Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπάιντεν γυρνάει την πλάτη στο Κογκρέσο και στέλνει όπλα άνευ ελέγχου στο Ισραήλ

Ο Μπάιντεν γυρνάει την πλάτη στο Κογκρέσο και στέλνει όπλα άνευ ελέγχου στο Ισραήλ

Είναι η πρώτη φορά που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επισπεύσει τη αποστολή όπλων στο Ισραήλ.

Τι κι αν οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν για να κερδίσει και πάλι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την αναφανδόν αμερικανική στήριξη στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται αποφασισμένος να μην αλλάξει πορεία και όπου βγει.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προωθεί μια πώληση της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ 13.000 πυρομαχικών αρμάτων μάχης, παρακάμπτοντας μια διαδικασία ελέγχου του Κογκρέσου που απαιτείται γενικά για πωλήσεις όπλων σε ξένα κράτη. Αυτό αποκάλυψε δημοσίευμα των New York Times επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και μια διαδικτυακή ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ το Σάββατο.

Η πώληση όπλων αξίας 106 δολαρίων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τις επιτροπές του Κογκρέσου στις 11 μ.μ. την Παρασκευή ότι προχωρούσε με την πώληση, αξίας περισσοτέρων από 106 εκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που το Κογκρέσο δεν είχε ολοκληρώσει μια άτυπη επιθεώρηση μιας μεγαλύτερης παραγγελίας από το Ισραήλ για βολές αρμάτων μάχης.

Το υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε μια διάταξη έκτακτης ανάγκης στον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας. Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μια ειδοποίηση για την πώληση πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου, αναφέροντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε ενημερώσει το Κογκρέσο την Παρασκευή ότι «υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί την άμεση πώληση».

Διάταξη έκτακτης ανάγκης

Να σημειωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χρησιμοποιήσει τη διάταξη έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον δύο φορές από το 2022 μέχρι σήμερα, για να στείλει όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στην εισβολής της Ρωσίας. Στην περίπτωση, όμως, του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, υπάρχει αυξανόμενη καταδίκη στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ διεξάγει την επίθεσή του. Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρακάμψει το Κογκρέσο αντανακλά την κριτική ορισμένων Δημοκρατικών βουλευτών στην κυβέρνηση Μπάιντεν για προμήθεια όπλων στο Ισραήλ χωρίς όρους ή έλεγχο.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μια σειρα ταυτόχρονων άγριων επιθέσεων στο Ισραήλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, και παίρνοντας ως ομήρους επιπλέον 240 άτομα, υπενθυμίζουν οι New York Times.

Μέρος μεγαλύτερης πώλησης

Δεκατρείς Δημοκρατικοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι επεξεργάζονται νομοθεσία, για να απαιτήσουν περισσότερα στοιχεία από τα κράτη που λαμβάνουν όπλα από τις ΗΠΑ ότι οι στρατοί τους δεν διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Η πώληση είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Άραβες ηγέτες, οι οποίοι επέκριναν δριμύτατα τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να εμποδίσει τις διεθνείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, για να πιέσει το Ισραήλ για άμεση μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

«Ο συνδυασμός του βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στον ΟΗΕ και αυτή η επιτάχυνση στην παροχή θανατηφόρων όπλων στο Ισραήλ, θα πρέπει να προκαλέσει σοβαρή εξέταση του κατά πόσο οι επανειλημμένοι ισχυρισμοί του υπουργού ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι ειλικρινείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζος Πολ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εργάστηκε για τις πωλήσεις όπλων, αναφερόμενος στον Μπλίνκεν. Να σημειωθεί ότι ο προαναφερόμενος παραιτήθηκε από την υπηρεσία τον Οκτώβριο σχετικά με την αμερικανική βοήθεια σε όπλα προς το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Τα 13.000 πυρομαχικά αρμάτων μάχης είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συνολικής παραγγελίας από το Ισραήλ 45.000 σφαίρες πυρομαχικών για τανκς Merkava που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στοχεύει να εγκρίνει, αλλά η οποία βρίσκεται υπό άτυπη εξέταση από δύο επιτροπές του Κογκρέσου που έχουν την εποπτεία των πωλήσεων όπλων. Η αξίας της συνολικής παραγγελίας αννέρχεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024