Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ μιλάει για τη Γάζα στα Όσκαρ - «Δεν λέμε δείτε τι έκαναν τότε αλλά δείτε τι κάνουμε τώρα»

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ μιλάει για τη Γάζα στα Όσκαρ – «Δεν λέμε δείτε τι έκαναν τότε αλλά δείτε τι κάνουμε τώρα»

«Στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται την καπηλεία του Ολοκαυτώματος από την Κατοχή».

Κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του στα βραβεία Όσκαρ χθες το βράδυ, ο σκηνοθέτης της «Ζώνης ενδιαφέροντος» Τζόναθαν Γκλέιζερ τάχθηκε κατά των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη Γάζα.

«Αυτή τη στιγμή στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται ότι ο εβραϊσμός τους και το Ολοκαύτωμα έχουν καπηλευτεί από μια Κατοχή»

Βασισμένο σε ένα μυθιστόρημα του 2014 του Martis Amis, το κινηματογραφικό έργο «Η Ζώνη Ενδιαφέροντος» είναι μια συγκλονιστική απεικόνιση της ζωής στο Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, η οποία αφηγείται από την οπτική γωνία μιας οικογένειας Ναζί – η ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή τους αντιπαραβάλλεται με τη φρίκη που εκτυλίσσεται έξω από τους τοίχους του ευρύχωρου σπιτιού τους.

«Η απανθρωπιά στη χειρότερη εκδοχή της»

Μαζί με τον παραγωγό της ταινίας Τζέιμς Γουίλσον, ο Γκλέιζερ ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας (το οποίο παρουσίασε το απίθανο δίδυμο Bad Bunny και Dwayne Johnson) και έγινε ο πρώτος Βρετανός σκηνοθέτης που κέρδισε το βραβείο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γκλέιζερ εξήγησε ότι σκόπευε η ταινία του να αντανακλά τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής σε μια ηλικιωμένη Πολωνή ονόματι Αλεξάντρια, την οποία συνάντησε κατά τη διάρκεια της παραγωγής, η οποία συμμετείχε στην πολωνική αντίσταση όταν ήταν 12 ετών

«Όλες οι επιλογές μας γίνονται για να μας καθρεφτίζουν και να μας φέρνουν αντιμέτωπους με το παρόν. Όχι για να πούμε, «Κοιτάξτε τι έκαναν τότε», μάλλον «Κοιτάξτε τι κάνουμε εμείς τώρα». Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η απανθρωπιά στη χειρότερη εκδοχή της. Έχει διαμορφώσει όλο το παρελθόν και το παρόν μας», λέει.

«Αφιερώνω αυτή την ταινία στη μνήμη της»

Μιλώντας ως Εβραίος, ο Γλέιζερ συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται ότι ο εβραϊσμός τους και το Ολοκαύτωμα έχουν καπηλευτεί από μια Κατοχή που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση(…)είτε πρόκειται για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είτε για τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα. Όλα τα θύματα αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς – πώς αντιστεκόμαστε;»

Ολοκλήρωσε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής σε μια ηλικιωμένη Πολωνή ονόματι Αλεξάντρια, την οποία συνάντησε κατά τη διάρκεια της παραγωγής, η οποία συμμετείχε στην πολωνική αντίσταση όταν ήταν 12 ετών.

Στην ταινία παρουσιάζονται και τμήματα της παιδικής της ηλικίας, με σκηνές που την δείχνουν να πηγαίνει με το ποδήλατο στο στρατόπεδο για να αφήσει μήλα για τους κρατούμενους. «Αφιερώνω αυτή την ταινία στη μνήμη της και στην αντίστασή της», δήλωσε τέλος ο Γλέιζερ.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία

*Με πληροφορίες από Dazed | Kεντρική φωτογραφία θέματος:  Sarah Meyssonnier | Credit: REUTERS

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024