Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Jill Dando: Γεμάτη θεωρίες η ανεξιχνίαστη δολοφονία της παρουσιάστριας

Jill Dando: Γεμάτη θεωρίες η ανεξιχνίαστη δολοφονία της παρουσιάστριας

Nτοκιμαντέρ του Netflix ελπίζει να ρίξει φως στο μυστηριώδη θάνατο της παρουσιάστριας του BBC.

Έχουν περάσει σχεδόν 24 χρόνια από την δολοφονία της παρουσιάστριας του BBC, Jill Dando και ακόμα η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο προβεβλημένες έρευνες δολοφονίας στη βρετανική ιστορία. Η παρουσιάστρια και δημοσιογράφος πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι τον Απρίλιο του 1999, στο κατώφλι του σπιτιού της από μία μόνο σφαίρα.

Η 37χρονη τότε Dando αναχώρησε από το σπίτι του αρραβωνιαστικού της, γυναικολόγου Alan Farthing στο Chiswick. Επέστρεψε μόνη της οδικώς στο σπίτι που κατείχε στο Φούλαμ. Κατοικούσε σ’ αυτό το σπίτι, αλλά τον Απρίλιο του 1999 βρισκόταν σε διαδικασία πώλησής του και δεν το επισκεπτόταν συχνά. Καθώς η δημοσιογράφος έφτασε στην εξώπορτα, περίπου στις 11:32, πυροβολήθηκε μια φορά στο κεφάλι. Η σορός της ανακαλύφθηκε περίπου 14 λεπτά αργότερα από τη γειτόνισσα Helen Doble. Η αστυνομία κλήθηκε στις 11:47. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι η Dando είχε βληθεί από μια σφαίρα ημιαυτόματου πιστολιού διαμέτρου 9 χιλιοστών, με την κάννη του όπλου να πιέζει το κεφάλι της τη στιγμή του πυροβολισμού.

Η αστυνομία υποστήριζε την ιδέα ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από κάποιον τρελό ο οποίος βρήκε την τυχαία ευκαιρία να δράσει.

H παρουσιάστρια του BBC πυροβολήθηκε στο κατώφλι της από μία μόνο σφαίρα/Πηγή: Daily Mail

Οι υποψίες του δολοφόνου και το αδιέξοδο των ερευνών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του όπλου υποστηρίχθηκε ότι ένας επαγγελματίας δολοφόνος δεν θα χρησιμοποιούσε ένα τέτοιο όπλο χαμηλής ποιότητας. Η αστυνομία υποστήριζε την ιδέα ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από κάποιον τρελό ο οποίος βρήκε την τυχαία ευκαιρία να δράσει. Αυτό το υποτιθέμενο προφίλ του δράστη τους οδήγησε να εστιαστούν στον Barry George. Οι υποψίες στράφηκαν προς το πρόσωπό του διότι ζούσε περίπου μισό μίλι από το σπίτι της Dando, ενώ παράλληλα είχε ιστορικό παρακολούθησης γυναικών και σεξουαλικών επιθέσεων.

Ο George τέθηκε υπό παρακολούθηση, συνελήφθη στις 25 Μαΐου και του απαγγέλθηκε η κατηγορία για τον φόνο της Jill Dando στις 28 Μαΐου. Δικάστηκε στο Old Bailey και τον Ιούλιο του 2001 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ανάμεσα στα στοιχεία εναντίον του ήταν ένα απειροελάχιστο υπόλειμμα πυρίτιδας στο παλτό του, το οποίο εντοπίστηκε ένα χρόνο μετά την δολοφονία. Ωστόσο η αστυνομία δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κατείχε όπλα ή πυρομαχικά τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν είχε ούτε εξειδίκευση στα όπλα, ούτε πόρους για να τα τροποποιήσει. Δεν είχε αυτοκίνητο, ούτε χρήματα.

