, ενώ άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν. Μεταξύ των θυμάτων ήταν 10 άμαχοι από την οικογένεια του Γιάσερ Αμπντέλ Γκαφούρ», σημειώνεται.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, πολλά σπίτια που ανήκουν στην οικογένεια του συναδέλφου Γιάσερ είχαν βομβαρδιστεί επανειλημμένα στη Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας δεκάδες από αυτούς, ενώ πολλοί εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους», ανέφερε η οργάνωση.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν οι αδελφές, τα αδέλφια και οι θείοι του Γιάσερ που σκοτώθηκαν μαζί με τους γιους και τις κόρες τους.

Όσοι επέζησαν έφυγαν από τη Χαν Γιουνίς για να αναζητήσουν καταφύγιο στην περιοχή αλ-Μαουάσι, όπου βομβαρδίστηκαν ξανά, ανέφερε η οργάνωση δικαιωμάτων.

20:01 Εικόνες από το τέμενος Σαλίμ Αμπού Μούσλιμ πέρσι και φέτος εν μέσω Ραμαζανιού

To τέμενος Σαλίμ Αμπού Μούσλιμ συνήθιζε να φιλοξενεί πιστούς από όλη τη βόρεια περιοχή της Γάζας. Ωστόσο, το κτίριο έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:51 Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων επιταχύνεται ημέρα με την ημέρα – Αποκαλυπτικός χάρτης

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΟΗΕ και ισραηλινών οργανώσεων δικαιωμάτων για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, με το Ισραήλ να συνεχίζει τις επιδρομές, ανοίγοντας τον δρόμο για τους εποίκους, με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:36 Ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης λέει στον ΟΗΕ ότι οι κυρώσεις για τους εποίκους πρέπει να καλύπτουν ολόκληρες κοινότητες

Ο Ριάντ Μανσούρ, απεσταλμένος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ολόκληρους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς που έχουν χτιστεί σε παλαιστινιακή γη και όχι μεμονωμένους εποίκους.

Ο ίδιος είπε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παλαιστινιακών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι οι οικισμοί αυτοί «προέρχονται από ένα παράνομο σύστημα» και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παράνομοι στο σύνολό τους, αναφέρει ο Ραμί Αγιάρι του Al Jazeera Arabic.

Ο Μανσούρ επιμένει στη θέση του ότι πρέπει να παγώσει η ιδιότητα του μέλους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Ισραήλ, καθώς το Τελ Αβίβ απέρριψε τις προσωρινές αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η παλαιστινιακή ομάδα πιέζει επίσης για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

19:26 Οι τιμές στις αγορές τροφίμων στη Γάζα εκτοξεύονται

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα για το Al Jazeera: «Σήμερα, αυτό που βλέπουμε στις παλαιστινιακές αγορές είναι εντελώς συγκλονιστικό. Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνο περικυκλωμένοι και παγιδευμένοι από τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά και από την εκτίναξη των τιμών στα ύψη όσον αφορά την πολύ σοβαρή έλλειψη όλων των προμηθειών τροφίμων.

Οι τιμές εκτοξεύονται εντελώς στα ύψη, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα βασικά είδη διατροφής.

Είδαμε σήμερα πώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να συγκεντρωθούν και να σχηματίζουν ουρές για πολλές ώρες. Μας πήρε περίπου πέντε ώρες μόνο για να πάρουμε το πρωινό μας σήμερα εν μέσω των συνεχιζόμενων ελλείψεων από τις οποίες υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι.

Οι άνθρωποι λένε ότι οι Παλαιστίνιοι έμποροι χρησιμοποιούν αυτή την έλλειψη για να πάρουν χρήματα, και αυτό είναι απολύτως τρομακτικό, καθώς η κατάσταση χειροτερεύει σε ωριαία βάση».

19:17 Γκάλαντ σε στρατεύματα: «Το Ιράν εισάγει λαθραία όπλα στη Δυτική Όχθη, ετοιμάζεται για τον τρόμο του Ραμαζανιού»

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ιράν επιδιώκει να διευκολύνει μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις με το λαθρεμπόριο όπλων στη Δυτική Όχθη.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για αύξηση της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού», είπε ο Γκάλαντ σε στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας Ντουβντεβάν.

«Το Ιράν εργάζεται για να αυξήσει τη σοβαρότητα των επιθέσεων με το λαθρεμπόριο πολλών όπλων», τόνισε, περιγράφοντας τα όπλα ως «υψηλής ποιότητας».

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι απέτρεψε απόπειρες λαθραίας εισαγωγής εκρηκτικών ιρανικής κατασκευής στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία.

19:07 Η Σάρα Νετανιάχου έστειλε επιστολή στη μητέρα του εμίρη του Κατάρ για τους Ισραηλινούς ομήρους

Η σύζυγος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε επιστολή στη μητέρα του εμίρη του Κατάρ, Σεΐχα Μόζα μπιντ Νάσερ αλ Μισνέντ, με την οποία ζητά τη βοήθειά της για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

«Από γυναίκα σε γυναίκα, είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι μεταξύ των ομήρων, 19 γυναίκες υπομένουν αφάνταστες κακουχίες», αναφέρεται στην επιστολή.

«Σας καλώ, στο πνεύμα του Ραμαζανιού, να αξιοποιήσετε τη σημαντική επιρροή σας για να εργαστείτε για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων», τονίζει η Σάρα Νετανιάχου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:58 Παλαιστίνια υπουργός θα μιλήσει για τα δεινά των γυναικών της Γάζας στον ΟΗΕ

Η αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ παρουσίασε την ομάδα που θα την εκπροσωπήσει στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών.

Επικεφαλής τους είναι η Αμάλ Χαμάντ, υπουργός γυναικείων υποθέσεων της Παλαιστίνης και θα «μιλήσει για τα απάνθρωπα δεινά των Παλαιστίνιων γυναικών στη Γάζα».

18:48 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη νότια Γάζα

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα μεταδίδει ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός και άλλοι τραυματίστηκαν μετά τη στοχοποίηση από τον ισραηλινό στρατό ενός σπιτιού στην πόλη αλ-Καράρα, βορειοανατολικά της Χαν Γιουνίς.

18:39 Σκοτώθηκε ο αδελφός του αρχισυντάκτη του Quds News Network English

Η σορός του Μοσάμπ Αμπού Νάσερ, αδελφού του Μοχάμαντ Αμπού Νάσερ, αρχισυντάκτη του Quds News Network English, ανασύρθηκε πριν από λίγο μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο το σπίτι τους χθες το βράδυ στη βόρεια Γάζα, όπως αναφέρει το ΜΜΕ που σχετίζεται με τη Χαμάς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

18:24 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης λέει ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι πρέπει να υπηρετούν στο στρατό

Ο Γιαΐρ Λαπίντ συνεχίζει την αντίθεσή του στην απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία για τους υπερορθόδοξους Εβραίους, λέγοντας ότι ο ισραηλινός στρατός «έχει φτάσει στα όριά του».

«Αν υπάρξει ανάφλεξη στο βορρά, δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες για να το διαχειριστούν», αναφερόμενος σε έναν δυνητικά διευρυμένο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

«Σήμερα υπάρχουν 66.000 υπερορθόδοξοι νέοι σε ηλικία στρατολόγησης. Αυτό σημαίνει 105 τάγματα που δεν κατατάσσονται», είπε σε ομιλία του που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στο διαδίκτυο.

