Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θα συνεχιστεί η σιωπή του Χόλιγουντ για τη Γάζα στα Όσκαρ;

Θα συνεχιστεί η σιωπή του Χόλιγουντ για τη Γάζα στα Όσκαρ;

Όπως επισήμανε ο Kyle Buchanan των NYT πρόκειται για μια έντονη αντίθεση σε σχέση με μόλις δύο χρόνια πριν, όταν διασημότητες έδειξαν την υποστήριξή τους στον λαό της Ουκρανίας στο κόκκινο χαλί.

Στα βραβεία Film Independent Spirit Awards στις 25 Φεβρουαρίου, μια ομάδα διαδηλωτών διέκοψε την εκδήλωση παίζοντας μια σειρά από προηχογραφημένα συνθήματα από ένα μεγάφωνο, όπως «ελεύθερη Παλαιστίνη», «ζήτω η Παλαιστίνη» και «κατάπαυση του πυρός τώρα».

Άνθρωποι από πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του θεάματος, έχουν αντιμετωπίσει συνέπειες στην καριέρα τους επειδή ζήτησαν κατάπαυση του πυρός ή εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς τους Παλαιστίνιους

Μέσα στην ετήσια τελετή προς τιμήν των ανεξάρτητων κινηματογραφιστών, που πραγματοποιήθηκε σε μια παραθαλάσσια σκηνή στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, μια ομάδα νικητών των βραβείων χρησιμοποίησαν τον χρόνο τους στη σκηνή για να αναφερθούν στους διαδηλωτές.

«Ειρήνη»

«Υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε έξω, και ό,τι κι αν λένε, νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που πρόκειται να πω», δήλωσε ο σκηνοθέτης Babak Jalali παραλαμβάνοντας το Βραβείο John Cassavetes για την ταινία «Fremont», ενώ τα συνθήματα ακούγονταν από μακριά. «Με εμπνέουν τόσο πολύ αυτά που λένε έξω, που δεν μπορώ να σκεφτώ τι πρόκειται να πω».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο Robert Altman, η σκηνοθέτις της ταινίας «Showing Up» Kelly Reichardt θυμήθηκε την τελευταία φορά που είδε τον «ομώνυμο» του βραβείου, τον αείμνηστο σκηνοθέτη Robert Altman, το 2003.

Όπως επισήμανε ο Kyle Buchanan των New York Times, πρόκειται για μια έντονη αντίθεση σε σχέση με μόλις δύο χρόνια πριν, όταν δεκάδες διασημότητες έδειξαν την υποστήριξή τους στον λαό της Ουκρανίας στο κόκκινο χαλί ή στη σκηνή κατά την παραλαβή ενός βραβείου

«Η Αμερική έριχνε βόμβες στο Ιράκ εκείνη την εποχή, και εκείνος ήταν θυμωμένος», είπε. «Και νομίζω ότι θα είχε πολλά να πει – ακριβώς αυτή η παραδοξότητα του να είμαστε εδώ και να γιορτάζουμε ο ένας τον άλλον και τη δουλειά μας, αλλά και, ξέρετε, η ζωή συνεχίζεται έξω από τη σκηνή. Ειρήνη».

Αυτοί, μαζί με ορισμένους άλλους, αποτέλεσαν την εξαίρεση στον κανόνα της σιωπής για τον πόλεμο στη Γάζα κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου κινηματογραφικών βραβείων – μια σιωπή που πιθανότατα θα συνεχιστεί και στην απονομή των βραβείων Όσκαρ το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας σύμφωνα με την ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ελάχιστοι αστέρες και σκηνοθέτες μιλούν άμεσα για τη Γάζα στις μεγαλύτερες σκηνές του Χόλιγουντ. Άνθρωποι από πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του θεάματος, έχουν αντιμετωπίσει συνέπειες στην καριέρα τους επειδή ζήτησαν κατάπαυση του πυρός ή εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς τους Παλαιστίνιους.

Το επαγγελματικό ρίσκο είναι πολύ υψηλό;

Παρόλα αυτά, η -σχεδόν- απόλυτη σιωπή έχει προκαλέσει αναστάτωση με διάφορους τρόπους. Όπως επισήμανε ο Kyle Buchanan των New York Times, πρόκειται για μια έντονη αντίθεση σε σχέση με μόλις δύο χρόνια πριν, όταν δεκάδες διασημότητες έδειξαν την υποστήριξή τους στον λαό της Ουκρανίας στο κόκκινο χαλί ή στη σκηνή κατά την παραλαβή ενός βραβείου. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε σε πολλές εκδηλώσεις απονομής βραβείων μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Η πολιτική διαμαρτυρία από προσωπικότητες του Χόλιγουντ τείνει να είναι εξαιρετικά επιλεκτική. Την παραμονή της προεδρικής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ το 2017, η Μέριλ Στριπ έφερε τα πάνω κάτω στις Χρυσές Σφαίρες εκείνης της χρονιάς, κατακεραυνώνοντας τον τότε εκλεγμένο πρόεδρο σε μια ομιλία αποδοχής για το βραβείο για το έργο ζωής. Στα Όσκαρ του 2015, η νικήτρια του βραβείου καλύτερης γυναικείας ερμηνείας Patricia Arquette χρησιμοποίησε τον ευχαριστήριο λόγο της για να ζητήσει ίσες αμοιβές για τις γυναίκες.

Οι διασημότητες μετατρέπουν πρόθυμα τις ομιλίες τους για τα βραβεία σε συγκλονιστικές εκκλήσεις – αλλά μόνο για ορισμένους σκοπούς. Και πάλι, είναι απολύτως κατανοητό γιατί η συζήτηση για τη Γάζα αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση: Το επαγγελματικό ρίσκο είναι πολύ υψηλό.

Βέβαια, στα βραβεία BAFTA στα μέσα Φεβρουαρίου, ο παραγωγός της ταινίας «Ζώνη Ενδιαφέροντος» James Wilson έδωσε έναν από τους λίγους ευχαριστήριους λόγους αυτή τη σεζόν που αναφέρονταν ρητά στη Γάζα, κάνοντας έναν άμεσο παραλληλισμό με τα θέματα της ταινίας. Επιπροσθέτως αναφέρθηκε και στους νεκρούς στο Ισραήλ και τη Μαριούπολη.

Η ταινία περιγράφει την καθημερινότητα ενός ναζιστή διοικητή και της οικογένειάς του, που ζουν μια ζωή άνετη και προνομιούχα, ενώ επιβλέπουν τη φρίκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, κυριολεκτικά δίπλα στο ευρύχωρο σπίτι τους.

Πηγή: Huffpost | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Carlos Barria | Reuters

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024