Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η σπαρακτική ιστορία αγάπης της Γουίτνεϊ Χιούστον και της Ρόμπιν Κρόφορντ

Η σπαρακτική ιστορία αγάπης της Γουίτνεϊ Χιούστον και της Ρόμπιν Κρόφορντ

Όταν η πρώην βοηθός της σταρ μίλησε για μια 20ετή σχέση που ξεπέρασε τον εθισμό, τη φήμη και τη μυστικότητα - «Η φιλία μας ήταν στενή σε όλα τα επίπεδα»

Η ιστορία που αφηγείται η Ρόμπιν Κρόφορντ στις σελίδες του βιβλίου A Song For You, μια αφήγηση της δεκαετούς σχέσης της με τη Γουίτνεϊ Χιούστον, είναι τρυφερή, συγκινητική και οδυνηρή, η ιστορία μιας φιλίας και ταυτόχρονα μια ιστορία αγάπης.

Απέκρυψαν τη σεξουαλική φύση αυτής της σχέσης, εν μέσω έντονων και συχνά πρόστυχων εικασιών που είχε να αντιμετωπίσει η Χιούστον σε όλη της τη ζωή. Εν τω μεταξύ, η Κρόφορντ παρενοχλήθηκε, περιθωριοποιήθηκε και απειλήθηκε με βία από την οικογένεια της τραγουδίστριας.

«Βρήκα παρηγοριά στη σιωπή μου» λέει η Κρόφορντ, της οποίας η απόφαση να γράψει το βιβλίο ήταν εν μέρει μια επίπληξη στην σκανδαλοθηρία της κληρονομιάς της φίλης της. Αλλά είναι η σιωπή που παραμένει. Διαβάζοντας το βιβλίο της, έχει κανείς την ανατριχιαστική αίσθηση όχι μόνο του πόσο τραγικά και ομοφοβικά ήταν τα πράγματα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, αλλά και του τι δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον.

Photo: YouTube

«Σκάνδαλο λεσβιακής αιμομιξίας»

Στα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατο της Χιούστον, δεν υπήρξε τίποτα άλλο από εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα για το γάμο της τραγουδίστριας με τον Μπόμπι Μπράουν, τους αγώνες της με τον εθισμό και, κάθε τόσο, το «σκάνδαλο λεσβιακής αιμομιξίας». Έτσι περιέγραψαν πολλά δημοσιεύματα τη σχέση της Χιούστον με την επί χρόνια κολλητή της φίλη και εκτελεστική βοηθό που έγινε δημιουργική διευθύντρια, Ρόμπιν Κρόφορντ.

Η Κρόφορντ και η Χιούστον ήταν έφηβες όταν γνωρίστηκαν, στο East Orange του Νιου Τζέρσεϊ, με την τραγουδίστρια να είναι κατά τρία χρόνια μικρότερη. «Υπήρξε μια άμεση σύνδεση» λέει η Κρόφορντ. Εκείνη ήταν αστέρι του μπάσκετ, επιστρέφοντας από το κολέγιο- η Χιούστον ήταν ακόμα στο λύκειο. «Και κάναμε κλικ» λέει. «Μου είπε ότι ήταν τραγουδίστρια και ότι πήγαινε στο Mount St Dominic Academy, και εγώ της είπα ότι έπαιζα μπάσκετ και ήμουν στο κολέγιο. Ήμασταν δύο φίλες – δεν ήταν σαν να γνωριστήκαμε σε κάποιο κλαμπ. Ήταν κάτι που συνέβη στη ροή μιας φιλίας».

Με τη φράση «κάτι που συνέβη» η Κρόφορντ αναφέρεται στα χρόνια αμέσως μετά τη γνωριμία τους, όταν οι δύο γυναίκες είχαν σεξουαλική σχέση. Τόσο η Χιούστον όσο και η Κρόφορντ είχαν μεγαλώσει σε θεοσεβούμενα νοικοκυριά, σε μια εποχή που, όπως λέει η ίδια «ή ήσουν αυτό ή ήσουν εκείνο».

Photo: YouTube

«Δεν μιλήσαμε ποτέ για ταμπέλες, όπως λεσβίες και γκέι»

Επισήμως, ήταν απλώς φίλες, αλλά ακόμη και μεταξύ τους αντιστέκονταν να αναγνωρίσουν τι πραγματικά συνέβαινε. «Δεν μιλήσαμε ποτέ για ταμπέλες, όπως λεσβίες και γκέι» γράφει η Κρόφορντ. «Απλώς ζούσαμε τις ζωές μας και ήλπιζα ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί έτσι για πάντα».

