Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Σκληρό» μήνυμα του Διεθνές Δικαστηρίου για τη Ράφα - «Μυστική» συνάντηση Χέρτσογκ με τον αλ Θάνι

Live: «Σκληρό» μήνυμα του Διεθνές Δικαστηρίου για τη Ράφα – «Μυστική» συνάντηση Χέρτσογκ με τον αλ Θάνι

Live οι εξελίξεις στο in - Πλοίο δέχθηκε επίθεση στα ανοιχτά της Υεμένης - «Σημείο καμπής» η σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα - Εισέβαλε στο νοσοκομείο Νάσερ ο ισραηλινός στρατός

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους», καθώς θα αποτελούσε «τεράστια επιβράβευση της πρωτοφανούς τρομοκρατίας».

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς μετά από εβδομάδες πολιορκίας του ιατρικού κέντρου σε αυτό που οι τοπικές αρχές αποκάλεσαν άλλο ένα «έγκλημα πολέμου» κατά των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ λένε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες», χωρίς κανένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων που είναι στοιβαγμένοι στη Ράφα, μια ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας θα ήταν «καταστροφή».

Μάλιστα ο χρόνος δείχνει να τελειώνει για τους εκατομμύρια εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους είναι «απελπισμένοι, πεινασμένοι και τρομοκρατημένοι» και κατευθύνονται πλέον κεντρικά μην έχοντας που αλλού να πάνε.

Παράλληλα το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νότιας Αφρικής για επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση της Ράφα πετώντας ουσιαστικά όμως το μπαλάκι στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, καθώς όπως σημειώνει «οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, και ειδικότερα στη Ράφα, ‘θα αυξήσουν εκθετικά αυτό που είναι ήδη ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης με ανείπωτες περιφερειακές συνέπειες’».

Από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 28.775 Παλαιστίνιοι.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

07:00 Γιατροί αναγκάστηκαν «να φύγουν αφήνοντας ασθενείς πίσω

Η ανησυχία κορυφώνεται για τους ασθενείς που είναι παγιδευμένοι στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο κατέλαβε εξ εφόδου ο ισραηλινός στρατός.

Γιατροί χαρακτηρίζουν αφόρητη την κατάσταση στο νοσοκομείο αυτό, σε μια πόλη μεταμορφωμένη σε συντρίμμια, όπου οι μάχες μαίνονται. Στο Νάσερ είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι για να σωθούν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ανέφεραν πως εργαζόμενοι της ΜΚΟ αναγκάστηκαν «να φύγουν, αφήνοντας ασθενείς πίσω».

«Οι ασθενείς, το υγειονομικό προσωπικό και οι άμαχοι που καταφεύγουν στα νοσοκομεία αξίζουν ασφάλεια, όχι να θάβονται στους χώρους που φτιάχτηκαν για να προσφέρεται θεραπεία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

06:00 Συγγνώμη «για την κακή επιλογή λέξεων»

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκαλ ζήτησε συγνώμη για τα σχόλια που έκανε σε εβραϊκή φιλανθρωπική εκδήλωση στην πόλη της Νέας Υόρκης, λέγοντας ότι το Ισραήλ δικαιολογείται να καταστρέψει τη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, σχόλια που έγιναν viral.

«Αν ο Καναδάς κάποια ημέρα επιτεθεί στο Μπάφαλο, λυπάμαι, φίλοι μου, δεν θα υπάρχει Καναδάς την επόμενη ημέρα», δήλωσε η Χόκαλ στην ομιλία της την Πέμπτη στην εκδήλωση για το United Jewish Appeal- Federation of New York.

Ωστόσο, σε νεότερη ανακοίνωσή της δήλωσε πως λυπάται «που χρησιμοποίησα μια ανάρμοστη αναλογία, η οποία τώρα συνειδητοποιώ ότι θα μπορούσε να πληγώσει μέλη της κοινότητάς μας», και ζήτησε συγγνώμη «για την κακή επιλογή λέξεων».

05:00 Φερόμενη «μυστική» συνάντηση Χέρτσογκ – Ραχμάν αλ Θάνι

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ φέρεται να συναντήθηκε «μυστικά» με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Aμπντουλ Ραχμάν αλ Θάνι, στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, ανέφερε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δυο ενημερωμένες με το θέμα πηγές του.

Η ασυνήθιστη συνάντηση του προέδρου και του πρωθυπουργού έγινε σε «κρίσιμη» στιγμή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Axios, καθώς οι μεσολαβητές συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει πρόοδος παρά το μεγάλο χάσμα σε αυτά που επιδιώκουν από τη μια η κυβέρνηση του Ισραήλ και από την άλλη το παλαιστινιακό Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, πιο γνωστό με το ακρώνυμο Χαμάς.

04:00 Οι άνθρωποι στη Ράφα είναι «απελπισμένοι, πεινασμένοι και τρομοκρατημένοι»

Οι άνθρωποι στη Ράφα έχουν «τόσο μεγάλη ανάγκη που σταματούν τα φορτηγά με τις βοήθειες για να πάρουν τρόφιμα και να τα φάνε αμέσως», αναφέρει η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA) στην τελευταία ημερήσια ενημέρωσή της.

Η OCHA ανέφερε ότι αυτό δείχνει «τη σοβαρότητα της απελπισίας και της πείνας τους» εν μέσω της «ανησυχητικής» ανθρωπιστικής κρίσης στην πόλη στη νότια Γάζα που έχουν συνωστιστεί εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Τα αυτοσχέδια καταφύγια στη Γάζα έχουν συνωστιστεί και οι άνθρωποι είναι «απελπισμένοι, πεινασμένοι και τρομοκρατημένοι», πρόσθεσε η OCHA.

Η OCHA πρόσθεσε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να εισέλθουν στη Γάζα περισσότερα φορτηγά διανομής «για να διασφαλιστεί η κάλυψη των διατροφικών αναγκών ολόκληρου του πληθυσμού».

Η βοήθεια μπορεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας μόνο μέσω των διελεύσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραδόσεις τροφίμων στην κεντρική και βόρεια Γάζα πρέπει πρώτα να περάσουν από τη Ράφα.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν ένα μεγάλο φορτίο αλεύρων για τη Λωρίδα της Γάζας στο λιμάνι του Ασντόντ.

03:56 Δεν περιέθαλψε μαχητές της Χαμάς η Ερυθρά Ημισέληνος

Διαψεύδεται ο ισχυρισμός που έκανε το υπουργείο Άμυνας το Ισραήλ σύμφωνα με τον οποίον γιατροί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) περιέθαλψαν έναν τραυματισμένο μαχητή της Χαμάς εν μέσω της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο συνοριακό πέρασμα Ερέζ.

 Διαβάστε περισσότερα εδώ 

03:44 Θα ανοίξει η Αίγυπτος τα σύνορα σε Παλαιστίνιους;

Όσο πλησιάζει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, τόσο η Αίγυπτος δέχεται πιέσεις να επιτρέψει μαζικά σε Παλαιστινίους να βρουν καταφύγιο στο έδαφός της.

Τα σχέδια του ισραηλινού στρατού για εκτεταμένη επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Ράφα κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, προκαλεί διεθνώς έντονες ανησυχίες.

Φήμες τις οποίες διαψεύδει το Κάιρο φέρουν τις αιγυπτιακές αρχές να προετοιμάζουν κέντρο υποδοχής προσφύγων κοντά στα σύνορα με τα παλαιστινιακά εδάφη. Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση η Αίγυπτος να δεχθεί υπό προϋποθέσεις εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους στο έδαφός της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:36 «Πρωτοφανής κρίση πείνας στη Γάζα» – Τελειώνουν και οι ζωοτροφές

Η πείνα στη Γάζα έχει γίνει τόσο σοβαρή που οι άνθρωποι έχουν ξεμείνει ακόμη και από ζωοτροφές για να φάνε, δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid.

«Κάθε άτομο στην περιοχή» βιώνει πλέον ακραία επίπεδα πείνας, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Ο Ριχάμ Τζαφάρι, συντονιστής υπεράσπισης και επικοινωνίας της ActionAid Palestine, δήλωσε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν το Ισραήλ προχωρήσει στην προγραμματισμένη επίθεση στη Ράφα.

«Οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας θα σταματήσουν εντελώς, στερώντας μια σανίδα σωτηρίας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Τζαφάρι.

«Οι συνέπειες είναι αδιανόητες. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν μια περαιτέρω επίθεση στη Ράφα και να πιέσουν για μια μόνιμη και άμεση κατάπαυση του πυρός. Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι αδιάκριτες δολοφονίες αμάχων, να επιτραπεί η είσοδος της βοήθειας στη Γάζα και να διανεμηθεί με ασφάλεια σε κλίμακα, ώστε να αποτραπούν η πείνα και τα θανατηφόρα ξεσπάσματα ασθενειών».

03:21 Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ – «Όλο το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι»

Ένας γιατρός παγιδευμένος στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα δήλωσε ότι οι θάλαμοι και οι διάδρομοι «είναι ακόμη πλημμυρισμένοι με κρεβάτια», καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να εισβάλλουν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο που έχει απομείνει σε λειτουργία στον θύλακα.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι η ίδια. Όλο το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο ιατρικό τμήμα», ανέφερε σε φωνητικό μήνυμα την Πέμπτη. Τη μαρτυρία του μοιράστηκε με το CNN συνάδελφός του.

«Οι περισσότεροι από τους ασθενείς δεν έχουν την ευκαιρία να πάρουν τα φάρμακα και την υγειονομική τους περίθαλψη… Δεν μπορούμε να κάνουμε επισκέψεις στους ασθενείς. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε μεταξύ των κρεβατιών», πρόσθεσε ο χειρουργός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

«Κανείς δεν μπορεί να φτάσει στη ΜΕΘ … ο στρατός βρίσκεται μέσα σε αυτήν», έγραψε σε ένα μήνυμα. «Όλοι οι ασθενείς της ΜΕΘ θα πεθάνουν».

Διαβάστε περισσότερα για την καταστροφή στο νοσοκομείο Νάσερ

03:06 «Γυρίζουν προς τον βορρά οι Παλαιστίνιοι»

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ οι Παλαιστίνιοι στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας φέρονται να μετακινούνται προς κεντρικές περιοχές γύρω από τη Ντέιρ αλ-Μπάλα, καθώς συνεχίζονται οι ενισχυμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας, έχουν συνωστιστεί στη Ράφα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες σε άλλα σημεία της περιοχής. Εκατοντάδες χιλιάδες ζουν σε εκτεταμένους καταυλισμούς με σκηνές.

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή για τις αναφερόμενες κινήσεις προς τη Ντέιρ αλ-Μπάλα, η οποία βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα βόρεια της Ράφα.