Ο Λαπίντ έχει προωθήσει νομοθεσία – που βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση – η οποία λέει ότι όσοι αποφεύγουν τη στρατιωτική ή τη δημόσια θητεία δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για κρατική χρηματοδότηση.

«Αν δεν καταταγούν, δεν θα παίρνουν χρήματα», λέει ο Λαπίντ.

Αυτό έρχεται λίγο αφότου ο Γιτζάκ Γιοσέφ, ο σεφαραδίτης αρχιραββίνος του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι θα εγκαταλείψουν μαζικά τη χώρα αν επιστρατευτούν στο στρατό.

18:15 Οι IDF λένε ότι δεκάδες ένοπλοι της Χαμάς σκοτώθηκαν καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα κινούνται στο συγκρότημα Χαμάντ

Η μονάδα κομάντος Εγκόζ συνεχίζει την έρευνα για μαχητές και όπλα στο συγκρότημα κατοικιών Χαμάντ στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, όπου οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς πρόσφατα.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι οι κομάντος έχουν συλλάβει αρκετούς ακόμη μαχητές της Χαμάς που παραδόθηκαν στα ισραηλινά στρατεύματα.

Σε μια εμπλοκή, λένε οι IDF, οι στρατιώτες δέχθηκαν πυρά ενώ έψαχναν ένα κτίριο. Τα στρατεύματα χρησιμοποίησαν ένα drone για να εντοπίσουν τον ένοπλο και εκτόξευσαν πύραυλο σε ένα διαμέρισμα όπου κρυβόταν ο ένοπλος, σκοτώνοντάς τον.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Το περιστατικό συνέβη ενώ μια μητέρα και δύο παιδιά βρίσκονταν σε διπλανό δωμάτιο, αναφέρουν οι IDF.

Βγήκαν από το κτίριο και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από στρατιωτικούς γιατρούς.

Δύο ακόμη ένοπλοι σκοτώθηκαν και άλλος ένας συνελήφθη στο περιστατικό.

Τα ισραηλινά στρατεύματα μάχονται μεθοδικά μέσα στο εκτεταμένο συγκρότημα κατοικιών που χρηματοδοτείται από το Κατάρ από τις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Δείτε βίντεο:

18:05 Οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν παράνομο φυλάκιο στη Δυτική Όχθη, απομάκρυναν εποίκους

Το προσωπικό της αστυνομίας και της Πολιτικής Διοίκησης κατεδάφισε το παράνομο φυλάκιο της Δυτικής Όχθης, Ορ Αχούβια κοντά στον οικισμό Όφρα και απομάκρυνε τους εποίκους που είχαν εγκατασταθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ένα υποτυπώδες σπίτι γκρεμίστηκε και κατασχέθηκε εξοπλισμός στο σημείο, λένε άτομα από τον οικισμό. Η Πολιτική Διοίκηση λέει ότι το φυλάκιο είχε δημιουργηθεί σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη.

Το Ορ Αχούβια ιδρύθηκε τους τελευταίους μήνες από μια ομάδα νεαρών γυναικών εποίκων στη μνήμη της Αχούβια Σαντάκ, η οποία έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενώ διέφευγε από την αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2020 αφού φέρεται να πέταξε πέτρες σε Παλαιστίνιους.

Οι νεαρές λένε ότι είχαν σχεδιάσει το Ορ Αχούβια να αποτελέσει μέρος μιας περιοχής «εβραϊκής εδαφικής συνοχής» μαζί με το Ορ Μέιρ και δύο άλλα παράνομα φυλάκια.

17:56 Οι IDF λένε ότι 15 ρουκέτες έπεσαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ – Μία αναχαιτίστηκε

Δεκαπέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σε ισραηλινό έδαφος το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τις IDF. Ο στρατός πρόσθεσε ότι μία ρουκέτα αναχαιτίστηκε και οι υπόλοιπες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Αξιωματούχοι στη βόρεια πόλη Μααλότ-Ταρσίχα ανέφεραν ότι θραύσματα ρουκέτας έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή κοντά στην πόλη.

17:47 Η ανάρτηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για τις ανθρωπιστικές ρίψεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι στην επιχείρηση για τις ανθρωπιστικές ρίψεις βοήθειας συμμετείχαν αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και στρατιώτες του Στρατού των ΗΠΑ που ειδικεύονται στην εναέρια παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η βοήθεια, η οποία περιλάμβανε 27.600 γεύματα και 25.900 μπουκάλια νερό, έπεσε στη βόρεια Γάζα, «μια περιοχή μεγάλης ανάγκης, επιτρέποντας την πρόσβαση των πολιτών στην κρίσιμη βοήθεια».

Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως αρνηθεί ότι ήταν υπεύθυνες για μια θανατηφόρα ρίψη από αέρος την περασμένη εβδομάδα, όταν δυσλειτουργικά αλεξίπτωτα που μετέφεραν κιβώτια βοήθειας οδήγησαν στον θάνατο πέντε Παλαιστινίων και στον τραυματισμό άλλων δέκα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:38 «Οι οικογένειες των ομήρων χάνουν την πίστη τους στην κυβέρνηση Νετανιάχου»

Ο Αϊμάν Νομπάνι μεταδίδει από τη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης για το Al Jazeera ότι:

«Οι οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων έχουν επίσης χάσει την πίστη τους στο ισραηλινό σύστημα ασφαλείας και στην ικανότητα του στρατού να επιστρέψει τους αγαπημένους τους από τη Γάζα, σύμφωνα με τον Ουαλίντ Χαμπάς, ερευνητή στο Παλαιστινιακό Φόρουμ για τις Ισραηλινές Μελέτες – Madar.

‘Οι οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων δεν είναι ανόητες. Γνωρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός συμμετείχε άμεσα σε επιχειρήσεις που σκότωσαν περισσότερους από δέκα αιχμαλώτους. Απέτυχε επίσης να απελευθερώσει κάποιον από αυτούς, εκτός από δύο που δεν βρίσκονταν στην κατοχή ομάδων αντίστασης με αντάλλαγμα χρήματα’, δήλωσε στο Al Jazeera.

Οι διαμαρτυρίες εντός της ισραηλινής κοινωνίας έχουν κλιμακωθεί κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου λόγω της αδυναμίας της να επιστρέψει τους αιχμαλώτους, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να απειλήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού ή να την ανατρέψουν, δήλωσε ο Χαμπάς.

‘Ωστόσο, αν οι διαμαρτυρίες ενισχυθούν από το ευρύτερο κίνημα που φούντωνε στους δρόμους του Ισραήλ την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023, η εξίσωση μπορεί να αλλάξει’, πρόσθεσε.

17:29 Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ για τη Γάζα στα Όσκαρ – «Δεν λέμε δείτε τι έκαναν τότε αλλά δείτε τι κάνουμε τώρα»

Όπως προαναφέραμε, κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του στα βραβεία Όσκαρ χθες το βράδυ, ο σκηνοθέτης της «Ζώνης ενδιαφέροντος» Τζόναθαν Γκλέιζερ τάχθηκε κατά των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:19 Μέσο που συνδέεται με τους Χούθι αναφέρεται σε τρεις ακόμη επιδρομές ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη

Το Al-Masirah, που συνδέεται με τους Χούθι, ανέφερε ότι αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρεις επιδρομές στην περιοχή Αλ-Αράτζ στην περιοχή Μπατζίλ της επαρχίας Χοντέιντα της Υεμένης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, και όπως προαναφέρθηκε, τρεις επιδρομές των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών δυνάμεων είχαν στόχο την περιοχή Ρας Ίσα στην περιοχή Σαλίφ της Υεμένης στη Χοντέιντα.

