Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν: Ζήτησε κατάπαυση πυρός για τους ομήρους αλλά «ο Νετανιάχου δεν ακούει τις απαιτήσεις του»

Μπάιντεν: Ζήτησε κατάπαυση πυρός για τους ομήρους αλλά «ο Νετανιάχου δεν ακούει τις απαιτήσεις του»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει να μην ακούει και να αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μπορεί να δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να εναντιώνεται σε μία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, ωστόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει να μην τον ακούει.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν άκουσε τον Τζο Μπάιντεν ή τα μέλη της κυβέρνησής του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγε τη στρατιωτική του εκστρατεία, δεν ήταν ‘χειρουργική’, όπως ζήτησαν επανειλημμένα οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν φρικτές απώλειες που ξεπερνούν τους 28.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά», ανέφερε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Κίμπερλι Χάλκετ από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να βγουν οι όμηροι»

«Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επιτακτικά από το Ισραήλ, από ένα μήνα πριν, να επιτρέψει να περάσει ένα μεγάλο φορτίο αμερικανικού αλεύρου από το λιμάνι του Ασντόντ, και μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί».

Το «διπλό παιχνίδι» του Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο Αλί Αμπουνίμα, Παλαιστίνιος Αμερικανός συγγραφέας και διευθυντής της παλαιστινιακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Electronic Intifada, δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα σχόλια του Μπάιντεν σχετικά με μια «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα αποτελούν μέρος ενός «διπλού παιχνιδιού».

Αν μια παύση των μαχών στη Γάζα είναι αυτό που επιθυμούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμπουνίμα «θα είχαν αποδεχθεί την πρόταση της παλαιστινιακής αντίστασης», η οποία ζητούσε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός 135 ημερών που θα οδηγούσε σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου.

«Ο Τζο Μπάιντεν παίζει ένα διπλό παιχνίδι, ένα πολύ διπρόσωπο διπλό παιχνίδι, επειδή αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίθεση στην υποστήριξή του σε αυτή τη γενοκτονία στο εσωτερικό του σε μια χρονιά εκλογών. Παριστάνει ότι είναι αντίθετος με αυτό που κάνει το Ισραήλ, αλλά είναι αδύναμος να το σταματήσει», προσέθεσε.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να το σταματήσει αυτό με ένα τηλεφώνημα, αν όχι στον Νετανιάχου, τότε στο Πεντάγωνο, και το μόνο που έχει να πει είναι να σταματήσει την 24ωρη αερομεταφορά βομβών που χρησιμοποιεί το Ισραήλ εναντίον του πληθυσμού της Γάζας», κατέληξε.

Τι δήλωσε ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επιχείρηση στη Ράφα όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ έχει παρουσιάσει στις ΗΠΑ σχέδιο για το πώς θα προστατεύσει τους αμάχους στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση των IDF για τη Ράφα, μετά τις προγραμματισμένες δηλώσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Μπάιντεν απάντησε: «Έχω διατυπώσει την άποψη, και το αισθάνομαι πολύ έντονα αυτό, ότι πρέπει να υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να βγουν οι όμηροι, και αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει.

Εν τω μεταξύ, δεν προβλέπω, ελπίζω ότι οι Ισραηλινοί δεν θα προβούν σε κάποια μαζική χερσαία εισβολή».

«Είναι η προσδοκία μου ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», σημείωσε.

«Πρέπει να υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να βγουν οι όμηροι έξω. Είμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν Αμερικανοί όμηροι. Δεν είναι μόνο Ισραηλινοί», παρατήρησε.

«Η ελπίδα και η προσδοκία μου είναι ότι θα πετύχουμε αυτή τη συμφωνία για τους ομήρους, θα φέρουμε τους Αμερικανούς πίσω. Γίνονται διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία τώρα και θα δούμε πού θα μας οδηγήσουν», τόνισε.

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024