Αφού άφησε το τσίρκο των μέσων ενημέρωσης μετά τον θάνατο της Χιούστον, στις 11 Φεβρουαρίου του 2012, να ηρεμήσει λίγο, η Κρόφορντ μίλησε τελικά δημόσια για τη σχέση της με την ποπ σταρ – και η αλήθεια είναι πολύ πιο θλιβερή και πολύ πιο αποχρωματισμένη από ό,τι στα ταμπλόιντ.

«Ήμασταν φίλες. Ήμασταν ερωμένες. Ήμασταν τα πάντα η μία για την άλλη» γράφει η Κρόφορντ. «Δεν ήμασταν ερωτευμένες. Απλά ήμασταν» γράφει η Κρόφορντ στα απομνημονεύματά της.

Αλλά η Χιούστον έβαλε τέλος στο στόρι τους μόλις υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο στα 19 της. «Είπε ότι δεν έπρεπε να είμαστε πια σωματικά μαζί» γράφει η Κρόφορντ «γιατί αυτό θα έκανε το ταξίδι μας ακόμα πιο δύσκολο. Είπε ότι αν οι άνθρωποι μάθαιναν για εμάς, θα το χρησιμοποιούσαν αυτό εναντίον μας, και πίσω στη δεκαετία του ’80 αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα».

Σπάνιο βίντεο με την Χιούστον και την Κρόφορντ σε περιοδεία συναυλιών 

Μυστικά και ψέμματα

Ενώ η Χιούστον δεν ήθελε να κυκλοφορεί ανοιχτά με την Κρόφορντ, εξακολουθούσε να τη θέλει κοντά της. Έτσι, η Κρόφορντ λειτούργησε ως άνθρωπος υποστήριξης, βοηθώντας την να αντιμετωπίσει τη δισκογραφική εταιρεία και, σύμφωνα με τους New York Times, «να απορροφήσει τα λογιστικά βάρη της διασημότητας».

Η Κρόφορντ γράφει ότι έπρεπε να βλέπει τη Χιούστον να βγαίνει με άντρες, ενώ παράλληλα ήταν ερωτευμένη μαζί της. Συγκεκριμένα θυμάται ένα βράδυ που η τραγουδίστρια ντύθηκε καλά για ένα ραντεβού με τον Έντι Μέρφι, με «ένα μαύρο φόρεμα και χαμηλοτάκουνα slingbacks». Θυμάται να σκέφτεται εκείνη τη στιγμή: «Φίλε, μακάρι να το έκανε αυτό για μένα».

Η σχέση της Χιούστον και της Κρόφορντ, την οποία κράτησαν μυστική για δεκαετίες, εξελίχθηκε σε καταχρηστική, με τη Χιούστον να χαστουκίζει κάποτε την Κρόφορντ στο πρόσωπο επειδή είχε περάσει χρόνο με άλλη γυναίκα. Οι πολύ ετεροφυλόφιλοι Times το χαρακτήρισαν «μια σπάνια ένδειξη της κτητικότητας της Χιούστον (και ίσως των πραγμάτων που έμειναν συνετά κρυφά)».

Photo: YouTube

Η άρνηση της Χιούστον στις φήμες για τη σεξουαλικότητά της

Η Χιούστον αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από «ετεροφυλόφιλη».

«Τελεία και παύλα» είπε. Αρχικά, στις πρώτες μέρες της καριέρας της, δεν έδειχνε να προσβάλλεται από τις κατηγορίες, λέγοντας στους δημοσιογράφους το 1988 ότι οι φήμες δεν την ενοχλούσαν επειδή ήξερε ότι «δεν ήταν γκέι». Όμως, καθώς οι φήμες συνεχίζονταν (και άρχισαν να εμπλέκουν άτομα υψηλού προφίλ, όπως η Τζόντι Φόστερ και η Κέλι ΜακΓκίλις, γνωστή από το Top Gun), η Χιούστον επέμεινε πιο σκληρά για να αποστασιοποιηθεί από αυτές.

«Ίσως επειδή δεν ξέρουν με ποιον κοιμάμαι, αποφάσισαν ότι είμαι γκέι» είπε το 1990.

Εκτός από τη γενική περιφρόνηση της κοινωνίας για τους γκέι, ένας σημαντικός λόγος που η Χιούστον μπορεί να ένιωθε άβολα είναι η αντίδραση της οικογένειάς της στην Κρόφορντ. Προφανώς ήταν τόσο εναντίον της σχέσης της Χιούστον με την Κρόφορντ που το 1995, ο μουσικός Κέβιν Άμονς κατέθεσε μήνυση υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας της Χιούστον, Τζον, τον είχε προσλάβει για να σπάσει τα πόδια και τα χέρια της Κρόφορντ, επειδή ήταν «λεσβία που προσπαθούσε να σαμποτάρει το γάμο της Χιούστον με τον Μπράουν».