17:10 Οικογένειες στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το πρώτο γεύμα για το Ραμαζάνι

Ο Αμπουμπακέρ Άμπεντ μεταδίδει από τη Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ ότι οικογένειες στην περιοχή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το πρώτο γεύμα για το Ραμαζάνι.

Στην πόλη έχουν καταφύγει πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

«Τώρα δουλεύω όλη μέρα, πουλώντας ξύλα από την ανατολή του ήλιου, αλλά δεν έχω κερδίσει αρκετά για να δώσω στην οικογένειά μου ένα γεύμα για το Ιφτάρ. Είναι εντελώς σπαρακτικό», δήλωσε στο Al Jazeera ο Μοχάμεντ Τζεμπρίλ, πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο 40χρονος δήλωσε ότι ελπίζει οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία να οδηγήσουν σύντομα σε συμφωνία.

«Η οικογένειά μου έχει βαρεθεί τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Μου ζητούν κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο – ωστόσο, αυτά δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά για να αγοραστούν. Ως πατέρας, είναι πολύ οδυνηρό να μην μπορώ να προσφέρω αυτά τα λίγα που ζητούν τα παιδιά μου», πρόσθεσε.

Η Ράφα είναι πλημμυρισμένη από εκτοπισμένους.

17:00 Ανάρτηση του Δένδια για την παρουσία του στη φρεγάτα Ύδρα

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας έκανε ανάρτηση για την παρουσία του στη φρεγάτα Ύδρα, η οποία επιχειρεί στον Κόλπο του Άντεν.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της φρεγάτας στις «Ασπίδες» έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και αντιπολεμικές οργανώσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:53 Ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός καλεί τον αρχηγό των IDF να διακόψει τον κύκλο των διορισμών

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της παράταξης ότι «η εντολή της ανώτερης διοίκησης του στρατού είναι να διαχειριστεί τον πόλεμο – τίποτα περισσότερο», καλώντας τον αρχηγό του στρατού να σταματήσει τον γύρο των νέων διορισμών.

«Αυτό θα γίνει από τη νέα διοίκηση, που θα οριστεί μετά τη νίκη και τα συμπεράσματα», είπε. Ο Σμότριχ τόνισε ότι στηρίζει τις ενέργειες του στρατού, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η υποστήριξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει το μελλοντικό πρότυπο ασφάλειας, το οποίο θα πρέπει να ανατραπεί πλήρως».

16:44 Πολλοί κάτοικοι της Γάζας φοβούνται να συμμετέχουν στις απογευματινές προσευχές για το Ραμαζάνι επειδή το Ισραήλ στοχοποιεί τα τζαμιά

Ο Μαχμούντ Αλ-Κέσουι, καθηγητής Αγγλικών στη Ράφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού είναι «δύσκολη», καθώς η εύρεση τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο και η τιμή τους είναι περίπου «10 φορές» υψηλότερη από την τιμή που ίσχυε πριν από τον πόλεμο.

Ο ίδιος είπε ότι εργάζεται σε μια δωρεάν εθελοντική κουζίνα τροφίμων που παρέχει ζεστά γεύματα σε «δεκάδες χιλιάδες» εκτοπισμένες οικογένειες.

Καθώς πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα παρακολουθούσαν τις βραδινές προσευχές του Ραμαζανιού, ο Αλ-Κέσουι εξήγησε ότι ενώ υπάρχουν ακόμη κάποια τζαμιά για να προσευχηθούν οι άνθρωποι, «πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πάνε».

«Ξέρετε ότι πολλά τζαμιά δέχονται επιθέσεις, οπότε είναι δύσκολο να πας να προσευχηθείς και να ξέρεις ότι μπορεί να σου επιτεθούν. Πολλές ρουκέτες μπορεί να καταστρέψουν τα πάντα γύρω, οπότε κάποιες προσευχές τις κάνουμε στο σπίτι», είπε.

16:34 Σειρήνες ακούγονταν στην Εϊλάτ – Λάθος συναγερμός λένε οι IDF

Σειρήνες ακούγονταν νωρίτερα στην Εϊλάτ, με τις IDF να λένε ότι ήταν λάθος συναγερμός.

Σειρήνες ακούγονταν και σε κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

16:25 Γκουτέρες: Η ισραηλινή προώθηση στη Ράφα θα βυθίσει τη Γάζα σε ακόμη βαθύτερο κύκλο της κόλασης

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα ανακωχή στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και στη σύγκρουση στο Σουδάν καθώς ξεκινά το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων.

Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την άρση «όλων των εμποδίων για να διασφαλιστεί η παράδοση κρίσιμης βοήθειας με την ταχύτητα και τη μαζική κλίμακα που απαιτείται» στη Γάζα, όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού βρίσκεται στο χείλος του λιμού.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο έχει κουρελιαστεί», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους. «Και η επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα μπορεί να βυθίσει τους ανθρώπους της Γάζας σε έναν ακόμα βαθύτερο κύκλο κόλασης».

Η σχετική ανάρτηση του Γκουτέρες:

16:15 «Πολύ θλιμμένο» το Ραμαζάνι που ξεκινάει στη Γάζα χωρίς κατάπαυση του πυρός

Ο Σάμι Αλ-Αριάν, διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικών και Παγκόσμιων Υποθέσεων, δήλωσε στο Al Jazeera ότι είναι μια «πολύ θλιβερή στιγμή» στη Γάζα, καθώς το Ραμαζάνι αρχίζει χωρίς κατάπαυση του πυρός και για πολλούς στα πρόθυρα του λιμού.

«Δυστυχώς, το Ισραήλ δεν βλέπει τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινα όντα – λένε ότι είναι ‘ανθρώπινα κτήνη’. Δεν βλέπουν την ανθρώπινη πλευρά των Παλαιστινίων – παραβιάζουν τα δικαιώματά τους δεξιά και αριστερά», είπε.

«Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν προσπαθεί να τους πει: ‘Σας παρακαλώ, σταματήστε για έξι εβδομάδες τουλάχιστον, αφήστε το Ραμαζάνι να είναι ένας ειρηνικός μήνας αυτή τη φορά’, και εκείνοι (σ.σ. το Ισραήλ) συνεχίζουν να λένε όχι».

16:00 Τουλάχιστον 19 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ισραηλινά αεροσκάφη συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια κατοικία στο δυτικό τμήμα της πόλης Ράφα, αναφέρθηκε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνεχιζόμενο βομβαρδισμό πυροβολικού.

Ξέσπασε μαζί με μια αεροπορική επιδρομή που στόχευε άδειες κατοικίες στο ανατολικό τμήμα της πόλης και περισσότερες αγροτικές εκτάσεις.

Το χειρότερο από όσα συνέβησαν ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, όπου στο στόχαστρο μπήκαν κατοικίες με τουλάχιστον δύο εκτοπισμένες οικογένειες, σύμφωνα με αναφορές παλαιστινιακών ΜΜΕ.

Μιλάμε για τουλάχιστον 16 νεκρούς από την επίθεση, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

15:48 Ισραηλινές δυνάμεις τοποθετούν συρματόπλεγμα στο τέμενος Αλ Άκσα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εγκαθιστούν συρματόπλεγμα σε τοίχο δίπλα στο τέμενος Al Aqsa στην περιοχή Al Asbat gate στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Quds News Network.

