Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΠΘ: Τυφλός αριστούχος ετοιμάζεται για διδακτορικό στην Αγγλία - Κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία λόγω TOEFL

ΑΠΘ: Τυφλός αριστούχος ετοιμάζεται για διδακτορικό στην Αγγλία – Κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία λόγω TOEFL

Η διορία και οι εξετάσεις που πάνε από αναβολή σε αναβολή για το πιστοποιητικό γνώσης αγγλικών TOEFL, έγγραφο απαραίτητο για να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο του Κράνφιλντ

Ο Σεβαστός Κουμτζής ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΑΠΘ τελείωνοντας της Σχολή Μηχανολόγων και Μηχανικών με άριστα και τώρα ετοιμάζεται για τη διδακτορική του διατριβή σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Είναι ο πρώτος τυφλός φοιτητής στην Ελλάδα που καταφέρνει να ολοκληρώσει αυτή τη σχολή και μάλιστα με βαθμό που η πλειοψηφία των φοιτητών δεν πιάνει.

Αλλά ούτε αυτή τη φορά δεν στάθηκε εμπόδιο στα φιλόδοξα σχέδιά του το πρόβλημα υγείας, παρά ένα χαρτί… Το πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας TOEFL που χρειάζεται προκειμενου να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της Αγγλίας.

Ο αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σεβαστός Κουμτζής

Το πτυχίο Μηχανολόγου-Μηχανικού με άριστα και το διδακτορικό στην Αγγλία

Ο Σεβαστός ορκίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2022. Αποφοίτησε με άριστα από τη σχολή του ΑΠΘ και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα πως όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρχει θέληση και συγκεκριμένος στόχος.

«Πολλές φορές οι δυσκολίες υπάρχουν στο μυαλό μας και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης», είχε δηλώσει λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του.

Έχοντας μάθει να υπερνικά τις δυσκολίες, ο Σεβαστός Κουμτζής αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του με διδακτορική διατριβή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δέχθηκε πρόταση από το Πανεπιστήμιο του Κράνφιλντ, στην Αγγλία, ώστε να εκπονήσει εκεί τη διδακτορική του διατριβή.

Ο τυφλός φοιτητής που ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του, παρέα με αγαπημένους συγγενείς και φίλους από την ορκωμοσία του

Εμπόδιο οι εξετάσεις του TOEFL

Μία από τις προϋποθέσεις για να γίνει δεκτός από το Πανεπιστήμιο και να ξεκινήσει τη διατριβή του, είναι η πιστοποιημένη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Έτσι, λοιπόν, επιχειρεί να δώσει εξετάσεις για την απόκτηση του TOEFL (Test Of English as a Foreign Language), που είναι το πιο γνωστό και παγκοσμίως αποδεκτό πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας και το οποίο διενεργείται από τον Οργανισμό Educational Testing Service (ETS).

«Με έχουν βάλει στην αναμονή και δεν ξέρω τι θα γίνει» λέει ο αριτούχος φοιτητής του ΑΠΘ για τις εξετάσεις του TOEFL

Κάπου εκεί ξεκίνησε ένας μικρός «Γολγοθάς», αφού, όπως έγραψε και ο ίδιος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθεί εδώ και μήνες να δώσει τις σχετικές εξετάσεις και να προλάβει τις προθεσμίες, δίχως όμως κανένα αποτέλεσμα.

Διορία ως τον Φεβρουάριο έλαβε από το πανεπιστήμιο του Κράνφιλντ

«Είχα λάβει μια πρόταση από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο τον περασμένο Σεπτέμβριο και μου είπαν πως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υπάρχει μια ευελιξία μέχρι τα τέλη του προσεχούς Φεβρουαρίου προκειμένου να ξεκινήσω το διδακτορικό μου», αναφέρει αρχικά ο Σεβαστός Κουμτζής μιλώντας στο thestival.gr.

Αν όμως δεν δώσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού, τότε δεν θα προλάβει τις προθεσμίες και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. «Με έχουν βάλει στην αναμονή και δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά», λέει χαρακτηριστικά.

