Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκύλος: Βόλτα χωρίς λουρί; Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Σκύλος: Βόλτα χωρίς λουρί; Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Αρκετοί κηδεμόνες σκύλων βγάζουν βόλτα τον μικρό τους φίλο χωρίς να του φορούν λουρί. Τι μπορεί να του συμβεί;

Έναν σκύλο, ποτέ δεν τον βγάζουμε βόλτα χωρίς να του φοράμε το λουρί του. Όσο κι αν τον εμπιστευόμαστε… παίζουμε τη ζωή του κορώνα – γράμματα.

Παράλληλα, είναι υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι στο θέαμα ενός σκύλου που είναι ελεύθερος, μπορεί να νιώθουν φόβο.

Ο σκύλος άνευ οδηγού είναι κάτι, όχι μόνο παράνομο, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο για τον σκύλο

Ακόμη και αν θεωρούμε πως ο σκύλος μας είναι εξαιρετικά υπάκουος, δεν παύει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κυνηγήσει κάτι ή κάποιον

«Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες σκύλων που τους αφήνουν ελεύθερους κατά τη διάρκεια της βόλτας. Επειδή, κουράζονται που τους τραβάνε, ή μπερδεύονται γύρω από κάποιο εμπόδιο. Ή, θεωρούν πως ο οδηγός είναι «φυλακή». Έτσι, τους αφήνουν ελεύθερους για να τους χαρίσουν την εκτόνωση που τόσο έχουν ανάγκη. Ωστόσο, ο σκύλος άνευ οδηγού είναι κάτι, όχι μόνο παράνομο, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο για τον σκύλο», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων.

Προτού αναφέρει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για έναν σκύλο που είναι ελεύθερος, ο κ. Πιτσικάλης λέει: «Είναι άκρως ενοχλητικό να με τραβάει ο σκύλος μου κατά τη διάρκεια του περιπάτου. Και υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, νοιώθουν ενοχλήσεις στην μέση τους, ή έχουν κάποιο τραυματισμό στα πόδια τους. Δεν τους είναι καθόλου εύκολο να κρατήσουν τον σκύλο τους. Αυτό, όμως, δεν είναι λόγος να αφήνουμε τον σκύλο μας ελεύθερο».

Η εκμάθηση του ήρεμου περπατήματος, όπως επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης, δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Κάποιοι σκύλοι, ίσως, θέλουν περισσότερη προσπάθεια. Αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή, όλοι οι σκύλοι μπορούν να μάθουν να περπατάνε ήρεμα με τον οδηγό τους. Έτσι, και ο χειριστής του σκύλου είναι ασφαλής, αλλά και ο σκύλος του.

Η εκτόνωση του σκύλου

Επισημαίνει ότι το ελεύθερο τρέξιμο, οι ασκήσεις, η σωματική εκτόνωση ενός σκύλου, είναι βασικοί παράγοντες για την ευζωία του. Το ελεύθερο τρέξιμο σε μία πόλη, όμως, κάθε άλλο παρά ασφαλές μπορεί να είναι. Έτσι, θα πρέπει να βρούμε ασφαλή μέρη (περιφραγμένα), ώστε ο σκύλος μας να μπορεί να εκτονωθεί σωματικά, εφόσον θέλουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες του.

Είναι πράξη ευθύνης να φορά ο σκύλος τον οδηγό του. Τόσο για τον ίδιο τον σκύλο, όσο και για τους συνανθρώπους μας και τα άλλα ζώα

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι κίνδυνοι για έναν σκύλο που κυκλοφορεί ελεύθερος;

Να τον χτυπήσει αυτοκίνητο

Ακόμη και αν θεωρούμε πως ο σκύλος μας είναι εξαιρετικά υπάκουος, δεν παύει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κυνηγήσει κάτι ή κάποιον. Να ακούσει κάποιο θόρυβο και να αντιδράσει σπασμωδικά. Και, φυσικά, να μη μας ακούσει.

Να προκαλέσει βλάβη σε κάποιον άνθρωπο ή άλλο ζώο

Όσο ήρεμος και κοινωνικός κι αν είναι ο σκύλος μας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ατυχήματος. Ακόμη κι αν δεν έχει σκοπό να προκαλέσει ζημιά, μπορεί κάποιος άνθρωπος, ή άλλο ζώο, να τον τρομάξει. Και να του επιτεθεί. Το ότι ο σκύλος μας είναι κοινωνικός, δεν αποτελεί δικαιολογία για να τον αφήνουμε ελεύθερο. Επίσης, ακόμη και να τρομάξει ή να φοβηθεί κάποιο παιδάκι, επειδή είναι χωρίς οδηγό, μπορεί να θεωρηθεί βλάβη προς τρίτους.

Τροφές – αντικείμενα

Να καταναλώσει κάτι τοξικό και επικίνδυνο για τον ίδιο.

Επιβολή προστίμου

Και ας μην ξεχνάμε, πως βάσει νόμου είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τον σκύλο μας πάντα στον οδηγό του.

Πράξη ευθύνης

Κλείνοντας, ο κος Πιτσικάλης τονίζει ότι είναι πράξη ευθύνης να φορά ο σκύλος τον οδηγό του. Τόσο για τον ίδιο τον σκύλο, όσο και για τους συνανθρώπους μας και τα άλλα ζώα.

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία.

Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.

Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg.

Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024