Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η καλοσυνάτη και ευγενική γάτα Μέιν Κουν

Η καλοσυνάτη και ευγενική γάτα Μέιν Κουν

Η γάτα της φυλής Μέιν Κουν είναι ευγενική, έξυπνη και... λαλίστατη. Ας τη γνωρίσουμε!

Μπορεί οι διαστάσεις της να είναι γιγάντιες για το είδος της -το βάρος ενός αρσενικού μπορεί να φτάσει τα 10 κιλά-, όμως η γάτα της φυλής Μέιν Κουν είναι καλοσυνάτη με όλα τα κατοικίδια, ιδανική για κάθε οικογένεια

Χαρακτήρας -προσωπικότητα

«Οι γάτες Μέιν Κουν είναι γνωστές για τον γλυκό τους χαρακτήρα, την καλοσυνάτη διάθεση και την εξυπνάδα τους.

Οι Μέιν Κουν είναι ευγενικές και πιστές γάτες

Είναι κοινωνικές, και τους αρέσει να συντροφεύουν τους ιδιοκτήτες τους σε οποιαδήποτε δραστηριότητα

Είναι πολύ καλές με τα παιδιά και τους σκύλους, αλλά και με τα άλλα κατοικίδια. Υπήρξαν πάντα μια ιδανική συντροφιά για όλη την οικογένεια.

Είναι πολύ καλή επιλογή για κάθε οικογένεια.

Οι Μέιν Κουν είναι ευγενικές και πιστές γάτες. Είναι αρκετά ομιλητική φυλή, κι έχουν μεγάλο… ρεπερτόριο νιαουρισμάτων για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους τους.

Είναι κοινωνικές, και τους αρέσει να συντροφεύουν τους ιδιοκτήτες τους σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ειδικά όταν αυτοί διαβάζουν ή λύνουν σταυρόλεξα! Με λίγα λόγια, αν ψάχνετε για έναν αγαθό γίγαντα, αυτή είναι η κατάλληλη φυλή για εσάς», αναφέρει η εκτροφέας της φυλής, Νεκταρία Φούντου.

Μορφολογία – τρίχωμα

Η Μέιν Κουν είναι μια στιβαρή γάτα, όπως λέει η κα Φούντου, με φαρδύ στέρνο, μακρύ, ορθογώνιο σώμα και ημιμακρύτριχο τρίχωμα.

Τα αρσενικά ζυγίζουν, κατά μέσο όρο, έξι έως οκτώ κιλά, ενώ κάποια ξεπερνούν τα 10. Το βάρος των θηλυκών κυμαίνεται από τέσσερα έως έξι κιλά.
Το κεφάλι της είναι μεσαίου μεγέθους και έχει τετράγωνη μουσούδα, ενώ τα ζυγωματικά είναι ψηλά.

Το τρίχωμα της έχει μεταξένια υφή. Είναι κοντό στους ώμους, και μακρύτερο στο στομάχι και στα πλευρά

Το σαγόνι της είναι δυνατό και σε αναλογία με τη μύτη και το πάνω σαγόνι.

Η μύτη είναι μεσαία, ενώ κυρτώνει στο προφίλ.

«Το τρίχωμα της Μέιν Κουν έχει μεταξένια υφή και είναι κοντό στους ώμους, και μακρύτερο στο στομάχι και στα πλευρά.

Πρόκειται για μια φυλή που ωριμάζει πολύ αργά, φτάνοντας σε πλήρη ανάπτυξη όταν η γάτα γίνει τριών – τεσσάρων ετών», επισημαίνει η κα Φούντου.

Τα χρώματα της γούνας της είναι συμπαγή, ραβδωτά, δίχρωμα και τρίχρωμα.

Οι χρωματισμοί που «προδίδουν» διασταύρωση με άλλη φυλή, όπως οι point, λιλά και σοκολά, δεν επιτρέπονται.

Ιστορία

Όσον αφορά την ιστορία της φυλής, η κα Φούντου ενημερώνει: «Θρύλοι και μύθοι τυλίγουν σαν μυστηριώδη ομίχλη τη δημιουργία της γάτας Μέιν Κουν.

Κάποιοι είναι διασκεδαστικοί, κάποιοι είναι απλά αποκυήματα της φαντασίας του λαού, και κάποιοι άλλοι, απόλυτα πιστευτοί.

Η Μέιν Κουν είναι η γηγενής αμερικανική ημιμακρύτριχη γάτα, η οποία, αρχικά, αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή φυλή στο Μέιν, όπου την εκτιμούσαν πολύ για τις κυνηγετικές της ικανότητες.