15:40 Το διαφορετικό Ραμαζάνι στη Γάζα – Πώς το περιγράφουν Παλαιστίνιοι

Το Ραμαζάνι είναι ένας ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, με τους ανθρώπους να διακοσμούν τα σπίτια τους, να αγοράζουν τρόφιμα για ειδικά γεύματα του Ραμαζανιού και να προγραμματίζουν συγκεντρώσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους για να δειπνούν μαζί.

Αλλά στη Ντέιρ ελ Μπαλάχ, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται και ο κατάλογος των αμάχων που σκοτώνονται μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι γιορτές είναι προ των πυλών.

«Το φετινό Ραμαζάνι είναι τελείως διαφορετικό», δήλωσε ο Atia Harb, 38 ετών, ο οποίος είχε απλώσει μερικά παλιά στολίδια για το Ραμαζάνι στον πάγκο του στην αγορά και έπαιζε εορταστικές μελωδίες, προσπαθώντας να προσελκύσει πελάτες παρά τις ζοφερές συνθήκες.

«Υπάρχει ασταμάτητος θόρυβος από βόμβες και ασθενοφόρα».

Σκηνές από την αγορά με τα λιγοστά προϊόντα/ Πηγή: AJ

15:32 Ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον τέταρτο υψηλόβαθμο ηγέτη της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο, ότι το Ισραήλ «εξουδετέρωσε τον αριθμό 4 στη Χαμάς και οι αριθμοί 3, 2 και 1 είναι καθ’ οδόν. Είναι όλοι γιοι του θανάτου, θα τους φτάσουμε όλους».

Ο Νετανιάχου δεν αποκάλυψε το όνομα του ατόμου.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι ισραηλινά δημοσιεύματα έλεγαν ότι η Χαμάς σκότωσε τον Μαρουάν Ίσα, τον τρίτο στη σειρά ιεραρχίας της Χαμάς στη Γάζα.

15:23 Νετανιάχου: Εκτιμώ την υποστήριξη του Μπάιντεν – Η νίκη θα έρθει σύντομα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στο Fox News, δήλωσε ότι η πολεμική προσπάθεια εξυπηρετείται από «τον βαθμό που ο κόσμος πιστεύει ότι η Αμερική και το Ισραήλ είναι ενωμένοι».

Είπε επίσης ότι εκτιμά την υποστήριξη που ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν δώσει στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου και «ελπίζει ότι θα συνεχιστεί μέχρι να έρθει η νίκη». Είπε ότι το Ισραήλ είναι «πολύ κοντά στη νίκη».

«Η νίκη θα έρθει σύντομα», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα έρθει νωρίτερα, «όσο πιο ενωμένοι είμαστε, δεν είμαστε διαιρεμένοι, ή τουλάχιστον δεν δίνουμε την εντύπωση της διαίρεσης».

15:14 Δώδεκα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ κατηγορούν τη χώρα ότι δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΔΔΔ

Δώδεκα από τις σημαντικότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ υπέγραψαν ανοικτή επιστολή στην οποία κατηγορούν τη χώρα ότι δεν συμμορφώνεται με την προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ), σύμφωνα με την οποία πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το δικαστήριο της Χάγης έθεσε μια σειρά νομικών απαιτήσεων στο Ισραήλ όταν εξέδωσε προσωρινή απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου σε απάντηση στην καταγγελία της Νότιας Αφρικής που κατηγορούσε το κράτος ότι διέπραξε γενοκτονία κατά τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα.

Οι απαιτήσεις περιλάμβαναν τη λήψη όλων των μέτρων για την αποτροπή της σκόπιμης βλάβης των αμάχων, τη διευκόλυνση της άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, την πρόληψη και την τιμωρία της άμεσης ή δημόσιας υποκίνησης σε γενοκτονία και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για τυχόν άδικες πράξεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της χώρας κατά της Χαμάς.

Στην επιστολή τους, οι ομάδες δικαιωμάτων αναφέρουν ότι το Ισραήλ ήταν νομικά υποχρεωμένο να εφαρμόσει τα μέτρα που διέταξε το δικαστήριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει. Στους υπογράφοντες της επιστολής περιλαμβάνονται η ομάδα στρατιωτικών πληροφοριοδοτών Breaking the Silence και η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ.

«Η εντολή του ΔΔΔ αποτελεί νομική υποχρέωση να τερματιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Πρέπει να τηρηθεί, όχι μόνο για να ανακουφιστούν τα επείγοντα δεινά των αμάχων, αλλά για χάρη της ανθρωπότητας στο σύνολό της», αναφέρει η επιστολή. Σημειώνει επίσης ότι το ΔΔΔ κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους Ισραηλινούς ομήρους.

15:05 Τρεις επιδρομές των ΗΠΑ και του ΗΒ στην Υεμένη

Το μέσο ενημέρωσης της Υεμένης που συνδέεται με τους Χούθι, το Al-Masirah, ανέφερε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πραγματοποίησαν τρεις επιδρομές, με στόχο την περιοχή Ras Issa στην περιοχή Saleef της χώρας.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την αναφορά μας ότι η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες για ήχο έκρηξης κοντά σε πλοίο περίπου 131 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού Saleef της Υεμένης.

Δεν είναι σαφές εάν τα περιστατικά σχετίζονται μεταξύ τους.

14:55 Η Ιταλία συνέλαβε τρεις Παλαιστίνιους – «Σχεδίαζαν επίθεση σε τρίτη χώρα»

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τρεις Παλαιστίνιους οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, σχεδίαζαν επιθέσεις σε μια απροσδιόριστη χώρα.

Το Reuters αναφέρει:

Οι τρεις άνδρες που ζούσαν στην l’Aquila, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης, είχαν συστήσει έναν πυρήνα που συνδέεται με τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Al-Aqsa, αναφέρεται.

Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά είναι μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αστυνομία ανέφερε ότι οι τρεις Παλαιστίνιοι κατηγορούνται για εγκληματική συνωμοσία με σκοπό την τρομοκρατία ή την ανατροπή της δημοκρατικής τάξης, η οποία επισύρει ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών.

Η αστυνομία ανέφερε:

«Οι ύποπτοι συμμετείχαν σε προσηλυτισμό και προπαγάνδα (…) και σχεδίαζαν επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων αυτοκτονίας, εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων σε ξένο έδαφος.

Ένας από τους τρεις άνδρες καταζητείται από το Ισραήλ και ιταλικό δικαστήριο εξετάζει αίτημα έκδοσής του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι χαιρέτισε τη σύλληψη «τριών επικίνδυνων τρομοκρατών» και δήλωσε ότι η Ιταλία βρίσκεται πάντα σε υψηλή επιφυλακή κατά του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα.

14:38 Συνασπισμός οικογενειών της Γάζας απορρίπτει τις απόπειρες του Ισραήλ να εγκαθιδρύσει κυριαρχία στον θύλακα με βάση τις φατρίες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, ο συνασπισμός τόνισε ότι οι παλαιστινιακές φυλές, οι φατρίες και οι οικογένειες δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση σε οποιοδήποτε παλαιστινιακό πολιτικό σύστημα. Αντίθετα, σύμφωνα με το Quds News Network, διαβεβαίωσαν το ρόλο τους ως αναπόσπαστο μέρος του παλαιστινιακού εθνικού φάσματος, υποστηρίζοντας την αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής.