Ακόμα περιέγραψε την έλλειψη τροφίμων στη Ράφα και αλλού – ειδικά στη βόρεια Γάζα, τον πρώτο στόχο της επίθεσης, όπου μεγάλες περιοχές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Στη Ράφα οι ανθρωπιστικές συνθήκες έχουν γίνει όλο και πιο σοβαρές, με συνεχείς αναφορές ανθρώπων που σταματούν τα φορτηγά βοήθειας για να πάρουν τρόφιμα. Τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με υποκείμενες παθήσεις υγείας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κίνδυνο υποσιτισμού», σημείωσε.

Σε όλη τη Γάζα, ο Ντουζαρίκ είπε ότι η παράδοση της βοήθειας παρεμποδίζεται από το συχνό κλείσιμο των συνόρων, τους μακροχρόνιους περιορισμούς εισαγωγής αγαθών στη Γάζα, τις ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και την κατάσταση ασφαλείας.

02:52 «Βόμβα» NYT: Το Ισραήλ πίσω από την επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου στο Ιράν

Το Ισραήλ ήταν πίσω από δύο επιθέσεις σε μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου στο εσωτερικό του Ιράν αυτή την εβδομάδα, οι οποίες διέκοψαν τη ροή του φυσικού αερίου σε εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο δυτικούς αξιωματούχους και έναν στρατηγό που συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:40 Οι IDF διαψεύδουν ότι στόχευσαν γεννήτριες στο νοσοκομείο Νάσερ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) διαψεύδουν τους ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματα στόχευσαν γεννήτριες στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο ιατρικό κέντρο.

«Σήμερα το πρωί, ελήφθη μια αναφορά σχετικά με τη διακοπή της δραστηριότητας των γεννητριών, με αποτέλεσμα την αποτυχία των ηλεκτρικών συστημάτων εντός του νοσοκομείου. Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό, τα στρατεύματα των IDF δεν στόχευσαν τις γεννήτριες. Τα στρατεύματα είχαν εντολή να διασφαλίσουν τη συνεχή λειτουργία του νοσοκομείου», αναφέρουν οι IDF. Η Χαμάς είχε ισχυριστεί ότι αρκετοί ασθενείς πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου, όταν κόπηκε το ρεύμα και σταμάτησαν οι γεννήτριες μετά από επιδρομή των IDF.

«Παρά τη δυσλειτουργία της γεννήτριας στο νοσοκομείο, όλα τα ζωτικά συστήματα συνέχισαν να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με βάση το υπάρχον σύστημα αδιάλειπτης παροχής ρεύματος (UPS) στο νοσοκομείο», αναφέρουν IDF.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι μόλις έλαβαν αναφορές για τη δυσλειτουργία της γεννήτριας στο νοσοκομείο, τα στρατεύματα εργάστηκαν για την επισκευή της, ενώ η μονάδα κομάντος Shayetet 13 του Ναυτικού έφερε μια γεννήτρια αντικατάστασης.

«Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε στενό συντονισμό μεταξύ των IDF και της διοίκησης του νοσοκομείου μέσω αξιωματικών της Διοίκησης Συντονισμού και Σύνδεσης για τη Γάζα (CLA)», αναφέρουν ακόμα

Οι IDF λένε ότι έφεραν επίσης τρόφιμα και νερό στο νοσοκομείο Νάσερ, καθώς και ότι συντονίστηκαν με διεθνείς οργανώσεις βοήθειας για την προμήθεια καυσίμων για το ιατρικό κέντρο.

02:23 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 11 Παλαιστίνιους εργάτες στη Μπάρταα της Δυτικής Όχθης

Οι συλλήψεις καταγράφηκαν από πλάνα καμερών παρακολούθησης και επιβεβαιώθηκαν από το Al Jazeera.

Η εισβολή στην Μπάρταα είναι μία από τις πολλές επιδρομές που πραγματοποιούνται απόψε σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

02:10 Η «τρομοκρατία της πείνας» – Η θαμμένη σαδιστική έκθεση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ

Αρκετά χρόνια πριν ο Ισραηλινός Στρατός σακατέψει ένα έθνος, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε μια «ευφάνταστη» έκθεση: Ήθελε να δει… πόσες θερμίδες χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα για να ζήσουν! Ένα αρρωστημένο πρόγραμμα που άφησε βαριά κληρονομιά.

Η μελέτη «Κατανάλωση Τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας – Κόκκινες Γραμμές» είχε ανατεθεί στους ειδικούς, αφού προηγουμένως το Ισραήλ ενέτεινε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας μετά την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία τον Ιούνιο του 2007.

Η μελέτη συμπέραινε ότι το Ισραήλ έπρεπε να επιτρέπει 106 φορτηγά με προμήθειες στη Γάζα κάθε μέρα για να λαμβάνουν οι Παλαιστίνιοι την επιτρεπόμενη «ημερήσια ανθρωπιστική μερίδα», η οποία περιελάμβανε βασικά τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, προϊόντα υγιεινής και γεωργικές εισροές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:00 «Θα τελειώσει μόνο με έναν τρόπο» – Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να κυνηγούν τον Σινουάρ

Ένα νέο βίντεο που ήρθε στην κατοχή του Ισραήλ πιστεύεται ότι δίνει νέα στοιχεία για το πού βρίσκεται ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος για το Τελ Αβίβ, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, ο άνθρωπος που θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το βίντεο δείχνει μια γυναίκα με χιτζάμπ να περπατάει σε μια σήραγγα, ακολουθούμενη από ένα νεαρό κορίτσι και δύο αγόρια. Ένα από τα αγόρια κρατάει ένα φως και τότε ένας άνδρας με λευκά μαλλιά και χαρακτηριστικά πεταχτά αυτιά να μπαίνει στο πλάνο με την πλάτη του στην κάμερα. Ο στρατός του Ισραήλ πιστεύει ότι ο άνδρας αυτός είναι ο Γιαχία Σινουάρ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:46 ΟΗΕ: Τεράστιες προκλήσεις στη διανομή βοήθειας στη Γάζα

Η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα συνοδεύεται από πλήθος προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμένου αριθμού φορτηγών που επιτρέπεται να εισέλθουν, δήλωσε αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο μία πρόσβαση μέσω της Ράφα από την Αίγυπτο, και δεν προμηθεύει αρκετά», δήλωσε στο Al Jazeera ο Hakim Elwaer, βοηθός γενικός διευθυντής του FAO και περιφερειακός αντιπρόσωπος για την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Υπάρχει μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία όσον αφορά τη μεταφορά αυτών των τροφίμων [στη Γάζα] λόγω των εγκρίσεων και των ουρών των φορτηγών [που σχηματίζουν ουρές στο πέρασμα]», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Elwaer δήλωσε ότι ακόμη και τα φορτηγά που καταφέρνουν να εισέλθουν και να κινηθούν εντός της Γάζας για να διανείμουν τη βοήθεια παρουσιάζουν «τεράστιες προκλήσεις».

«Ο βορράς εξακολουθεί να είναι ελάχιστα προσβάσιμος και η διανομή στο εσωτερικό, με την έλλειψη κατάλληλων υποδομών και αποθηκών όπου μπορούμε να αποθηκεύσουμε τέτοια τρόφιμα, δεν είναι διαθέσιμη», σημείωσε.

01:30 Πέντε ασθενείς νεκροί από την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ

Πέντε ασθενείς του νοσοκομείου Νάσερ, της μεγαλύτερης ιατρικής μονάδας που λειτουργεί στη Γάζα, πέθαναν την Παρασκευή μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ο θάνατος επήλθε καθώς οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν έφοδο στο νοσοκομείο την Πέμπτη, αφού πολιορκούσαν τις εγκαταστάσεις για μέρες.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι συνέλαβε περισσότερους από 20 υπόπτους από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και βρήκε όπλα εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδρομής τους στο νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, καταδίκασε την επιδρομή.

01:14 Ο Μπάιντεν ζήτησε κατάπαυση πυρός για τους ομήρους αλλά «ο Νετανιάχου δεν ακούει τις απαιτήσεις του»

Διαβάστε περισσότερα για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν και τον Νετανιάχου που φαίνεται πως τον αγνοεί.

01:02 Φωτογραφίες των κατεστραμμένων μη στρατιωτικών υποδομών στη Γάζα

Ο ΟΗΕ επανέλαβε ότι οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται, καθώς περισσότεροι από τέσσερις μήνες σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών και επιθέσεων έχουν αποδεκατίσει ζωτικές υποδομές στη Γάζα.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΟΗΕ μοιράστηκε φωτογραφίες καμένων ανθρωπιστικών κέντρων.

«Ο καταστροφικός απολογισμός τεσσάρων μηνών συγκρούσεων στη Γάζα», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανάρτησή του στο Χ. «Οι άμαχοι και οι κρίσιμες υποδομές δεν πρέπει να γίνονται στόχοι και πρέπει πάντα να προστατεύονται».

00:41 Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα πετάει τη μπάλα στο γήπεδο των ΗΠΑ και του ΟΗΕ

Ο Κένεθ Ροθ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και νυν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι παρόλο που το Διεθνές Δικαστήριο αρνήθηκε να κάνει δεκτή την επείγουσα αίτηση της Νότιας Αφρικής για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, χρησιμοποίησε πολύ έντονη γλώσσα καταδικάζοντας τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση.

«Η Νότια Αφρική υπέβαλε αυτή την αίτηση έκτακτης ανάγκης επειδή φοβόταν τις συνέπειες της επαπειλούμενης εισβολής στη Ράφα», δήλωσε ο Ροθ και ήλπιζε ότι το δικαστήριο θα σταματούσε αυτή την εισβολή.

Αν και το Διεθνές Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Νότιας Αφρικής, «χρησιμοποίησε … πολύ σκληρή γλώσσα. Είπε ότι αν η εισβολή γινόταν, θα αύξανε εκθετικά αυτό που είναι ήδη ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης», συνέχισε ο Ροθ.

«Αυτό που έκανε όμως το δικαστήριο, ήταν να πει: ‘Έχουμε ήδη διατάξει να σταματήσουν όλα αυτά. Αντί να επαναλαμβανόμαστε, είναι στο χέρι των κυβερνήσεων του κόσμου, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κυρίως της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να σταματήσουν αυτές τις δολοφονίες».

00:25 Νότια Αφρική: Η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει την άποψη ότι η κατάσταση στη Ράφα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Αφρικής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την απάντηση του Διεθνούς Δικαστηρίου σε αίτημα της Νότιας Αφρικής για πρόσθετα προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «θα αύξανε εκθετικά αυτό που είναι ήδη ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης με ανείπωτες περιφερειακές συνέπειες» και απαιτεί την τήρηση των τρεχουσών εντολών για την αποτροπή γενοκτονίας.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νότιας Αφρικής για πρόσθετα μέτρα, το κεντρικό σημείο του αιτήματος της Νότιας Αφρικής.

