Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Συνεχίζει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ παρά την απαγόρευση

Ιταλία: Συνεχίζει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ παρά την απαγόρευση

Η Ιταλία συνεχίζει τις εξαγωγές όπλων του Ισραήλ, με τον αρμόδιο υπουργό να υποστηρίζει πως εξυπηρετεί παλαιότερες συμβάσεις.

Η Ιταλία συνέχισε να εξάγει όπλα στο Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν πέρυσι ότι η κυβέρνηση μπλόκαρε τις πωλήσεις αυτές μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ο Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι μόνο οι παραγγελίες που είχαν υπογραφεί προηγουμένως τηρήθηκαν αφού έγιναν έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι ο οπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον αμάχων της Γάζας.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι εξαγωγές όπλων απαγορεύονται σε χώρες που διεξάγουν πόλεμο και σε χώρες που θεωρείται ότι παραβιάζουν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Κροσέτο ανακοίνωσε πέρυσι, μετά την έκρηξη της βίας στη Γάζα, ότι η ιταλική αρχή που επιβλέπει την πώληση στρατιωτικών αγαθών, γνωστή ως Uama, είχε μπλοκάρει την έγκριση της μεταφοράς όπλων στο Ισραήλ.

«Η Uama τα έλεγξε κατά περίπτωση και δεν αφορούσαν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στη Γάζα» είπε ο Γκουίντο Κροσέτο

Ωστόσο, διαχωρίζοντας τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Altreconomia ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η Ιταλία εξήγαγε 2,1 εκατομμύρια ευρώ (2,30 εκατομμύρια δολάρια) σε όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας είχε διαβεβαιώσει πως η Ιταλία σταμάτησε τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, κάτι που εν τέλει διαψεύστηκε. Στην συνέχεια έκανε λόγο για «όπλα που δεν μπορούν να πλήξουν αμάχους».

Μόνο τον Δεκέμβριο, η Ιταλία εξήγαγε όπλα αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, τριπλάσια από το επίπεδο του ίδιου μήνα του 2022

Ο Κροσέτο δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι πρόκειται για εκκρεμείς συμβάσεις. «Η Uama τα έλεγξε κατά περίπτωση και δεν αφορούσαν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στη Γάζα», είπε.

Ο Φραντσέσκο Βινιάρκα, επικεφαλής ενός εθνικού ειρηνιστικού δικτύου για τον αφοπλισμό, δήλωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη σαφήνεια γύρω από τις πωλήσεις όπλων και επέκρινε τις πρόσφατες κινήσεις για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί εξαγωγών. «Με τις (προτεινόμενες) αλλαγές, οι αποφάσεις (για τις εξαγωγές) θα είναι πιο πολιτικές και η διαφάνεια θα μειωθεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλες οι εκκρεμείς συμβάσεις όπλων προς το Ισραήλ πρέπει να ανασταλούν.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας προσέφερε άμεση υποστήριξη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά έκτοτε επέκρινε την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, λέγοντας ότι πεθαίνουν πάρα πολλοί άμαχοι και προτρέποντας για άμεση κατάπαυση του πυρός. Βέβαια πρόσφατα εξαπέλυσε μια βάρβαρη επίθεση εναντίον φοιτητών που υποστήριζαν την Παλαιστίνη.
Πηγή: Reuters

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024