Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το αίνιγμα Χούβερ: Είχε τη δύναμη να προκαλεί ταχυκαρδίες στους Προέδρους, αλλά η Μαφία κοιμόταν ήσυχη

Το αίνιγμα Χούβερ: Είχε τη δύναμη να προκαλεί ταχυκαρδίες στους Προέδρους, αλλά η Μαφία κοιμόταν ήσυχη

Η αντίφαση για τον ιδρυτή και ισόβιο επικεφαλής του FBI ίσως να φαίνεται «λογική»

«Καλύτερα να τον έχω μέσα στη «σκηνή» και να κατουράει έξω,  παρά να είναι εκτός και να κατουράει μέσα στη σκηνή μου» είχε πει κάποτε ο Αμερικανός πρόεδρος Λύντον Τζόνσον για τον διευθυντή του FBI Έντγκαρ Χούβερ.

Η χρήση του αμερικανικού αυτού ρητού από εκείνον τον Αμερικανό πρόεδρο φανερώνει το όσο έτρεμαν τον Χούβερ, και οι 7 Αμερικανοί πρόεδροι που πέρασαν στα 48 χρόνια της θητείας του στην ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών που ουσιαστικά έστησε εκείνος τη δεκαετία του 1920.

Στην έρευνά του ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας του «The Secrets of the FBI» Ρόναλντ Κέσλερ αναφέρει ότι ο Χούβερ άφησε τους προέδρους να καταλάβουν ότι είχαν λερωμένη τη φωλιά τος και εκείνος το γνώριζε.

Για παράδειγμα, στις 22 Μαρτίου 1962, καθώς ο Χούβερ γευμάτιζε με τον Πρόεδρο Κένεντι, του είπε ότι μέσα από κοριούς και υποκλοπές το FBI είχε μάθει ότι ο Τζακ Κένεντι είχε σχέση με την Τζούντιθ Κάμπελ Έξνερ, μια 25χρονη διαζευγμένη.

Ο Χούβερ ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι η Έξνερ είχε επίσης σχέση με το αφεντικό της μαφίας του Σικάγο, Σαμ Τζιανκάνα.

Επειδή ο Χούβερ ήξερε τέτοια «διαμαντάκια», κανείς Αμερικανός πρόεδρος δεν θα τον κουνούσε από τη θέση του, όπως αναφέρει ο Κέσλερ.

«Ως τελειομανής, ο Χούβερ δεν ήθελε να ρισκάρει να χάσει μια υπόθεση εναντίον μιας ισχυρής φιγούρας»

Ένα τέτοιο στοιχείο που δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ στο παρελθόν, όπως αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ήταν ένα τέλεξ που στάλθηκε στα κεντρικά γραφεία από επικεφαλής του γραφείου του FBI Γουίλιαμ Σάιμον στο Λος Άντζελες, αμέσως μετά τον θάνατο της Μέριλιν Μονρό στις 5 Αυγούστου 1962 στο σπίτι της στο Brentwood, στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον υπ’ αριθμόν 3 ισχυρότερο άνθρωπο του FBI Ντέκι Ντελόουτς, που είδε το τέλεξ, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Ρόμπερτ Κένεντι και αδελφός του προέδρου είχε δανειστεί το προσωπικό αυτοκίνητο του Σάιμον για να δει τη Μονρόε λίγο πριν τον θάνατό της.

Ακόμα και στις προσωπικές του συναντήσεις ο διευθυντής του FBI φρόντιζε να μην μιλάει πολύ για τον ίδιο.

Επιβεβαιώνοντας αυτό, ο γιος του Σάιμον, Γκρεγκ, λέει: «Ο πατέρας μου είπε ότι ο Ρόμπερτ Κένεντι θα δανειζόταν το λευκό του κάμπριο Lincoln. Γι’ αυτό δεν το είχαμε πολλά Σαββατοκύριακα». Η κόρη του Σάιμον, Στέφανι Μπράνον, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο πατέρας της δάνεισε το αυτοκίνητό του στον Κένεντι και θυμήθηκε ότι κάποτε ο γενικός εισαγγελέας άφησε τα γυαλιά ηλίου του Ray-Ban στο ντουλαπάκι.

«Ενώ υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι ο Χούβερ χρησιμοποίησε τις πληροφορίες στα αρχεία του για εκβιασμό, συνήθως δεν χρειαζόταν. Απλώς η αντίληψη ότι είχε τέτοιες πληροφορίες ήταν αρκετή για να κρατήσει τους πολιτικούς υπό τον έλεγχό του» λέει ο Κέσλερ.

Η απάντηση

Αναρωτιέται κανείς, λοιπόν, εφόσον ο Χούβερ είχε τη δυνατότητα να ελέγχει γερουσιαστές και προέδρους, γιατί δεν χρησιμοποίησε τους ανεξάντλητους πόρους και τις ικανότητές του να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα;

Αν και στο τέλος ο Χούβερ αναγκάστηκε να βάλει στο στόχαστρο και τη Μαφία, ωστόσο ο λόγος που δεν τη κυνήγησε στη καριέρα του είναι ακριβώς ο ίδιος που συνέλλεγε βρώμικα μυστικά για τους πολιτικούς.

«Πάνω από όλα, ο Χούβερ ήθελε να κρατήσει τη δουλειά του. Πολλά μέλη του Κογκρέσου -για να μην αναφέρουμε ισχυρούς τοπικούς πολιτικούς- είχαν δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα και μπορεί να προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν αν καταδίωκε τη Μαφία» λέει ο Κέσλερ.

«Η Μαφία ήταν τόσο ισχυρή όσο ο πρόεδρος. Επιπλέον, ως τελειομανής, ο Χούβερ δεν ήθελε να ρισκάρει να χάσει μια υπόθεση εναντίον μιας ισχυρής φιγούρας» αναφέρει ο δημοσιογράφος. «Για τους ίδιους λόγους, για λόγους δίωξης, ο Χούβερ δεν θα ερευνούσε διεφθαρμένους πολιτικούς».

«Ως διευθυντής του FBI, ο Χούβερ είχε την υποχρέωση να κυνηγά τόσο πρόσωπα της Μαφίας όσο και διεφθαρμένους πολιτικούς. Ωστόσο, έως ότου πιέστηκε να ερευνήσει το οργανωμένο έγκλημα, αυτοί οι δύο στόχοι ήταν ιεροί» καταλήγει ο Κέσλερ.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024