Παρ’ όλα αυτά, η Νότια Αφρική ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το δικαστήριο έκανε δεκτό:

1. Ότι οι σχεδιαζόμενες εισβολές του Ισραήλ στη Ράφα θα καταστήσουν ακόμη πιο επικίνδυνη την ήδη ανθρωπιστική καταστροφή.

2. Η κατάσταση απαιτεί τη συμμόρφωση με τα υφιστάμενα προσωρινά μέτρα.

3. Η συμμόρφωση με τα υφιστάμενα προσωρινά μέτρα απαιτεί την προστασία των αμάχων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα.

00:07 Γρασίδι και ζωοτροφές τρώνε στη Γάζα για να επιβιώσουν

Οι άνθρωποι στη Γάζα υποφέρουν από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια εν μέσω ενός πολύ περιορισμένου αριθμού φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γάζα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις πιο πληγείσες περιοχές της Λωρίδας, όπως αυτές στα βόρεια.

Εκεί, δεν υπάρχει καμία πηγή τροφής και οι άνθρωποι αναγκάζονται να αλέθουν ζωοτροφές μόνο και μόνο για να αποκτήσουν αρκετή τροφή για να επιβιώσουν. Άλλοι βασίζονται σε βότανα, αγριόχορτα και χόρτα προκειμένου να παραμείνουν ζωντανοί.

23:55 Γκουτέρες: Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί η βοήθεια

«Έχω επανειλημμένα ζητήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», αναφέρει στο Χ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια ακόμη έκκληση για τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα και την αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτό πρέπει να αποτελέσει τη βάση για συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα βήματα προς μια λύση δύο κρατών», προσέθεσε.

23:41 «Με ιατρική του 18ου αιώνα περιθάλπονται οι ασθενείς στη Γάζα»

Ο βίαιος πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση σε βασικές ιατρικές προμήθειες, με το ιατρικό προσωπικό στη Γάζα να προσπαθεί να βοηθήσει πολλούς Παλαιστίνιους σε συνθήκες και με μέσα που θυμίζουν τις ημέρες πριν από τη σύγχρονη ιατρική.

«Η κατάσταση εδώ είναι τουλάχιστον απερίγραπτη», δήλωσε ο δρ. Μοχάμεντ Ελφάρ, Αμερικανός μέλος μιας ομάδας ξένων ιατρών που προσφέρουν βοήθεια στα νοσοκομεία της Γάζας.

«Σήμερα το πρωί έπρεπε να κάνω χειρουργείο χωρίς ρόμπες, έπρεπε να το κάνω με την ποδιά μου. Έχω δει ασθενείς με ελαφρά εγκαύματα που κατέληξαν να πεθαίνουν μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει καμία φροντίδα, τίποτα δεν είναι διαθέσιμο για να τους παράσχει φροντίδα», είπε, προσθέτοντας ότι οι ιατρικοί εργαζόμενοι στη Γάζα είναι εξαντλημένοι μετά από τέσσερις μήνες ασταμάτητης εργασίας.

«Μπαίνεις στον θάλαμο και εδώ ασκούμε ιατρική του 18ου αιώνα», πρόσθεσε.

23:26 Οι Ισραηλινοί κράτησαν για επτά ώρες αυτοκινητοπομπή του ΠΟΥ

Οι ισραηλινές δυνάμεις κράτησαν την αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 50 μέτρα μακριά από το ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στο Χαν Γιουνίς, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Η αυτοκινητοπομπή αποτελείται από δύο φορτηγά, το ένα με καύσιμα και το άλλο με νερό και τρόφιμα, και έχει κρατηθεί για 7 ώρες», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Telegram.

«Η ισραηλινή κατοχή έσκαψε τρύπες μπροστά και πίσω από τη φάλαγγα βοήθειας του ΟΗΕ για να την εμποδίσει να φτάσει στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ», προσθέτει.

Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί την εγκατάσταση εδώ και εβδομάδες, απομονώνοντας χιλιάδες ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένες οικογένειες.

23:11 Η πραγματικότητα διαψεύδει το Ισραήλ για το βίντεο με τους γιατρούς της Ερυθράς Ημισελήνου να περιθάλπουν μαχητή της Χαμάς

Το υπουργείο Άμυνας το Ισραήλ έδωσε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα πλάνα που, όπως είπε, έδειχναν γιατρούς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) να περιθάλπουν έναν τραυματισμένο μαχητή της Χαμάς εν μέσω της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο συνοριακό πέρασμα Ερέζ.

Όμως η ανάλυση του υλικού σύμφωνα με τους Times of Israel δείχνει ότι οι γιατροί και το ασθενοφόρο ήταν από τη στρατιωτική ιατρική υπηρεσία της Χαμάς.

Επιπλέον, η Ερυθρά Ημισέληνος εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η ιατρική ομάδα και το ασθενοφόρο που εμφανίζονται στο βίντεο δεν είναι της PRCS».

«Οι ομάδες και οι εθελοντές της PRCS δεσμεύονται να τηρούν τις ανθρωπιστικές αρχές του κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ιδιαίτερα την ουδετερότητα και την αμεροληψία», αναφέρει ο οργανισμός σε ανάρτησή του στο Χ. «Η PRCS διαβεβαιώνει ότι η ιατρική περίθαλψη είναι δικαίωμα για όλους και πρέπει να παρέχεται σε όλους όσους την έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από την ένταξή τους».

Ο Ερυθρός Σταυρός εκδίδει τη δική του ανακοίνωση που απηχεί αυτό το συναίσθημα, γράφοντας στο Χ ότι «η ανάλυση του βίντεο επιβεβαίωσε ότι το άτομο δεν φοράει στολή του PRCS, ούτε είναι ασθενοφόρο του PRCS».

22:56 Μπορέλ: Η επίθεση στη Ράφα μπορεί να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση

Ο  ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί πολύ για τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν σήμερα καταφύγιο από τις μάχες», ανέφερε ο Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι ενώ το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα να αμυνθεί», η στρατιωτική δράση στη Ράφα που θα «επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και θα εμποδίσει την επειγόντως αναγκαία παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να επεκτείνει την επίγεια επίθεσή του στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών του υπόλοιπου θύλακα.

Σχεδιάγραμμα του Al Jazeera που δείχνει τη Λωρίδα της Γάζας

22:40 Ο Νετανιάχου «δεν ακούει» τις απαιτήσεις του Μπάιντεν

Παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ξανά ότι δεν θέλει να δει μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα και παρόλο που εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι εκεί, ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει σταθερά τα αιτήματα του Λευκού Οίκου καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει ελάχιστες ενδείξεις ότι η υποστήριξή τους προς το Ισραήλ θα επηρεαστεί εάν το Τελ Αβίβ αποφασίσει να προωθήσει μία εισβολή στη Ράφα.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν άκουσε τον Τζο Μπάιντεν ή τα μέλη της κυβέρνησής του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγε τη στρατιωτική του εκστρατεία, δεν ήταν ‘χειρουργική’, όπως ζήτησαν επανειλημμένα οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν φρικτές απώλειες που ξεπερνούν τους 28.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά», ανέφερε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Κίμπερλι Χάλκετ από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

«Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επιτακτικά από το Ισραήλ, από ένα μήνα πριν, να επιτρέψει να περάσει ένα μεγάλο φορτίο αμερικανικού αλεύρου από το λιμάνι του Ασντόντ, και μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί».

22:26 Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νότιας Αφρικής για επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση της Ράφα

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του, το Διεθνές Δικαστήριο αναφέρει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα και η επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εκεί «δεν απαιτούν πρόσθετα προσωρινά μέτρα».

Σύμφωνα με τη δήλωση, η Νότια Αφρική ζήτησε πρόσθετα προσωρινά μέτρα με αφορμή την κατάσταση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκουν σήμερα καταφύγιο καθώς αναμένουν την επίθεση πλήρους κλίμακας που υποσχέθηκε το Ισραήλ, στις αρχές της εβδομάδας.

«Το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, και ειδικότερα στη Ράφα, ‘θα αυξήσουν εκθετικά αυτό που είναι ήδη ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης με ανείπωτες περιφερειακές συνέπειες’».

«Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που υπέδειξε το Δικαστήριο στο διάταγμά του της 26ης Ιανουαρίου 2024, τα οποία ισχύουν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», συνεχίζει.

Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο διέταξε ότι «το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει τις πράξεις που περιγράφονται στο άρθρο 2 της Σύμβασης Γενοκτονίας του 1948», κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του στη Γάζα.

22:14 «Διπλό παιχνίδι οι δηλώσεις Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός»

Ο Αλί Αμπουνίμα, Παλαιστίνιος Αμερικανός συγγραφέας και διευθυντής της παλαιστινιακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Electronic Intifada, δηλώνει στο Al Jazeera ότι τα προηγούμενα σχόλια του Μπάιντεν σχετικά με μια «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα αποτελούν μέρος ενός «διπλού παιχνιδιού».

Νωρίτερα ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους, πως είχε «εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, μία ώρα η κάθε μία. Και έκανα την υπόθεση, για την οποία αισθάνομαι πολύ έντονα, ότι πρέπει να υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να βγουν οι όμηροι έξω».

Αν μια παύση των μαχών στη Γάζα είναι αυτό που επιθυμούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμπουνίμα «θα είχαν αποδεχθεί την πρόταση της παλαιστινιακής αντίστασης», η οποία ζητούσε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός 135 ημερών που θα οδηγούσε σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου.

«Ο Τζο Μπάιντεν παίζει ένα διπλό παιχνίδι, ένα πολύ διπρόσωπο διπλό παιχνίδι, επειδή αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίθεση στην υποστήριξή του σε αυτή τη γενοκτονία στο εσωτερικό του σε μια χρονιά εκλογών. Παριστάνει ότι είναι αντίθετος με αυτό που κάνει το Ισραήλ, αλλά είναι αδύναμος να το σταματήσει», προσέθεσε.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να το σταματήσει αυτό με ένα τηλεφώνημα, αν όχι στον Νετανιάχου, τότε στο Πεντάγωνο, και το μόνο που έχει να πει είναι να σταματήσει την 24ωρη αερομεταφορά βομβών που χρησιμοποιεί το Ισραήλ εναντίον του πληθυσμού της Γάζας», κατέληξε.

22:00 Κανάλι 12: Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στους Ισραηλινούς πολιτικούς το σχέδιο για τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

Το Κανάλι 12 αναφέρει σε ένα ρεπορτάζ του χωρίς αναφορά σε πηγές ότι οι IDF θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα στο πολιτικό κλιμάκιο ένα λεπτομερές σχέδιο για την είσοδο στη Ράφα.

