Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ακρίβεια στο φαγητό σε όλη την Ευρώπη - Από την πίτσα μέχρι τα fish and chips

Η ακρίβεια στο φαγητό σε όλη την Ευρώπη – Από την πίτσα μέχρι τα fish and chips

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι συνεχείς ανατιμήσεις στα άλλοτε φθηνά γεύματα...

Η αύξηση της τιμής του fast food δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, με αντίστοιχα δημοφιλή – και άλλοτε φθηνά γεύματα – να καταγράφουν συνεχείς ανατιμήσεις, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το ιδιαίτερα λαοφιλές στη Βρετανία fish and chips που αποτελείται από τηγανητά ψάρια σε κουρκούτι και σερβίρεται με τηγανητές πατάτες και σος.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 10.000 καταστήματα που σερβίρουν fish and chips στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 22% των Βρετανών δηλώνει ότι επισκέπτεται τουλάχιστον ένα κατάστημα κάθε εβδομάδα, ξοδεύοντας συνολικά περί τα 1,37 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Πλέον, η τιμή του μπακαλιάρου έχει αυξηθεί από 8 στερλίνες το κιλό σε 14 στερλίνες και το κόστος του πιάτου έχει αυξηθεί κατά 22%. Έτσι, τα fish and chips που κόστιζαν περίπου 9 στερλίνες μόλις πριν από τρία χρόνια, τώρα ξεπερνούν τις 15 στερλίνες, ενώ στα λιγότερο «λαϊκά» καταστήματα αγγίζουν και τις 25 στερλίνες.

Ακριβά υλικά

Την ίδια στιγμή, στη γειτονική μας Ιταλία, το φαγητό-σήμα κατατεθέν της, η πίτσα, κατέγραψε εκρηκτική αύξηση στην τιμή, με το κόστος των υλικών για την παρασκευή της, όπως είναι το αλεύρι, το λάδι και η ντομάτα, να έχει πάρει την ανιούσα. Ενδεικτικά, για μια πίτσα 6 κομματιών που το 2022 πωλούνταν από 6 έως 8 ευρώ, σήμερα οι Ιταλοί καλούνται να δαπανήσουν 9 ευρώ, με τις πιο «εξεζητημένες» να φτάνουν μέχρι και τα 20 ευρώ.

Στην Τουρκία, το σουβλάκι της Ανατολής ή αλλιώς το γνωστό σε όλους κεμπάπ κοντεύει να καταστεί έδεσμα απαγορευμένο για εκατομμύρια πολίτες της χώρας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τον δυσθεώρητο πληθωρισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία από την τοπική ένωση εστιατόρων, τουλάχιστον το ⅓ των πελατών έπαψαν να αγοράζουν κεμπάπ από τα τοπικά ψητοπωλεία λόγω της ακρίβειας.

Ειδικότερα, από 1,5 και 2 ευρώ πριν από έναν χρόνο, η μέση τιμή για το δημοφιλέστερο fast food της γείτονος ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 2,5 ευρώ και αγγίζει τα 3.

Τέλος, το πιο απλό από τα φαγητά που μπήκε στο «μικροσκόπιο» είναι οι τηγανητές πατάτες σε χωνάκι που σερβίρονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βέλγιο. Οι frites, που πουλιούνται σε μικρές καντίνες σε κάθε γωνιά, κάθε πόλης της χώρας, τηγανίζονται δύο φορές ώστε να είναι τραγανές απ’ έξω και μαλακές από μέσα και συνήθως σερβίρονται με μια τεράστια ποικιλία από σάλτσες.

Και ενώ θα περίμενε κανείς να είναι οι πιο οικονομικές, καθότι οι πιο απλές από τα εδέσματα που συγκρίθηκαν, η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες. Οπως προκύπτει, πριν από λίγους μήνες μία μερίδα frites κόστιζε κατά μέσο όρο 2,5 ευρώ, ωστόσο μέχρι το τέλος του έτους οι εκτιμήσεις «βλέπουν» την τιμή τους να φτάνει ή ακόμα και να ξεπερνά τα 3 ευρώ, με την αύξηση να αγγίζει σε συγκεκριμένα καταστήματα το 25%.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024