Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναζητείται η ισότητα των φύλων στην πολιτική

Αναζητείται η ισότητα των φύλων στην πολιτική

Η δημοκρατία στην Ευρώπη απαιτεί ταχεία αύξηση του αριθμού των γυναικών στην πολιτική, λένε οι τοπικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ερευνητές που συμμετέχουν στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) με θέμα « Τοπικές και περιφερειακές στρατηγικές για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην πολιτική: «Οι δρόμοι που λαμβάνονται και τι;» καλούν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να εισαγάγουν συγκεκριμένες λύσεις, όπως ποσοστώσεις ή απαιτήσεις ισοτιμίας για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην πολιτική εκπροσώπηση.

Η θέσπιση τέτοιων μέσων θα πρέπει να θεωρηθεί όχι μόνο ως σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για δημοκρατική συμμετοχή στην πολιτική ζωή σε όλα τα επίπεδα. Η διάσκεψη παρέθεσε θετικά παραδείγματα από τη Φινλανδία, τη Γαλλία και άλλες χώρες που βοήθησαν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην πολιτική και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου για καλύτερη χάραξη πολιτικής.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2023 στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2023, στην οποία υπογραμμίστηκε ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στις δομές διακυβέρνησης. Η κατάσταση στην τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν διαφέρει: το ποσοστό των γυναικών μελών και προέδρων των περιφερειακών συνελεύσεων στην ΕΕ κατά μέσο όρο στο ένα τρίτο (35,3 %) και σε τοπικό επίπεδο, οι γυναίκες δήμαρχοι ή άλλοι ηγέτες και τα μέλη των τοπικών και δημοτικών συμβουλίων στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν επίσης μόνο το ένα τρίτο των εκλεγμένων (34,5 %), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, το οποίο δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων της ΕΕ. Σύμφωνα με την έκδοση του 2023, μόνο το 2 % περίπου του πληθυσμού της ΕΕ βρίσκεται κοντά στο να ζει σε μια κοινωνία ισότητας των φύλων.

«Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδης»

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

Η ΕτΠ έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων. Ο κ. Vasco Alves Cordeiro, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δήλωσε: «Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδης όχι μόνο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις κοινότητές μας, αλλά και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση χωρίς τη διάσταση του φύλου, δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη κοινωνική και οικονομική πολιτική χωρίς την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων. Πρέπει να θέσουμε την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο της Ένωσής μας, ξεκινώντας από τις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, όπου εκπροσωπούνται ακόμη πολύ λίγες γυναίκες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών έχει δεσμευτεί να αγωνιστεί για την ίση εκπροσώπηση και να προωθήσει την ισότητα των φύλων σε όλες τις πολιτικές, διότι πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος για την οικοδόμηση μιας δικαιότερης και ισχυρότερης Ευρώπης».

Στη διάσκεψη έλαβαν επίσης τον λόγο εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η Evelyn Regner, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, και η Helena Dalli, Ευρωπαία Επίτροπος Ισότητας, τόνισαν τη σημασία της ίσης εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών στην πολιτική ζωή.

Η κ. Tanya Hristova, δήμαρχος Gabrovo, πρόεδρος της επιτροπής «Κοινωνική πολιτική, εκπαίδευση, απασχόληση, έρευνα και πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και ενωμένοι στις προσπάθειές μας για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων, η οποία θα διασφαλίζει τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων και θα επιτρέπει στις γυναίκες να αποκτούν τον αξιόλογο ρόλο τους, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών θέσεων στην πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Είμαι πεπεισμένη ότι με πιο διαφοροποιημένες ηγετικές ομάδες και ομάδες διαμόρφωσης πολιτικής μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο και να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη επιτυχία που μπορούμε να μοιραστούμε σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024