Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

Γάζα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

Το ΕΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για τους θαλάσσιους διαδρόμους βοήθειας προς τη Γάζα, αλλά υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις χερσαίες παραδόσεις

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 372 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 120 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως και να διευκολύνει την πλήρη παράδοση βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω όλων των υφιστάμενων σημείων διέλευσης, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για γρήγορη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός για την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου κινδύνου μαζικής λιμοκτονίας στη Γάζα, καθώς και για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Θα πρέπει να δοθεί άμεσα στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό πρόσβαση σε όλους τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα και να τους παράσχει ιατρική περίθαλψη, τονίζουν.

Προτεραιότητα οι χερσαίες παραδόσεις

Το ΕΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για τους θαλάσσιους διαδρόμους βοήθειας προς τη Γάζα, αλλά υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις χερσαίες παραδόσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με αυστηρούς όρους την αύξηση της εξτρεμιστικής βίας από Ισραηλινούς εποίκους και τις επιθέσεις από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Επισημαίνοντας την εξάπλωση ασθενειών και τους επιβεβαιωμένους θανάτους παιδιών λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης Ράφα, Κέρεμ Σάλομ, Κάρμι και Ερέζ.

Αναγνωρίζουν επίσης τον απαραίτητο ρόλο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στην περιοχή, παρά τις ισραηλινές κατηγορίες για εμπλοκή μελών της στην επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών αποστολών

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της πειρατείας και της λεηλασίας των αποστολών από την Χαμάς.

Καταδικάζουν επίσης σθεναρά τις επανειλημμένες επιθέσεις κατά αμάχων που ζητούν βοήθεια, ανθρωπιστικών και ιατρικών εγκαταστάσεων και εργαζομένων. Αποδοκιμάζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις τους στους αμάχους στη Γάζα, ιδιαίτερα στα παιδιά, καλούν όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις και απαιτούν ανεξάρτητη διεθνή έρευνα.

Το ΕΚ καταδικάζει την αύξηση της εξτρεμιστικής βίας από Ισραηλινούς εποίκους

Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στη Γάζα ή για τη συμφιλίωση Παλαιστίνης και Ισραήλ, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, όσο η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις διαδραματίζουν οποιονδήποτε ρόλο στη Γάζα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επίσης, καταδικάζει με αυστηρούς όρους την αύξηση της εξτρεμιστικής βίας από Ισραηλινούς εποίκους και τις επιθέσεις από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων και τον τραυματισμό χιλιάδων αμάχων Παλαιστινίων.

Τέλος, καταδικάζει την επιτάχυνση του παράνομου εποικισμού της παλαιστινιακής γης, η οποία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ειδικά στον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

inSports

H συγκλονιστική ταινία της UEFA για τον τελικό του Conference League και την ιστορική επιτυχία του Ολυμπιακού

Η ανυπομονησία για τον μεγάλο τελικό του Europa Conference League, οι αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, το ξέσπασμα στο γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί και οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024