Καθώς οι έρευνες συνέχιζαν, δεν βρέθηκαν στοιχεία στο διαμέρισμά του. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αστυνομία δεν εντόπισε υπολείμματα εκρηκτικών, παρόλο που υποτίθεται πήγε εκεί κατευθείαν μετά την δολοφονία. Οι δύο ομάδες αξιωματικών, 50 άτομα συνολικά, που παρακολούθησαν τις κινήσεις του για περισσότερο από 3 εβδομάδες πριν την σύλληψή του, δεν βρήκαν αποδείξεις που να τους βοηθήσουν στην υπόθεση. Διατάχθηκε επανάληψη της δίκης, η οποία άρχισε στις 9 Ιουνίου 2008. Οι δύο μόνο αυτόπτες μάρτυρες, γείτονες της Dando, απέτυχαν να αναγνωρίσουν τον George ανάμεσα σε άλλους υπόπτους. Τελικά την 1η Αυγούστου 2008, ο George αθωώθηκε.

Νέο ντοκιμαντέρ του Netflix εξερευνά τον θάνατο της παρουσιάστριας του BBC και το «κυνήγι» του δολοφόνου της.

Ανεξιχνίαστη παραμένει η δολοφονία της Jill Dando.

Εκτελεστής, εγκληματική συμμορία ή ατυχία;

Ένα άλλο σενάριο που επικράτησε ήταν πως πρόκειται για μια δολοφονία καλά σχεδιασμένη. Λίγες μέρες νωρίτερα από τη δολοφονία της Dando Βρετανικά και Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το κτίριο της Σέρβικης Ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι, σκοτώνοντας 16 υπαλλήλους.  Στις 6.25 μ.μ. της 6ης Απριλίου, η Επείγουσα Επιτροπή Καταστροφών (Disasters Emergency Committee) μετέδωσε μια Έκκληση για την Κρίση στο Κοσσυφοπέδιο μέσω των Βρετανικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας. Η έκκληση του BBC έγινε από την Jil Dando. Περισσότερο από 1 εκατομμύριο λίρες συγκεντρώθηκαν κατά τις πρώτες 24 ώρες.

Έτσι δημιουργήθηκε η θεωρεία ότι αυτά τα δύο γεγονότα συνδέονταν και πως η Dando είχε σκοτωθεί ως αντίποινα για το βομβαρδισμό Σέρβων δημοσιογράφων από το NATO. Σε αυτό στηρίχθηκε για την υπεράσπισή του και ο Barry George. Ο συνήγορος υπεράσπισης, Michael Mansfield, είπε στους ενόρκους: «Ο τηλεοπτικός σταθμός που ανήκε και διοικείτο από την οικογένεια Μιλόσεβιτς, είχε στοχοποιηθεί εσκεμμένα από το ΝΑΤΟ, με τη χρήση πυραύλου cruise, επειδή θεωρήθηκε ο κύριος προμηθευτής της Σερβικής κρατικής προπαγάνδας. Η Jill Dando, εκείνη την στιγμή ήταν ένα από τα πρόσωπα, αν όχι το πρόσωπο του BBC. Εν συντομία, ήταν η προσωποποίηση και η ενσάρκωση του BBC».

Ο αδερφός της Dando παρουσιάζει τη θεωρία του

Ο αδελφός της δολοφονημένης παρουσιάστριας μιλώντας για την υπόθεση, δήλωσε, σύμφωνα με το lbc.co.uk, ότι πιστεύει πως ήταν «μια τυχαία δολοφονία» που πραγματοποιήθηκε από έναν άγνωστο και ότι η παρουσιάστρια «ήταν απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή». Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix που επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα «Ποιος σκότωσε την Jill Dando;», ο Nigel Dando δήλωσε: «Ελπίζω ότι το ντοκιμαντέρ θα ξυπνήσει τη μνήμη κάποιου. Ακόμα ελπίζω, αλλά όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιώ ότι είναι λιγότερο πιθανό να βρεθεί ο δολοφόνος της Jill. Αν κάποιος έχει κάπου ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο ή γνωρίζει κάτι για τον δολοφόνο, ελπίζω να εμφανιστεί. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε επιτέλους να βάλουμε ένα τέλος».

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024