Ενώ ο Τζον αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, είναι σαφές ότι η Κρόφορντ δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην οικογένεια της Χιούστον.

Η μητέρα της Χιούστον, η Σίσι, έγραψε το 2013 στην αυτοβιογραφία της, «Remembering Whitney: My Story of Love, Loss and the Night the Music Stopped», ότι δεν ήθελε την Κρόρορντ κοντά στην κόρη της. Άλλοι που βρίσκονται κοντά στην οικογένεια υποστηρίζουν ότι κάποιοι συγγενείς «κατηγόρησαν» για τη σεξουαλικότητα της Χιούστον το γεγονός ότι κακοποιήθηκε ως παιδί από τον ξάδελφό της, Dee Dee Warwick. Η Σίσι και η αδελφή του Dee Dee, η Ντιόν, έχουν αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

Δείτε το τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ για τη Γουίτνεϊ Χιούστον 

«Πάντα ήξεραν»

Μετά τον θάνατο της Χιούστον, περισσότεροι άνθρωποι αισθάνθηκαν άνετα να συζητούν για τη σεξουαλικότητα της τραγουδίστριας. Η διάσημη λεσβία Ρόζι Ο’Ντόνελ δήλωσε ότι πάντα ήξερε ότι η Χιούστον και η Κρόφορντ «ήταν μαζί». Η ηθοποιός Σάντρα Μπέρνχαρτ μίλησε για τη Χιούστον στην εκπομπή της Ο’Ντόνελ, λέγοντας ότι αισθάνθηκε πως η αδυναμία της τραγουδίστριας να βγει από την ντουλάπα συνέβαλε στο θάνατό της, μια ιδέα με την οποία συμφωνεί και ο πρώην σύζυγος της Χιούστον.

Ο τραγουδιστής Μπόμπι Μπράουν, με τον οποίο η Χιούστον είχε έναν ταραγμένο και βίαιο γάμο, δήλωσε στο Us Weekly το 2016 ότι αν η οικογένεια της Χιούστον, και ιδιαίτερα η μητέρα της Σίσι, είχε μεγαλύτερη κατανόηση για τη σεξουαλικότητά της, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά για εκείνη. «Πραγματικά αισθάνομαι ότι αν η Ρόμπιν είχε γίνει αποδεκτή στη ζωή της Γουίτνεϊ, θα ήταν ακόμα ζωντανή σήμερα» είπε. «Δεν είχε πια στενούς φίλους μαζί της».

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Το τέλος

Αφού ήταν στο πλευρό της για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Κρόφορντ απομακρύνθηκε το 2000. Είχε ανακαλύψει καμένα κουτάλια στο σπίτι της Χιούστον και προσπάθησε να την βάλει σε κέντρο αποτοξίνωσης, χωρίς αποτέλεσμα. Εκείνη την εποχή, υποπτευόταν επίσης ότι ο Μπράουν κακοποιούσε σωματικά τη Χιούστον. Για ένα διάστημα, η Κρόφορντ ένιωθε εντελώς χαμένη προσωπικά και επαγγελματικά – έπρεπε, όπως λέει, να πάρει μια «συνειδητή απόφαση για να μην ξαναμπεί στον κόσμο της Γουίτνεϊ».

Με κάποιο τρόπο, κατάφερε να ενώσει τα κομμάτια της, να ερωτευτεί και να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Αλλά η Χιούστον εξακολουθούσε κατά καιρούς να προσπαθεί να την τραβήξει πίσω, αφήνοντας φωνητικά μηνύματα «χωρίς επιστροφή», σύμφωνα με τους Times.

Παρά τα σκληρά πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων, τη σωματική κακοποίηση, την περιφρόνηση από την οικογένεια της Χιούστον, ακόμη και την απειλή να της σπάσουν τα πόδια και τα χέρια, η Κρόφορντ γράφει για τη Χιούστον μόνο με αγάπη. Σχεδόν ποτέ δεν την υποτιμά, γράφοντας κυρίως για τα κακά πράγματα που έγιναν στη Χιούστον και όχι για τα κακά πράγματα που έκανε εκείνη.

Είναι λογικό αν σκεφτείς τι έγραψε το 2012 σε μια νεκρολογία για τη Χιούστον στο Esquire: «Ήξερε ότι ποτέ δεν επρόκειτο να της είμαι άπιστη. Δεν επρόκειτο ποτέ να την προδώσω».

*Η Γουίτνεϊ Χιούστον γεννήθηκε γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1963 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι και πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 2012, στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια. 

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024