Ο συνασπισμός υπογράμμισε τη σημασία της εθνικής ενότητας ως το μοναδικό μέσο για τη διατήρηση της ύπαρξης του παλαιστινιακού λαού και της χώρας του. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής συμμετοχής μέσω των καθιερωμένων θεσμών, ζητώντας προεδρικές, νομοθετικές εκλογές και εκλογές του Εθνικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, ο συνασπισμός υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αξία της πατρίδας έναντι της πολιτικής τοποθέτησης, προτρέποντας για συλλογική επικέντρωση στην ευρύτερη παλαιστινιακή υπόθεση. Αυτό έρχεται ως απάντηση στα αναφερόμενα σχέδια του Ισραήλ να δημιουργήσει μια διοίκηση που θα αντικαταστήσει τη Χαμάς στη Γάζα, χωρίζοντας την περιοχή σε περιφέρειες που θα ελέγχονται από διάφορες φατρίες.

14:29 Χαμάς: Η συνεργασία με τους Ισραηλινούς για τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας θα θεωρείται προδοσία

Ένας ιστότοπος που συνδέεται με τη Χαμάς προειδοποίησε τη Δευτέρα άτομα ή ομάδες στη Γάζα να μην συνεργάζονται με το Ισραήλ για την παροχή ασφάλειας στις αυτοκινητοπομπές βοήθειας, αναφέρει το Reuters. Όσοι το έκαναν θα αντιμετωπίζονται ως συνεργάτες  με σιδηρά πυγμή, ανέφερε ο ιστότοπος Al-Majd που συνδέεται με τη Χαμάς, επικαλούμενος αξιωματούχο ασφαλείας των παλαιστινιακών μαχητικών δυνάμεων.

Η προειδοποίηση ήρθε ως απάντηση σε δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει ορισμένα άτομα ή φατρίες στη Γάζα για να παρέχουν προστασία ασφαλείας σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για ανθρωπιστικές προμήθειες μετά το τέλος των μαχών. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

«Η προσπάθεια της κατοχής να επικοινωνήσει με τους ηγέτες και τις φατρίες ορισμένων οικογενειών για να λειτουργήσουν εντός της Λωρίδας της Γάζας θεωρείται άμεση συνεργασία με την κατοχή και αποτελεί προδοσία του έθνους την οποία δεν θα ανεχθούμε». Οι προσπάθειες της κατοχής (Ισραήλ) να δημιουργήσει φορείς για τη διαχείριση της Γάζας είναι μια «αποτυχημένη συνωμοσία» που δεν θα υλοποιηθεί».

14:23 Ο Γκάλαντ ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ σέβεται την ελευθερία της λατρείας στο τέμενος αλ Άκσα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ισχυρίστηκε επίσης σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ότι η χώρα του «σέβεται την ελευθερία της λατρείας στο al-Aqsa [συγκρότημα τζαμιών] και σε όλους τους ιερούς τόπους».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τον περιορισμό της πρόσβασης των μουσουλμάνων πιστών στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που επικαλείται ανάγκες ασφαλείας με τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα.

14:17 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δύο ύποπτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πέρασαν στα Υψίπεδα του Γκολάν από τον Λίβανο, προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Η δήλωση του στρατού έρχεται μετά από αναφορές για εναέριες προειδοποιητικές σειρήνες στα Υψίπεδα του Γκολάν και στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την εξαπόλυση επίθεσης, λέγοντας ότι είχε στόχο «το αρχηγείο της άμυνας στους στρατώνες Καϊλά» στην περιοχή που ελέγχεται από το Ισραήλ.

Η ομάδα δήλωσε νωρίτερα ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στο βόρειο Ισραήλ.

14:11 Ιορδανία: Οι περιορισμοί του Ισραήλ για το τζαμί Αλ Άκσα οδηγούν σε έκρηξη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι οι περιορισμοί που επέβαλε το Ισραήλ στην πρόσβαση των μουσουλμάνων πιστών στο τζαμί Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ωθούν την κατάσταση προς μια «έκρηξη».

Σε δηλώσεις του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σαφάντι δήλωσε ότι η χώρα του απέρριψε την ανακοινωθείσα κίνηση του Ισραήλ να περιορίσει την πρόσβαση στον ιερό χώρο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, επικαλούμενος ανάγκες ασφαλείας με τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα.

Η Ιορδανία απηχεί την παλαιστινιακή άποψη ότι οι περιορισμοί αυτοί αποτελούν επίθεση στην ελευθερία της λατρείας, είπε.

14:04 Δεκάδες συλλήψεις σε ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων πρώην κρατούμενους και παιδιά, σε πολλές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων και την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 7.530.

Οι επιδρομές επικεντρώθηκαν στις επαρχίες Ραμάλα και ελ-Μπιρέχ, Καλκίλια, Σαλφίτ και Βηθλεέμ.

13:51 Σκοτώθηκε ο πρώτος σκόρερ της Γάζας – Βομβάρδισαν το σπίτι του

Ο Mohammed Barakat, ο πρώτος σκόρερ της Γάζας, σκοτώθηκε στη Χαν Γιουνίς.

Ο επιθετικός της Ahly Γάζας και ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας σκοτώθηκε μετά από βομβαρδισμό του σπιτιού του από το Ισραήλ σήμερα το πρωί.

Ο Barakat σημείωσε 114 γκολ στην καριέρα του. Είναι ο ιστορικός αρχηγός και θρύλος του Khan Younis Youth Club και έχει παίξει για διάφορους συλλόγους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, συμπεριλαμβανομένης της Al-Wehdat.

«Τι τεράστια απώλεια εντός και εκτός γηπέδου για το παλαιστινιακό ποδόσφαιρο. Έχω παίξει εναντίον του. Ήταν γρήγορος και έξυπνος. Ένας κορυφαίος, κορυφαίος σκόρερ. Εκτός γηπέδου, ήταν ευγενικός και φιλικός. Αγαπημένος φίλος όλων», δήλωσε στο Al Jazeera ο αμυντικός της Khadamat al-Maghazi, Khalid Abu-Habel.

«Είμαι πολύ θυμωμένος. Είναι ένα ποδοσφαιρικό είδωλο. Ο αθλητισμός στη Γάζα έχει χάσει πολλούς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πόσους πρέπει να χάσουμε ακόμα; Η αθλητική κοινότητα στη Γάζα απλά καταρρέει».

Ο Mohammed Barakat

13:47 Ελικόπτερο των IDF έπιασε φωτιά πριν από την απογείωσή του στη βάση Νεβατίμ- Τρεις ελαφρά τραυματίες

Ένα ελικόπτερο Black Hawk των IDF έπιασε φωτιά στη βάση Νεταβίμ στο νότιο Ισραήλ πριν απογειωθεί. Το ελικόπτερο προσέκρουσε σε καλώδιο ή ηλεκτρικό στύλο, μετά το οποίο πήρε φωτιά. Τρία μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι IDF ανακοίνωσαν ότι διερευνούν το περιστατικό.

13:45 Νέο περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα

Ένα περιστατικό που σχετίζεται με πύραυλο αναφέρθηκε δυτικά της πόλης Χοντέιντα, λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης, δήλωσε τη Δευτέρα η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey.

Ξεχωριστά, η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό 71 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Saleef της Υεμένης.

