Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τζον Χολμς και οι φόνοι της οδού Wonderland

Ο Τζον Χολμς και οι φόνοι της οδού Wonderland

Αν οι τοίχοι μπορούσαν να μιλήσουν, θα έλεγαν την αλήθεια για το τι συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιουλίου 1981 στο αδιάφορο σπίτι που βρίσκεται στη Λεωφόρο Wonderland, στον αριθμό 8763.

Ήταν ένα πολύ κακόφημο μέρος που κατοικείτο από μια κακόφημη ομάδα ανθρώπων που σίγουρα έκαναν πολλά παρακμιακά πράγματα -ναρκωτικά, διαρρήξεις, ληστείες, πορνογραφία και ποιος ξέρει τι άλλο. Αν και ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους επέλεξαν να πάρουν την αλήθεια μαζί τους στον τάφο, έχουν διαρρεύσει αρκετά για εκείνη τη νύχτα ώστε να συνθέσουν μια αρκετά σαφή εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη.

Μια ανατριχιαστική ανακάλυψη

Η αστυνομία θα έφτανε στο σπίτι της οδού Wonderland το απόγευμα της 1ης Ιουλίου απαντώντας σε κλήση από έναν επαγγελματία μεταφορέα που ανέφερε ότι άκουσε ουρλιαχτά, τα οποία προέρχονταν από ένα παρακείμενο σπίτι. Μέσα στο διαμέρισμα, η αστυνομία θα βρει τα κατακρεουργημένα σώματα τεσσάρων δολοφονημένων θυμάτων, με τα κρανία τους σπασμένα και τα πρόσωπα τόσο άσχημα χτυπημένα που κάποια δεν ήταν αρχικά αναγνωρίσιμα.

Στην πραγματικότητα, ένας αστυνομικός θα περιγράψει αργότερα μια σκηνή τόσο φρικιαστική που φαινόταν σαν κάποιος να είχε εκτοξεύσει κουβάδες αίματος σε όλο το σπίτι. Η φωνή που άκουσε ο μεταφορέας ήταν αυτή του λεγόμενου πέμπτου θύματος, το οποίο επέζησε της τραγωδίας παρά το θρυμματισμένο κρανίο του και το γεγονός ότι είχε αφεθεί νεκρό για περισσότερες από 12 ώρες.

Photo: Wikimedia Commons

Η σύνδεση του σπιτιού με τον Τζον Χολμς

Το σπίτι στο Laurel Canyon το είχε νοικιάσει η 46χρονη Τζόι Άντρεϊ Μίλερ και μαζί της ζούσαν ο 42χρονος φίλος της Μπίλι ΝτεΒερέλ (ο οποίος είχε συλληφθεί 13 φορές), ο ανεξάρτητος κυνηγός επικηρυγμένων Ντέιβιντ Λιντ και ο φίλος Ρόναλντ Λαούνιους, που είχε εκτίσει ομοσπονδιακή ποινή για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η ομάδα τα κατάφερνε παριστάνοντας τους αστυνομικούς, κλέβοντας άλλους εμπόρους ναρκωτικών και κατάσχοντας την κρυψώνα τους. Στη συνέχεια πουλούσαν τα ναρκωτικά στους δικούς τους πελάτες. Ένας επικίνδυνος τρόπος για να βγάλεις το ψωμί σου, σίγουρα. Συχνός επισκέπτης ήταν ο Τζον Χολμς, ο πορνοστάρ που έβγαλε εκατομμύρια πουλώντας το πασίγνωστο μακρύ πέος του στους παραγωγούς πορνογραφικών ταινιών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επανάστασης της δεκαετίας του ’70. Ήταν αυτή η σχέση με τον Χολμς που πιθανότατα οδήγησε στην καταστροφή του καταγώγιου της ανομίας, παρόλο που η αστυνομία το είχε ήδη χαρακτηρίσει από καιρό ως ναρκοσπίτι.

