Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το νέο παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων είναι γεγονός - Τι συμβαίνει με τη νέα γενιά

Το νέο παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων είναι γεγονός – Τι συμβαίνει με τη νέα γενιά

Οι κοσμοθεωρίες των νέων ανδρών και των νέων γυναικών απομακρύνονται όλο και περισσότερο.

Η Γενιά Ζ θεωρείται αρκετά προχωρημένη, καθώς σύμφωνα με έρευνες, αξιοσημείωτο ποσοστό της είναι ανοιχτά μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ενώ έχει αρχίσει να «αγκαλιάζει» νέα πρότυπα σχέσεων.

Ωστόσο ορισμένες φορές η Γενιά Ζ είναι υπερπροοδευτική σε ορισμένα θέματα, αλλά εκπληκτικά συντηρητική σε άλλα.

Τι ρόλο παίζει επομένως αυτό στο πόσο διαφορετικά αντιδρούν τα δύο φύλα στα μηνύματα, τις τάσεις και τους προβληματισμούς της εποχής;

Η απάντηση, σύμφωνα με την Alice Evans, επισκέπτρια συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και μία από τις κορυφαίες ερευνήτριες επί του θέματος, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι του σήμερα, κυρίως αυτοί κάτω των τριάντα ετών, υφίστανται μια μεγάλη απόκλιση που έχει να κάνει με ζητήματα φύλου, με τις νεαρές γυναίκες στη μία πλευρά και τους νεαρούς άνδρες στην άλλη. Η Gen Z, λοιπόν, είναι δύο γενιές. Όχι μία.

Σε χώρες σε κάθε ήπειρο, έχει ανοίξει ένα ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των νέων ανδρών και των γυναικών. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στις ίδιες πόλεις, στους ίδιους χώρους εργασίας, στις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας, ακόμα και στα ίδια σπίτια, δεν συγκλίνουν πουθενά, ακόμα κι αν καλούνται να εξετάσουν το ίδιο θέμα, να αντιμετωπίσουν τις ίδιες καταστάσεις: στη ζωή, στο σπίτι, στην εργασία, πουθενά δεν υπάρχει μία κοινή ματιά.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία του Gallup δείχνουν ότι μετά από δεκαετίες όπου τα δύο φύλα ήταν το καθένα περίπου ισομερώς κατανεμημένο σε φιλελεύθερες και συντηρητικές κοσμοθεωρίες, οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών είναι τώρα 30 ποσοστιαίες μονάδες πιο φιλελεύθερες από τους άνδρες συνομηλίκους τους. Αυτό το χάσμα χρειάστηκε μόλις έξι χρόνια για να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πιο έντονη η διάσπαση

Η Γερμανία εμφανίζει επίσης τώρα ένα χάσμα 30 μονάδων μεταξύ των όλο και πιο συντηρητικών νέων ανδρών και των προοδευτικών σύγχρονων γυναικών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το χάσμα μετριέται στις 25 μονάδες. Στην Πολωνία πέρυσι, σχεδόν οι μισοί άνδρες ηλικίας 18-21 ετών υποστήριξαν το ακροδεξιό κόμμα «Συνομοσπονδία», σε σύγκριση με μόλις το ένα έκτο των νεαρών γυναικών της ίδιας ηλικίας.

Όσο απομακρυνόμαστε από τη Δύση, το χάσμα μεγαλώνει και εμφανίζει ακόμα πιο έντονες ποσοστιαίες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Στη Νότια Κορέα ακριβώς αυτό το χάσμα χωράει πλανήτες μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Κίνα. Στην Αφρική, η Τυνησία παρουσιάζει το ίδιο μοτίβο. Κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι σε κάθε χώρα αυτή η δραματική διάσπαση είτε αφορά αποκλειστικά τη νεότερη γενιά είτε είναι πολύ πιο έντονη εκεί από ό,τι μεταξύ ανδρών και γυναικών από τα τριάντα και πάνω.

To κίνημα Me Too

Φυσικά, καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα του χάσματος έπαιξε ο παράγοντας του #MeToo, ένα κίνημα που έδωσε ώθηση και πρόσφερε ενδυνάμωση στον φεμινιστικό λόγο, που ισχυροποίησε τις φεμινιστικές αξίες των νεαρών γυναικών. Αυτές ήταν που ένιωσαν τη δύναμη, για πρώτο φορά μετά από ολόκληρες δεκαετίες να μιλήσουν για συστημικές αδικίες και εγκλήματα, όπως η σεξουαλική παρενόχληση και οι βιασμοί στο επαγγελματικό περιβάλλον και σ’ όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, η παραγνωρισμένη εργασία και η οικειοποίηση της δουλειάς και των ιδεών τους από άνδρες και άλλα αποσιωπημένα και διαχρονικά φρικτά.

Αυτή η σπίθα, έγινε φωτιά ειδικά στη Νότια Κορέα, εκεί όπου η ανισότητα των φύλων παραμένει ως μέγα κοινωνικό πρόβλημα και ο μισογυνισμός είναι στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας να απειλεί από τη ζωή μέχρι την ευημερία της, κοινωνική, προσωπική και εργασιακή.

Στις προεδρικές εκλογές της χώρας το 2022, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες και γυναίκες ψήφισαν στο ίδιο μήκος κύματος, οι νέοι άνδρες τάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ του δεξιού κόμματος People Power και οι νέες γυναίκες υποστήριξαν το φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα σε σχεδόν ίσα και αντίθετα ποσοστά.

Επτά χρόνια μετά την αρχική έκρηξη του #MeToo, η απόκλιση στις συμπεριφορές των δύο φύλων έχει μετατραπεί σε μία αυτοσυντηρούμενη κατάσταση. Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι σε πολλές χώρες οι ιδεολογικές διαφορές επεκτείνονται πλέον πέρα από αυτό το ζήτημα.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024