«Είχα κάνει την αίτηση για την ειδική εξέταση, μου την επιβεβαίωσαν άμεσα την αίτηση, ότι δηλαδή έχω παραπάνω χρόνο και δικαιούμαι κάποιον να με βοηθήσει –να διαβάζει και να γράφει ό,τι χρειάζεται για την εξέταση- και έκτοτε η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει καθόλου», σημειώνει επίσης.

Τι συμβαίνει με τις εξετάσεις που αναβάλλονται ξανά και ξανά;

Όπως εξηγεί, ο Οργανισμός τον Οκτώβριο τον διαβεβαίωνε πως σε διάστημα 4-6 εβδομάδων θα μπορούσε να δώσει τις εξετάσεις. Ο κ. Κουμτζής μάλιστα ζήτησε να εξεταστεί την περίοδο από 10 έως 20 Δεκεμβρίου σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ουσιαστικά περισσότερο χρόνο στο ETS να προετοιμάσει την όλη διαδικασία. «Έκτοτε δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία. Κάθε φορά που τους στέλνω email έρχεται αυτοματοποιημένη απάντηση πως “θα λάβετε απάντηση σε 3-5 εργάσιμες ημέρες”» υποστηρίζει και προσθέτει πως «η απάντηση που τελικά λαμβάνω είναι πως άμεσα θα το διευθετήσουμε».

«18 του μηνός σήμερα και δεν έχω λάβει απάντηση. Προφανώς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει κάποια λύση σε αυτό», τονίζει ο Σεβαστός Κουμτζής απευθύνοντας έκκληση να «τρέξουν» οι διαδικασίες έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει τις εξετάσεις έστω και στις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου.

«Θεωρητικά αν δώσω έστω και τότε τις εξετάσεις για το TOEFL, οριακά προλαβαίνω. Αν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χάσω τελικά την ευκαιρία να κάνω το διδακτορικό μου», σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο Σεβαστός Κουμτζής, οι προσπάθειες που έκανε να επικοινωνήσει με τα εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα, έπεσαν στο κενό. «Παλαιότερα είχαν αντιπροσώπους στην Ελλάδα και μπορούσες να συνεννοηθείς. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως δεν υπάρχουν και πρέπει να απευθυνθείς μόνο στα κεντρικά γραφεία στο εξωτερικό, αφού στα εξεταστικά κέντρα λένε πως δεν έχουν καμία ευθύνη για τέτοια ζητήματα», υποστηρίζει.

Μόνη ελπίδα το TOEFL, το IELTS απαγορευτικό για την κατάστασή του

Ερωτηθείς αν θα ήταν εφικτό να λάβει κάποιο άλλο αντίστοιχο πιστοποιητικό από άλλο Οργανισμό, ο κ. Κουμτζής διευκρινίζει πως «στην αρχή ξεκίνησα μαθήματα για να εξεταστώ στο IELTS, αλλά οι συνθήκες που παρείχαν δεν ήταν σε καμία περίπτωση ευνοϊκές για μένα. Ουσιαστικά δεν μπορούσα να εξεταστώ σε υπολογιστή και μου πρότειναν πως μπορώ να το κάνω με σύστημα braille, το οποίο είναι απαράδεκτο εν έτει 2023. Έτσι επέλεξα το TOEFL καθώς ήξερα ότι θεωρητικά σου δίνει περισσότερες δυνατότητες όταν έχεις κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα».

«Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε στον αέρα και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία αυτή», τονίζει ο Σεβαστός Κουμτζής.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Σεβαστού Κουμτζή, Σωτήρης, επισημαίνει πως θα πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα που έχει ανακύψει. «Δεν αρκεί μόνο η καλή διάθεση. Τέτοια ζητήματα πρέπει να λύνονται άμεσα. Οι ημερομηνίες τρέχουν και υπάρχει κίνδυνος να το χάσει και είναι πολύ κρίμα», τονίζει ο Σωτήρης Κουμτζής μιλώντας στο thestival.gr.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024