Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία: Ανοίγει το πρώτο κατάστημα που θα σερβίρει αλκοόλ σε διπλωμάτες

Σαουδική Αραβία: Ανοίγει το πρώτο κατάστημα που θα σερβίρει αλκοόλ σε διπλωμάτες

Η χώρα έχει αυστηρούς νόμους κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με μαστίγωμα, πρόστιμα ή φυλάκιση

Ριζικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στον κόσμο της Σαουδικής Αραβίας, καθώς κατάστημα που θα σερβίρει αλκοόλ στην πρωτεύουσα Ριάντ φέρεται να είναι στα σκαριά.

Ωστόσο η νέα υπηρεσία θα αφορά αποκλειστικά τους μη μουσουλμάνους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τους και έπειτα να λάβουν έναν κωδικό έγκρισης από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες του βασιλείου, με επικεφαλής τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να ανοίξει την υπερσυντηρητική μουσουλμανική χώρα για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στο Ισλάμ. Αποτελεί επίσης μέρος των ευρύτερων σχεδίων που είναι γνωστά ως Vision 2030 (Όραμα 2030) για την οικοδόμηση μίας οικονομίας μετά την εποχή του πετρελαίου.

Δεν είναι σαφές εάν πρόσβαση στο μαγαζί θα έχουν μη μουσουλμάνοι ομογενείς της χώρας

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να εγγραφούν μέσω εφαρμογής και έπειτα να λάβουν κωδικό από το υπουργείο Εξωτερικών

Το νέο κατάστημα βρίσκεται στη διπλωματική συνοικία του Ριάντ, μια γειτονιά όπου στεγάζονται πρεσβείες και διαμένουν διπλωμάτες, και θα «επιτρέπεται η πρόσβαση αυστηρά» στους μη μουσουλμάνους, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Δεν ήταν σαφές εάν άλλοι μη μουσουλμάνοι ομογενείς θα έχουν πρόσβαση στο κατάστημα. Εκατομμύρια ομογενείς ζουν στη Σαουδική Αραβία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι εργαζόμενοι από την Ασία και την Αίγυπτο.

Πηγή που γνωρίζει τα σχέδια δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το κατάστημα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αυστηροί νόμοι και οι νέοι περιορισμοί

Η Σαουδική Αραβία έχει αυστηρούς νόμους κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με μαστίγωμα, πρόστιμα ή φυλάκιση, ενώ οι ομογενείς αντιμετωπίζουν επίσης την απέλαση. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, το μαστίγωμα έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ποινές φυλάκισης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τετάρτη δημοσιεύματα ότι θα επιβάλλει νέους περιορισμούς στις εισαγωγές αλκοόλ στο πλαίσιο διπλωματικών αποστολών.

Το Κέντρο Διεθνούς Επικοινωνίας της (CIC) δήλωσε ότι οι νέοι κανονισμοί θεσπίστηκαν για να αντιμετωπιστεί το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων προϊόντων που παραλαμβάνονται από τις διπλωματικές αποστολές.

«Αυτή η νέα διαδικασία θα συνεχίσει να χορηγεί και να διασφαλίζει ότι όλοι οι διπλωμάτες των μη μουσουλμανικών πρεσβειών έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα σε συγκεκριμένες ποσοστώσεις», ανέφερε το CIC σε δήλωσή του στο Reuters.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν σχετικά «κλειστή» για δεκαετίες, έχει χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια τους αυστηρούς κοινωνικούς κώδικες, όπως ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών σε δημόσιους χώρους και η απαίτηση από τις γυναίκες να φορούν μαύρα ράσα που καλύπτουν τα πάντα ή αμπάγια.

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ συνοδεύτηκε από αλλαγές που περιλάμβαναν το άνοιγμα της χώρας στον μη θρησκευτικό τουρισμό, στις συναυλίες και την άδεια οδήγησης στις γυναίκες, καθώς και την καταστολή των διαφωνούντων και των πολιτικών αντιπάλων.

Το Vision 2030 περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη τοπικών βιομηχανιών και κόμβων logistics και στοχεύει στην προσθήκη εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους σαουδάραβες υπηκόους.

Sports in

Νίκησαν και έμειναν ζωντανοί οι Λέικερς (119-108)

Οι Λέικερς νίκησαν με 119-108 και γλύτωσαν την σκούπα από τους Νάγκετς, μένοντας παράλληλα ζωντανοί στη σειρά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024