Το σχέδιο προφανώς προβλέπει τη μετεγκατάσταση πολιτών σε άλλα μέρη της νότιας και κεντρικής Γάζας, αλλά όχι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, αναφέρει το ισραηλινό κανάλι.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και το μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, Μπένι Γκαντζ πιστεύουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους μέχρι το Ραμαζάνι, το οποίο αρχίζει γύρω στις 10 Μαρτίου, οι IDF θα πρέπει να μπουν στη Ράφα.

21:51 Ξεκίνησαν να ισχύουν οι αμερικάνικες κυρώσεις κατά των Χούθι – Ξανά στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν τους Χούθι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως είχε προγραμματιστεί, πλήττοντας την οργάνωση που πρόσκειται στο Ιράν με σκληρές κυρώσεις που τα Ηνωμένα Έθνη φοβούνται ότι θα μπορούσαν να πλήξουν την εύθραυστη οικονομία και τους αμάχους της Υεμένης.

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα χαρακτηρίσουν την αντάρτικη οργάνωση ως «Ειδικά Καθορισμένη Παγκόσμια Τρομοκρατική Οργάνωση», καθώς αποσκοπούσαν στην αποκοπή της χρηματοδότησης και των όπλων που η οργάνωση έχει χρησιμοποιήσει για να στοχεύει πλοία σε ζωτικής σημασίας θαλάσσιες διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία της εμπόλεμης χώρας, ιδίως τις εμπορικές εισαγωγές βασικών ειδών. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στην Υεμένη.

Οι επιθέσεις στα πλοία, οι οποίες, σύμφωνα με τους Χούθι, γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, έχουν υποδαυλίσει τους φόβους για πληθωρισμό και έχουν εντείνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

21:42 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιγράφουν το «χάος» και τον «τρόμο» στο νοσοκομείο Νάσερ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέγραψαν σήμερα το χάος και τον τρόμο που βασίλευαν στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου μια επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων ανάγκασε το προσωπικό της μη κυβερνητικής οργάνωσης να φύγει.

«Η κατάσταση ήταν χαοτική, καταστροφική», δήλωσε ο Κρίστοφερ Λόκγιαρ, γενικός γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters.

Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εφόδου χθες, όλο το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κτίριο, περιέγραψε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως ένα από τα μέλη της ομάδας αγνοείται.

«Δεν γνωρίζουμε τι του συνέβη… Ανησυχούμε βαθιά για το αν είναι καλά», δήλωσε ο Λόκγιαρ, του οποίου η μκο έχει ήδη χάσει πέντε μέλη μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τις τελευταίες ημέρες σφοδρές μάχες μαίνονται κοντά στο νοσοκομείο, ένα από τα τελευταία μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα που λειτουργούν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως η επιδρομή έγινε έπειτα από «αξιόπιστες αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών» σύμφωνα με τις οποίες όμηροι που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κρατούνταν στο νοσοκομείο.

Συνέλαβαν περισσότερους από «20 τρομοκράτες»

Όπως είπε το Ισραήλ, στρατιώτες βρήκαν όπλα στο κτιριακό συγκρότημα και συνέλαβαν περισσότερους από «20 τρομοκράτες».

Σύμφωνα με τη Χαμάς, ασθενείς πέθαναν, διότι υπήρξε διακοπή οξυγόνου και ηλεκτρικού ρεύματος μετά την επιδρομή.

Έναν ισχυρισμό που ο Λόκγιαρ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, διότι το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν βρίσκεται πλέον εντός του νοσοκομείου.

«Γνωρίζουμε πως άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όμως δεν γνωρίζουμε πόσοι», διευκρίνισε ο ίδιος.

Το Ισραήλ κατηγορεί επανειλημμένως τους μαχητές της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που αρνείται η Χαμάς. Όμως, οι σκηνές χάους στο Νάσερ «σημειώθηκαν επανειλημμένως στη Γάζα τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «συνεργάστηκαν με εννέα νοσοκομεία που χρειάστηκε να εκκενωθούν μέσα σε αυτό το χάος» εξήγησε.

«Την ώρα που οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, η δυνατότητα να παράσχουμε περίθαλψη έχει καταρρεύσει», τόνισε.

«Πρόκειται για μια ψευδαίσθηση βοήθειας», παραδέχθηκε.

«Μια σταγόνα μέσα στον ωκεανό», κατέληξε ο Κρίστοφερ Λόκγιαρ.

Ανάρτηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα:

21:33 Διαδήλωση υπέρ της Γάζας και για κατάπαυση του πυρός στη γερμανική πόλη Μάιντς

Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε στο Μάιντς, στο γερμανικό κρατίδιο Ρηνανία – Παλατινάτο.

«Κατάπαυση του πυρός τώρα!» έγραφε ένα από τα πανό των εκατοντάδων συγκεντρωμένων στο κέντρο της πόλης που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες.

Δείτε βίντεο:

21:23 Σειρήνες ακούγονται στην Κιριάτ Σμόνα και στις γύρω περιοχές

Σειρήνες αεράμυνας ακούγονται σε Κιριάτ Σμόνα, Μπέιτ Χιλέλ, το κιμπούτς Γκοσερίμ και σε άλλους οικισμούς της περιοχής, σύμφωνα με τις IDF.

21:19 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς λένε ότι επιτέθηκαν με ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, ανακοίνωσαν ότι «βομβάρδισαν σήμερα το απόγευμα την πόλη Ασκελόν και τις περιοχές» κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αναφορές για θύματα.

21:09 Η Ερυθρά Ημισέληνος απορρίπτει τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι οι ιατρικοί υπάλληλοι βοήθησαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) απέρριψε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ένα ασθενοφόρο και το προσωπικό της PRCS παρείχαν περίθαλψη σε τραυματισμένους μαχητές της Χαμάς κατά την εισβολή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ δημοσίευσε μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει ένα ασθενοφόρο της PRCS σε χρήση, αλλά η οργάνωση δήλωσε ότι το ασθενοφόρο δεν είναι όχημα της PRCS.

«Για άλλη μια φορά, η κατοχή δημιουργεί σκόπιμα ψευδείς αφηγήσεις για το έργο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, δημοσιεύοντας ένα βίντεο με ένα ασθενοφόρο και παραϊατρικό προσωπικό που παρέχει περίθαλψη σε έναν τραυματισμένο μαχητή», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το όχημα που εμφανίζεται στο βίντεο δεν είναι όχημα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και οι δύο τραυματιοφορείς που εμφανίζονται στο βίντεο είναι σαφές ότι δεν φορούν τη στολή των πληρωμάτων ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου», τονίζεται.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

21:00 Η Χάρις είπε ξανά στον Χέρτζογκ ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την επιχείρηση στη Ράφα μόνο εάν μπορούν να προστατευθούν οι άμαχοι

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση μετά από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Η αντιπρόεδρος επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξή της στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμύνεται απέναντι στις απειλές της Χαμάς και καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς ως μια βάρβαρη τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε μια φρικτή σφαγή στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την επίτευξη παρατεταμένης παύσης των μαχών», τονίζεται.

«Η αντιπρόεδρος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της προστασίας των αμάχων, της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της διασφάλισης κατάλληλων μηχανισμών αποκλιμάκωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια μπορεί να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσα στη Γάζα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ο αντιπρόεδρος επαναβεβαίωσε τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν – Χάρις ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εκτελέσιμο σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υποστήριξης των περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τον τρέχοντα σχεδιασμό για τη Γάζα μετά τη σύγκρουση και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτό το μέτωπο και η αντιπρόεδρος επανέλαβε τις θέσεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι ασφαλές, δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την αυτοδιάθεση», τονίζεται.

20:50 Δείτε νέο βίντεο από τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ κατοίκων και ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων που έφτασαν στη γειτονιά Σουαφάτ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονταν προς το σπίτι του Φάντι Τζαμτζούμ, του άνδρα που πραγματοποίησε επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον Ισραηλινών πολιτών νωρίτερα την Παρασκευή.

Η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες της επίθεσης, τον πατέρα του Φάντι Τζαμτζούμ και ένα άλλο άτομο. Οι κάτοικοι πέταξαν πέτρες και έριξαν πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ, τραυματίζοντας έναν που χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:41 Δακρυγόνα πέφτουν στη Σουαφάτ στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με το Quds News Network, το οποίο συνδέεται με τη Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις ρίχνουν δακρυγόνα στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ στην Ιερουσαλήμ.

Από τη Σουαφάτ καταγόταν ο δράστης της σημερινής επίθεσης στο Ισραήλ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:31 Φιλικά προς τους Χούθι ΜΜΕ: Νέα αεροπορική επιδρομή κοντά στη Χοντέιντα της Υεμένης

Νωρίτερα, υπήρχαν αναφορές ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Χοντέιντα της Υεμένης.

Τώρα, το κανάλι μέσων ενημέρωσης Al Masirah που πρόσκειται στους Χούθι αναφέρει ότι άλλη μια επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια αλ-Ντουραγίμι της Χοντέιντα, αυτή τη φορά στην περιοχή αλ-Κουβαΐζι.

Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία που, όπως λένε, συνδέονται με το Ισραήλ για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλήξει στόχους των Χούθι σε απάντηση.

20:21 Ο Μπάιντεν λέει ότι δεν περιμένει από το Ισραήλ να ξεκινήσει επιχείρηση στη Ράφα ενώ οι συνομιλίες για τους ομήρους συνεχίζονται

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται να προειδοποιεί το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επιχείρηση στη Ράφα όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ έχει παρουσιάσει στις ΗΠΑ σχέδιο για το πώς θα προστατεύσει τους αμάχους στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση των IDF για τη Ράφα, μετά τις προγραμματισμένες δηλώσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Μπάιντεν απάντησε: «Έχω διατυπώσει την άποψη, και το αισθάνομαι πολύ έντονα αυτό, ότι πρέπει να υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να βγουν οι όμηροι, και αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει.

Εν τω μεταξύ, δεν προβλέπω, ελπίζω ότι οι Ισραηλινοί δεν θα προβούν σε κάποια μαζική χερσαία εισβολή».

«Είναι η προσδοκία μου ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», σημείωσε.

«Πρέπει να υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να βγουν οι όμηροι έξω. Είμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν Αμερικανοί όμηροι. Δεν είναι μόνο Ισραηλινοί», παρατήρησε.

«Η ελπίδα και η προσδοκία μου είναι ότι θα πετύχουμε αυτή τη συμφωνία για τους ομήρους, θα φέρουμε τους Αμερικανούς πίσω. Γίνονται διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία τώρα και θα δούμε πού θα μας οδηγήσουν», τόνισε.

20:12 Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας πέρασαν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα και έκαψαν λάστιχα, αστυνομικοί της Χαμάς έφτασαν στο σημείο

Παλαιστίνιοι προερχόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας πέρασαν τη συνοριακή διάβαση στη Ράφα και έκαψαν λάστιχα έξω από την είσοδο του συγκροτήματος.

