Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πίνεις το ουίσκι σου σύμφωνα με τους Ιρλανδούς

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πίνεις το ουίσκι σου σύμφωνα με τους Ιρλανδούς

Είναι ιεροσυλία να βάζουμε πάγο στου ουίσκι ή προσωπικό γούστο;

Το θέμα με τους Ιρλανδούς είναι το εξής: δεν είναι ιδιότροπος λαός. Οι Γάλλοι μπορεί να ειρωνευτούν αν χρησιμοποιήσετε λάθος πιρούνι για να φάτε το escargot σας ή αν ρίξετε ένα παγάκι στο ποτήρι σας με το Bordeaux.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας πότης ουίσκι είναι να μην δώσει φιλοδώρημα στον μπάρμαν», δήλωσε ο Folliard

Αλλά αν περιπλανηθείτε σε ένα ιρλανδικό μπαρ και ζητήσετε ένα ποτήρι ιρλανδικό ουίσκι, θα είναι ευτυχείς να πιουν μαζί σας, με όποιον τρόπο εσείς θεωρείτε σκόπιμο να πιείτε το ποτηράκι σας.

Άλλο το ουίσκι, άλλο το ιρλανδικό ουίσκι;

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που αναπτύχθηκαν με τα χρόνια και θα μπορούσαν να κάνουν την απόλαυση αυτού του ποτηριού ακόμα πιο έντονη. Εξάλλου, πρόκειται για ένα ποτό που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οι άνθρωποι έχουν μάθει τους καλύτερους τρόπους για να το απολαμβάνουν.

«Η παρασκευή ουίσκι έχει καταγραφεί ήδη από τον 12ο αιώνα», δήλωσε ο Kieran Folliard, ιδρυτής του Red Locks Whiskey, το οποίο παράγεται στο Great Northern Distillery στην κομητεία Louth της Ιρλανδίας.

«Εισπνεύστε πρώτα από το στόμα σας και μετά από τη μύτη σας και, στη συνέχεια, πάρτε μια μικρή γουλιά και αφήστε το να κυλήσει σε όλο τον ουρανίσκο σας πριν το καταπιείτε», είπε η Kimberl

«Εμείς οι Ιρλανδοί είχαμε πολλά χρόνια για να τελειοποιήσουμε το συγκεκριμένο αλκοολούχο ποτό, το οποίο δικαίως έχει κερδίσει τη φήμη του ως το καλύτερο απόσταγμα στον κόσμο».

Μια άλλη οπαδός του ποτού είναι η Jenna Elie του Whisky A Go Girl, πολίτης των ΗΠΑ με ιρλανδική καταγωγή, η οποία δήλωσε: «Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα πνεύματα και ιστορίες στα μπουκάλια του ιρλανδικού ουίσκι και αξίζουν μια ξεχωριστή θέση στο ράφι και στο ποτήρι σας».

Αν έχετε δοκιμάσει ουίσκι στο παρελθόν και δεν σας άρεσε, ίσως δεν δοκιμάσατε ιρλανδικό ουίσκι.

Σύμφωνα με τον Richard Davies, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Sláinte Irish Whiskey της κομητείας Louth, το Emerald Isle έχει το πλεονέκτημα ενός ανώτερου «φυσικού πόρου». Όπως είπε, «το ιρλανδικό νερό είναι γενικά πιο ελαφρύ από το νερό στην Αμερική, γεγονός που προσφέρει στο ουίσκι μια πιο απαλή, αλλά και ελαφριά γεύση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αμερικανικές μάρκες».

«Το νερό ή ο πάγος θα αλλάξουν τον χαρακτήρα του ποτού και τη γεύση του αποστάγματος, αλλά μπορεί να σας αρέσει έτσι, και αυτό είναι εντάξει»

Θέλετε να πιείτε όπως ακριβώς πίνουν στο Emerald Isle; Οι ειδικοί θα σας πουν το πώς.