13:42 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δύο παιδιά πέθαναν από την πείνα στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση σε 27.
  • Ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει ολόκληρες κατοικημένες γειτονιές στη Χαν Γιουνίς, καταστρέφοντας τις υποδομές στην ανατολική περιοχή της πόλης.
  • Μια ισραηλινή επιδρομή είχε ως στόχο τα περίχωρα της πόλης al-Jebbayn στο νότιο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ έβαλε στο στόχαστρο το βόρειο ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στο Jal al-Alam.
  • Το Ιράν έχει καταγγείλει την απόφαση των ΗΠΑ να πετάξουν από αέρος βοήθεια πάνω από τη Γάζα ως «γελοία» και ως έναν τρόπο για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την ακλόνητη υποστήριξή του στο Ισραήλ.
  • Τουλάχιστον 31.112 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί και 72.760 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.

13:22 Η Χαμάς λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για νέες συνομιλίες

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, δήλωσε ότι «χωρίς απελευθέρωση των αιχμαλώτων, δεν πρόκειται να υπάρξει παύση των μαχών».

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Willem Marx, αναφέρει ότι παρά τις διαρροές δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για προγραμματισμένες συνομιλίες.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αξιωματούχοι της Χαμάς μου έλεγαν ότι δεν θα μπορούσαν να δώσουν τα ονόματα των ομήρων μέχρι να υπάρξει παύση στις μάχες, επειδή απλώς δεν είχαν τις πληροφορίες», ανέφερε ο Marx και πρόσθεσε:

«Το Σάββατο, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι άρχισαν να ενημερώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών στο Κάιρο την Κυριακή.

Την Κυριακή, επικοινώνησα με έναν αξιωματούχο της Χαμάς στη Ντόχα και μου είπε ότι δεν είχαν σχέδια να συμμετάσχουν σε καμία συνομιλία, ούτε είχαν προσκληθεί σε καμία.

Την τελευταία ώρα, ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη μου είπε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση όταν τον ρώτησα για τις προγραμματισμένες συνομιλίες».

13:00 Αξιωματικοί των IDF λένε ότι δεν είναι έτοιμοι για επίθεση στη Ράφα σύντομα

Αξιωματικοί στις πολιτικές και στρατιωτικές τάξεις του Ισραήλ δήλωσαν στο CNN ότι μια επίθεση στη Ράφα δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι IDF δεν έχουν προετοιμαστεί ακόμη για την επίθεση και δεν έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια για την εκκένωση των αμάχων από την περιοχή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Είπαν επίσης ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τα σχέδια για την επίθεση.

12:42 Αναφορές ότι οι IDF σκότωσαν τον υπ΄ αριθμόν 3 στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ ελέγχει αν ο Μαρουάν Ίσα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε σε σημερινό της άρθρο η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ο στρατός προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει το άρθρο.

Σύμφωνα με αυτό, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πριν από δύο ημέρες πλήγμα εναντίον στόχου στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, βασιζόμενες σε πληροφορίες που ανέφεραν ότι εκεί βρισκόταν ο Ίσα, τρίτος στην ιεραρχία του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

12:31 Κατεδαφίσεις κτιρίων και βομβαρδισμοί στην ανατολική Χαν Γιουνίς

Τις τελευταίες ώρες, σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων στο ανατολικό τμήμα της πόλης Χαν Γιουνίς και στην πόλη της Γάζας.

Μια κατοικία δέχθηκε επίθεση, με ανθρώπους από μια οικογένεια να αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν και πολλούς άλλους τραυματίες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο al-Najjar στο κέντρο της Ράφα.

Στη Χαν Γιουνίς, δεν υπάρχει μόνο μια έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών, αλλά υπάρχει μια συνεχιζόμενη συστηματική, ελεγχόμενη κατεδάφιση κατοικιών, σε σημείο που ολόκληρες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της πόλης έχουν ισοπεδωθεί πλήρως.

12:14 Δύο ακόμα παιδιά πεθαίνουν από ασιτία στη βόρεια Γάζα

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι δύο ακόμη παιδιά πέθαναν λόγω σοβαρού υποσιτισμού και αφυδάτωσης στο νοσοκομείο Kamal Adwan στο Beit Lahia, στη βόρεια Γάζα.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των παιδιών κυρίως που πέθαναν από την πείνα σε 27.

Ειδικότερα η βόρεια Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει τη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια. Τουλάχιστον ένα στα έξι παιδιά στο βορρά υποσιτίζεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

12:10 Χαμάς: Αν οι ΗΠΑ εννοούν ότι θέλουν λύση στην ανθρωπιστική καταστροφή ας μη θέτουν βέτο στον ΟΗΕ για εκεχειρία

Το Reuters μεταδίδει δηλώσεις από τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, ως απάντηση στις προσπάθειες να παραδοθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω μιας θαλάσσιας γέφυρας.

Ενώ αναφέρει ότι χαρακτήρισε την κίνηση ως «θετική», είπε:

«Η εξασφάλιση της ικανοποίησης όλων των αναγκών του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας δεν αποτελεί χάρη από κανέναν- είναι ένα εγγυημένο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ακόμη και σε περιόδους πολέμου.

Αν η αμερικανική κυβέρνηση εννοεί σοβαρά την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο ευκολότερος και συντομότερος δρόμος είναι να σταματήσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμα βέτο για να επιτρέψει την επίτευξη εκεχειρίας και να υποχρεώσει το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα χερσαία περάσματα και να επιτρέψει την είσοδο όλης της απαιτούμενης βοήθειας.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το Reuters αναφέρει ότι ένας ιστότοπος που συνδέεται με τη Χαμάς προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να μην ενεργούν σε συνεννόηση με τις ισραηλινές προσπάθειες άσκησης ελέγχου στο εσωτερικό της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιστοσελίδα ανέφερε:

«Η προσπάθεια της κατοχής να επικοινωνήσει με τους ηγέτες και τις φατρίες ορισμένων οικογενειών για να λειτουργήσουν εντός της Λωρίδας της Γάζας θεωρείται άμεση συνεργασία με την κατοχή και αποτελεί προδοσία του έθνους που δεν θα ανεχθούμε. Οι προσπάθειες της κατοχής να δημιουργήσει όργανα για τη διαχείριση της Γάζας είναι μια «αποτυχημένη συνωμοσία» που δεν θα υλοποιηθεί».

12:04 Επίθεση της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική τοποθεσία στο βόρειο Ισραήλ

Λαμβάνουμε ενημέρωση για τις διασυνοριακές εντάσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης ομάδας Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στο Τζαλ αλ-Αλάμ, κοντά στα δυτικά των συνόρων, «με κατάλληλα όπλα και κατάφερε άμεσο πλήγμα».

Είπε ότι πραγματοποίησε το πλήγμα στις 10:25 π.μ.

Η δήλωση της Χεζμπολάχ ήρθε λίγο μετά τον ήχο των εναέριων προειδοποιητικών σειρήνων στο βόρειο Ισραήλ.

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν μια τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης αλ-Τζαμπάιν στο νότιο Λίβανο.

