Παρασκευή 24 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αδέσποτος σκύλος: Μπορούμε να διακρίνουμε τη διάθεσή του;

Αδέσποτος σκύλος: Μπορούμε να διακρίνουμε τη διάθεσή του;

Οι τέσσερις χαρακτήρες αδέσποτων σκύλων και πώς να συμπεριφερθούμε σε κάθε περίπτωση

Ο σκύλος εκφράζει την ψυχική του κατάσταση με τη «γλώσσα του σώματός» του.

Μια πληγή για τη χώρα μας είναι τα αδέσποτα ζώα. Ζώα, που ζουν στους αφιλόξενους δρόμους και που συναντάμε καθημερινά. Και καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις διαθέσεις τους, τα συναισθήματά τους. Για να μπορέσουμε να τους συμπεριφερθούμε ανάλογα.

«Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα όπου η διαχείριση των αδέσποτων είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, για να μην πω τραγική, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει εκτροχιαστεί. Χιλιάδες ζώα ζουν στους δρόμους, αντιμετωπίζοντας καθημερινά απειλές, κινδύνους και κακουχίες», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Αναφέρει ότι, καθημερινά, συναντάμε αδέσποτα πεινασμένα, διψασμένα, τραυματισμένα, φοβισμένα, ή φοβικά. Πόσες φορές δεν έχουμε δει άρρωστα, κοκκαλιασμένα, να κρύβονται, ή να προσπαθούν να αμυνθούν με όποιο μέσο.

Ζούμε σε μια χώρα με πολλά αδέσποτα. Είναι χρέος μας να γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερθούμε όταν συναντήσουμε ένα τέτοιο ζωάκι

Υπάρχουν τα φιλικά αδεσποτάκια που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον να γνωριστούν με ανθρώπους και με άλλα ζώα

Αυτά τα πλάσματα, όπως λέει, ζουν ανάμεσά μας, αλλά κανείς δεν τα βλέπει. Παλεύουν καθημερινά για λίγο φαγητό και νερό. Είναι εκτεθειμένα σε αναρίθμητους κινδύνους, και η ζωή τους απειλείται κάθε λεπτό.

«Αυτές οι ψυχές βιώνουν την εγκατάλειψη, την πείνα, τη δίψα, τη βία, την κακοποίηση, τον πόνο, την αδιαφορία, την κακία, τη μοναξιά, τον φόβο… Αυτή είναι η καθημερινότητα ενός αδέσποτου ζώου. Κι όμως, αυτά τα ζώα επιλέγουν να ζουν τη (συχνά σύντομη) ζωή τους πάντα με αξιοπρέπεια», υπογραμμίζει η κα Γρυπάρη.

Επειδή, λοιπόν, όπως λέει, ζούμε σε μια χώρα με πολλά αδέσποτα, για τα οποία ευθυνόμαστε εμείς, είναι χρέος μας να γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερθούμε όταν συναντήσουμε ένα τέτοιο ζωάκι. Είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε τη «γλώσσα του σώματος» των ζώων, προκειμένου να αποκωδικοποιήσουμε τη συμπεριφορά τους και να φερθούμε ανάλογα.

Εξηγεί ότι η «γλώσσα του σώματος» των σκύλων διαμορφώνεται από την προσωπικότητά τους. Η συμπεριφορά τους, δηλαδή, εξαρτάται από τον χαρακτήρα τους, ο οποίος, αντίστοιχα, διαμορφώνεται από γονίδια και βιώματα.

Οι τέσσερις τύποι σκύλων και οι αντίστοιχες συμπεριφορές τους

Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά, αλλά και τις συμπεριφορές, των αδέσποτων/δεσποζόμενων σκύλων:

Τα φοβικά αδέσποτα είναι αρκετά διστακτικά στην επαφή τους με ανθρώπους και ζώα. Πλησιάζουν πολύ αργά κάποιον, ή και καθόλου

1) Οι φιλικοί: Είναι οι σκύλοι που κουνάνε την ουρά και είναι, συνήθως, «χαμογελαστοί». Εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον να γνωριστούν με ανθρώπους και με άλλα ζώα, και θέλουν να μυρίσουν τα διάφορα ερεθίσματα. Τους αρέσει να παίζουν με ανθρώπους και ζώα, και έχουν μια πολύ χαλαρή στάση σώματος. Αποφεύγουν έντονες καταστάσεις, όπως σκυλοκαβγάδες, και κάποιες φορές προσπαθούν να τους σταματήσουν, γιατί νιώθουν άβολα με τέτοιες εντάσεις.

