Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας φοβάται. Τα σημάδια που το μαρτυρούν

Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας φοβάται. Τα σημάδια που το μαρτυρούν

Υπάρχουν κάποιοι σκύλοι, που τους κυριεύει ο φόβος, αλλά δεν το εκδηλώνουν. Τουλάχιστον, όχι τόσο, ώστε να το αντιληφθούν οι κηδεμόνες τους. Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι φοβούνται

Αρκετοί σκύλοι είναι τόσο ήσυχοι, που οι κηδεμόνες τους θεωρούν ότι έχουν τον πιο ήρεμο και καλόβολο σκυλάκο του κόσμου. Δεν αντιδρούν στο οτιδήποτε!

Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι υπάρχει περίπτωση να νιώθουν έντονο φόβο.

Βλέπουμε σκύλους με γενικευμένες φοβίες, που, ακριβώς επειδή φοβούνται πολύ, δεν επιδεικνύον καμία απολύτως αντίδραση

Είναι συχνό το φαινόμενο, η μη αντίδραση ενός σκύλου με παθητική φοβικότητα

Προτού μάθετε για την παθητική φοβικότητα, ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, εξηγεί γιατί ένας σκύλος παρουσιάζει φοβίες και φόβους. «Υπάρχουν δεκάδες κατοικίδιοι σκύλοι, οι οποίοι εμφανίζουν φοβίες και φόβους σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, σε μεγάλα αντικείμενα, σε ξένα περιβάλλοντα, ακόμη και στο νερό. Και υπάρχουν πολλοί σκύλοι που υποφέρουν από γενικευμένη φοβία».

Γιατί ένας σκύλος έχει ανασφάλειες και φοβίες

Διευκρινίζει ότι το γονιδιακό υπόβαθρο ενός σκύλου, η κοινωνικοποίηση του στα πρώιμα στάδια ανάπτυξής του, η ανατροφή, η εκπαίδευση και το περιβάλλον όπου ζει, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τυχόν ανασφάλειες και φοβίες.
Τονίζει ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, και έχει διαφορετικές αντιδράσεις.

«Έτσι, βλέπουμε σκύλους με γενικευμένες φοβίες, που, ακριβώς επειδή φοβούνται πολύ, δεν επιδεικνύον καμία απολύτως αντίδραση στα «τρομακτικά» γι αυτούς ερεθίσματα.
Αν, παραδείγματος χάρη, ένας σκύλος που φοβάται τους ήχους της βροχής, γαβγίζει, κλαίει, ή τρέμει, τότε και ο ιδιοκτήτης του είναι σε θέση να καταλάβει τον φόβο του.

Παθητική επιθετικότητα: Γίνεται ένας σκύλος να φοβάται και να μην αντιδρά;

Είναι συχνό το φαινόμενο, όπως λέει ο κ. Πιτσικάλης, η μη αντίδραση ενός σκύλου με παθητική φοβικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων θεωρούν πως ο σκύλος τους είναι εντάξει, και δεν βλέπουν κανέναν λόγο να ανησυχήσουν.

Επισημαίνει ότι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου του, ώστε να καταλαβαίνει αν και κατά πόσο εκείνος νιώθει άβολα.

Και δίνει μερικά παραδείγματα.

– Ο σκύλος μας κοιμάται στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και δεν έχει διάθεση για δραστηριότητες. Τότε, αναλόγως με την ηλικία του και τα επίπεδα ενέργειάς του, θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πιο προσεχτικά αυτή του τη φαινομενική ηρεμία.

– Ο σκύλος μας χασμουριέται συχνά. Ένας σκύλος μπορεί να χασμουριέται, γιατί έχει μόλις ξυπνήσει. Όμως, το χασμουρητό δηλώνει, επίσης, πως ο σκύλος νιώθει στρες και προσπαθεί να ηρεμήσει.

– Ο σκύλος μας λαχανιάζει. Το στόμα είναι ανοιχτό, η γλώσσα του σκύλου είναι έξω, τα χείλη του είναι ελαφρώς τραβηγμένα, και ο ρυθμός ανάσας είναι αυξημένος. Ένας σκύλος λαχανιάζει όταν αθλείται. Το λαχάνιασμα στο οποίο αναφερόμαστε, όμως, δεν έχει ως αιτία τη σωματική κούραση, αλλά το στρες.

– Η ουρά «ανάμεσα στα πόδια του». Ένα ξεκάθαρο μήνυμα φόβου. Αν ο σκύλος μας συνηθίζει να έχει την ουρά του ανάμεσα στα πόδια το, είτε μέσα στο σπίτι είτε στον περίπατο, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πόνο, το βέβαιο είναι πως βιώνει έντονο αρνητικό στρες.

Βοηθάμε πάντα έναν σκύλο να διαχειριστεί τις φοβίες του

«Βέβαια, από την άλλη, ακόμη και για σκύλους με ήπιες ή έντονες αντιδράσεις, υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν θα μπουν στη διαδικασία να βοηθήσουν τον σκύλο τους να αντιμετωπίσει τις φοβίες/φόβους του, με τη λογική πως «σκύλος είναι, δεν παθαίνει τίποτα».
Είναι άδικο να αφήνουμε τον σκύλο μας να υποφέρει, και έχουμε χρέος ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων να μπούμε στη διαδικασία εκπαίδευσης μαζί του», τονίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Και καταλήγει, λέγοντας ότι οι σκύλοι που αντιμετωπίζουν φοβίες/φόβους μπορούν να νιώσουν καλύτερα. Με την καθοδήγησή τους από έναν επαγγελματία, μέσω της διαδικασίας εκπαίδευσης και εξοικείωσης τους με την καθημερινότητα τους.

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.

Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά).

Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg.

Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic.

Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη στην Ελλάδα.

Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024