Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «τρομοκρατία της πείνας» - Η θαμμένη σαδιστική έκθεση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ

Η «τρομοκρατία της πείνας» – Η θαμμένη σαδιστική έκθεση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ

Μάλλον οι ιθύνοντες του ισραηλινού υπουργείου Αμύνης φοβήθηκαν ότι από κόλιανδρο και σοκολάτα μπορούσε η Χαμάς να φτιάξει θανατηφόρες βόμβες.

Αρκετά χρόνια πριν ο Ισραηλινός Στρατός σακατέψει ένα έθνος, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε μια «ευφάνταστη» έκθεση: Ήθελε να δει… πόσες θερμίδες χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα για να ζήσουν! Ένα αρρωστημένο πρόγραμμα που άφησε βαριά κληρονομιά.

Η μελέτη «Κατανάλωση Τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας – Κόκκινες Γραμμές» είχε ανατεθεί στους ειδικούς, αφού προηγουμένως το Ισραήλ ενέτεινε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας μετά την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία τον Ιούνιο του 2007.

Η μελέτη (δείτε εδώ στα εγγλέζικα) συμπέραινε ότι το Ισραήλ έπρεπε να επιτρέπει 106 φορτηγά με προμήθειες στη Γάζα κάθε μέρα για να λαμβάνουν οι Παλαιστίνιοι την επιτρεπόμενη «ημερήσια ανθρωπιστική μερίδα», η οποία περιελάμβανε βασικά τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, προϊόντα υγιεινής και γεωργικές εισροές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εάν εκείνη η έρευνα αντικατόπτριζε μια πολιτική που αποσκοπούσε να περιοριστούν οι εισαγωγές τροφίμων τότε ήταν κόντρα στις ανθρωπιστικές αρχές.

Άραγε ποιες ήταν οι… κόκκινες γραμμές; Για να δούμε.

Αν και η ισραηλινή κυβέρνηση έκρυβε τη μελέτη για χρόνια, τελικά αναγκάστηκε να τη βγάλει στη δημοσιότητα το 2012 καθώς η υπόθεση ήρθε στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση λοιπόν δικαιολογήθηκε ότι απλά ήταν ένα προσχέδιο μιας πολιτικής που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

«Δεν θα πεθάνετε, απλά θα κάνετε δίαιτα»

Ωστόσο, οι μάσκες έπεσαν. Όπως μετέδιδε ο ανταποκριτής του BBC το 2012 όταν αποκαλύφθηκε η μελέτη, οι ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι τελικά παραδέχτηκαν ότι οι περιορισμοί στα τρόφιμα είχαν εν μέρει σκοπό να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς κάνοντας δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων στη Γάζα.

Το 2006, ο σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης και συνεργάτης αργότερα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ντοβ Βάισγκλας είπε δίχως αναστολές: «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά όχι να τους πεθάνουν από την πείνα».

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η μελέτη των «κόκκινων γραμμών» ήταν απλώς ένα προσχέδιο, αλλά είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει «μεγάλη υγειονομική κρίση».

Ένας πιτσιρικάς περιμένει να λάβει την μερίδα με το φαγητό του στη Ράφα, στις 5 Φεβρουαρίουy 2024. (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Ακούγοντας τότε αυτά η ισραηλινή ΜΚΟ Gisha που προστατεύει την ελευθερία της μετακίνσης των Παλαιστίνων, πραγματικά απορούσε.«Πώς μπορεί το Ισραήλ να ισχυριστεί ότι δεν είναι υπεύθυνο για τη ζωή των πολιτών στη Γάζα όταν ελέγχει ακόμη και τον τύπο και την ποσότητα των τροφίμων που επιτρέπεται να καταναλώνουν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας;» αναρωτιόταν τότε ο Sari Bashi, εκτελεστικός διευθυντής της Gisha.

Πράγματι, στην ίδια γραμμή ήταν και ο Ρόμπερτ Τέρνερ, ο ότε διευθυντής επιχειρήσεων στη Γάζα για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τόνισε ότι «εάν αυτό αντικατοπτρίζει μια αυθεντική πολιτική που αποσκοπεί να περιορίσει τις εισαγωγές τροφίμων, αυτό το έγγραφο «κόκκινων γραμμών» είναι αντίθετο με τις ανθρωπιστικές αρχές».

«Τα δεδομένα επί τόπου δείχνουν ότι οι εισαγωγές τροφίμων έπεφταν σταθερά κάτω από τις κόκκινες γραμμές» διευκρίνιζε ο Τέρνερ. «Αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά έχουμε πει με συνέπεια ότι ο αποκλεισμός είναι συλλογική τιμωρία του πληθυσμού. Είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι αντιπαραγωγικό», πρόσθεσε.

