Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι γάτες του Νορβηγικού Δάσους: Κοινωνικές, ιδανική συντροφιά για παιδιά

Οι γάτες του Νορβηγικού Δάσους: Κοινωνικές, ιδανική συντροφιά για παιδιά

Ομορφιά που σαγηνεύει, χαρακτήρας που σε κερδίζει. Οι γάτες του Νορβηγικού Δάσους είναι ιδανικές για κάθε οικογένεια που αγαπά αυτά τα υπέροχα πλάσματα: τα αιλουροειδή

Ξεχωρίζουν για το μεγάλο μέγεθος και τον καλοκάγαθο χαρακτήρα τους.
Οι γάτες του Νορβηγικού Δάσους χαρακτηρίζονται από τη περίσσια υπομονή και την ηρεμία τους.

Απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά, όπως και των άλλων ζώων.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τις γάτες του Νορβηγικού Δάσους. Η εκτροφέας της φυλής, Δώρα Αντωνίου, μάς κάνει τις συστάσεις.

Μύθοι – Ιστορία

«Οι γάτες του Νορβηγικού Δάσους απαντούν στους παλαιότερους σκανδιναβικούς μύθους: διώχνουν τα ξωτικά μακριά από τα αγροτόσπιτα, είναι φύλακες του πολύτιμου βουτύρου και μεταμορφώνονται σε νεράιδες. Οπότε, βρίσκονται μακριά από τα αδιάκριτα ανθρώπινα βλέμματα.

Εικάζεται, μάλιστα, ότι ένα από τα πολλά παραμύθια, των οποίων πρωταγωνιστές ήταν οι γάτες του Νορβηγικού Δάσους, ήταν ο πασίγνωστος Παπουτσωμένος Γάτος.

Οι καλοκάγαθες αυτές γάτες απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά, όπως και τη συντροφιά άλλων ζώων

Gallifrey’s Lazy Songbird

Το επιβλητικό τους μέγεθος και το μαγικό τους βλέμμα, τις συνέδεσαν με τους θεούς. Δύο μεγάλες γάτες έσερναν το άρμα της θεάς Φρέγια, θεάς της γονιμότητας, όσο αυτό πετούσε στα ουράνια.

Οι γάτες αυτές ήταν δώρο του συζύγου της, Θορ, ο οποίος, παρόλο που ήταν ο πιο δυνατός από τους θεούς, δεν μπόρεσε να τις σηκώσει από τη γη, όταν τον προκάλεσε να το κάνει ο κατεργάρης θεός Λόκι σε έναν διαγωνισμό δύναμης.

Οι κυνηγετικές τους ικανότητες αναγνωρίστηκαν από τους Βίκινγκς, που τις επέλεξαν για συνταξιδιώτες τους στα μακρινά τους ταξίδια, για να τους προστατεύουν τις προμήθειές τους, αλλά και τα πολύτιμα εμπορεύματά τους από τα τρωκτικά.

Έπειτα από σχεδόν 4.000 χρόνια ύπαρξης στα σκανδιναβικά δάση, η φυλή κινδύνευσε να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι άρχισε η εκτροφή τους, ώστε να διασωθεί αυτή η υπέροχη φυλή.

Η γάτα του Νορβηγικού Δάσους αναγνωρίστηκε επίσημα από τον CFA μόλις το 1993.

Gallifrey’s Roberta Draper

Εμφάνιση – Περιποίηση

Η εντελώς διαφορετική τους όψη τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες κάνει κάθε μια από αυτές να μοιάζει με… δύο γάτες.

Η πλούσια χαίτη τους, που τις κάνει να μοιάζουν με λιοντάρια, το καλοκαίρι χάνεται και το κοντό υπόστρωμα του τριχώματός τους τις προστατεύει από τη ζέστη. Το τρίχωμά τους είναι μακρύ, τραχύ και αδιάβροχο, σε μεγάλο βαθμό, ώστε να τις προστατεύει από τη βροχή και το χιόνι.

Δεν απαιτούν την περιποίηση που χρειάζονται άλλες μακρύτριχες φυλές, γιατί η φύση έχει προνοήσει, ώστε να μην κάνουν εύκολα κόμπους. Βλέπετε, στο δάσος δεν υπάρχουν χτένες και κομμωτές.

Πρόκειται για πολύ μεγαλόσωμες γάτες, με τους αρσενικούς εκπροσώπους της φυλής να φτάνουν τα 10 κιλά και τα θηλυκά, συνήθως, τα έξι με επτά!

Η ανάπτυξή τους ολοκληρώνεται γύρω στα τέσσερά τους χρόνια. Το μεγάλο τους σώμα καλύπτει πυκνό τρίχωμα, συνήθως με ραβδωτό σχέδιο. Υπάρχουν όμως, και πολλοί άλλοι χρωματισμοί που γίνονται δεκτοί, όπως μπλε, μαύρο, λευκό, δίχρωμο, και κ.ά. Τα μάτια τους μπορεί να έχουν χρώμα από βαθύ γαλάζιο έως ζωηρό πράσινο, ή χάλκινο- πολλές φορές ανάλογα με το χρωματισμό του τριχώματος.

Το τριγωνικό κεφάλι τους, τα αυτιά που είναι φαρδιά στη βάση και καταλήγουν σε μυτερές τούφες όμοιες με του λύγκα, οι τούφες στο εσωτερικό των αυτιών, το δυνατό πηγούνι, το ίσιο προφίλ, η φουντωτή και μακριά ουρά, η στιβαρή κατανομή, και, φυσικά, η πλούσια χαίτη, τούς χαρίζουν τη γοητευτική όψη ενός μεγάλου αίλουρου.

Isgården’s Czardas

Χαρακτήρας

Παρά το μεγάλο τους μέγεθος, οι καλοκάγαθες αυτές γάτες απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά, όπως και τη συντροφιά άλλων ζώων. Πρόκειται για πολύ κοινωνικά ζώα, που προσαρμόζονται πολύ εύκολα και γίνονται προστατευτικά με τα μέλη της οικογένειάς τους. Καθώς είναι πολύ υπομονετικά και καθόλου αγχώδεις, αποτελούν άριστη συντροφιά για παιδιά. Είναι γάτες ιδανικές για οικογένεια.
Μάλιστα, συνηθίζεται να λέγεται πως, αν κάποιος συγκατοικήσει με μια γάτα του Νορβηγικού Δάσους, εθίζεται τόσο, που δεν μπορεί να αρκεστεί μόνο σε μία!».

Υγεία

Μια και πρόκειται για γηγενή πληθυσμό γατών, κι όχι για κάποια «κατασκευασμένη» φυλή μέσω επιλεκτικής εκτροφής, οι γάτες αυτές δεν βαρύνονται από τα συνηθισμένα κληρονομικά προβλήματα των περισσοτέρων φυλών.

Πρέπει, όμως, να γίνεται τακτικός έλεγχος για κάποια νοσήματα, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η PK-def και η GSD-IV».

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024