Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πότε ένας σκύλος κουνάει την ουρά του;

Πότε ένας σκύλος κουνάει την ουρά του;

Μαθαίνουμε να «διαβάζουμε» την ουρά του σκύλου, γιατί το κούνημα της ουράς δεν είναι πάντα ένδειξη χαράς

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την εντύπωση ότι ένας σκύλος που κουνά την ουρά του, είναι ευδιάθετος, χαρούμενος και… πετάει τη σκούφια του για χάδια και παιχνίδια.

Ωστόσο, μια ουρά που κουνιέται, δεν αρκεί για να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα.

Μια ουρά που κουνιέται, δεν αρκεί για να κατανοήσουμε τι θέλει να εκφράσει ο σκύλος τη δεδομένη στιγμή

Η ένδειξη της ουράς εξαρτάται από τη φυλή, αλλά και από το να γνωρίζουμε να διαβάζουμε τη «γλώσσα του σώματός» του

«Μια ουρά που κουνιέται, δεν αρκεί για να κατανοήσουμε τι θέλει να εκφράσει ο σκύλος τη δεδομένη στιγμή. Η ένδειξη της ουράς εξαρτάται από τη φυλή, αλλά και από το να γνωρίζουμε να διαβάζουμε τη «γλώσσα του σώματός» του, έτσι ώστε να καταλάβουμε τα συναισθήματα του σκύλου», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μυρτώ Κουτούλια.

Πότε δείχνει η ουρά του σκύλου ότι είναι χαρούμενος

Βεβαίως, ο σκύλος κουνάει την ουρά του όταν είναι χαρούμενος. Όμως, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, και η γενικότερη «γλώσσα του σώματος» του πρέπει να προδίδει τη χαρά του. Συνήθως, και αναλόγως την σωματοδομή του σκύλου, κουνιέται και το πίσω μέρος του σώματος του. Οι μύες του προσώπου είναι χαλαροί, και τα αυτιά δεν έχουν ένταση.

Αναφέρει, επίσης, ότι το χαλαρό κούνημα της ουράς σε κάτω θέση δηλώνει χαρά χωρίς υπερβολική ένταση.

Την κουνά και λίγο πριν από την επίθεση

«Αντίθετα, όταν κουνάει λίγο την ουρά στο πάνω σημείο, το σώμα είναι σφιγμένο, βρίσκεται σε ευθεία κατεύθυνση και τείνει προς τα εμπρός, έχει άλλες διαθέσεις. Παράλληλα, τα αυτιά έχουν κατεύθυνση προς τα εμπρός ή, την επόμενη στιγμή, προς τα πίσω. Τότε ο σκύλος είναι έτοιμος για επίθεση, και θα σταματήσει και το κούνημα της ουράς», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια.

Επίσης, αναφέρει ότι, όταν η ουρά είναι στην ευθεία του σώματος του, είναι κοκαλωμένη (στάση φέρμας για τα Κυνηγόσκυλα) και έχει εστιάσει/καρφώσει κάπου το βλέμμα του, ο σκύλος δεν είναι χαρούμενος. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να κουνιέται το πίσω μέρος της ουράς νευρικά.

«Ένας σκύλος, επίσης, δεν νοιώθει ευχάριστα όταν η ουρά του είναι όρθια αλλά «τσιγκελωτή». Έχει αρνητική διάθεση προς αυτό που κοιτάζει, και μπορεί να κάνει και επίθεση», διευκρινίζει η κα Κουτούλια.

Η ουρά δείχνει ανασφάλεια και φόβο

Ένας σκύλος που έχει την ουρά του χαμηλά και την κουνά, έχει χαμηλωμένο τον ποπό του και, παράλληλα, έχει την τάση να φύγει προς τα πίσω, δείχνει ότι δεν αισθάνεται ασφάλεια. Τότε η επαφή με τον άνθρωπο θα εξαρτηθεί από τη σωστή προσέγγιση του.

Τέλος, η κα Κουτούλια επισημαίνει: «Η ουρά που είναι εντελώς κάτω από τα σκέλια, δηλώνει φόβο. Και όταν είναι κολλημένη πάνω στην κοιλιά του σκύλου, δείχνει ότι είναι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Είναι πάρα πολύ φοβισμένος».

Η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μυρτώ Κουτούλια

● Η κυρία Μυρτώ Κουτούλια είναι εκπαιδεύτρια σκύλων με δεκαετή εμπειρία. Διατηρεί κλειστή σχολή εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας και ειδικεύεται στην επίλυση προβληματικών συμπεριφορών: ανασφάλεια και επιθετικότητα.

Ασχολείται με το το κυνάθλημα igp με τον Ταζ (εργασιακό Γερμανικό Ποιμενικό) και με το κυνάθλημα dog dancing freestyle με τον Όναρ (Bordercollie).

Στο ενεργητικό της έχει πάνω από 300 διαφημίσεις και κινηματογραφικές ταινίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την ειδίκευση της εκπαίδευσης σκύλων για γυρίσματα.

Έχει διατελέσει γραμματέας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, και επί τρία χρόνια ήταν στην κριτική επιτροπή των pet awards. Και όπως λέει: «Στόχος μου είναι να μάθει ο ιδιοκτήτης να συνεργάζεται με τον σκύλο του σε πραγματικές συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, και να γίνει γνώστης της ψυχολογίας του ζώου».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024