Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι (δεν) πρέπει να κάνει ένα παιδί όταν συναντά έναν ελεύθερο άγνωστο σκύλο

Τι (δεν) πρέπει να κάνει ένα παιδί όταν συναντά έναν ελεύθερο άγνωστο σκύλο

Μαθαίνουμε στο παιδί μας πώς πρέπει να συμπεριφερθεί όταν συναντάμε έναν άγνωστο ελεύθερο σκύλο στο δρόμο μας

Είναι φρόνιμο να γνωρίζουμε όλοι, και ειδικά τα παιδιά, πώς να συμπεριφερόμαστε όταν συναντάμε έναν άγνωστο σκύλο που κυκλοφορεί ελεύθερος.

«Το πρώτο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να τρέξουμε. Έτσι θα ξυπνήσουμε το κυνηγετικό ένστικτο του σκύλου και θα τρέξει από πίσω μας.
Αναλόγως τον σκύλο, μπορεί απλά να πλησιάσει, ή να πηδήξει πάνω μας, ή ακόμα και να δαγκώσει. Εξαρτάται από τον σκύλο.

Η οπισθοχώρηση ενώ κοιτάμε τον σκύλο, δεν είναι σωστή κίνηση καθώς μοιάζει να προκαλούμε τον σκύλο, όπως και η γλώσσα σώματος του ανθρώπου αν δηλώνει αδυναμία.

Η σωστή κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να φύγουμε με φυσιολογική ταχύτητα βαδίσματος γυρνώντας ελαφρά την πλάτη μας», εξηγεί η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μυρτώ Κουτούλια.

Στην περίπτωση που ο σκύλος μάς ακολουθήσει με έντονο ενδιαφέρον, μια φωνή αποτροπής από μεριάς μας, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να το ξανασκεφτεί, και να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με την κα Κουτούλια, οι λεπτομέρειες στον χειρισμό μας είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά. Τα σκυλιά ανταποκρίνονται στις έντονες φωνές με ενθουσιασμό ή με επιθετικότητα. Όποτε, η φωνή δεν πρέπει να είναι υστερική.
Τα παιδιά έχουν, έτσι κι αλλιώς, ψηλόφωνο τόνο. Οπότε, πιθανόν ερεθίζουν το ζώο.

Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιοι σκύλοι που δεν νιώθουν άνετα με τη νευρικότητα των παιδιών, τις έντονες κινήσεις και τις δυνατές φωνούλες τους

Αν δούμε ότι ο σκύλος εστιάζει το βλέμμα του προς μια κατεύθυνση, τότε πιθανότατα θα κατευθυνθεί προς αυτήν

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Με αυτόν τον τρόπο προκαλούμε τον σκύλο να έρθει προς το μέρος μας. Είναι σαν να του δίνουμε χώρο να εισβάλλει στην περιοχή μας. Τα χέρια μας πρέπει να μένουν σταθερά κάτω. Και η συνολική εικόνα του σώματος να προδίδει σιγουριά, χωρίς τη διάθεση να προκαλέσουν το ζώο», τονίζει η κα Κουτούλια.
Συχνά βλέπουμε σκυλιά να κυνηγούν ποδήλατα μηχανάκια κ.α. Στην περίπτωση λοιπόν, που κάνουμε ποδήλατο, είναι προτιμότερο να κατέβουμε από το ποδήλατο και να το μεταφέρουμε με τα χέρια.
Επίσης, στην περίπτωση που παίζουμε μπάλα, καλό θα ήταν να διακοπεί το παιχνίδι έως ότου απομακρυνθεί ο σκύλος.

Πως θα αναγνωρίσουμε τη διάθεση του σκύλου

Όταν είναι ξαπλωμένος χαλαρά, όπως λέει η κα Κουτούλια, και δεν έχει εστιάσει κάπου το βλέμμα του τότε είναι αδιάφορος για τα ερεθίσματα. Αν δούμε όμως, ότι εστιάζει το βλέμμα προς μια κατεύθυνση, τότε πιθανότατα θα κατευθυνθεί προς αυτήν.

Αν είναι όρθιος, έχει χαμηλωμένο το κεφάλι και εστιάζει το βλέμμα προς εμάς, τότε σίγουρα θα πλησιάσει. Εμείς πρέπει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που προανέφερα.

Επίσης, επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο εξοικειωμένο είναι ένα σκυλί με τα παιδιά φροντίζουμε το παιδί να κάνει απαλές κινήσεις και όχι νευρικές καθώς και να μην τρέχει κοντά στο σκύλο.
Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιοι σκύλοι που δεν νιώθουν άνετα με τη νευρικότητα των παιδιών, τις έντονες κινήσεις και τις δυνατές φωνούλες τους.

Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τον σκύλο

«Φροντίζουμε πάντα να προστατεύουμε το παιδί μας. Και δεν εμπιστευόμαστε απλά τον ιδιοκτήτη του σκύλου καθώς μπορεί να μην έχει τη γνώση καν του ίδιου του σκύλου. Της «γλώσσας σώματος» ή της αντίδρασης του σε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες», τονίζει η κα Κουτούλια.
Τέλος, η κα Κουτούλια λέει: «Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε έναν σκύλο, τον πλησιάζουμε πάντα με τα χέρια χαμηλά. Ιδανικά στεκόμαστε ακίνητοι και αφήνουμε το ζώο να πλησιάσει. Δεν αγκαλιάζουμε, δεν σφίγγουμε το ζώο. Αν νιώθει άβολα το αφήνουμε να πάρει τον χρόνο του. Δεν πιέζουμε καταστάσεις. Πρέπει και οι δύο πλευρές να νιώθουν άνετα, για να υπάρξει επαφή».

Η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μυρτώ Κουτούλια

● Η κυρία Μυρτώ Κουτούλια είναι εκπαιδεύτρια σκύλων με δεκαετή εμπειρία.

Διατηρεί κλειστή σχολή εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας και ειδικεύεται στην επίλυση προβληματικών συμπεριφορών: ανασφάλεια και επιθετικότητα.

Ασχολείται με το κυνάθλημα igp με τον Ταζ (εργασιακό Γερμανικό Ποιμενικό) και με το κυνάθλημα dog dancing freestyle με τον Όναρ (Bordercollie).

Στο ενεργητικό της έχει πάνω από 300 διαφημίσεις και κινηματογραφικές ταινίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την ειδίκευση της εκπαίδευσης σκύλων για γυρίσματα.

Έχει διατελέσει γραμματέας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, και επί τρία χρόνια ήταν στην κριτική επιτροπή των pet awards.
Και, όπως λέει: «Στόχος μου είναι να μάθει ο ιδιοκτήτης να συνεργάζεται με τον σκύλο του σε πραγματικές συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, και να γίνει γνώστης της ψυχολογίας του ζώου».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024