Πηγές της συνοριακής αρχής της Γάζας αναφέρουν, σύμφωνα με τη Haaretz, ότι πρόκειται για εκτοπισμένους που είχαν καταφύγει κοντά στο συνοριακό πέρασμα και ότι έκαναν «ντου» σε φορτηγά με βοήθεια που εισέρχονταν στη Ράφα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Χαμάς έφτασαν στο σημείο για να απωθήσουν το πλήθος και να επιτρέψουν τη διέλευση των φορτηγών.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

20:02 Ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Ισραήλ

Ο άνδρας που πραγματοποίησε την επίθεση με πυροβολισμούς νωρίτερα σήμερα στη διασταύρωση Ρε’έμ – Μασμίγια στο νότιο Ισραήλ σύμφωνα με τηνισραηλινή υπηρεσία ασφάλειας Σιν Μπετ ήταν ο Φάντι Τζαμτζούμ, 37 ετών, από τη Σουαφάτ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος διέθετε ισραηλινή άδεια διαμονής, σύμφωνα με τους Times of Israel.

O Φάντι Τζαμτζούμ.

19:52 Βίντεο του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ δείχνει γιατρούς της Ερυθράς Ημισελήνου να περιθάλπουν τραυματισμένο μέλος της Χαμάς στο πέρασμα Ερέζ στις 7 Οκτωβρίου

Βίντεο του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ δείχνει γιατρούς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου να περιθάλπουν τραυματισμένο μέλος της Χαμάς στο πέρασμα Ερέζ στις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε το βίντεο εδώ

Πηγή φωτογραφίας: IDF

19:43 Η UNRWA λέει ότι οι Παλαιστίνιοι στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ ξοδεύουν ώρες στην ουρά για τρόφιμα

Η παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων UNRWA δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ξοδεύουν ώρες στην ουρά για τρόφιμα, καθώς η προοπτική λιμού συνεχίζει να παραμονεύει στη Λωρίδα και το Ισραήλ μπλοκάρει συστηματικά τη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ορισμένα τμήματα της Λωρίδας όπου η πείνα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, οι Παλαιστίνιοι έχουν περιοριστεί να τρώνε χόρτα και ζωοτροφές.

«Σήμερα στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κέντρο της Γάζας, οικογένειες περιμένουν στην ουρά για ώρες για να λάβουν ένα ζεστό γεύμα. Η πείνα απειλεί. Η απεγνωσμένα αναγκαία βοήθεια δεν φτάνει στη Γάζα», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας καταδιώκονται από την πείνα, τις ασθένειες και τον θάνατο, με εκείνους στο βορρά να βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας», τονίζει η UNRWA.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:33 Νέα επίθεση του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα – Αναφορές για νεκρούς

Σύμφωνα με το Al Jazeera και παλαιστινιακά MME, το Ισραήλ προχώρησε σε νέα επίθεση στην κεντρική Γάζα.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας, Ταρίκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει ότι τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από την ισραηλινή επιδρομή στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Επιπλέον, δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς όταν «ένα ισραηλινό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε μια ομάδα κατοίκων», όπως είπε ο ίδιος.

19:24 Καθαρά αμυντική η επιχείρηση «Ασπίδες» – Καμία στρατιωτική δράση κατά των Χούθι, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Πέντε μόλις εβδομάδες χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες για την εκκίνηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» με στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε την ανταπόκριση της Ειρήνης Ζαρκαδούλα για το in εδώ

19:14 Συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της ισραηλινής αστυνομίας

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ κατοίκων και ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων που έφτασαν στη συνοικία Σοαφάτ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Haaretz, οι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονταν προς το σπίτι του άνδρα που πραγματοποίησε επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον ισραηλινών πολιτών νωρίτερα την Παρασκευή.

19:05 Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ λέει ότι «ήρθε η ώρα» για παύση των μαχών στη Γάζα

Μιλώντας στο Al Jazeera, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν λέει ότι «έχει έρθει η ώρα για μια ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα, αλλά μια τέτοια συμφωνία δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Χαμάς επιτρέπεται να ανανεώσει τη δύναμή της.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τι ξεκίνησε όλα αυτά: δηλαδή η φρικτή επίθεση της Χαμάς εναντίον αθώων πολιτών στις 7 Οκτωβρίου. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τη σκληρότητα του κινήματος της Χαμάς», είπε.

«Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν και πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα», υποστήριξε.

18:55 Εκπρόσωπος Ταξιαρχιών Κασάμ: Οι όμηροι είναι σε κακή κατάσταση, το Ισραήλ αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, Αμπού Ομπάιντα δήλωσε ότι οι όμηροι είναι σε κακή κατάσταση, ενώ το Ισραήλ αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις για την ασφάλειά τους.

18:46 Σύμφωνα με τις IDF, βρέθηκαν φάρμακα με τα ονόματα Ισραηλινών ομήρων στο νοσοκομείο Νάσερ

Φάρμακα με τα ονόματα Ισραηλινών ομήρων στο νοσοκομείο Νάσερ βρήκαν οι IDF μετά την εισβολή τους στο ιατρικό κέντρο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ίδιες.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

18:37 Οι IDF συνεχίζουν να αυξάνουν την ετοιμότητα τους στο βόρειο πεδίο – Συνεχείς ασκήσεις και προετοιμασία για μάχη υπό χειμερινές συνθήκες

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την ετοιμότητα τους στο βόρειο πεδίο. Γίνονται συνεχείς ασκήσεις και υπάρχει προετοιμασία για μάχη υπό χειμερινές συνθήκες, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:27 Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται συστηματικά «συλλογική τιμωρία»

Ο Ζέιν Μπασράβι, μεταδίδει από τη Ραμάλα για το Al Jazeera, ότι: «Οι πόλεις σε όλη την επικράτεια δεν είναι ασυνήθιστες σε τέτοιου είδους επιδρομές αντιποίνων (στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ μετά τους πυροβολισμούς στο Ισραήλ) που πραγματοποιούνται με την υποψία μιας επίθεσης.

Πραγματοποιούνται, αφού ταυτοποιηθούν οι επιτιθέμενοι, εναντίον των οικογενειών τους και εναντίον των σπιτιών τους.

Πρόκειται για ένα είδος συλλογικής τιμωρίας που οι Παλαιστίνιοι επικρίνουν και βιώνουν συστηματικά και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας μηχανισμός επιβολής για να σταματήσουν αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν. Οι Παλαιστίνιοι ζουν σε μια παράλληλη πραγματικότητα στα κατεχόμενα εδάφη.

Οι Παλαιστίνιοι ζουν ουσιαστικά κάτω από μια στρατιωτική διακυβέρνηση που λειτουργεί παράλληλα με την κυβέρνηση του ίδιου του Ισραήλ.

Μετά από αυτά που έχουμε ακούσει από την ισραηλινή κυβέρνηση μετά την επίθεση νωρίτερα σήμερα, αναμένουμε ότι η ένταση αυτής της επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ θα αυξηθεί».

18:18 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο μέλους της

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο του μαχητή της οργάνωσης, Χάλεντ Μοχάμεντ α-Ταμάρ από τον νότιο Λίβανο, ο οποίος πέθανε «όταν το χέρι ήταν καθ’ οδόν προς την Ιερουσαλήμ» (σ.σ. η έκφραση που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη οργάνωση για τα μέλη της που σκοτώνονται στις μάχες με τον ισραηλινό στρατό).

Είναι το τρίτο θύμα που ανακοινώνει η Χεζμπολάχ από το πρωί της Παρασκευής και το 206ο από την έναρξη του πολέμου.

18:08 «Φυσική απάντηση»: Η Χαμάς επαινεί τη σημερινή επίθεση στο Ισραήλ

Όπως αναφέρει το Sky News, η Χαμάς επαινεί τη σημερινή επίθεση με πυροβολισμούς στο Ισραήλ που οδήγησε σε δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, ενώ και ο ίδιος ο δράστης σκοτώθηκε.

Η παλαιστινιακή οργάνωση έκανε λόγο για «φυσική απάντηση».

17:58 Ο Γκάλαντ λέει ότι οι πολίτες της Ράφα δεν θα σταλούν στην Αίγυπτο

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ λέει ότι το Ισραήλ δεν θα απομακρύνει Παλαιστίνιους πολίτες από τη νότια Ράφα της Γάζας προς την Αίγυπτο, αν και παραμένει ασαφές πού θα σταλούν όταν οι IDF ξεκινήσουν την αναμενόμενη επίθεσή τους στην περιοχή.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να απομακρύνει Παλαιστίνιους αμάχους στην Αίγυπτο. Σεβόμαστε και εκτιμούμε την ειρηνευτική μας συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στην περιοχή καθώς και σημαντικό εταίρο», δήλωσε ο Γκάλαντ σε ενημέρωση του ξένου Τύπου.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι IDF και το αμυντικό κατεστημένο «σχεδιάζουν ενδελεχώς τις μελλοντικές επιχειρήσεις στη Ράφα, η οποία είναι ένα σημαντικό προπύργιο της Χαμάς».

«Υπήρχαν 24 τάγματα (σ.σ. της Χαμάς) στη Γάζα, έχουμε διαλύσει τα 18 από αυτά. Τώρα, η Ράφα είναι το επόμενο κέντρο βάρους της Χαμάς», είπε ο Γκάλαντ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «οι IDF λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων και επιχειρούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

17:49 Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 12 μελών της UNRWA που κατηγορούνται για ενεργή συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ έδωσε στη δημοσιότητα τις ταυτότητες 12 υπαλλήλων της UNRWA οι οποίοι, όπως λέει, «συμμετείχαν ενεργά» στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στις επιθέσεις είναι δάσκαλοι που εργάζονται σε σχολεία της UNRWA, σύμφωνα με το Ισραήλ.

«Εκτός από αυτούς τους 12 εργαζόμενους, έχουμε σημαντικές ενδείξεις που βασίζονται σε πληροφορίες, ότι πάνω από 30 εργαζόμενοι της UNRWA συμμετείχαν στη σφαγή, διευκόλυναν την αρπαγή ομήρων, λεηλάτησαν και έκλεψαν από ισραηλινές κοινότητες και άλλα», ανέφερε ο Γκάλαντ σε ενημέρωση του ξένου Τύπου.

Ο Γκάλαντ σημειώνει ότι η UNRWA «έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως οργανισμός του ΟΗΕ» και για τον λόγο αυτό έδωσε εντολή στις IDF και το αμυντικό κατεστημένο να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον Γκάλαντ, από τους 13.000 υπαλλήλους της UNRWA στη Γάζα, τουλάχιστον το 12% συνδέεται με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

«1.468 εργαζόμενοι είναι γνωστό ότι δραστηριοποιούνται στη Χαμάς και την PIJ. 185 εργαζόμενοι της UNRWA είναι ενεργοί στα στρατιωτικά παραρτήματα της Χαμάς και 51 είναι ενεργοί στο στρατιωτικό παρακλάδι της PIJ», σημείωσε.

