Τρίτη 07 Ιουλίου 2026
weather-icon 32o

Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα: Υποσχέσεις Τραμπ για F35 στον Ερντογάν, περιείχε το μενού – Και δηλώσεις απογοήτευσης για τους συμμάχους

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στην τουρκική πρωτεύουσα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιφύλαξε «δώρα» για την Άγκυρα και προειδοποιήσεις για τους «μη πιστούς» συμμάχους.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στην Άγκυρα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το μεσημέρι της Τρίτης και από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα της στάσης του έναντι των συμμάχων του. Στο επίκεντρο της συνόδου θα είναι η αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες για τη στάση των συμμάχων στον πόλεμο στο Ιράν. Έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει με κυρώσεις.

Αλλά οι κυρώσεις δεν αφορούν όλους. Και σίγουρα όχι τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποδέχτηκε τον Αμερικανό ομόλογό του σε μία μεγαλοπρεπή τελετή. Στις κοινές δηλώσεις τους, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο εξήρε την Τουρκία ως σύμμαχο, αλλά και τον Ερντογάν για τον οποίο είπε ότι έχουν «καλή χημεία από την αρχή».

Ο Τραμπ είπε ότι η Τουρκία «βοήθησε τις ΗΠΑ στο να λυθεί η σύγκρουση με το Ιράν». Υποσχέθηκε άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την αγορά από τη Ρωσία του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S400. Και επιπλέον, ότι εξετάζει την πιθανότητα πώλησης F-35 στην Άγκυρα. Πάγιο αίτημα της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος από τη μεριά του, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ακούσει καλά νέα από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσωπικά δεσμευτεί για τα F35 και τους κινητήρες ΚΑΑΝ. Παρ’ όλα αυτά, για να πετύχει τον στόχο του, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.

Στην Άγκυρα «για τα μάτια» του Ερντογάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε τις επιθέσεις κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν βοήθησαν καθόλου στον πόλεμο στο Ιράν. Είπε επίσης ότι δεν θα πήγαινε καν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ εάν δεν ήταν να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αποδείχτηκε πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ από άλλους που παραδοσιακά ανήκαν στις φιλικές χώρες.

Για ακόμα μία φορά ο Τραμπ είπε ότι μίλησε με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι και εκτίμησε ότι η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι κοντά. «Θέλουν και οι δύο μια συμφωνία», δήλωσε. «Κρίμα που τους πήρε τόσο καιρό».

Δεν ξέχασε ούτε τη Γροιλανδία, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ». Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Δανία δεν προσφέρει τίποτα στο νησί της Αρκτικής, όπως θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ. «Αλλά αυτό θα μπορούσε να μας φέρει σε σύγκρουση με τους συμμάχους», παραδέχθηκε.

Η πρώτη ημέρα της συνόδο ολοκληρώθηκε με το δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας στους ηγέτες της συμμαχίας. Το κύριο μέρος των διαπραγματεύσεων των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, με τη συνεδρίασή τους.

Όλες οι εξελίξεις της ημέρας

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Ιουλίου 2026
Cookies