Έχει σημασία το ποτήρι;

«Αν θέλετε να απολαύσετε το ουίσκι σας όπως οι ειδικοί, θα χρειαστείτε ένα κατάλληλο ποτήρι ουίσκι», δήλωσε η Maggie Kimberl, συντάκτρια περιεχομένου του περιοδικού American Whiskey. «Όπως οι περισσότεροι επαγγελματίες του ουίσκι, συνιστώ το ποτήρι Glencairn», είπε.

«Σχεδιάστηκε συγκεκριμένα από ειδικούς του κλάδου για να βοηθήσει στην αξιολόγηση του ουίσκι», είπε. «Ο βολβός στο κάτω μέρος έχει το τέλειο μέγεθος για μια καθαρή γουλιά της μίας έως δύο ουγκιών. Και το ραβδωτό σχήμα συγκεντρώνει τα αρώματα στην κορυφή του ποτηριού, ώστε ο πότης να μπορεί να διακρίνει ακόμη και τις πιο λεπτές νότες».

Αφιερώστε ένα λεπτό για να εκτιμήσετε το ποτό σας

«Μόλις χυθεί, εξετάστε το χρώμα και τις σταγόνες («legs») του ουίσκι», πρότεινε η Kimberl. (Όταν στροβιλίζετε το ποτήρι σας, οσο πιο αργές και βαριές είναι αυτές οι σταγόνες, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ).

Τώρα, κατασταλάξτε στην εκτίμηση: «Εισπνεύστε πρώτα από το στόμα σας και μετά από τη μύτη σας και, στη συνέχεια, πάρτε μια μικρή γουλιά και αφήστε το να κυλήσει σε όλο τον ουρανίσκο σας πριν το καταπιείτε», είπε η Kimberl. «Θυμηθείτε να κρατάτε τα χείλη σας ανοιχτά, ώστε να μην ναρκώσετε τους οσφρητικούς σας βολβούς».

Πάγος; Χρησιμοποιήστε μόνο το καλύτερο

Ένα ποτήρι ουίσκι, σερβιρισμένο σκέτο, σε ένα κατάλληλο ποτήρι ουίσκι, είναι η παραδοσιακή μέθοδος σερβιρίσματος του αποστάγματος. Έτσι, μόλις προστεθεί οτιδήποτε άλλο σε αυτό το ποτήρι, μπορεί να προκύψουν αντιπαραθέσεις. «Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι ο μόνος τρόπος για να το πιεις είναι σκέτο, και δεν τους αρέσει να προσθέτουν πάγο ή μείγματα», δήλωσε ο Folliard. «Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια».

«Το νερό ή ο πάγος θα αλλάξουν τον χαρακτήρα του ποτού και τη γεύση του αποστάγματος, αλλά μπορεί να σας αρέσει έτσι, και αυτό είναι εντάξει», δήλωσε ο Elie.

«Η χρήση πάγου μπορεί να θυσιάσει λίγη γεύση στον ουρανίσκο, αλλά η ψύξη θα αφαιρέσει την οξύτητα που δεν αρέσει σε ορισμένους πότες», δήλωσε η Clodagh Mai O’Callaghan, πρέσβειρα του Tullamore D.E.W. Irish Whiskey στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, θα θέλετε να το πάρετε με το μαλακό. «Μην προσθέτετε πολύ πάγο και να γνωρίζετε ότι η ψύξη του ουίσκι θα εξασθενίσει κάποιες από τις φυσικές γεύσεις», δήλωσε η Roo.

Απλά θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε πολύ καθαρό, υψηλής ποιότητας πάγο, κατά προτίμηση από αποσταγμένο νερό. Ο πάγος χωρίς ακαθαρσίες θα διαλυθεί πιο αργά, οπότε ο ρυθμός αραίωσης του ποτού σας θα είναι πιο αργός, κάτι που είναι ιδανικό για ένα ποτό που προορίζεται για αργή κατανάλωση, όπως το ουίσκι.

Τέλος, το μόνο πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε

«Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας πότης ουίσκι είναι να μην δώσει φιλοδώρημα στον μπάρμαν», δήλωσε ο Folliard. «Είναι κακό κάρμα που μπορεί να επηρεάσει την απόλαυση του ποτού σας», πρόσθεσε γελώντας.

Πηγή: Huffpost | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Peaky Blinders | BBC

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024