Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο σκύλος Cairn Terrier: Τετραπέρατος, παιχνιδιάρης και αγύριστο κεφάλι

Ο σκύλος Cairn Terrier: Τετραπέρατος, παιχνιδιάρης και αγύριστο κεφάλι

Μπορεί να μην έχει τεράστιες διαστάσεις, αλλά χαρακτηρίζεται για το θάρρος, την ανεξαρτησία του, την εξυπνάδα και την παιχνιδιάρική διάθεση. Είναι ο σκύλος της φυλής Cairn Terrier. Ας τον γνωρίσουμε!

Η καταγωγή του είναι από την Σκωτία και είναι… επαναστάτης.

«Όχι μόνο θα ερωτευτείτε αμέσως αυτό το σκανταλιάρικο προσωπάκι, αλλά και θα σας χαροποιεί καθημερινά με την παρουσία του και την εύθυμη διάθεσή του. Ο σκύλος Cairn Terrier είναι ένας υπέροχος σύντροφος.

Αν θέλετε, λοιπόν, έναν σύντροφο που θα σας διασκεδάζει και, παράλληλα, είστε διατεθειμένοι να αποδεχτείτε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός Τεριέ, ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον όμορφο τύπο», προτρέπει η εκτροφέας της φυλής Cairn Terrier, Hana Nakou.

Χαρακτήρας – συμπεριφορά

Ο σκύλος Cairn Terrier είναι ένα περήφανο σκυλί, όπως λέει η κα Nakou, και έχει έναν «επαναστατικό» χαρακτήρα. Είναι ανεξάρτητος και πεισματάρης. Από την άλλη, είναι εύθυμος και ζωηρός, πιστός, αξιόπιστος και θαρραλέος. Μπορεί να είναι ατρόμητος, όμως δεν είναι επιθετικός, και του αρέσουν τα αθλήματα.

«Είναι πολύ έξυπνος, παιγνιδιάρης και με χιούμορ, προσεκτικός, ανυπάκουος και μπορεί να κάνει «κατάχρηση» της αδυναμίας των άλλων. Είναι ένα πεισματάρικο σκυλί που θέλει πολλή υπομονή και συνέπεια στην εκπαίδευση του, η οποία πρέπει να ξεκινά από την νεαρή του ηλικία.

Δεν είναι σκύλος που θα ακούει πάντα τη λέξη. Εάν τον καθοδηγούμε εμείς, θα εξελιχθεί σε ένα υπάκουο και ευαίσθητο σκυλί», περιγράφει η εκτροφέας.

Αναφέρει ότι αφοσιώνεται στον άνθρωπό του, και η ανατροφή του πρέπει να βασίζεται στον αλληλοσεβασμό. Δεν είναι επιθετικός, αλλά είναι δύσπιστος και επιφυλακτικός με τους ξένους. Η συνύπαρξη με άλλα σκυλιά είναι, συνήθως, χωρίς προβλήματα, καθώς δεν επιδιώκει συγκρούσεις ή καυγάδες.

Αντίθετα, οι σχέσεις του με τις γάτες δεν είναι οι καλύτερες, καθώς τις θεωρεί βλαβερές και τις κυνηγά.

Και ποια είναι η σχέση του με τα παιδιά;

«Αν το παιδί σέβεται τις ανάγκες και τις διαθέσεις του σκύλου, και δεν αντιμετωπίζει τον σκύλο σαν παιχνίδι του, θα αναπτυχθεί μια εξαιρετική φιλία μεταξύ τους.

Ο σκύλος Cairn Terrier είναι πιο κατάλληλος για μια οικογένεια που έχει μεγαλύτερα παιδιά, και μπορούν να συμμετέχουν στην ανατροφή και τη φροντίδα του. Ωστόσο, εάν ο σκύλος γνωρίσει καλά τα μικρά παιδιά, και έχει καλή εμπειρία μαζί τους, δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα», επισημαίνει η κα Nakou.

Ο σκύλος της φυλής Cairn Terrier, όπως ενημερώνει η εκτροφέας, μπορεί να ζει τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Νιώθει καλά ακόμη και σε ένα μικρό διαμέρισμα, αρκεί να ικανοποιείται η ανάγκη του για κίνηση. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για χώρο, αλλά χρειάζεται μια θέση στο διαμέρισμα, όπου να μπορεί να ξεκουράζεται ανενόχλητος.

Αναφέρει ότι ο σκύλος της φυλής Cairn Terrier, αρχικά εκτράφηκε για κυνηγός και μέχρι σήμερα διατηρεί τις κυνηγετικές του ικανότητες. Όπως κάθε σκύλος, έτσι και ο Κερν Τεριέ φρουρεί την περιοχή του.

Συνήθως, ανακοινώνει τις επισκέψεις με ένα δυνατό γάβγισμα. Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί σκύλος φύλακας, όταν νιώσει ότι ο «κύριός» του απειλείται, θα τον υπερασπιστεί με μεγάλο σθένος. Και, καθώς έχει σχετικά μεγάλα δόντια και ισχυρές σιαγόνες, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά σε έναν εισβολέα.

