Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
4 κανόνες για το αλκοόλ που πρέπει να ακολουθείτε σύμφωνα με τους διατροφολόγους

4 κανόνες για το αλκοόλ που πρέπει να ακολουθείτε σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Ενδεχομένως να είναι καιρός να επανεξετάσετε τη σχέση σας με το αλκοόλ.

Καθώς η ευαισθητοποίηση για τη νηφαλιότητα του «Στεγνού Ιανουαρίου» πλησιάζει στο τέλος της, μπορεί να νιώσετε την επιθυμία να επιστρέψετε στις παλιές σας συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Όμως αξίζει να στοχαστείτε σχετικά με τη χρήση του αλκοόλ και να κάνετε μια αλλαγή που θα διαρκέσει και μετά τον Ιανουάριο. (Και, όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κόψετε εντελώς).

Όροι όπως «συνειδητή κατανάλωση αλκοόλ» και «νηφάλια περιέργεια» εμφανίζονται στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πράγμα που δείχνει ότι οι άνθρωποι παίρνουν σοβαρά τις επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι το αλκόολ συσχετίζεται με σοβαρές νόσους, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι και ενδέχεται να  επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ατόμου.

«Οι άνθρωποι τείνουν να εξισώνουν την ποιότητα της διατροφής με τις θερμίδες, κάτι που είναι πραγματικά επιζήμιο, ειδικά όταν πρόκειται για το αλκοόλ»

Αυτό που σημαίνει η «προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ» για ένα άτομο μπορεί να μην είναι το ίδιο με ένα άλλο, αλλά στην ουσία πρόκειται για την ευαισθητοποίηση όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και την επιλογή να πίνετε όταν πραγματικά το θέλετε, όχι μόνο ως αντανακλαστικό ενώ παρακολουθείτε τον αγώνα ή ως δεκανίκι για να αντιμετωπίσετε το άγχος.

Αν και μερικοί άνθρωποι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής εξακολουθούν να πίνουν, άλλοι όχι, καθιστώντας τον ορισμό ευέλικτο και προσαρμόσιμο σε αυτό που σας ταιριάζει.

Τελικά, η απόφασή σας να πίνετε ή να μην πίνετε εξαρτάται από εσάς. Αλλά για όσους αποφασίσουν να πιουν, οι διατροφολόγοι λένε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Στη συνέχεια, μοιράζονται τις οδηγίες για το αλκοόλ που πρέπει να ακολουθήσετε αν επιλέξετε να πιείτε.

Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, πίνετε νερό μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό

Δεν αποτελεί επίσημη οδηγία, αλλά η ιδέα να ακολουθείται μετά από ένα αλκοολούχο ποτό ένα ποτήρι νερό είναι μια καλή συνήθεια, δήλωσε η Christine Byrne, η οποία είναι διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Ruby Oak Nutrition στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας.

«Όχι μόνο σας ενυδατώνει, αλλά σας κάνει και να σας «επιβραδύνει», και αυτό μπορεί να είναι βοηθητικό», πρόσθεσε. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι σας κάνει να κατουράτε πιο συχνά και μπορεί να σας αφυδατώσει.

«Θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να πίνετε λιγότερο επειδή δεν πίνετε μόνο, αλλά τρώτε και – υπάρχει και κάτι άλλο να κάνετε. Και το να πίνεις λιγότερο είναι καλό πράγμα»

Αν αποφασίσετε να πιείτε περισσότερο από αυτό που οι οδηγίες του CDC θεωρούν «μέτρια κατανάλωση», το να ακολουθείτε κάθε ποτό με νερό είναι χρήσιμο, σημείωσε η Byrne.

Μην αντικαθιστάτε τα γεύματα με αλκοόλ

Σύμφωνα με τον Sumner Brooks, ο οποίος είναι διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «How to Raise an Intuitive Eater», ενώ το αλκοόλ παρέχει στον οργανισμό σας θερμίδες, δεν του παρέχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες ή λιπαρά.