11:50 Ιράν: «Γελοία» προσπάθεια να καλυφθεί το «πολεμοκάπηλο πρόσωπο» των ΗΠΑ η ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Κανανί, χαρακτήρισε τη ρίψη από αέρος βοήθειας των ΗΠΑ στη Γάζα «γελοία» και έναν τρόπο για να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από την ακλόνητη υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Ο Kanaani δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον συνεχιζόμενο πόλεμο, αλλά αντ’ αυτού επέλεξαν να παραμείνουν στο πλευρό «του σιωνιστικού καθεστώτος» στέλνοντας όπλα και ασκώντας βέτο στα ψηφίσματα κατάπαυσης του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι ΗΠΑ θέλουν απλώς να καλύψουν το πολεμοκάπηλο πρόσωπό τους ενώπιον της κοινής γνώμης», πρόσθεσε.

11:37 IDF: Καταστρέψαμε τούνελ και σκοτώσαμε μαχητές

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε νέες συγκρούσεις στη συνοικία Χαμάντ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Τα στρατεύματα περικύκλωσαν τη γειτονιά, σκότωσαν μαχητές και εντόπισαν φρεάτια υπόγειων σηράγγων, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χ.

«Ένα από τα φρεάτια… οδηγούσε σε μια διαδρομή μάχης, όπου βρέθηκαν τρόφιμα και όπλα», αναφέρεται.

Ο στρατός ανέφερε ότι ένα άλλο φρεάτιο οδηγούσε σε όπλα και σε ένα εργοστάσιο σκυροδέματος που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή εξαρτημάτων για την κατασκευή σηράγγων.

Και τα δύο καταστράφηκαν από αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα στρατεύματα φέρονται επίσης να έκαναν επιδρομές σε διάφορες τοποθεσίες και να πραγματοποίησαν συλλήψεις στη γειτονιά, κατάσχοντας όπλα ελεύθερων σκοπευτών, βαρέλια με εκρηκτικά, χειροβομβίδες,  κράνη και υλικό πληροφοριών.

«Μέχρι στιγμής, δεκάδες τρομοκράτες έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες ύποπτοι έχουν μεταφερθεί για περαιτέρω έρευνα», ανέφερε ο στρατός.

11:27 Κάθε οικογένεια στη Γάζα θρηνεί τουλάχιστον ένα νεκρό

Κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα, οι οικογένειες κανονικά θα έσπαγαν την καθημερινή νηστεία με γιορτές, αλλά εν μέσω του πολέμου, ακόμη και όπου υπάρχουν τρόφιμα, υπάρχουν ελάχιστα πέρα από κονσέρβες και οι τιμές είναι πολύ υψηλές για πολλούς.

«Δεν βλέπεις κανέναν με χαρά στα μάτια», δήλωσε ο Sabah al-Hendi στο AP στην πιο νότια πόλη Ράφα.

«Κάθε οικογένεια είναι λυπημένη. Κάθε οικογένεια έχει έναν μάρτυρα».

11:11 Ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ κατά δημοσιογράφου που τους βιντεοσκοπούσε

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον του δημοσιογράφου Muhammad Nazzal ενώ κάλυπτε την επιδρομή τους στην Qalqilia στη Δυτική Όχθη.

10:57 Το όνομα του Ααρών Μπουσνέλ δίνεται σε δρόμο πόλης στη Δυτική Όχθη

Μια κατεχόμενη πόλη στη Δυτική Όχθη έδωσε σε δρόμο το όνομα του Ααρών Μπουσνέλ, του Αμερικανού στρατιωτικού που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσιγκτον φωνάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Ο δήμαρχος της Areeha, Abdul Karim Sidr, κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης της πινακίδας στις 10 Μαρτίου, δήλωσε ότι ο Aaron «θυσίασε τα πάντα» για τους Παλαιστίνιους.

«Δεν τον γνωρίζαμε και δεν μας γνώριζε. Δεν υπήρχαν κοινωνικοί, οικονομικοί ή πολιτικοί δεσμοί μεταξύ μας. Αυτό που μοιραζόμαστε είναι η αγάπη για την ελευθερία και η επιθυμία να σταθούμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις στη Γάζα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Areeha είχε προηγουμένως ονομάσει μια πλατεία αφιερωμένη στη Νότια Αφρική, αφού η τελευταία κατέθεσε αγωγή κατά του «Ισραήλ» στο Διεθνές Δικαστήριο για τη γενοκτονία του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ααρών Μπουσνέλ

10:50 Η φρεγάτα «Ύδρα» αναπτύχθηκε στην περιοχή επιχειρήσεων

Η φρεγάτα «Ύδρα» του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, απέπλευσε από το λιμάνι του Τζιμπουτί, που βρισκόταν για ανεφοδιασμό και βρίσκεται στην περιοχή των επιχειρήσεων προκειμένου να εκτελέσει αποστολές συνοδείας και προστασίας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

10:42 Παλαιστίνιος αξιωματούχος καταγγέλλει τα σχέδια του Νετανιάχου για τη δημιουργία περισσότερων κέντρων κράτησης

Ο Qaddoura Fares, επικεφαλής της Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων, καταδίκασε την απόφαση του Νετανιάχου να δημιουργήσει περισσότερα κέντρα κράτησης.

«Το μυαλό του Νετανιάχου είναι γεμάτο με μισητά, επιθετικά σχέδια και η απόφαση που έλαβε να εξοπλίσει και να προετοιμάσει νέους χώρους κράτησης επιβεβαιώνει κατηγορηματικά την απόφασή του να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού για όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο Fares σε δήλωσή του.

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου συναντήθηκε με αρκετούς από τους υπουργούς του, μεταξύ των οποίων ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ, και τους έδωσε εντολή να εκτελέσουν την απόφασή του.

«Αυτό σημαίνει ότι η σειρά των συλλήψεων θα συνεχιστεί εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού μας», δήλωσε ο Fares.

10:33 Συνάντηση Χέρτζοκ με τον ακροδεξιό Wilders στην Ολλανδία

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, βρίσκεται στην Ολλανδία, όπου παρέστη στα εγκαίνια του πρώτου μουσείου Ολοκαυτώματος στη χώρα το Σαββατοκύριακο. Σήμερα το πρωί συναντήθηκε με τον Geert Wilders, τον ηγέτη του ισλαμοφοβικού κόμματος Ελευθερίας (PVV), το οποίο κέρδισε ένα σοκαριστικό ποσοστό 26% των ψήφων στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Wilders, ο οποίος έχει κάνει εκστρατεία για την απαγόρευση του Κορανίου και των τζαμιών στην Ολλανδία, έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μόλις είχα μια υπέροχη συνάντηση στο Άμστερνταμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ. Του είπα ότι είμαι περήφανος που επισκέπτεται την Ολλανδία και ότι το Ισραήλ έχει και θα έχει πάντα την πλήρη υποστήριξή μου στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας».

10:22 «Αντί για γιορτινά φώτα έχουμε τις λάμψεις από τους βομβαρδισμούς»

«Όταν όλα τα παιδιά υποδέχονται το Ραμαζάνι με στολίδια και φώτα εμείς στη Γάζα έχουμε μόνο τις λάμψεις από τους βομβαρδισμούς», λέει ένα νεαρό αγόρι που μιλά στην κάμερα από ένα βομβαρδισμένο τοπίο.

Την ίδια στιγμή σε καταυλισμούς στη Ράφα εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν γιορτινό κλίμα με πενιχρά μέσα για τα παιδιά.