Δείτε τους «12»:

Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Άμυνας Ισραήλ

Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Άμυνας Ισραήλ

Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Άμυνας Ισραήλ

17:40 Quds News Network: Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τη γειτονιά Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας

Το ισραηλινό στρατιωτικό πυροβολικό βομβάρδισε το νότιο τμήμα της συνοικίας Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το Quds News Network.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

17:30 Για αδιέξοδο στις παγκόσμιες γεωπολιτικές σχέσεις κάνει λόγο ο Γκουτέρες με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι ο πόλεμος στη Γάζα αναδεικνύει πόσο διχασμένη είναι η παγκόσμια γεωπολιτική με μια παγκόσμια τάξη που «δεν λειτουργεί για κανέναν».

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι μια τρομακτική απόδειξη για το αδιέξοδο των παγκόσμιων σχέσεων. Το επίπεδο του θανάτου και της καταστροφής είναι από μόνο του σοκαριστικό, ενώ ο πόλεμος διαχέεται επίσης πέρα από τα σύνορα της περιοχής και επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Γκουτέρες στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας δεν βρίσκεται πλέον «σε μηχανική υποστήριξη» στη Γάζα, αλλά μόλις και μετά βίας λειτουργεί.

«Οι ανθρωπιστές εργάζονται υπό αδιανόητες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών πυρών, των πολλαπλών φυσικών εμποδίων, καθώς και της κατάρρευσης της δημόσιας τάξης», σημείωσε.

17:20 Έγινε γνωστό το όνομα ενός από τα θύματα στην επίθεση στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, ένα από τα θύματα της σημερινής επίθεσης στη διασταύρωση Ρε’έμ – Μασμίγια ήταν ο Γισάι Γκάρτερ, 23 ετών, από τη Μοντι’ίν Ιλίτ.

Έξι άτομα δέχθηκαν πυροβολισμούς, τα δύο σκοτώθηκαν, ενώ νεκρός είναι και ο δράστης.

17:13 Γκαντζ: Είτε θα επιστραφούν οι όμηροι είτε θα επεκτείνουμε τις μάχες στη Ράφα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Ο Ισραηλινός υπουργός, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο, δήλωσε ότι οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν μέχρι να επιστραφούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

«Δεν θα υπάρξει ούτε μονοήμερη κατάπαυση του πυρός μέχρι να επιστραφούν οι όμηροί μας», τόνισε.

«Δεν θα υπάρξουν πόλεις-καταφύγια πάνω ή κάτω από το έδαφος στη Γάζα. Ακόμη και τον μήνα του Ραμαζανιού που πλησιάζει, τα πυρά μπορούν να συνεχιστούν. Είτε θα επιστραφούν οι όμηροί μας, είτε θα επεκτείνουμε τις μάχες στη Ράφα», απείλησε.

Ο Γκαντζ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Θα δράσουμε σε διάλογο με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, θα κατευθύνουμε τον πληθυσμό σε προστατευόμενες περιοχές», είπε.

Οι δηλώσεις του Γκαντζ για τη Ράφα:

17:04 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι χτύπησε ισραηλινό στρατιωτικό χώρο στα Αγροκτήματα Σεμπαά

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε με πυραύλους δομή του ισραηλινού στρατού στα Αγροκτήματα Σεμπαά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και προκάλεσε θύματα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε νωρίτερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η οργάνωσή του θα απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί που σκότωσαν τρεις ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα για το διάγγελμα Νασράλα εδώ

16:54 Πλοίο δέχθηκε επίθεση με πύραυλο στα ανοιχτά της Υεμένης

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία UKMTO, υπάρχουν αναφορές για νέο περιστατικό ασφάλειας στα 70 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά από την Αλ Μούχα στην Υεμένη.

Πλοίο δέχθηκε επίθεση με πύραυλο, ενώ έκρηξη σημειώθηκε κοντά του.

Οι στρατιωτικές αρχές απαντούν στην επίθεση, όπως αναφέρεται.

Το πλήρωμα και το πλοίο είναι ασφαλή.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:49 Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά δεσμευτικές κυρώσεις για το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κρατήσει ομήρους περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους χωρίς να τους παρέχει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης.

«Τα διεθνή αιτήματα και οι εκκλήσεις για την προστασία των αμάχων δεν θα αποδώσουν αν δεν συνοδεύονται από αποτρεπτικά διεθνή μέτρα και κυρώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Ο Νετανιάχου συνεχίζει να αγνοεί τα διεθνή αιτήματα και ψηφίσματα και συνεχίζει να σκοτώνει τον λαό μας, να τον κάνει να λιμοκτονεί, να τον κάνει να διψά και να καταστρέφει την πατρίδα του για να τον ωθήσει να μεταναστεύσει», προσθέτει.

Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει δεσμευτικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που θα αναγκάσουν την ισραηλινή επιθετικότητα να σταματήσει.

16:40 Μακρόν: Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «δεν είναι ταμπού» για τη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από την προειδοποίηση προς το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα, δήλωσε ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «δεν είναι ταμπού» για τη Γαλλία στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά την απόρριψη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενός σχεδίου διεθνούς αναγνώρισης ενός τέτοιου κράτους, μετά από δημοσιεύματα σχετικά με μια τέτοια πρωτοβουλία στην Washington Post.

Βασιλιάς Αμπντάλα και Εμανουέλ Μακρόν.

16:35 Ισραηλινή αστυνομία: «Ο τρομοκράτης της επίθεσης» στη διασταύρωση Ρε’έμ – Μασμίγια ήταν κάτοικος του καταυλισμού Σοαφάτ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έδρασε μόνος του

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι «ο τρομοκράτης στην επίθεση» με πυροβολισμούς στη διασταύρωση Ρε’έμ – Μασμίγια είναι ο Φάντι Τζαμτζούμ, κάτοικος του προσφυγικού καταυλισμού Σοαφάτ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο οποίος προφανώς έδρασε μόνος του.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν αν εργαζόταν στο Ισραήλ. Η αστυνομία έκλεισε το σημείο ελέγχου στην είσοδο του καταυλισμού Σοαφάτ, όπως αναφέρει η Haaretz.

16:30 Νασράλα: Το Ισραήλ θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη δολοφονία αμάχων

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι η «επιθετικότητα» του Ισραήλ που σκότωσε αρκετούς αμάχους στον νότιο Λίβανο ήταν σκόπιμη.

Ο Νασράλα είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η απάντηση της οργάνωσής του στις επιθέσεις του Ισραήλ θα είναι η «αύξηση της αντίστασης».

«Ο εχθρός θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη δολοφονία αμάχων στον νότιο Λίβανο», δήλωσε ο Νασράλα.

16:21 Φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση κατά Γερμανού πολιτικού για τον πόλεμο στη Γάζα

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κατέθεσαν μήνυση κατά Γερμανού πολιτικού για υποψία υποκίνησης μίσους και άρνηση εγκλημάτων πολέμου στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, όπως δήλωσαν σήμερα Παρασκευή.

Οι κατηγορίες κατά του Φόλκερ Μπεκ, πρώην βουλευτή και επικεφαλής της Γερμανοϊσραηλινής Κοινωνίας, αποδίδονται από τις οργανώσεις Palestine Speaks (Η Παλαιστίνη μιλά) και Jewish Voice for Just Peace in the Middle East (Εβραϊκή Φωνή για Δίκαιη Ειρήνη στη Μέση Ανατολή).

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την απόδοση νομικής ευθύνης σε δημόσια πρόσωπα που προβαίνουν δημοσίως σε δηλώσεις γενοκτονίας», τονίζεται σε σχετική ανάρτηση στο Instagram.

Οι κατηγορίες, που κατατέθηκαν σε πέντε εισαγγελικές αρχές σε όλη τη Γερμανία, αναφέρονται σε δηλώσεις του Μπεκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε άρθρα γνώμης και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, στις οποίες εξέφρασε την υποστήριξή του στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, ζητώντας να εξαρτηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια από την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.

Ο Μπεκ απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ανοησίες».

«Δεν υπάρχει γενοκτονία στη Γάζα και δεν υποστηρίζω τη γενοκτονία», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει μηνύσεις κατά των οργανώσεων για δυσφήμιση.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαταραγμένη σχέση με το κράτος δικαίου αν πιστεύουν ότι οι πολλές καταγγελίες οδηγούν σε περισσότερες έρευνες», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Φόλκερ Μπεκ.

16:11 Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ: Είμαι συγκλονισμένος από τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τζακ Λιού, με ανάρτησή του στο Χ, δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένος από τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση» και ότι εκφράζει τα «ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες που επλήγησαν από αυτή την τραγωδία. Μια τέτοια παράλογη τρομοκρατία είναι απολύτως αποτρόπαια».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:02 Το Ισραήλ θα συντονιστεί με την Αίγυπτο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, λέει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

Το Ισραήλ θα συντονιστεί με την Αίγυπτο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και θα βρει έναν τρόπο να μη βλάψει τα συμφέροντα της Αιγύπτου, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ.

«Το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να ασχοληθεί με τη Ράφα, διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Χαμάς εκεί», δήλωσε ο Κατζ στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, αναφέρει το Reuters.

Όταν ρωτήθηκε πού θα πάνε οι πρόσφυγες στη Ράφα, πρότεινε τη δεύτερη πόλη της Γάζας, τη Χαν Γιουνίς, αλλά είπε ότι το Ισραήλ θα συντονιστεί με την Αίγυπτο για να διασφαλίσει ότι δεν θα θιγούν τα συμφέροντα του Καΐρου. «Θα συντονιστούμε με την Αίγυπτο», τόνισε.

Συνοριακό τείχος μεταξύ της Ράφα και της Αιγύπτου.

15:52 Σειρήνες ακούγονται στο νότιο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στην πόλη Ασκελόν και στο κιμπούτς Ζικίμ.

15:50 Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών: Το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να απελάσει Παλαιστίνιους από τη Γάζα

Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να απελάσει Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απελάσουμε κανέναν Παλαιστίνιο από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Κατζ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν θέλει να κυβερνήσει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Κατζ δήλωσε επίσης ότι όσον αφορά την κατάσταση στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, «αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα».

«Ο κόσμος πρέπει να πιέσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο και να εφαρμόσουν το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ», δήλωσε ο Κατζ.

