Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Januhairy»: Το κίνημα που καλεί τις γυναίκες να αγαπήσουν τις τρίχες του σώματος τους

«Januhairy»: Το κίνημα που καλεί τις γυναίκες να αγαπήσουν τις τρίχες του σώματος τους

Το κίνημα για τη γυναικεία τριχοφυΐα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξετάσουν τους κοινωνικούς κανόνες και τις προκαταλήψεις.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον μήνα Ιανουάριο ως μια ευκαιρία για να δοκιμάσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως το να μην πίνουν αλκοόλ τον «ξηρό Ιανουάριο» ή να απέχουν από τα ζωικά προϊόντα τον χορτοφαγικό Ιανουάριο». Ένα κίνημα του Ιανουαρίου, όμως, που μπορεί να σας είναι λιγότερο γνωστό, είναι το «Januhairy».

Η Gillette κυκλοφόρησε το ξυραφάκι «Milady Decoletté» για γυναίκες το 1915 και το προώθησε στην αγορά ως ένα προϊόν που «λύνει ένα ενοχλητικό πρόβλημα»

Το Januhairy, που είναι ένα λογοπαίγνιο των λέξεων «Ιανουάριο» και «τριχωτό», είναι ένα κίνημα που παροτρύνει τους ανθρώπους να αφήσουν τα ξυραφάκια τους κάτω και να αφήσουν τις τρίχες του σώματος τους να μεγαλώσουν για ένα μήνα – και στη συνέχεια, ίσως και όλο το χρόνο, εφόσον απολαμβάνουν την εμπειρία.

«Διασκεδαστική μορφή εξέγερσης»

Ενώ το Movember και το No Shave November στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση γύρω από την υγεία των ανδρών και τον καρκίνο, το Januhairy αφορά την αμφισβήτηση των κοινωνικών προτύπων ομορφιάς, ειδικά για τις γυναίκες και τα άτομα που εκπροσωπούν τις γυναίκες.

«Είναι ένας τρόπος για να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τα πρότυπα για τις τρίχες του σώματος και γιατί ακολουθούμε αυτά τα κοινωνικά πρότυπα που μας κάνουν να νιώθουμε ότι οι τρίχες του σώματος δεν είναι όμορφες ή θηλυκές ή αποδεκτές στο σώμα μιας γυναίκας – παρά το γεγονός ότι είναι αποδεκτές στο σώμα ενός άνδρα – και αμφισβητεί την αίσθηση ότι οι τρίχες του σώματος μας είναι εκ φύσεως αηδιαστικές, ενώ είναι απλώς τρίχες», δήλωσε στη HuffPost η Esther Calixte-Bea, ακτιβίστρια για τις τρίχες του σώματος και εικαστικός καλλιτέχνης.

Πράγματι, η δημιουργός του Januhairy, Laura Jackson, ξεκίνησε το κίνημα λίγο πριν από τον Ιανουάριο του 2019 για να συγκεντρώσει χρήματα για έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στην εικόνα του σώματος και ονομάζεται Body Gossip, και για να δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να σταματήσουν το ξύρισμα, την αποτρίχωση και το λέιζερ – ή έστω να διερωτηθούν γιατί αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν.

«Νομίζω ότι η τριχοφυΐα του σώματος μου λέει την ιστορία της οικογένειάς μου και των προγόνων μου»

«Νομίζω ότι είναι ένας καλός τρόπος για τις γυναίκες να προσπαθήσουν να μεγαλώσουν τις τρίχες τους με συλλογικό τρόπο, ως μια μορφή αντίστασης, ως μια μορφή αυτοπειραματισμού και ως μια παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική μορφή εξέγερσης», δήλωσε η Breanne Fahs, καθηγήτρια στον τομέα των γυναικών και των σπουδών φύλου στο Arizona State University και συγγραφέας του βιβλίου «Unshaved: Resistance and Revolution in Women’s Body Hair Politics».

Η «ιδανική» γυναίκα είναι η αποτριχωμένη; Ορίστε;

Επιπλέον, η Januhairy χρησιμεύει ως υπενθύμιση του γεγονότος ότι οι γυναίκες που αφαιρούν τις τρίχες του σώματος τους είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο.

«Προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων: η έλευση της φωτογραφίας μόδας, το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η επιστροφή των ανδρών στα σπίτια τους με τα (υποχρεωτικά) σετ ξυραφιών, η πανδημία του 1918 που μετακίνησε το μπάνιο από τα κοινόχρηστα σε ατομικά οικιακά μπάνια για τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης και η συνειδητή απόφαση της εταιρείας ξυραφιών Gillette να προωθήσει ξυραφάκια σε γυναίκες και να τους πουλήσει την «αηδία» των τριχών του σώματος προκειμένου να βγάλει χρήματα», εξήγησε η Fahs.

«Πριν από τη δεκαετία του 1920, οι γυναίκες ως επί το πλείστον δεν αφαιρούσαν τις τρίχες του σώματος οικειοθελώς. Αυτό συνέβαινε μόνο στο πλαίσιο της αποικιοκρατίας κ.λπ.».

Καθώς οι τάσεις της μόδας εξελίσσονταν σε αμάνικες μπλούζες που έδειχναν τις μασχάλες των γυναικών και φούστες που αποκάλυπταν λίγο περισσότερο πόδι, η Gillette κυκλοφόρησε το ξυραφάκι «Milady Decoletté» για γυναίκες το 1915 και το προώθησε στην αγορά ως ένα προϊόν που «λύνει ένα ενοχλητικό πρόβλημα».

Παρόλο που αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες στην Αρχαία Ρώμη, την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Αίγυπτο αφαιρούσαν τις τρίχες του σώματος, οι γυναίκες γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα δεν εστίαζαν τόσο πολύ στην αποτρίχωση.

«Ως μαύρη γυναίκα, μου κίνησε το ενδιαφέρον να διαβάσω ένα άρθρο που έλεγε ότι ήταν κατά κύριο λόγο οι λευκές γυναίκες που διέδωσαν την ιδέα ότι το ιδανικό είναι να είναι μια γυναίκα αποτριχωμένη», δήλωσε η Calixte-Bea.

«Έχω επίσης ακούσει από γυναίκες από αφρικανικές χώρες ότι δεν αισθάνονταν υποχρεωμένες να ξυρίζουν τα πόδια τους μέχρι να φτάσουν στην Αμερική ή τον Καναδά. Η τριχοφυΐα μου προέρχεται κυρίως από την πλευρά μου από την Ακτή Ελεφαντοστού και έχω μάθει ότι στην εποχή των προγόνων μου, οι τρίχες στο σώμα θεωρούνταν κάτι όμορφο.

Έτσι, νομίζω ότι η τριχοφυΐα του σώματος μου λέει την ιστορία της οικογένειάς μου και των προγόνων μου».

*Με πληροφορίες από Huffpost | Κεντρικό Gif: marieboise | Tenor

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024