«Οι άνθρωποι τείνουν να εξισώνουν την ποιότητα της διατροφής με τις θερμίδες, κάτι που είναι πραγματικά επιζήμιο, ειδικά όταν πρόκειται για το αλκοόλ. Γιατί αν σκέφτονται μόνο πόσες θερμίδες προσλαμβάνουν, τότε θα αντικαταστήσουν τις θερμίδες της τροφής με τις θερμίδες του αλκοόλ και θα σκεφτούν ότι αυτό είναι αρκετό ή ότι αυτό είναι μια υγιεινή αντικατάσταση», δήλωσε ο Brooks.

«Αλλά στην πραγματικότητα, η διατροφή έχει να κάνει με τη λήψη όσων χρειαζόμαστε: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα και νερό, και όταν κόβουμε αυτά τα πράγματα για να διατηρήσουμε την ισορροπία των θερμίδων, τότε υπάρχει διατροφικός κίνδυνος», είπε. Το σώμα σας δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, αν αντικαθιστάτε ένα γεύμα με μια χορταστική μπύρα.

Δώστε μεγάλη προσοχή στο λόγο για τον οποίο πίνετε

Για όσους επιλέγουν να πιουν, ο Brooks είπε ότι είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε τρία πράγματα:

«Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτού σας: Χρησιμοποιήστε τις κατευθυντήριες γραμμές του CDC για να αξιολογήσετε πόσο και πόσο συχνά πίνετε.

Γιατί πίνετε: «Ρωτήστε τον εαυτό σας, τι νομίζω ότι θα μου κάνει αυτό το ποτό». Ο Brooks είπε, προσθέτοντας ότι αν χρησιμοποιείτε το αλκοόλ για να μειώσετε το στρες, να χαλαρώσετε ή να είστε πιο κοινωνικοί, να ξέρετε ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να πιείτε.

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε ή να πιείτε αντί για αλκοόλ; «Επειδή στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα οφέλη που οι άνθρωποι νομίζουν ότι αποκομίζουν από το αλκοόλ, μπορούμε να πετύχουμε όλα αυτά τα πράγματα χωρίς να πίνουμε», δήλωσε ο Brooks.

Αν λέτε, «Λοιπόν, χρειάζομαι αυτό το ποτό επειδή πρέπει να χαλαρώσω» σκεφτείτε ότι το ίδιο το αλκοόλ δεν είναι στην πραγματικότητα αυτό που σας βοηθά να χαλαρώσετε. [Αυτό που μπορεί να σας δώσει αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να] είναι το να καθίσετε, να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτό που κάνετε ή να πάτε σε ένα happy hour και να μιλήσετε με ανθρώπους, να συνδεθείτε με ανθρώπους, να αλλάξετε περιβάλλον», εξήγησε ο Brooks.

«Μπορείτε να χαλαρώσετε και χωρίς ένα ποτήρι κρασί. Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική ή να κάνετε ένα μπάνιο με ένα σόδα δίπλα σας αντί για ένα ποτήρι κρασί, ή θα μπορούσατε να βγείτε για έναν περίπατο για μια αλλαγή παραστάσεων μετά τη δουλειά», πρόσθεσε.

Μην πίνετε με άδειο στομάχι

Πιθανότατα έχετε τουλάχιστον μία ανάμνηση (αν και θολή) από το να πίνετε με άδειο στομάχι. Για περισσότερους από έναν λόγους, είπε ο Byrne, το να πίνετε με άδειο στομάχι δεν είναι καλή ιδέα.

«Δεν προτείνω να πίνετε με άδειο στομάχι. Το αλκοόλ μπορεί να σας χτυπήσει πιο γρήγορα με αυτόν τον τρόπο και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα», είπε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, το σώμα σας απορροφά το αλκοόλ πιο γρήγορα όταν δεν έχετε φαγητό στο στομάχι σας.

«Το να πίνετε ενώ τρώτε μπορεί να σας βοηθήσει να μην μεθύσετε τόσο πολύ, πράγμα που είναι θετικό», δήλωσε ο Byrne. «Θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να πίνετε λιγότερο επειδή δεν πίνετε μόνο, αλλά τρώτε και – υπάρχει και κάτι άλλο να κάνετε. Και το να πίνεις λιγότερο είναι καλό πράγμα».

Έτσι, αν καταλήξετε σε ένα happy hour με παρέα, παραγγείλτε και μερικά μεζεδάκια για να φάτε.

Πηγή: Huffpost | Kεντρική φωτογραφία θέματος: OnlyFilmMedia | Twitter

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024