Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ως τα ξημερώματα η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων - Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και ονομαστική ψηφοφορία

Ως τα ξημερώματα η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων – Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και ονομαστική ψηφοφορία

Η σημερινή συζήτηση για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να διαρκέσει ως τα ξημερώματα- Τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία

Με την απόρριψη των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη προχωρά η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει έως τις 02:00 και θα μιλήσουν 95 βουλευτές, με 28 από αυτούς να είναι από τη Νέα Δημοκρατία.

«Κανείς δεν θα δει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο ως νομοσχέδιο εξιλέωσης»

Ακόμη, κατατέθηκε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από 21 βουλευτές (Νίκη και Σπαρτιάτες). Ανάλογο αίτημα κατατέθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος.

Δείτε ρεπορτάζ του MEGA:

Ονομαστική ψηφοφορία ζητά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Παρέμβαση σχετικά με το νομοσχέδιο έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζητώντας τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στα παγκόσμια φόρα. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».

Στιγμιότυπο από τη διαδικασία στη Βουλή

Τι είπαν οι ειδικοί αγορητές

Πρώτη τον λόγο έλαβε η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ζητώντας ανάληψη ευθύνης και υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας», υποστήριξε.

«Άλλωστε όπως λέει και η ιδρυτική μας διακήρυξη: Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες», ανέφερε στη συνέχεια.

Ακρίτα: Ζητήσαμε γάμο για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου

Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Ακρίτα υπογράμμισε «δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν».

«Εμείς ζητήσαμε γάμο όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα δει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο ως νομοσχέδιο εξιλέωσης και αντιστάθμισμα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την πρωτοφανή πολιτική αποδοκιμασία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το κράτος δικαίου.

Έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την ισοτιμία στον γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και να διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, τα γονεϊκά, τα κληρονομικά, τα προνοιακά, όπως είπε η Έλενα Ακρίτα.

Για την ομιλία της, μάλιστα, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη, με σχετική ανάρτηση που πραγματοποίησε.

Χρηστίδης: Στηρίζουμε άρση των διακρίσεων, δεν δικάζουμε ούτε διχάζουμε

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι «δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε, δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη εκτίμηση, την άλλη αντίληψη».

«Και δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε στη συνέχεια, «για ένα θέμα στο οποίο προκαταλήψεις και στερεότυπα αξιοποιούνται από κάποιους μόνο για εκλογικούς σκοπούς».

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα και στην άρση των διακρίσεων και την ορατότητα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, διότι «τους τελευταίους αρκετούς μήνες, αναπτύχθηκε έντονα παραφιλολογία, σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει, τι επιχειρεί να ρυθμίσει και τι αποτελέσματα θα έχει στην κοινωνική πραγματικότητα».

Αχτσιόγλου: Ημέρα νίκης η σημερινή για τους ΛΟΑΤΚΙ – Βαθιά συντηρητική παραμένει η ΝΔ

Η σημερινή είναι μια ημέρα νίκης και μια ημέρα μιας κάποιας ηθικής δικαίωσης για όλα όσα έχει υποστεί η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου.

«Όσοι αρνείστε την αναγνώριση αυτού του γάμου, των ομόφυλων ζευγαριών, το κάνετε γιατί θεωρείτε ηθικά μεμπτή τη σχέση ομόφυλων ατόμων, γιατί τη θεωρείτε κατώτερης ηθικής ποιότητας», σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου για τους επικριτικές του νομοσχεδίου, και τους «ψευδεπίγραφους» ισχυρισμούς που προβάλλουν ότι το νομοσχέδιο θα βλάψει τα συμφέροντα των παιδιών.

Δάγκα: Στο όνομα της ισότητας αναγνωρίζετε την εμπορική παρένθετη μητρότητα

Η συζήτηση αυτές τις μέρες ήταν αποκαλυπτική, όχι μόνο για το πραγματικό περιεχόμενο, για το αντικείμενο του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως για τους δρόμους που ανοίγει» ανέφερε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.

«Από τη στιγμή που αντικειμενικά ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν μπορεί, έχει από κοινού συμβολή στη διαμόρφωση της νέας ζωής, το νομοσχέδιο γενικεύει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» είπε ακόμη η βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, αναρωτήθηκε «όμως για ποιον αλτρουισμό μπορούμε να μιλάμε, όταν παγκόσμια, μόνο το 2% των περιπτώσεων παρένθετης κύησης ήταν αλτρουιστική πράξη. Οι υπόλοιπες ήταν με ανταλλάγματα. Όταν τα μεγαθήρια της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναμένουν να εκτοξευτεί ο τζίρος τους, που μόνο το 2022 ήταν 14 δισ. δολάρια».

Δείτε live τη διαδικασία στη Βουλή:

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024