15:41 Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε γυναίκα που πήγαινε να προσευχηθεί στο τέμενος Αλ-Άκσα

Οι ισραηλινές δυνάμεις για άλλη μια Παρασκευή δεν επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Δείτε σχετικό βίντεο όπου στρατιώτες επιτίθενται σε γυναίκα:

15:33 Αιγύπτιος αξιωματούχος διαψεύδει ότι κατασκευάζεται καταυλισμός προσφύγων στο Σινά

Ο κυβερνήτης του Βόρειου Σινά, Μοχάμεντ Σούσα αρνείται ότι η Αίγυπτος ετοιμάζει «μια απομονωμένη περιοχή στο Σινά» για να υποδεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες, καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Οι κατασκευαστικές εργασίες που επισημαίνονται στις δορυφορικές εικόνες γίνονται για να εκτιμηθεί η αξία των σπιτιών που καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια για να «αποζημιωθούν σωστά» οι ιδιοκτήτες, δήλωσε ο Σούσα.

Ωστόσο, το Ίδρυμα Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι δύο εργολάβοι του είπαν ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες ανέλαβαν να κατασκευάσουν μια περιφραγμένη περιοχή «που περιβάλλεται από τείχη ύψους 7 μέτρων».

Η περιοχή βρίσκεται πάνω στα «συντρίμμια» αιγυπτιακών σπιτιών που «κατεδαφίστηκαν» κατά τη διάρκεια του πολέμου της κυβέρνησης κατά των μαχητών στο βόρειο Σινά την τελευταία δεκαετία, δήλωσε το ίδρυμα.

Ανώνυμες πηγές στο Σινά δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) ότι η περιοχή προετοιμάζεται σε περίπτωση παραβίασης των συνόρων της Γάζας, τα οποία η Αίγυπτος έχει οχυρώσει με πρόσθετα τείχη και «νεκρές ζώνες» από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

«Η περιοχή θα ετοιμαστεί με σκηνές» και η ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί στο εσωτερικό της, δήλωσε μια πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δορυφορική εικόνα δείχνει έργα διαμόρφωσης του εδάφους κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας κοντά στη Ράφα στις 10 Φεβρουαρίου 2024. Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies / Reuters

15:23 ΠΟΥ: Οι αναφορές για μετακίνηση ασθενών από ισραηλινά στρατεύματα είναι «σοβαρά ανησυχητικές»

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Ταρίκ Γιασάρεβιτς δηλώνει ότι «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οι αρχές της προφύλαξης και της αναλογικότητας πρέπει να τηρηθούν» μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο της νότιας Γάζας και την κατάληψή του.

«Οι αναφορές για την αναγκαστική μεταφορά πολλών ασθενών σε διαφορετικό κτίριο είναι σοβαρά ανησυχητικές», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς.

«Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η στέρηση της σωτήριας φροντίδας για τους ασθενείς και ο εξαναγκασμός σε μετακίνηση των ασθενών και των τραυματιών μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασής τους ή ακόμη και στο θάνατο. Η υγεία των ασθενών πρέπει να έχει προτεραιότητα και να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη περίθαλψη σε ασφαλές περιβάλλον», τόνισε.

15:14 Νετανιάχου: «Η επίθεση μας υπενθυμίζει – όλη η χώρα είναι ένα μέτωπο»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην επίθεση κατά την οποία δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στην περιοχή Γκεντέρα και έστειλε «θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες».

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «η επίθεση αυτή μας υπενθυμίζει ότι ολόκληρη η χώρα είναι ένα μέτωπο και ότι οι δολοφόνοι, που δεν προέρχονται μόνο από τη Γάζα, θέλουν να μας σκοτώσουν όλους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την πλήρη νίκη με όλες μας τις δυνάμεις, σε κάθε μέτωπο, παντού, μέχρι να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ».

15:04 Οι επιθέσεις «tit-for-tat» ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου και Χούθι συνεχίζονται στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν επιδρομές με αεροσκάφη στις περιοχές Αλ Τζαμπάνα και Αλ Τζαχ στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης.

Οι επιδρομές πραγματοποιούνται ενώ η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε σήμερα ότι μία ημέρα νωρίτερα, ένας βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων εκτοξεύθηκε στον Κόλπο του Άντεν από περιοχές της Αϊμάν που ελέγχονται από τους Χούθι.

Το MV Lycavitos, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία Μπαρμπάντος, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο το διαχειρίζεται, ανέφερε πολύ μικρές ζημιές από την επίθεση και κανέναν τραυματισμό, ανέφερε η CENTCOM.

14:55 Μακρόν: Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα είναι «σημείο καμπής»

Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα με 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να βρίσκουν καταφύγιο εκεί «θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή και θα αποτελούσε σημείο καμπής σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Συμμερίζομαι τους φόβους της Ιορδανίας και της Αιγύπτου για έναν αναγκαστικό και μαζικό εκτοπισμό του πληθυσμού», πρόσθεσε ο Μακρόν, μιλώντας στο παλάτι του Ελιζέ μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας προέβλεψε «καταστροφικές συνέπειες» μιας τέτοιας επίθεσης που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

14:50 Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τον συνωστισμό εκτοπισμένων Παλαιστίνιων στη Ράφα

Η Ράφα «βουλιάζει» από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ενώ το Ισραήλ, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στην περιοχή.

Δείτε δορυφορικές εικόνες:

Πηγή φωτογραφίας: Planet Labs PBC / REUTERS

Πηγή φωτογραφίας: Planet Labs PBC / REUTERS 

14:44 IDF: Εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες

Οι IDF αναφέρουν ότι εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες. Τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και πέντε σε μέτρια κατάσταση.

Σύμφωνα με αναφορές των IDF, 34 στρατιώτες που τραυματίστηκαν σε μάχες κατά τη διάρκεια του πολέμου νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, 226 σε μέτρια κατάσταση και 81 σε ελαφριά κατάσταση.

14:39 Συνάντηση Χέρτζογκ – Σταϊνμάιερ στο Βερολίνο

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ συναντάται με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Βερολίνο.

Ο Χέρτζογκ βρίσκεται στη Γερμανία για να συμμετάσχει στην 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σταϊνμάιερ, ο Ισραηλινός πρόεδρος τόνισε το ανθρωπιστικό καθήκον της εξασφάλισης της απελευθέρωσης των ομήρων και αντίστοιχα τον ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση, αναφέρει το γραφείο του Χέρτζογκ.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του Ισραήλ για τη σταθερή υποστήριξη που έλαβε από τη Γερμανία μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ισαάκ Χέρτζογκ και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

14:29 Ποιες χώρες έχουν σταματήσει να προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ

Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ υποστήριξαν σταθερά το Ισραήλ με στρατιωτικό εξοπλισμό, συνεισφέροντας 3 δισ. δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια, αναφέρει το Al Jazeera.

Πολλές άλλες χώρες παρέχουν οπλισμό στο Ισραήλ. Ο καταστροφικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα προκαλεί τη διεθνή καταδίκη των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών με τη μορφή δηλώσεων, διαμαρτυριών και αγωγών εναντίον χωρών που φέρονται να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Ορισμένες χώρες υποχωρούν σε αυτή την πίεση.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Πηγή φωτογραφίας: Al Jazeera

14:20 130 οι νεκροί δημοσιογράφοι στη Γάζα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ανήλθε σε 130 από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ εναντίον του θύλακα, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Λωρίδα της Γάζας.

Το γραφείο Τύπου έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν πρόσφατα.

Σε ανακοίνωσή του στο Telegram, αναφέρει ότι δολοφονήθηκαν οι:

  • Ζαΐντ Αμπού Ζαγιέντ που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό σπιτιού στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του
  • Γιασέρ Μαμντούχ που σκοτώθηκε από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιουνίς.

14:10 Στο σημείο της επίθεσης στο Ισραήλ Μπεν-Γκβιρ και αρχηγός της ισραηλινής αστυνομίας

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο αρχηγός της αστυνομίας, Κόμπι Σαμπτάι έφτασαν στον τόπο των πυροβολισμών, στη διασταύρωση Ρε’έμ – Μασμίγια στο Ισραήλ.

14:05 Υπέκυψε στα τραύματά του κι άλλος από τους τραυματίες στην επίθεση στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο απολογισμός μετά την ένοπλη επίθεση στη διασταύρωση Ρε’έμ – Μασμίγια είναι πλέον δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες.

Στα τραύματά του υπέκυψε κι άλλος από τους τραυματίες.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο δράστης «εξουδετερώθηκε».

Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης:

13:37 Νεκρός ο ένας εκ των πέντε τραυματιών της επίθεσης με πυροβολισμούς στο Ισραήλ

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε στάση λεωφορείου στο νότιο Ισραήλ.

Περισσότερα εδώ.

13:26 Πέμπτος ασθενής νεκρός στο νοσοκομείο Nasser

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ένας πέμπτος ασθενής πέθανε στο ιατρικό συγκρότημα εξαιτίας της διακοπής ρεύματος που προκλήθηκε από την επιδρομή του Ισραήλ, η οποία οδήγησε στον περιορισμό της παροχής οξυγόνου.

Το υπουργείο ανέφερε νωρίτερα ότι τέσσερις ασθενείς πέθαναν μετά την εισβολή του Ισραήλ στο νοσοκομείο – την τελευταία επίθεση του στρατού σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα που στεγάζουν χιλιάδες ασθενείς, εκτοπισμένους και υγειονομικό προσωπικό.

13:10 Δύο γιατροί συνελήφθησαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής

Δύο γιατροί αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ισραηλινές δυνάμεις σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνος (PRCS) στο X.

Οι γιατροί Jamal Ayad και Nafith Al-Qarm συνελήφθησαν πριν από 7 ημέρες από το νοσοκομείο Al-Amal στη Khan Younis της Γάζας κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής, δήλωσε η PRCS.

«Άλλοι 12 από τις ομάδες μας παραμένουν υπό κράτηση», ανέφερε επίσης η οργάνωση αρωγής, λέγοντας ότι 7 από αυτούς τους ανθρώπους συνελήφθησαν επίσης στο νοσοκομείο Al-Amal.

12:57 Τουλάχιστον τρεις τραυματίες από επίθεση με πυροβολισμούς σε στάση λεωφορείου στο Ισραήλ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από ύποπτη επίθεση με πυροβολισμούς σε στάση λεωφορείου στο νότιο Ισραήλ, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη.

Περισσότερα εδώ.

12:24 Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν μαζικές συλλήψεις στο νοσοκομείο Nasser

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν περισσότερους από 20 «τρομοκράτες» στο νοσοκομείο Nasser στην πόλη Khan Younis στα νότια της Γάζας, σύμφωνα με τον στρατό.

«Η επιχείρηση βασίζεται σε πληροφορίες που υποδεικνύουν τρομοκρατική δραστηριότητα της Χαμάς στο νοσοκομείο», αναφέρεται σε ανακοίνωση στο Χ.

Οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στη σφαγή του Οκτωβρίου και δεκάδες άλλοι ύποπτοι έχουν προσαχθεί για ανάκριση, ανέφερε ο στρατός.

