Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Μονταρισμένα τα πλάνα που έδειξε το Ισραήλ για τη σφαγή του ψωμιού - Τι δείχνει έρευνα του BBC

Γάζα: Μονταρισμένα τα πλάνα που έδειξε το Ισραήλ για τη σφαγή του ψωμιού – Τι δείχνει έρευνα του BBC

To BBC ανασυνθέτει τα γεγονότα της σφαγής του ψωμιού μέσα από εικόνες, βίντεο και χάρτες

Σε 118 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη σφαγή του ψωμιού την Πέμπτη στην πόλη της Γάζας ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 760.

Το Ισραήλ παρουσίασε διάφορες εκδοχές για τους θανάτους (συνωστισμός, ποδοπάτημα, πυροβολισμοί για άμυνα) την ώρα που η διεθνής πίεση αυξάνεται μετά το πρωτοφανές αιματοκύλισμα πεινασμένων ανθρώπων που περίμεναν για λίγο αλεύρι.

Το BBC εξέτασε βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δορυφορικές εικόνες και πλάνα από drone των IDF σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης των γεγονότων. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο τα πλάνα των IDF έχουν υποστεί μοντάζ με αποτέλεσμα λείπουν σημαντικά κομμάτια του παζλ.

Το παρακάτω στιγμιότυπο είναι από βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο Instagram στις 23:30 τοπική ώρα στις 28 Φεβρουαρίου και δείχνει μερικούς από τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν μαζευτεί γύρω από φωτιές καθώς περιμένουν φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Βίντεο από το Instagram που δείχνει αρκετούς Παλαιστίνιους να έχουν ανάψει φωτιές περιμένοντας την ανθρωπιστική βοήθεια

Στη βόρεια Γάζα οι άνθρωποι έχουν ανασταλεί και οι ελάχιστες παραδόσεις βοήθειας του ΟΗΕ, με τον οργανισμό να προειδοποιεί για επικείμενο λιμό ενώ ήδη έχουν πεθάνει 14 παιδιά από υποσιτισμό.

Το εν λόγω βίντεο δείχνει ανθρώπους να έχουν κατασκηνώσει στην οδό al-Rashid, τον παραλιακό δρόμο στα νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας. Πρόκειται για μια περιοχή που πρόσφατα έγιναν ξανά διανομές βοήθειας, σύμφωνα με το BBC που έχει επαληθεύσει παλιότερο βίντεο από το σημείο.

Ακόμα ο Mahmoud Awadeyah, ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο, δήλωσε στο BBC ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αναζητούσαν κάτι να φάνε και ένα σακί αλεύρι».

Τα φορτηγά πλησιάζουν το σημείο των συγκεντρωμένων

Η πορεία των φορτηγών – Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι δίπλα στο κονβόι

Περίπου στις 04:00 τοπική ώρα της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου, το κονβόι φορτηγών που μεταφέρει τη βοήθεια από την Αίγυπτο περνάει από μια τοποθεσία των IDF και κατευθύνεται βόρεια κατά μήκος της οδού al-Rashid.

Οι IDF λένε ότι το κονβόι αποτελούνταν από 30 φορτηγά, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο BBC ότι ήταν 18. Ακόμη και 18 να ήταν τα φορτηγά, η πομπή τους θα εκτεινόταν για τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των IDF, Daniel Hagari, δήλωσε ότι περίπου στις 04:45 τα φορτηγά της αυτοκινητοπομπής περικυκλώθηκαν από πλήθος ανθρώπων καθώς τα οχήματα πλησίαζαν τον κυκλικό κόμβο Nabulsi, στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Γάζας.

Παρακάτω είναι ένα στιγμιότυπο από πλάνα από υπέρυθρο drone που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF.

Στιγμιότυπο από τα πλάνα από drone που έδωσαν οι IDF

Το βίντεο που κυκλοφόρησε από τις IDF δεν είναι μια ενιαία ακολουθία. Έχει μονταριστεί σε τέσσερις ενότητες.

Δείχνει γεγονότα σε δύο τοποθεσίες, τις οποίες το BBC έχει εντοπίσει γεωγραφικά.

Τα δύο πρώτα τμήματα του βίντεο δείχνουν ανθρώπους να περιβάλλουν δύο ή περισσότερα φορτηγά ακριβώς νότια του κυκλικού κόμβου Nabulsi.

Στα πλάνα των IDF φαίνονται σοροί δίπλα σε τανκς

Στο κόκκινο πλαίσιο φαίνονται ακίνητοι άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος

Οι δύο δεύτερες ενότητες του βίντεο των IDF δείχνουν τι συμβαίνει περίπου 500 μέτρα νοτιότερα.

Παρουσιάζουν τουλάχιστον τέσσερα φορτηγά που δεν κινούνται. Και πάλι φαίνονται άνθρωποι να κινούνται γύρω τους, αλλά αυτή τη φορά φαίνονται επίσης κάποιοι πεσμένοι στο έδαφος. Εκεί υπάρχουν και ισραηλινά τανκς.

Επίσης από εξέταση ενός βίντεο του Al Jazeera που τραβήχτηκε κοντά σε αυτή τη δεύτερη τοποθεσία στο πίσω μέρος της αυτοκινητοπομπής – περίπου μισό χιλιόμετρο νότια του κυκλικού κόμβου – ακούγονται ομοβροντίες πυροβολισμών και φαίνονται άνθρωποι να τρέχουν γύρω από τα φορτηγά και να προσπαθούν να κρυφτούν.

Στον ουρανό διακρίνονται λάμψεις από βλήματα.

Διακρίνονται λάμψεις απο βλήματα/ Πηγή: AJ

Ο Mahmoud Awadeyah δήλωσε ότι τα ισραηλινά οχήματα είχαν αρχίσει να πυροβολούν τον κόσμο όταν έφτασε η βοήθεια.

«Οι Ισραηλινοί πυροβόλησαν σκόπιμα εναντίον των ανθρώπων… προσπαθούσαν να πλησιάσουν τα φορτηγά που είχαν το αλεύρι», είπε. «Τους πυροβόλησαν απευθείας και εμπόδισαν τους ανθρώπους να πλησιάσουν αυτούς που σκοτώθηκαν».

Σε άλλα βίντεο από το σημείο φαίνονται επίσης άνθρωποι να μεταφέρουν σορούς με κάρα βόρεια προς την κατεύθυνση του κυκλικού κόμβου Nabulsi.

Υπήρξαν αναφορές για θύματα που μεταφέρθηκαν σε αρκετά νοσοκομεία, κάποιοι από αυτούς με τα φορτηγά που μετέφεραν τη βοήθεια.

Ο Δρ Mohamed Salha, προσωρινός διευθυντής νοσοκομείου στο νοσοκομείο al-Awda, όπου μεταφέρθηκαν πολλοί από τους νεκρούς και τους τραυματίες, δήλωσε στο BBC: «Το νοσοκομείο Al-Awda έλαβε περίπου 176 τραυματίες. 142 από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες. Οι υπόλοιποι έχουν σπασμένα άκρα στα άνω και κάτω μέρη του σώματος».

Ομάδα του ΟΗΕ που επισκέφθηκε το Αλ Σίφα επιβεβαίωσε επίσης ότι πολλά από τα θύματα φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024