Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πληθωρισμός: «Φωτιά» ο κόκορας κρασάτος και η πίτσα

Πληθωρισμός: «Φωτιά» ο κόκορας κρασάτος και η πίτσα

Ο ειδικός δείκτης τροφίμων του Bloomberg δείχνει πως οι πιέσεις καλά κρατούν

Μπορεί η πληθωριστική κρίση στη Γηραιά Ηπειρο να δείχνει σημάδια κάμψης, ωστόσο η τιμή των υλικών για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων σε Γαλλία και Ιταλία δείχνει πως η κρίση του κόστους ζωής, που χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη εδώ και χρόνια, εξακολουθεί να επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψουν οι γαλλικές οικογένειες για τα συστατικά που χρειάζονται ώστε να μαγειρέψουν έναν κόκορα κρασάτο (Coq au Vin), καταγράφεται αύξηση 7,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Βέβαια, το θετικό είναι ότι ο ρυθμός μειώνεται εδώ και πέντε συνεχόμενους μήνες. Την ίδια ώρα, το συνολικό κόστος του παραδοσιακού γαλλικού πιάτου μειώθηκε στα 19,3 ευρώ, με την υποχώρηση της τιμής του κόκορα, να έχει συμβάλλει σημαντικά στη συγκράτηση του κόστους.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός των τροφίμων στη Γαλλία ήταν 11,2% ενώ ο δομικός πυρήνας επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο, στο 5,7%.

Στα ύψη και η πίτσα

Στη γειτονική Ιταλία, ο ειδικός δείκτης τροφίμων του Bloomberg για την πίτσα Μαργαρίτα δείχνει πως οι πιέσεις καλά κρατούν. Η άνοδος των τιμών για τρόφιμα ήταν 10,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το «άλμα» άνω του 30% που σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ το κόστος για μια έτοιμη πίτσα αυξήθηκε κατά 6,5% τον περασμένο μήνα. Όπως επισημαίνεται, είναι πιο βολικό να αγοράσει κάποιος πίτσα από το κατάστημα αντί να την ετοιμάσει στο σπίτι, ακόμα κι αν το χάσμα έχει μειωθεί.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024