Η παρακμή του Τζον Χολμς

Στο τέλος της καριέρας του, ο Χολμς θα βρει τον εαυτό του ξεκρέμαστο, αδυνατισμένο, εθισμένο στην κοκαΐνη. Κατέφευγε σε διαρρήξεις αυτοκινήτων και κλοπές αποσκευών από το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες για να συντηρήσει τη γιγαντιαία του συνήθεια στην κοκαΐνη.

Ο Χολμς θα συναντηθεί τελικά με τον Παλαιστίνιο Adel Nasrallah, έναν επιδεικτικό ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων, γνωστό και ως Eddie Nash. Κάποιοι ίσως θυμούνται τη σοκαριστικά ακριβή απεικόνιση του Nash από τον Alfed Molina στη σάτιρα της βιομηχανίας πορνό του 1997, στην ταινία «Boogie Nights» (Ξέφρενες Νύχτες).

Ήταν ο έμπορος ναρκωτικών που χοροπηδούσε στο σπίτι του με ρόμπα και speedo υπό τη μουσική του Night Ranger’s, το Sister Christian. Όπως και να ‘χει, ο Nash ήταν μεγάλος έμπορος ναρκωτικών στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και συχνά πουλούσε στους θαμώνες των κλαμπ του, Kit Kat και Starwood, στο τελευταίο από τα οποία κάποτε έπαιζαν συγκροτήματα όπως οι Quiet Riot, Motley Crue και Van Halen.

Ένας από τους πιο αξιόπιστους πελάτες του, ωστόσο, ήταν ο Τζον Χολμς, ο οποίος θα ξόδευε σχεδόν 750.000 δολάρια σε κοκαΐνη σε μια συγκεκριμένη χρονιά στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Αλλά με την πορνογραφική του καριέρα να χωλαίνει πλέον, ο Χολμς θα έβλεπε τη συνήθειά του να μεγαλώνει και την περιουσία του να μειώνεται – ένας επικίνδυνος και προφανώς θανατηφόρος συνδυασμός.

Δείτε το βίντεο

«Ο πίθηκος του σπιτιού»

Την άνοιξη του 1981 ο Χολμς έκανε παρέα με τη συμμορία της Wonderland και κοιμόταν στο σπίτι για νύχτες. Όμως, παρά την προηγούμενη φήμη του, στην πραγματικότητα ήταν απλώς ένα τσιράκι που η συμμορία δεν θεωρούσε τίποτα περισσότερο «από ένα παιδί για τα θελήματα και έναν πίθηκο του σπιτιού».

Ήταν ένα αστείο γι’ αυτούς. Αλλά η αξία του ήταν η σχέση του με τον Nash. Και ο Χολμς ήταν πρόθυμος να τους βοηθήσει να οργανώσουν ένα χτύπημα στην έπαυλη του βαρόνου των ναρκωτικών στο Studio City. Ο Χολμς ενημέρωσε τη συμμορία Wonderland ότι σε προηγούμενη επίσκεψή του στο σπίτι του Nash, είχε αφήσει τη συρόμενη γυάλινη πόρτα ξεκλείδωτη και ότι ο Nash διατηρούσε πολλά ναρκωτικά, κοσμήματα και μετρητά. Ο Χολμς σχεδίασε ακόμη και έναν χάρτη του σπιτιού για την ομάδα.

Οι μαρτυρίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς το ποιος και πόσοι έκαναν πραγματικά τη δουλειά, αλλά το πρωί της 29ης Ιουνίου 1981, τρεις ή τέσσερις άνδρες, ο ΝτεΒερέλ, ο Λαούνιους, ο Λιντ και ένας συνεργός ονόματι Tracy McCourt μπήκαν μέσα από την ξεκλείδωτη πόρτα, παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί και πέρασαν χειροπέδες στον 300 κιλών σωματοφύλακα του Nash, στον Γκρέγκορι Ντάιλς.

Ο Ντάιλς απεικονιζόταν επίσης χαλαρά στην ταινία «Boogie Nights». Αλλά ενώ του περνούσαν χειροπέδες, ένα από τα όπλα των δραστών εκπυρσοκρότησε, ξυπνώντας τον Nash στο υπνοδωμάτιό του. Νομίζοντας ότι πρόκειται να τον σκοτώσουν, ο Nash έπεσε στα γόνατα, άνοιγε το χρηματοκιβώτιο και παρακάλεσε για έλεος.

