Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η Σαουδική Αραβία παίρνει και τους καλύτερους γιατρούς!»

«Η Σαουδική Αραβία παίρνει και τους καλύτερους γιατρούς!»

Ήδη Ιταλοί γιατροί και νοσηλευτές εγκαταλείπουν το ΕΣΥ της γειτονικής χώρας για μια καλύτερη ζωή στο Ριάντ

Έχει πάρει τους καλύτερους. Η μισή ποδοσφαιρική Ευρώπη έχει μετακομίσει εκεί. Γκραν πρι και σε λίγα χρόνια και Μουντιάλ. Τα σπορ δεν είναι αρκετά για τη Σαουδική Αραβία. Ο πρίγκηπας Σαλμάν θα «ξηλώσει» με αντάλλαγμα πολλά πετροδόλαρα και το ιατρικό δυναμικό της «γηραιάς ηπείρου».

Ήδη οι Ιταλοί γιατροί είναι έτοιμοι να πουν το «ναι» και να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο για το Ριάντ.

Τα μάτια για αρχή είναι πάνω στην Ιταλία

Ο πρίγκιπας Mohammad bin Salman

Σύμφωνα με την «Ιλ Σόλε»:

Οι Ιταλοί γιατροί είναι σε εξέγερση μετά την εφαρμογή περικοπών συντάξεων και χαμηλών μισθών (-70% σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους).

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία ξεκινά ένα τεράστιο σχέδιο για την πρόσληψη επαγγελματιών υγείας στην Ευρώπη. Τα μάτια για αρχή είναι πάνω στην Ιταλία.

Η έκρηξη της πανδημίας του Covid 19 έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στην κατάσταση της υγείας της εθνικής υπηρεσίας υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος. Χαμηλοί μισθοί, εξαντλητικές βάρδιες και ούτε καν τα μέτρα του προϋπολογισμού φαίνεται ότι περιόρισαν τη δυσαρέσκεια των γιατρών, δεδομένης της κήρυξης κατάστασης αναταραχής λόγω της μείωσης των συντάξεων που μπορεί να οδηγήσει σε νέα «αιμορραγία» των επαγγελματιών υγείας από το δημόσιο σύστημα.

Μια έκθεση του ΟΟΣΑ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δείχνει καλά την κατάσταση των Ιταλών γιατρών που συγκαταλέγονται στους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ευρώπη.

Οι γιατροί που εργάζονται σε ιταλικά δημόσια νοσοκομεία μπορούν να υπολογίζουν σε μέσο ακαθάριστο μισθό 86 χιλιάδων ευρώ, όπως αναφέρεται στην ετήσια αναφορά του MEF.

Σίγουρα δεν μοιάζει με χαμηλό μισθό αυτό το ποσό αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την καθημερινότητα πολλών Ιταλών γιατρών.

«Το ποσό των 86 χιλιάδων ευρώ επηρεάζεται από τις «βαριές» αποδοχές πολλών γιατρών που είναι κοντά στη σύνταξη. «Οι 86 χιλιάδες ευρώ ως μισθός, που αναγράφονται και στον ετήσιο κρατικό λογαριασμό, αφορούν το 2021» γράφει η Repubblica. Για το 2022 υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία που φαίνεται να σηματοδοτούν μείωση, έως και 77 χιλιάδες ευρώ, λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων που έχουν μειώσει τη συνολική αξία των μισθών».

Το μεγάλο σχέδιο

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman, ξεκίνησε στην Ευρώπη -όπως γράφει το Il Sole24Ore- «ένα τεράστιο σχέδιο για να στρατολογήσει επαγγελματίες υγείας. Η εκστρατεία για τις… μεταγραφές εστιάζει πάνω απ’ όλα στην Ιταλία, λόγω της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης που εγγυάται. Μέχρι το 2030 η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να έχει προσλάβει 44 χιλιάδες γιατρούς και 88 χιλιάδες νοσηλευτές».

Από τον περασμένο Μάιο -όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα- έχουν εμφανιστεί 1.650 για να πάρουν φύλλο πορείας για τη Αραβία. Από αυτούς 850 ειδικοί γιατροί, 600 νοσηλευτές και 150 φυσιοθεραπευτές και οστεοπαθητικοί. «Από εκείνους που είναι διαθέσιμοι για αναχώρηση για τη Σαουδική Αραβία, το 80% είναι από την εθνική υπηρεσία υγείας». Ο μισθός που παρέχει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας «ξεκινά από τουλάχιστον 3.400 ευρώ αφορολόγητο και φτάνει τις 5 χιλιάδες ευρώ το μήνα συν: δωρεάν διαμονή, κοινόχρηστα, μεταφορά από το σπίτι στη δουλειά και αντίστροφα, 2 πτήσεις το χρόνο για επιστροφή στην Ιταλία, ιατρική βοήθεια, γυμναστήρια, πισίνες και μέτρα κοινωνικής ένταξης για οικογένειες».

Η κατάσταση στην Ιταλία

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία συνεχίζεται η φυγή γιατρών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μισθοί είναι συνήθως υψηλότεροι και η εργασία λιγότερο απαιτητική. Μεταξύ άλλων, η δραστηριότητα του ελεύθερου επαγγελματία μπορεί επίσης μόνο να συμπληρώσει αυτή στον δημόσιο τομέα, όχι απαραίτητα να την αντικαταστήσει.

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει μέτρα. «Η έλλειψη γιατρών στην Ιταλία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι γιατροί πρέπει να ανταμείβονται καλύτερα και να έχουν επαρκή μισθό για τη δουλειά που κάνουν, είπε ο υπουργός Schillaci. «Γιατί σήμερα η εργασία μας και η αμοιβή μας δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό και προσωπικά δεσμεύομαι να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Η κατάσταση στα επείγοντα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Σύμφωνα με στοιχεία, πολλές από τις θέσεις σε σχολές ιατρικής εξειδίκευσης δεν έχουν εκχωρηθεί: πάνω από το ένα τέταρτο των υποτροφιών έχουν μείνει στα συρτάρια.

Υπήρχαν λίγα αιτήματα για μικροβιολογία, κλινική παθολογία και βιοχημεία, αναισθησιολογία, ανάνηψη και ιατρική γενετική.

Αλλά τα πιο ανησυχητικά δεδομένα είναι αυτά που αφορούν την εξειδίκευση επειγόντων περιστατικών, η οποία εκπαιδεύει επαγγελματίες για τα επείγοντα: έχουν χορηγηθεί μόνο 266 υποτροφίες από τις 855 διαθέσιμες, μόνο το 31%.

«Όσοι ασθενείς πηγαίνουν στα επείγοντα τις περισσότερες φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με νοσηλευτές που η εκπαίδευση και η εμπειρία τους δεν ανταποκρίνεται στην εξειδίκευση που απαιτείται. Πολλές φορές αυτοί οι γιατροί δεν είναι ειδικοί στην επείγουσα ιατρική», αναφέρουν οι περισσότερες καταγγελίες.

Αυτό είναι το σενάριο της ιταλικής υγειονομικής περίθαλψης, που σήμερα αναγκάζει πολλούς γιατρούς και επαγγελματίες υγείας να φεύγουν για αλλού όχι μόνο για τα χρήματα, αλλά και για το έντονο άγχος που συσσωρεύεται στους θαλάμους του νοσοκομείου από την έλλειψη προσωπικού και τις ελάχιστες υποδομές του συστήματος.

Οι Σαουδάραβες απλά χαμογελούν και τους περιμένουν. Λεφτά υπάρχουν.

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024