Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
FBI: Συλλαμβάνουμε τρομοκράτες, αφού τους... φτιάξουμε

FBI: Συλλαμβάνουμε τρομοκράτες, αφού τους… φτιάξουμε

Υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση παρείχε στους ανθρώπους όλα όσα χρειάζονταν για να εκτελέσουν μια συνωμοσία

Μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη τακτική καταπολέμησης της τρομοκρατίας εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια το FBI μετατρέποντας στην ουσία νομοταγείς πολίτες σε τρομοκράτες.

Πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός εφήβου στη Μασαχουσέτη με κατηγορίες για παροχή οικονομικής υποστήριξης στο Ισλαμικό Κράτος.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίασαν τον 18χρονο Ματέο Βεντούρα ως διεθνή χορηγό της τρομοκρατίας και υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους, που σύμφωνα με τις αρχές «απέκρυψε εν γνώσει του την πηγή της υλικής υποστήριξης ή των πόρων που σκόπευε να μεταφέρει σε μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

«Χρηματοδότηση» με… δωροκάρτες ενός εφήβου

Τα πράγματα όμως δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Murtaza Hussain στο Intercept, το πρόβλημα με την υπόθεση και το πώς περιγράφεται, είναι ότι σύμφωνα με την ίδια τη καταγγελία της κυβέρνησης, ο Βεντούρα δεν είχε χρηματοδοτήσει ποτέ καμία τρομοκρατική ομάδα.

Συγκεκριμένα, ο μόνος «τρομοκράτης» με τον οποίο κατηγορείται ότι είχε ποτέ επαφή ήταν ένας μυστικός πράκτορας του FBI που τον έκανε φίλο στο Διαδίκτυο όταν ήταν ο Βεντούρα 16 ετών, δηλαδή ανήλικος. Ο πράκτορας προσέγγισε ανήλικο, υποδυόμενος ότι ήταν μέλος τρομοκρατικού δικτύου, ζητώντας του μικρές δωρεές σε μετρητά με τη μορφή δωροκάρτας.

Του ζήτησε παράλληλα να μην το πει σε κανέναν, ούτε στους γονείς του.

Σε αντίθεση με το αφήγημα των αμερικανικών ΜΜΕ, για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, ο Murtaza Hussain, αναφέρει ότι τα έγγραφα τιμολόγησης δείχνουν ότι ο Βεντούρα έδωσε σε έναν μυστικό πράκτορα του FBI δωροκάρτες για αστεία ποσά, μερικές φορές σε προσαυξήσεις 25 δολ..

Ακόμα και όταν ο έφηβος αποπειράθηκε να ταξιδέψει στο Ισλαμικό Κράτος, μέσω Αιγύπτου, έκανε πίσω βρίσκοντας δικαιολογία. Όταν προέκυψε άλλη μια ευκαιρία να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ο Βεντούρα προτίμησε να μείνει στο σπίτι του το βράδυ της υποτιθέμενης πτήσης του αντί να ταξιδέψει στο αεροδρόμιο.

Ο νεαρός μάλιστα, φαινόταν έτοιμος να παραδώσει την υποτιθέμενη επαφή του με τον ISIS -δηλαδή τον Αμερικανό πράκτορα- στο ίδιο το FBI. Παρ’ όλα αυτά, εάν καταδικαστεί κινδυνεύει με 10ετή φυλάκιση.

Έχει νοητικά προβλήματα

Η σύλληψη έχει ταράξει την οικογένειά του, η οποία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι ο γιος τους ήταν τρομοκράτης και είπε ότι είχε χειραγωγηθεί από το FBI. Ο πατέρας του Βεντούρα, Πολ Βεντούρα, είπε στο The Intercept ότι ο Ματέο υπέφερε από αναπτυξιακά προβλήματα στην παιδική του ηλικία και είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχολείο του λόγω εκφοβισμού από άλλους μαθητές.

«Γεννήθηκε πρόωρα, είχε προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου. Έβαλα το σχολείο να του κάνει μια νευροχειρουργική αξιολόγηση και είπαν ότι ο εγκέφαλός του ήταν υπανάπτυκτος», είπε ο Βεντούρα. «Υπόφερε ατελείωτο εκφοβισμό στο σχολείο με άλλα παιδιά να του βγάζουν φαγητό από το πιάτο του, να τον πεδικλώνουν στον διάδρομο, να τον ταπεινώνουν, να τον περιγελούν».

Όσον αφορά τη σύλληψή του από το FBI και τις κατηγορίες ανέφερε «δεν ήμουν πολύ σπίτι επειδή δουλεύω και εκείνος δεν ήταν στο σχολείο λόγω του εκφοβισμού. Αντί να μου πουν [από το FBI] ότι κάνει αυτό που κάνει στο Διαδίκτυο και να του αφαιρέσουν τον υπολογιστή, τον άφησαν να συνεχίσει να το κάνει».

Τακτικές αμφιλεγόμενες

Αν και μένουν ακόμα πολλά να αποδειχτούν, «με βάση τον απολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης για το τι οδήγησε στη σύλληψη του Βεντούρα, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η υπόθεσή είναι λιγότερο σοβαρή τρομοκρατική αποτυχία από μια από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες ένας ταραγμένος ή διανοητικά ανίκανος νεαρός προσεγγίστηκε από μυστικούς πράκτορες του FBI για διαπράξει ένα έγκλημα που διαφορετικά δεν θα είχε συμβεί».

Αυτή η τακτική επιβολής του νόμου έχει επικριθεί από ερευνητές εθνικής ασφάλειας που εξέτασαν τον ρόλο του FBI στην κατασκευή υποθέσεων τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας ευάλωτα άτομα που δεν θα μπορούσαν να διαπράξουν εγκλήματα χωρίς παρατεταμένη κρατική βοήθεια και ενθάρρυνση.

Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2014 που επέκρινε τη χρήση πληροφοριοδοτών σε έρευνες για την τρομοκρατία έλεγε: «Με αυτόν τον τρόπο, το FBI μπορεί να δημιούργησε τρομοκράτες από νομοταγή άτομα».

Αυτή η τακτική του FBI ήταν βασικός πυλώνας των διώξεων κατά της τρομοκρατίας για περίπου δύο δεκαετίες, αναφέρεται στο The Intercept. Ενώ η χρήση του πρόσφατα έχει εξασθενίσει, η υπόθεση Βεντούρα μπορεί να υποδεικνύει ότι οι αρχές είναι ακόμα ανοιχτές στο να επινοήσουν τρομοκράτες εκεί που δεν υπάρχουν.

«Υπάρχει ακόμη σημαντική χρήση πληροφοριοδοτών και μυστικών πρακτόρων στις έρευνες του FBI που δεν συλλέγουν απλώς πληροφορίες για πιθανά εγκλήματα, αλλά προτείνουν ενεργά ιδέες για εγκλήματα ή διευκολύνουν τους ανθρώπους να κάνουν τα πράγματα που ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν» είπε ο Naz Ahmad, αναπληρωτής διευθυντής του έργου Creating Law Enforcement Accountability and Responsibility, στο City University of New York School of Law.

«Υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση παρείχε στους ανθρώπους όλα όσα χρειάζονταν για να εκτελέσουν μια συνωμοσία. Οι πληροφοριοδότες και οι μυστικοί πράκτορες έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά ως εργαλείο σε αυτές τις έρευνες για να προωθήσουν τα πράγματα».

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024