Κατά τη διάρκεια ερευνών στην περιοχή του νοσοκομείου, τα στρατεύματα εντόπισαν όλμους, χειροβομβίδες και άλλα όπλα που ανήκουν στη Χαμάς, προστίθεται.

12:10 «Υπάρχουν ακόμη σοβαρά τραυματισμένοι και άρρωστοι ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο της Γάζας, το νοσοκομείο Nasser, μετά από ισραηλινή επιδρομή.

«Υπάρχουν ακόμη σοβαρά τραυματισμένοι και άρρωστοι ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να παραδοθούν καύσιμα για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών που σώζουν ζωές… Προσπαθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση επειδή οι άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη στο ιατρικό συγκρότημα Nasser χρειάζονται βοήθεια».

11:45 Στις 28.775 οι νεκροί στη Γάζα

11:38 Η Αίγυπτος χτίζει τείχος υπό τον φόβο μαζικής εισροής παλαιστίνιων προσφύγων

Οι αιγυπτιακές αρχές, φοβούμενες ότι μια περαιτέρω ισραηλινή στρατιωτική προέλαση στη νότια Γάζα θα προκαλέσει πλημμύρα προσφύγων, κατασκευάζουν ένα τείχος 8 τετραγωνικών μιλίων στην έρημο του Σινά κοντά στα σύνορα, αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal επικαλούμενο αιγύπτιους αξιωματούχους και αναλυτές ασφαλείας.

Περισσότερα εδώ.

11:15 Το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 112 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας

10:38 Άγνωστη η τύχη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Nasser

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζητούν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στο νοσοκομείο Nasser, οι οποίες έχουν προκαλέσει πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

«Μετά τον βομβαρδισμό χθες το πρωί, τα στελέχη μας ανέφεραν μια ατμόσφαιρα χάους, με άγνωστο αριθμό νεκρών και τραυματιών. Η τύχη ενός συναδέλφου μας παραμένει άγνωστη μετά την επίθεση», ανέφερε η οργάνωση στο Χ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι το προσωπικό τους αναγκάστηκε να φύγει και να αφήσει πίσω του ασθενείς στο νοσοκομείο, με επιπλοκές που προέκυψαν ακόμη και όταν προσπάθησαν να απομακρυνθούν.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έστησαν ένα σημείο ελέγχου για τους ανθρώπους καθώς έφευγαν από το συγκρότημα και ένας συνάδελφός μας συνελήφθη σε αυτό το σημείο ελέγχου. Καλούμε να διαφυλάξουμε την ασφάλειά του και να προστατεύσουμε την αξιοπρέπειά του», προστίθεται

«Την καλούμε να σταματήσει αμέσως αυτή την επίθεση, καθώς απειλεί το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς που είναι παγιδευμένοι μέσα στις εγκαταστάσεις».

10:17 Στους 4 οι νεκροί ασθενείς στο νοσοκομείο Nasser

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ένας τέταρτος ασθενής πέθανε στο ιατρικό συγκρότημα επειδή η παροχή ρεύματος στις εγκαταστάσεις διακόπηκε κατά τη διάρκεια της επιδρομής των Ισραηλινών και στη συνέχεια περιορίστηκε η παροχή οξυγόνου.

Τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας ως αποτέλεσμα της ισραηλινής εισβολής στο νοσοκομείο, της τελευταίας από μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων σε ιατρικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν χιλιάδες ασθενείς, εκτοπισμένους και υγειονομικό προσωπικό κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

09:23 IDF: Αρκετοί τρομοκράτες της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα του Λιβάνου

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων ανέφερε ότι η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε διάφορους στόχους της Χεζμπολάχ στην Καντάρα στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή, με αποτέλεσμα αρκετοί μαχητές της οργάνωσης να σκοτωθούν.

09:05 Η Χαμάς αρνείται οποιαδήποτε παρουσία μέσα στο νοσοκομείο Nasser

Η Χαμάς αρνείται οποιαδήποτε παρουσία μέσα στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Younis μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι βρέθηκαν εκεί μαχητές και όπλα.

«Έχουμε επανειλημμένα πει ότι η πολιτική της Παλαιστινιακής μας αντίστασης είναι και παραμένει η απομάκρυνση των δημόσιων και πολιτικών ιδρυμάτων και του τομέα της υγείας από κάθε στρατιωτική δραστηριότητα», αναφέρει η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

«Έχουμε ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη και τους αρμόδιους οργανισμούς πολλές φορές να φέρουν μια διεθνή επιτροπή να εξετάσει τα νοσοκομεία και να αποδείξει ότι η αφήγηση του Ισραήλ είναι ψέμα. Αλλά τα αιτήματά μας δεν έχουν εισακουστεί».

08:47 IDF: Η επιδρομή στο νοσοκομείο Nasser οδήγησε στη «σύλληψη δεκάδων τρομοκρατών»

Ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δηλώνει ότι η επιδρομή στο νοσοκομείο Nasser οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων «τρομοκρατών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο νοσοκομείο, λέει, βρήκαν όπλα, συμπεριλαμβανομένων όλμων και χειροβομβίδων, μεταξύ των ατόμων που συνέλαβαν. Ο Hagari είπε ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εντός του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός οδηγού ασθενοφόρου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι υπάρχουν πτώματα ισραηλινών αιχμαλώτων κάπου στο χώρο του νοσοκομείου Νάσερ και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που τα στρατεύματα συμμετέχουν στην «ακριβή και περιορισμένη επιχείρηση» στην υγειονομική εγκατάσταση.

Δεν έχει παράσχει ακόμη αποδείξεις για τις σορούς αυτές. Ο Hagari δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τους ασθενείς ή το προσωπικό να εκκενώσουν το νοσοκομείο και ότι ο στρατός «δεν επιδιώκει να βλάψει αθώους πολίτες».

08:26 Νεκροί 3 ασθενείς στο νοσοκομείο Nasser

Τρεις ασθενείς πέθαναν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Nasser στο Khan Younis ως αποτέλεσμα της διακοπής ρεύματος και του περιορισμού της παροχής οξυγόνου.

«Θεωρούμε τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής υπεύθυνες για τις ζωές των ασθενών και του προσωπικού, δεδομένου ότι το συγκρότημα βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν γρήγορα για να σώσουν τους ασθενείς και το προσωπικό του ιατρικού συγκροτήματος Nasser πριν να είναι πολύ αργά».

Δύο γυναίκες γέννησαν σε «απάνθρωπες» συνθήκες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση, προστίθεται.

08:17 Το Ισραήλ ανακοίνωσε το θάνατο αλεξιπτωτιστή στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαχών στη νότια Γάζα.

Ο 20χρονος ήταν μέλος του 202ου τάγματος της ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών του Ισραήλ. Είπε ότι πολλά ακόμη μέλη του τάγματος τραυματίστηκαν στην ίδια μάχη.

Στην τελευταία του ενημέρωση για την ανθρωπιστική κατάσταση την Πέμπτη, ο ΟΗΕ ανέφερε, επικαλούμενος τον ισραηλινό στρατό, ότι 230 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.361 τραυματιστεί στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης.

Δεν είναι γνωστό αν ο τελευταίος θάνατος υπολογίζεται σε αυτό το σύνολο.

08:03 Ισραηλινός διπλωμάτης κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι επιβραδύνει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα

Ο Yaki Lopez, διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «διευκολύνει την παράδοση βοήθειας στη Γάζα ταχύτερα από ό,τι μπορεί να την παραδώσει ο ΟΗΕ».

«Τις τελευταίες 3 ημέρες, 500 φορτηγά με βοήθεια επιθεωρημένη από το Ισραήλ περιμένουν στην πλευρά της Γάζας για να διανεμηθεί από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ», έγραψε στο Χ.

Χθες ο John Kirby, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ εμποδίζει το αλεύρι να φτάσει στη Γάζα, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμού.

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι το αλεύρι κινείται προς τα εκεί, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό αυτή τη στιγμή. Και το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είναι απολύτως κρίσιμο ως βασικό προϊόν για τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Ισραηλινοί διαδηλωτές έχουν επίσης οργανώσει αρκετές καθιστικές διαμαρτυρίες και έχουν μπλοκάρει φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα στο συνοριακό πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) τις τελευταίες εβδομάδες, επιβραδύνοντας την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

07:52 Αξιωματούχοι του Μπάιντεν συναντώνται με Εβραίους και Μουσουλμάνους νέους

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν με Εβραίους, Άραβες και μουσουλμάνους Αμερικανούς νέους για να συζητήσουν για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν «τις προσπάθειες για την αναζήτηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας τόσο για τον παλαιστινιακό όσο και για τον ισραηλινό λαό» και την αντιμετώπιση της «πρόσφατης αύξησης της ρητορικής και της βίας που τροφοδοτείται από το μίσος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ.

«Τόνισαν τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να φέρει κοντά τις κοινότητες και να προωθήσει τον διαθρησκευτικό διάλογο για να διαμορφώσει λύσεις και να χαράξει δρόμους προς τα εμπρός. Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν επίσης τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν με εταίρους και συμμάχους για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών», ανέφερε η δήλωση.

07:45 Δεκάδες άνδρες συνελήφθησαν στο Silat ad-Dhahr στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε «εκστρατεία συλλήψεων» στην πόλη Silat ad-Dhahr, νότια της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε περισσότερα από 15 σπίτια και «συνέλαβαν δεκάδες νέους άνδρες» στην πόλη, αναφέρει το Wafa.

Αλλού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν άνδρα από την πόλη Anabta, ανατολικά του Tulkarem, ενώ ένας άνδρας συνελήφθη επίσης στην πόλη Qalqilya.

07:33 Η Kamala Harris θα συναντηθεί με τον Isaac Herzog στο Μόναχο

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό πρόεδρο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η Καμάλα Χάρις θα συναντηθεί επίσης με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι στην ετήσια διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Γερμανία, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.

07:21 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Καπιτώλιο

Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης ξάπλωσαν την Πέμπτη στο κτίριο γραφείων του Cannon House στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη συμπαράστασης στη Γάζα.

Οι 13 διαδηλωτές, από την ομάδα United We Dream, ξάπλωσαν δίπλα σε μια πινακίδα που έγραφε «Κατάπαυση του πυρός τώρα», καλυμμένη με τριαντάφυλλα. Η αστυνομία έφτασε και συνέλαβε μέλη της ομάδας.

07:14 Ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει την προειδοποίηση για την επίθεση στη Ράφα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την προειδοποίησή του προς το Ισραήλ να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα χωρίς αξιόπιστο σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας περισσότερων από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη, ο Μπάιντεν «επανέλαβε την άποψή του ότι μια στρατιωτική επιχείρηση δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εκτελέσιμο σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υποστήριξης των αμάχων στη Ράφα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα που προειδοποίησε τον Νετανιάχου να μην ξεκινήσει στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα χωρίς σχέδιο για την προστασία των αμάχων.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024