10:14 Πάνω από 31.100 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 31.112 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 72.760 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής υπό την ηγεσία της Χαμάς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

10:06 Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι σκότωσε 15 μαχητές στην κεντρική Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει να εμπλέκεται σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές στην κεντρική Γάζα με πυρά ελεύθερων σκοπευτών, μάχες πρόσωπο με πρόσωπο και αεροπορικές επιδρομές.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ, ο στρατός ανέφερε ότι 15 μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Μεταξύ άλλων ενημερώσεων, ο στρατός ανέφερε:

Πραγματοποίησε νέες επιδρομές και συλλήψεις στο συγκρότημα κατοικιών Χαμάντ στη Χαν Γιουνίς και κατέσχεσε όπλα.

Στο προάστιο al-Qarara στη Χαν Γιουνίς, σκότωσε αρκετούς μαχητές με πυρά ελεύθερων σκοπευτών και με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης.

Στη βόρεια Γάζα, κατεύθυνε ένα ελικόπτερο να επιτεθεί σε όχημα που χρησιμοποιούσαν μαχητές.

10:01 Ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ καταδικάζει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στην ομιλία του στα Όσκαρ

Ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας στην ευχαριστήρια ομιλία του στα βραβεία Όσκαρ 2024. Η ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη για το Ολοκαύτωμα, Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος, βραβεύτηκε ως καλύτερη διεθνής ταινία μεγάλου μήκους στην τελετή στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας την Κυριακή.

«Αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται την εβραϊκότητά τους και το Ολοκαύτωμα που καπελώνεται από μια κατοχή που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Είτε πρόκειται για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είτε για τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα. Όλα τα θύματα αυτής της απανθρωποποίησης. Πώς αντιστεκόμαστε;», πρόσθεσε ενώ το ακροατήριο ζητωκραύγαζε.

09:47 Αιγυπτιακές πηγές: Οι ΗΠΑ προωθούν μικρή παύση μαχών για να συνεχίσουν οι συνομιλίες

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να προωθήσουν μια σύντομη παύση δύο έως τεσσάρων ημερών στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, στην αρχή του Ραμαζανιού, για να ανανεώσουν τις συνομιλίες για μια συμφωνία, δήλωσε αιγυπτιακή πηγή στην εφημερίδα του Κατάρ Al-Arabi Al-Jadid.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή προωθείται από τον επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα.

09:42 Πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του διοικητή που διέταξε να ανατινάξει το κτίριο του πανεπιστημίου στη Γάζα

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Herzl Halevi διέταξε πειθαρχικό διαδικασία για έναν ανώτατο διοικητή, τον ταξίαρχο Barak Hiram, διοικητή της μεραρχίας 99, μετά τη διαταγή του να ανατινάξει ένα πανεπιστημιακό κτίριο στη νότια πόλη της Γάζας χωρίς την έγκριση του προϊσταμένου του.

Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Hiram διέταξε τα στρατεύματα να ανατινάξουν ένα κτίριο του Πανεπιστημίου Al-Asraa χωρίς να λάβουν πρώτα έγκριση από τον επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, υποστράτηγο Yaron Finkelman, μετέδωσε το ραδιόφωνο των IDF. Ο Hiram είπε ότι οι στρατιώτες αισθάνθηκαν ότι κινδύνευαν λόγω πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών για ένα σύστημα σήραγγας που περνούσε κάτω από το πανεπιστήμιο.

«Η κατεδάφιση του κτιρίου και η διαδικασία έγκρισης της ανατίναξής του θα διερευνηθούν διεξοδικά από τον διοικητή της Νότιας Διοίκησης και θα παρουσιαστούν στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του για στρατιωτική δραστηριότητα εναντίον των δυνάμεών μας, αλλά η διαδικασία κατεδάφισης του κτιρίου έγινε χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Μετά τα συμπεράσματα της έρευνας, ο διοικητής της Νότιας Διοίκησης ενημέρωσε τον διοικητή της μεραρχίας. Το περιστατικό παραπέμφθηκε στον μηχανισμό έρευνας του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ένα ανεξάρτητο όργανο για τη διερεύνηση ασυνήθιστων γεγονότων στον πόλεμο».

Η ελεγχόμενη κατεδάφιση του κτιρίου του πανεπιστημίου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς πολλοί κατηγόρησαν το Ισραήλ για έγκλημα πολέμου.

09:35 CNN: Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν θα επιχειρήσει σύντομα στη Ράφα

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναμένουν ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει στη Ράφα σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

09:27 Ασθενείς χρειάζονται επειγόντως μετάγγιση αίματος στη Γάζα

Στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν 1.100 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που χρειάζονται τρεις θεραπείες την εβδομάδα.

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο εξαρτώνται από τη σωτήρια για τη ζωή τους θεραπεία αιμοκάθαρσης και αυτή απειλείται λόγω της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν αφήσει εκτός λειτουργίας την πλειονότητα των νοσοκομείων. Τα λίγα που παραμένουν εν μέρει λειτουργικά αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, προμήθειες και ιατρικό προσωπικό.

«Τρία μέλη της οικογένειάς μου πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος στο Al Jazeera. «Το ταξίδι στο νοσοκομείο είναι μια πρόκληση. Η έλλειψη τροφής και διατροφής και η έλλειψη καθαρού νερού επιτείνουν τον πόνο μας. Χάνουμε βάρος και χτυπιόμαστε από κόπωση και εξάντληση. Πολλοί ασθενείς έχουν πλέον απόλυτη ανάγκη για μετάγγιση αίματος, η οποία δεν είναι διαθέσιμη».

Αγώνας δρόμου για τους ασθενείς στη Γάζα/ Πηγή: AJ

09:16 Τουλάχιστον 16 νεκροί μετά από βομβιστική επίθεση του ισραηλινού στρατού σε σπίτι στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα σπίτι στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

09:01 Συνάντηση της επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού με τον ηγέτη της Χαμάς στο Κατάρ

Η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), Mirjana Spoljaric, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ismael Haniyeh, στο Κατάρ την Κυριακή, ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η ICRC πρόσθεσε ότι η Spoljaric συναντήθηκε ξεχωριστά με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Κατάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, λέγοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμη να «διευκολύνει την εφαρμογή των ανθρωπιστικών πτυχών οποιασδήποτε συμφωνίας».

«Η επίσκεψη της Προέδρου Spoljaric αποτελεί μέρος των άμεσων συζητήσεων της ICRC με όλες τις πλευρές της σύγκρουσης και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή και πέραν αυτής για τη βελτίωση του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την ανακούφιση του ανθρωπιστικού πόνου των ανθρώπων στη Γάζα και το Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

08:45 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ και του Νουρ Σαμς

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην κατεχόμενη πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, καταστρέφοντας υποδομές εν μέσω συγκρούσεων με τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, η επιδρομή στην Τουλκαρέμ πραγματοποιήθηκε με περισσότερα από 25 οχήματα και τέσσερις μπουλντόζες να έχουν αναπτυχθεί σε διάφορους δρόμους του.

Το Wafa ανέφερε ότι τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα συνέχισαν την πορεία τους προς τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams, ανατολικά της Τουλκαρέμ, όπου, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, μπουλντόζες κατέστρεψαν υποδομές στην περιοχή του κυκλικού κόμβου Saif Abu Lebda στη δυτική είσοδο του καταυλισμού.

08:32 Βομβαρδισμοί στη Γάζα την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη γιορτή για τους μουσουλμάνους ξεκινά αλλά κανένα σημάδι υποχώρησης δεν φαίνεται στην επίθεση του Ισραήλ που εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά σφοδρούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα. Από τις επιθέσεις έχουν αναφερθεί θύματα.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024