2) Οι φοβικοί: Είναι οι σκύλοι, οι οποίοι είναι αρκετά διστακτικοί στην επαφή τους με ανθρώπους και ζώα. Πλησιάζουν πολύ αργά κάποιον, ή και καθόλου. Δεν εκδηλώνουν, δηλαδή, κανένα ενδιαφέρον να γνωριστούν με το ερέθισμα. Γυρίζουν από την άλλη πλευρά, καμπουριάζουν, η ουρά είναι χαμηλωμένη ή διπλωμένη κάτω από τα ποδαράκια. Δεν έχουν καμία βλεμματική επαφή και καμία επικοινωνία, και, συνήθως, ψάχνουν να κρυφτούν.

3) Οι φοβικο-επιθετικοί: Είναι οι σκύλοι, οι οποίοι έχουν τα χαρακτηριστικά του φοβικού σκύλου. Αν, όμως, πιεστούν, προβαίνουν σε συμπεριφορές άμυνας, όπως γρύλισμα, γάβγισμα, ακόμη και επίθεση. Η επίθεση, όμως, δεν γίνεται με στόχο να βλάψει αυτόν που υποτίθεται ότι τα απειλεί. Γίνεται, απλώς, για την προστασία τους. Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε επιθετικά γονίδια, ούτε επίθεση που μπορεί να βλάψει, αλλά κινήσεις άμυνας, που πυροδοτούνται μόνο όταν νιώσουν ότι απειλούνται, ή προκληθούν στην πραγματικότητα.

4) Οι επιθετικοί: Αυτοί είναι οι σκύλοι που θα επιτεθούν χωρίς να προκληθούν. Πρόκειται για σκύλους με γονίδια επιθετικότητας, ή που έχουν κακοποιηθεί πολύ, ή έχουν εκπαιδευτεί ώστε να είναι επιθετικοί. Αυτοί οι σκύλοι δεν αφήνουν να τους πλησιάσει, ούτε άνθρωπος, ούτε άλλο ζώο. Κρατούν μια άκαμπτη στάση. Δηλαδή, μένουν, συνήθως, ακίνητοι (κοκκαλώνουν) όταν έρθουν αντιμέτωποι με ένα ερέθισμα. Ή προβαίνουν σε επίθεση άμεσα, χωρίς να έχουν προηγηθεί προειδοποιητικά σημάδια, όπως γρύλισμα ή γάβγισμα. Είναι, όμως, πολύ μικρό το ποσοστό τέτοιων σκύλων.

Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί ένα αδεσποτάκι;

Η απάντηση έχει τρία σκέλη, σύμφωνα με την κα Γρυπάρη.

1) Γιατί εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση με τα αδέσποτα και, επομένως, εμείς πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα. Γνωρίζοντας τους χαρακτήρες τους, επιδεικνύουμε τη σωστή συμπεριφορά απέναντί τους, και αυτό βοηθά στην επίλυση.

2) Εάν γνωρίζουμε τη «γλώσσα του σώματός» τους, ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε με ασφάλεια. Και αποφεύγουμε ατυχή περιστατικά, κάνοντας έτσι, και τη δική μας ζωή, και τη δική τους πιο εύκολη.

3) Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με τα ζώα, να σεβόμαστε την οντότητά τους. Να φροντίζουμε για τις ανάγκες τους και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους. Αυτόν τον πλανήτη τον μοιραζόμαστε με αυτά τα πλάσματα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να λειτουργούμε ως συγκάτοικοι σε αυτόν τον πλανήτη. Εάν το καταλάβουμε καλά αυτό, έχουμε σχεδόν λύσει το πρόβλημα.

● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου, και στη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Συμμετέχει επίσης, στο σεμινάριο «Κατοικίδια στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία», όπου γίνεται προετοιμασία ζευγαριών για την αρμονική συμβίωση βρέφους και κατοικιδίου.

Sports in

Κάλιαρι – Φιορεντίνα 2-3: Τρίποντο με ανατροπή στο 103’ για τους Βιόλα πριν τον τελικό με τον Ολυμπιακό (vids)

Με buzzer beater του Αρτούρ′, η Φιορεντίνα νίκησε με 3-2 την Κάλιαρι και εξασφάλισε το εισιτήριο για το Conference League της νέας σεζόν, πριν έρθει στην Αθήνα για τον τελικό με τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Μαϊου 2024