Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ιστορία του τυφλού φοιτητή που πήρε το πτυχίο του με άριστα

Η ιστορία του τυφλού φοιτητή που πήρε το πτυχίο του με άριστα

Ο Αργύρης Κουμτζής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση γιατί έφερε στο προσκήνιο όλες τις παθογένειες της ανώτατης εκπαίδευσης και ανάγκασε τους αρμοδίους να ασχοληθούν με τους μη βλέποντες νέους που ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να σπουδάσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας

Ο Αργύρης Κουμτζής αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση για την ανώτατη εκπαίδευση. Όχι γιατί είναι τυφλός, ούτε επειδή πήρε το πτυχίο του με άριστα.

Αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση γιατί έφερε στο προσκήνιο όλες τις παθογένειες της ανώτατης εκπαίδευσης και ανάγκασε τους αρμοδίους να ασχοληθούν με τους μη βλέποντες νέους που ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να σπουδάσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ο τυφλός φοιτητής του τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποφοίτησε ως αριστούχος και μάλιστα με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των συμφοιτητών του.

Ο… Γολγοθάς του Αργύρη

Μέχρι να φτάσει όμως στην ορκωμοσία, ο αριστούχος πλέον φοιτητής ανέβηκε τον δικό του… Γολγοθά.

Ο Αργύρης Κουμτζής μόλις στον δέκατο μήνα της ζωής του διαγνώστηκε με ατροφικό οπτικό νεύρο κάτι που έμελλε να τον καταστήσει τυφλό σε όλη του την ζωή. «Οι γονείς μου ήταν δίπλα μου, 100%, επειδή έχουν και οι ίδιοι πρόβλημα όρασης. Ξέρετε σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει θέμα να αποδεχτούν και οι ίδιοι οι γονείς το πρόβλημα ενώ σε εμένα αυτό ήταν πάρα πολύ εύκολο. Έτσι μεγαλώσαμε. Κι εμένα και τον αδερφό μου μας στήριξαν σε κάθε βήμα, σε καθετί που θέλαμε να κάνουμε» είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Η προσπάθειά του να σπουδάσει στο Αριστοτέλειο στο τμήμα Φυσικής πέρασε από 40 κύματα.

Ο Αργύρης είχε απευθυνθεί στο Αριστοτέλειο από τη Β΄ λυκείου ψάχνοντας τρόπους προκειμένου να σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής του ιδρύματος. «Από τη Β’ Λυκείου που έψαξα για να δω τι γίνεται μου είπαν ότι δεν μπορούν να με πάρουν για δικούς τους λόγους.

Κυρίως το πρόβλημά τους ήταν ότι δεν ξέρανε και ότι δεν είχανε διάθεση να μάθουνε εκείνη τη χρονική στιγμή. Θεωρούσαν ότι υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα τα οποία δεν είχαν τη διάθεση, την όρεξη να ψάξουν πώς μπορούν να λυθούνε και τους φαινόταν κάτι πολύ μεγάλο και πολύ δύσκολο» είχε τονίσει.

Οι αρμόδιες Αρχές του ιδρύματος επί της ουσίας είχαν σηκώσει τα «χέρια ψηλά» λέγοντας του πως θα ήταν πολύ δύσκολο να τον δεχτούν καθώς θα υπήρχε δυσκολία στον τρόπο παρακολούθησης των μαθημάτων αλλά και στην «ανάγνωση» των συγγραμμάτων.

Μετά από παρέμβαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ο Αργύρης Κουμτζής κατάφερε να γίνει δεκτός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Με την επιμονή του κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να αναγκάσει την Πολιτεία να ασχοληθεί με τους τυφλούς μαθητές και υποψήφιους φοιτητές.

Συγκίνηση στην ορκωμοσία

Στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε χθες, η συγκίνηση ήταν έντονη σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο Αργύρης Κουμτζής έχοντας τη μεγαλύτερη βαθμολόγια (με 9,39) μεταξύ των φοιτητών που ορκίστηκαν,  ήταν αυτός που διάβασε τον όρκο.

Όπως αναφέρει η Καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου, σε ανάρτησή της στο Facebook, ο Αργύρης «άνοιξε δρόμο», έχοντας δώσει πρώτα αγώνα για να γίνει δεκτός στη σχολή του, λόγω των προβλημάτων όρασης που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα έγραψε τα εξής:

«Είχα κάνει πολλές ορκωμοσίες ως Κοσμητορισσα στο παρελθόν, σήμερα όμως συγκινήθηκα πολύ. Είναι η ορκωμοσία του Argiris Koumtzis. Δόθηκε αγώνας για να γίνει δεκτός -με αίσιο τέλος. Ο Κοσμήτορας είπε για τη δύναμη της «θέλησης». Άνοιξε δρόμο ο Αργύρης. Το γεγονός ότι είναι τυφλός δεν «στάθηκε τελικά εμπόδιο». 9,39 πρώτος, είπε και τον όρκο στο τμήμα Φυσικής. Συγχαρητήρια.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκινητική ορκωμοσία όπως τις δημοσίευσε η κα. Κογκίδου

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024