Ακόμα και το ισραηλινό ΥΠΕΞ έμεινε άφωνο

Το σχέδιο ήταν τόσο εξοργιστικό που είχε βγει από τα ρούχα του και το ίδιο το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί το υπουργείο Άμυνας στην πραγματικότητα απαγόρευσε τον κόλιανδρο να εισέλθει στη Γάζα», έλεγε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ στην εκπομπή Newshour του BBC. «Αντικατοπτρίζει κάποιο είδος μικροπαρέμβασης σε αντικείμενα που έμοιαζαν ελάχιστα αξιοσημείωτα».

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είχε παραδεχτεί στο BBC ότι δεν ήταν και τόσο… ορθολογικά τα κριτήρια για το τι επέτρεπαν οι ειδικοί. Για παράδειγμα επέτρεπαν την κανέλα όχι όμως τον κόλιναδρο.

«Ως ειδικός στη δημόσια υγεία της Παλαιστίνης, φοβάμαι ότι η κατάσταση μπορεί να μην έχει χτυπήσει το ναδίρ της»

Τα βασικά τρόφιμα επιτρεπόταν, αλλά λόγω καθυστερήσεων στα σύνορα, μπορεί να χαλάσουν πριν εισέλθουν στη Γάζα. Ρεπορτάζ της έγκριτης Χάαρετζ του 2009 αποκάλυπτε ότι τρόφιμα τόσο ποικίλα όπως τα κεράσια, το ακτινίδιο, τα αμύγδαλα, τα ρόδια και η σοκολάτα απαγορεύονταν πλήρως.

Η βαριά κληρονομιά

Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, ο επισιτιστικός στραγγαλισμός που δουλεύουν μεθοδικά οι Ισραηλινοί έχει φτάσει στο απόγειό του,… μπορεί και όχι όμως. Σύμφωνα με την μεγαλύτερη αρχή στον κόσμο για την επισιτιστική ανασφάλεια, Oλοκληρωμένη Φατάταξη των Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), το 90% των κατοίκων της Γάζας -περίπου 2,08 εκατ. άνθρωποι- αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

«Ως ειδικός στη δημόσια υγεία της Παλαιστίνης, φοβάμαι ότι η κατάσταση μπορεί να μην έχει χτυπήσει το ναδίρ της» αναφέρει σε άρθρο της στο The Conversation η επίκουρη καθηγήτρια Διαχείρισης Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα Γιάρα Άσι.

Η χρήση της πείνας απαγορεύεται αυστηρά σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης, ένα σύνολο καταστατικών που διέπουν τους νόμους του πολέμου. Η λιμοκτονία έχει καταδικαστεί από το ψήφισμα 2417 του ΟΗΕ, το οποίο κατήγγειλε τη χρήση της στέρησης τροφής και βασικών αναγκών του άμαχου πληθυσμού και υποχρέωσε τα μέρη στη σύγκρουση να εξασφαλίσουν πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση, υπενθυμίζει η επιστήμων.

Μια μητέρα ταϊζει γάλα το αγοράκι της στο νοσοκομείο Abu Yousef al-Najjar (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa).

Μεγάλο μέρος της γεωργικής γης της Γάζας βρίσκεται κατά μήκος των λεγόμενων «ζωνών απαγόρευσης», στις οποίες αν πλησιάσει κανείς εκτελείτε από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Οι ψαράδες της Γάζας πυροβολούνται από ισραηλινά σκάφη, εάν επιχειρήσουν πιο μακριά στη Μεσόγειο Θάλασσα από ό,τι το επιτρέπει το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο μέρος της υποδομής που απαιτείται για επαρκή παραγωγή τροφίμων –θερμοκήπια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οπωρώνες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων– έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα.

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2023, εκτιμάται ότι το 22% της γεωργικής γης είχε καταστραφεί, μαζί με εργοστάσια, αγροκτήματα και εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι δε πλημμύρες στις σήραγγες με θαλασσινό νερό γεμίζουν τη γη με τόση αλμύρα που δεν θα μπορεί να καλλιεργηθεί τίποτα.

Αν όλη αυτή η ναζιστικού τύπου τιμωρία των Ισραηλινών γίνεται ως άμυνα μετά την 7η Οκτωβρίου, τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά με την επιχειρηματολογία του Τελ Αβίβ. Έκθεση του ΟΗΕ του 2022, δηλαδή πριν σφαγιαστούν Ισραηλινοί την 7η Οκτωβρίου, ανέφερε ότι το 65% των κατοίκων της Γάζας ζούσε σε επισιτιστική ανασφάλεια, που ορίζεται ως έλλειψη τακτικής πρόσβασης σε αρκετά ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα.

Κατάπτυστες ισραηλινές μελέτες -που θα σκεπτόταν κάποιος αρρωστημένος αξιωματούχος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β’ ΠΠ- και μαζικοί βομβαρδισμοί κινδυνεύουν να επιβεβαιώσουν μια πολύ δυσάρεστη διαπίστωση του διαπρεπούς Αμερικανού καθηγητή Τζον Μιρσχάιμερ: Πολλοί Ισραηλινοί απολαμβάνουν να βασανίζουν.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024