Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Doris Duke: Η κτητική κληρονόμος που δολοφόνησε τον διακοσμητή της

Doris Duke: Η κτητική κληρονόμος που δολοφόνησε τον διακοσμητή της

Η υπόθεση έκλεισε και καταχωρήθηκε ως «ατύχημα», βασισμένη μόνο στη μαρτυρία της Doris Duke.

Doris Duke… η πλουσιότερη γυναίκα της Αμερικής που έμεινε στην ιστορία ως η κτητική κληρονόμος μιας «αυτοκρατορίας». Γυρίζουμε πίσω στο χρόνο και στο μακρινό 1966 την ημέρα της άγριας δολοφονίας του Eduardo Tirella. Μια ιστορία που μοιάζει σαν αστυνομική ταινία αλλά είναι αληθινή.

Τι συνδέει λοιπόν έναν διακοσμητή και μια κληρονόμο αυτή την εποχή; Στις 6 Οκτωβρίου 1966 ο Eduardo Tirella έφτασε αεροπορικώς στο Newport του Rhode Island, φημισμένο θέρετρο των πλούσιων αριστοκρατικών οικογενειών των ΗΠΑ. Τον συνάντησε στο αεροδρόμιο η Doris Duke, και πήγαν μαζί οδικώς στο Rough Point, το 10 στρεμμάτων κτήμα της στη λεωφόρο Bellevue. Πριν φύγει, ο Eddie, όπως έλεγαν όλοι οι φίλοι του τον Tirella, είχε ενημερώσει τους οικείους του ότι μετά από μια δεκαετία ως καλλιτεχνικός επιμελητής και διακοσμητής των οικημάτων της Doris Duke, σχεδίαζε να διακόψει οριστικά τους επαγγελματικούς δεσμούς μαζί της.

Η σχέση με την Doris Duke

Την προηγούμενη χρονιά, ο Eduardo Tirella είχε βγάλει το αντίστοιχο σε σημερινά λεφτά ποσό των 350 χιλ. δολαρίων εργαζόμενος σε πετυχημένες παραγωγές του Hollywood ως σκηνογράφος. Ήταν περιζήτητος, είχε φτιάξει όνομα και «διψούσε» για το μέλλον του. Στα 42 του αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή του, να πατήσει στα ποδιά του και να γίνει ανεξάρτητος. Μετά από 7 χρόνια υπηρεσιών, είχε κουραστεί να είναι ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» της πλούσιας εργοδότριας του. Η Doris Duke ζητούσε τη γνώμη του για όλα, τον ήθελε διαθέσιμο όλη μέρα, αλλά την ίδια στιγμή δεν τον πλήρωνε όσο θα έπρεπε. Παράλληλα τον έκανε να υποφέρει με την αυταρχική συμπεριφορά της.

Η Doris Duke κληρονόμησε την τεράστια περιουσία του πατέρα της όταν πέθανε το 1925.

H Duke γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν το μοναχοπαίδι του μεγιστάνα υδροηλεκτρικής ενέργειας James Buchanan Duke. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Η ισχυρή γυναίκα με την αμύθητη περιουσία

Η Doris Duke ήταν γνωστή ως η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο (και δεν ήταν υπερβολή αυτό). Κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, που είχε δημιουργήσει η οικογένειά της από τις εταιρείες American Tobacco Co., Alcoa Aluminum, Duke Power (Duke Energy, πλέον). Ο Tirella γνώριζε πώς δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση να δεχθεί τον «χωρισμό» τους. Όσοι την γνώριζαν ήξεραν καλά πως δεν θα το έπαιρνε ψύχραιμα, ούτε θα του το έκανε εύκολο. Ήταν κτητική και ζηλιάρα, γνωστή επίσης για τη βίαιη ιδιοσυγκρασία της, Στο παρελθόν, είχε τραυματίσει με μαχαίρι ένα σύντροφό της μετά από καυγά. Η Doris Duke είχε σωρεία ερωτικών σχέσεων στη ζωή της, από το κρεβάτι της πέρασαν μεταξύ άλλων και οι ηθοποιοί Errol Flynn και Marlon Brando. Με τον Tirella πάντως δεν υπήρχε τίποτα το σεξουαλικό, καθώς αυτός ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

Και έφτασε η στιγμή που ο Tirella της είπε την απόφαση που είχε πάρει για το επαγγελματικό του μέλλον και όπως ήταν αναμενόμενο την επομένη της άφιξής του στο Newport έγινε χαμός. Αφού ακούστηκαν οι φωνές και των δυο μπήκαν στο αμάξι και έφυγαν από τη βίλα. Όπως έγινε γνωστό πήγαν σε έναν επιχειρηματία να αγοράσουν μια αντίκα, καθώς η Duke ζητούσε την γνώμη του 42χρονου. Καθώς έφτασαν ο Eduardo Tirella, που οδηγούσε, κατέβηκε για να ανοίξει τις αλυσίδες της πόρτας του μεγάλου οικήματος. Για άγνωστο λόγο, η Doris Duke «γλίστρησε» στη θέση του οδηγού, σήκωσε το χειρόφρενο και πάτησε γκάζι. Το όχημα έπεσε πάνω στον Eddie, διάλυσε την πόρτα και σταμάτησε σε ένα δέντρο. Ο Tirella παγιδεύτηκε κάτω από το αμάξι και πέθανε ακαριαία.

Η Doris Duke «γλίστρησε» στη θέση του οδηγού, σήκωσε το χειρόφρενο και πάτησε γκάζι.

Πηγή φωτογραφίας: Newport this week / (Photo by Ed Quigley)

Η αστυνομία το κατέταξε ως ατύχημα, αλλά ήταν έτσι;

Μόλις 96 ώρες μετά, ο αρχηγός της Αστυνομίας του Newport, Joseph A. Radice βασιζόμενος μόνο στη μαρτυρία της Doris Duke έκλεισε την υπόθεση, καταχωρώντας την ως «ατύχημα». Επτά μήνες αργότερα, ο Radice θα συνταξιοδοτηθεί από το Σώμα και ξαφνικά βρέθηκε να έχει στην κατοχή του 2 διαμερίσματα στη Φλόριντα. Αντικαταστάτης του ως αρχηγός ήταν ο αστυνομικός που είχε κάνει την ανάκριση της Doris Duke παρόλο που σύμφωνα με την ιεραρχία δεν είχε προτεραιότητα για αυτή τη θέση. Η Doris Duke επιδικάστηκε και πλήρωσε 75.000 δολάρια σε αστικές αποζημιώσεις στην οικογένεια του Eduardo Tirella, για φόνο εξ αμελείας.

Ο φάκελος Eduardo Tirella άνοιξε ξανά.

Μετά από χρόνια ένας ρεπόρτερ του Vanity Fair άνοιξε ξανά την υπόθεση γράφοντας ένα βιβλίο με τίτλο «Homicide at Rough Point». Ο Peter Lance ισχυρίζεται πως περιέχει ακλόνητες αποδείξεις πως η Duke σκότωσε με τη θέληση της τον Eduardo και ότι οι δικηγόροι της, σε συνεννόηση με την αστυνομία, φρόντισαν να το κουκουλώσουν. Έτσι λοιπόν η υπόθεση ήρθε πάλι στο φως με την Αστυνομία να ανοίγει τον φάκελο της δολοφονία του Eduardo Tirella το 2021. Οι ισχυροί αυτοί του ρεπόρτερ φάνηκε πώς δεν ήταν αρκετοί και έκλεισε οριστικά η υπόθεση λόγω έλλειψης πειστηρίων για κάτι διαφορετικό, όπως ανακοινώθηκε.

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024