Μορφολογία της φυλής

Τα χαρακτηριστικά του σωματότυπου του σκύλου Cairn Terrier περιγράφει η εκτροφέας:

« Έχει μικρό, καλά αναπτυγμένο κεφάλι, που είναι ανάλογο με το σώμα.

Ο λαιμός του είναι σωστά εφαρμοσμένος, και δεν είναι κοντός.

Τα μάτια του έχουν μεσαίο μέγεθος, είναι σκούρα καστανά, ελαφρώς βυθισμένα, με θαμνώδη φρύδια.

Η μύτη του είναι μαύρη.

Η ουρά του είναι κοντή, αναλογικά με το σώμα του, και καλύπτεται από πυκνή, αλλά όχι μακριά, τρίχα.

Στα αυτιά του δεν έχει πυκνή γούνα και είναι μικρά, μυτερά και όρθια, ενώ το ένα με το άλλο (αυτί)  δεν είναι πολύ κοντά.

Η τρίχα του είναι ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες, έχει διπλό μανδύα, τον οποίο στριπάρουμε 3-4 φορές τον χρόνο , όπως και στα άλλα Τέριε.

Έχει ένα καλά ανεπτυγμένο υπόστρωμα, που είναι κοντό, μαλακό και πυκνό. Η πάνω τρίχα είναι πυκνή, σκληρή, αλλά δεν είναι τραχύς. Μπορεί να είναι ελαφρώς κυματιστή.

Το τρίχωμά του έχει χρώμα κρεμ, σταρένιο, γκρι έως μαύρο. Δεν είναι επιτρεπτό  το εντελώς μαύρο ή λευκό, ενώ είναι πολύ χαρακτηριστική η σκούρα άκρη της τρίχας που καλύπτει τα αυτιά και το ρύγχος του.

Το ύψος του σκύλου στο ακρώμιο είναι περίπου 28-31 cm, και έχει βάρος 7,5-11 kg.

Ζει, περίπου, 15 χρόνια.

Ιστορία της φυλής

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της φυλής, η κα Nakou μας πληροφορεί:

«Ο σκύλος της φυλής Cairn Terrier ανήκει στα Σκωτσέζικα Low Leg Terrier, και είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι στενοί συγγενείς του είναι το West Highland White Terrier, το ScottishTerrier και το σπανιότερο Skye Terrier.

Η ονομασία της φυλής «Κερν Τέριερ» προέρχεται από το αγγλικό «CairnTerrier». Η λέξη cairn μεταφράζεται ως «σωρός από πέτρες».

Οι πρόγονοι του Κερν Τέριερ χρησιμοποιούνταν για να κυνηγούν μικρά ζώα, τα οποία κρύβονταν κάτω από πέτρες και τύμβους.

Από το 1875, οι Κάμπελ εξέτρεφαν τους προγόνους των Κερν Τεριέ.

Οι σκύλοι που μπορούν να θεωρηθούν πρόγονοι των σημερινών Cairn terrierλ είναι εκείνοι που ζούσαν σε φάρμες και σε κτήματα της δυτικής ακτής της Σκωτίας και στα παρακείμενα νησιά.

Ωστόσο, ο σκύλος Κερν Τέριερ είναι αναπτυξιακά πιο κοντά στο Skye Terrier.

Είναι, επίσης, πολύ στενά συνδεδεμένο με το West Highland White Terrier.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η ράτσα διατηρήθηκε ως σκύλος εργασίας, γρήγορα κέρδισε πολλούς θαυμαστές.

Το 1914, περισσότερα από 60 σκυλιά (αρσενικά και θηλυκά) παρουσιάστηκαν στην έκθεση Cruft.

Το Κερν δεν τράβηξε την προσοχή με την εμφάνισή του, αλλά με τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του, την αντοχή του στην κακοκαιρία και την εύκολη συντήρηση της γούνας του.

Τα πρώτα Cairn Terrier ήταν ψηλότερα από τα σημερινά. Η φυλή πήρε την τελική της μορφή μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το Kennel Club αναγνώρισε το Κερν Τεριέρ ως ξεχωριστή ράτσα το 1912».

*Η κυρία Hana Nakou είναι εκτροφέας της φυλής (West Highland WhiteTerrier) και διαθέτει αναγνωρισμένο εκτροφείο από το 2012.

Από το 2022 πρόσθεσε στο εκτροφείο της τη φυλή Cairn Terrier.

Απέκτησε το πρώτο της West Highland WhiteTerrier το 1992 και το 1999 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή της φυλής, αλλά και με την περιποίηση των σκύλων.

Γεννήθηκε στην Τσεχία το 1975 και ζει στην Ελλάδα από το 1996. Έχει δύο παιδιά.

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024