Μέσω της εκτροφής, που δεν επενέβη στη φύση της γάτας, η φυλή αυτή εξελίχθηκε σε μια στιβαρή γάτα, σχεδιασμένη να αντέχει τους σφοδρούς χειμώνες και τις εναλλαγές του καιρού της περιοχής.

Πολλοί άνθρωποι κατά το παρελθόν πίστευαν ότι οι γάτες Μέιν Κουν δημιουργήθηκαν μέσω διασταύρωσης της αμερικανικής Bobcat με οικόσιτες γάτες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική με καράβια εμπόρων. Προφανώς, ήταν οι τούφες στα αυτιά κι ανάμεσα στα μαξιλαράκια των ποδιών της Μέιν Κουν, που έκαναν αυτή την εκδοχή πιστευτή.

Μια άλλη εκδοχή, που προχωρά τη φαντασία ένα ακόμα βήμα, είναι αυτή που θέλει τις οικόσιτες γάτες της Νέας Αγγλίας να έχουν διασταυρωθεί με ρακούν.

Οι πρώτες Μέιν Κουν έμοιαζαν στα μάτια των ντόπιων με ρακούν, καθώς είχαν φουντωτή ουρά και ραβδωτό σχέδιο.

Επίσης, μερικές Μέιν Κουν παράγουν έναν ήχο, ο οποίος μοιάζει με την κραυγή των νεαρών ρακούν.

Φυσικά, όπως γνωρίζουμε, είναι αδύνατον, από πλευράς γενετικής, να διασταυρωθεί γάτα με bobcat ή με ρακούν.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι οι πρόγονοι των Μέιν Κουν είναι οι γάτες Νορβηγικού Δάσους, οι Skogkatt, που ταξίδευαν μαζί με τους Βίκινγκς.

Oι Μέιν Κουν προέκυψαν από τις οικόσιτες κοντότριχες γάτες των αποικιοκρατών

Το πιο λογικό συμπέρασμα είναι ότι οι Μέιν Κουν προέκυψαν από τις οικόσιτες κοντότριχες γάτες των αποικιοκρατών, οι οποίοι έφεραν μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα και τα κατοικίδια τους.

Αργότερα, καθώς η χώρα εκσυγχρονίστηκε και τα εμπορικά πλοία ταξίδευαν σε ολοένα και σε περισσότερα λιμάνια, οι ναύτες άρχισαν να φέρνουν μαζί τους μακρύτριχες γάτες.

Η νέα γενιά γατών, που δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση των μακρύτριχων και κοντρότριχων γατών, άρχισε να κατακλύζει τις ανατολικές ακτές, και ο αγώνας για την επιβίωση άρχισε.

Οι γάτες που άντεξαν τον βαρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας, γέννησαν τη νέα γενιά. Αφού η φύση ολοκλήρωσε το «μαγείρεμα» του σωματότυπου, του τριχώματος και του χαρακτήρα, ο άνθρωπος κοίταξε τη Μέιν Κουν και αναφώνησε: «αυτή είναι μια πολύ καλή γάτα!»

Όπως ήταν φυσικό, αυτές οι πανέξυπνες γάτες μπήκαν στα σπίτια και στις καρδιές των ντόπιων, και «δούλεψαν» γι’ αυτούς ως κυνηγοί ποντικών».

Η εκτροφέας της φυλής, Νεκταρία Φούντου

● Η κα Νεκταρία Φούντου ασχολείται με την εκτροφή από το 2001 και ήταν η πρώτη που έφερε τις γάτες Μέιν Κουν στην Ελλάδα.

Και όπως λέει: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα υπήρχε κάποιο ζωάκι στο σπίτι μας. Μεγαλώνοντας άρχισα να ασχολούμαι με τα αδέσποτα. Έγινα μέλος φιλοζωικής της περιοχής μου, περιθάλποντας και υιοθετώντας ζωάκια, άρρωστα ή εγκαταλειμμένα.

Ζούμε σε ένα σπίτι που έχει έκταση πάνω από 200τμ. Το έχουμε διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο ώστε τα ζωάκια μας να ζουν ευτυχισμένα.
Έχουμε δημιουργήσει εξωτερικούς χώρους, που μέσα από τούνελ πηγαίνουν σε αυτούς, ώστε να χαίρονται τον μεσογειακό ήλιο και το παιχνίδι».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024