Η συμμορία διέφυγε με ναρκωτικά, κοσμήματα και μετρητά συνολικής αξίας περίπου 185.000 δολαρίων. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα εκτιμούσε αργότερα τη λεία σε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια. Είχαν χτυπήσει τον Nash και τον είχαν χτυπήσει σκληρά.

Ένας όρκος εκδίκησης

Μόλις επέστρεψαν στο σπίτι της Wonderland, η ομάδα θα μοιράσει τα κλεμμένα μεταξύ τους. Εξοργισμένος όχι μόνο επειδή τον λήστεψαν, αλλά και επειδή τον ταπείνωσαν, ο Νash ορκίστηκε εκδίκηση. Και ο κύριος ύποπτος ήταν o πορνοστάρ. Φαίνεται ότι ο Χολμς εντοπίστηκε από κάποιους συνεργάτες του Νash να κυκλοφορεί στο Χόλιγουντ φορώντας ένα κόσμημα που είχε κλαπεί από το σπίτι του.

Το τι συνέβη τις επόμενες ημέρες θα αμφισβητηθεί από τους περισσότερους εμπλεκόμενους, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, θα οδηγήσει σε έναν από τους πιο φρικιαστικούς φόνους στην ιστορία του Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης της Μαύρης Ντάλια και των φόνων του Μάνσον.

Photo: YouTube

Δείτε τον Βαλ Κίλμερ σαν Τζον Χολμς

Μια ακόμη νύχτα διασκέδασης

Πιστεύεται ότι υπό τις εντολές του Nash, ο Ντάιλς και μερικοί άλλοι (ένας από τους οποίους μπορεί να ήταν ή να μην ήταν ο Χολμς), θα εισέβαλαν στο σπίτι της λεωφόρου Wonderland με ραβδωτούς χαλύβδινους σωλήνες στα χέρια και θα προχωρούσαν συστηματικά από δωμάτιο σε δωμάτιο χτυπώντας τα κρανία των ενοίκων.

Όταν όλα θα τελείωναν, τέσσερις άνθρωποι θα σκοτώνονταν και άλλος ένας θα τραυματιζόταν σοβαρά. Οι γείτονες ανέφεραν ότι άκουσαν τη φασαρία, αλλά αντί να καλέσουν την αστυνομία, απλά σκέφτηκαν ότι επρόκειτο για άλλη μια άγρια νύχτα διασκέδασης, οπότε ένας γείτονας απλά δυνάμωσε την τηλεόραση για να πνίξει το θόρυβο.

Στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή

Καθώς οι επιτήδειοι έμπαιναν στο σπίτι, θα σκότωναν πρώτα την Μπάρμπαρα Ρίτσαρτσον, την 22χρονη φίλη του Λιντ που κοιμόταν στο σαλόνι του κάτω ορόφου. Το πτώμα της θα ανακαλυφθεί μπροστά από έναν καναπέ, μισοσκεπασμένο με ένα ροζ και λευκό κάλυμμα. Απλώς επισκεπτόταν το σπίτι Wonderland και δυστυχώς την έπιασαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Στο πίσω υπνοδωμάτιο του κάτω ορόφου οι δολοφόνοι θα έπεφταν πάνω στον Ρόναλντ Λαούνιους και τη σύζυγό του Σούζαν, της οποίας τα βογγητά θα τραβούσαν αργότερα την προσοχή του μεταφορέα. Ήταν χτυπημένη και τρομερά ακρωτηριασμένη αλλά ακόμα ζωντανή και ανέπνεε. Οι δολοφόνοι στη συνέχεια σύρθηκαν στον επάνω όροφο όπου χτύπησαν μέχρι θανάτου τη Μίλερ στο κρεβάτι της, ο φίλος της ΝτεΒερέλ θα βρεθεί ξαπλωμένος σε μια γωνιά του ίδιου δωματίου, νεκρός από ένα τεράστιο τραύμα στο κρανίο.

Η αστυνομία ήταν τόσο συγκλονισμένη από την ποσότητα του αίματος στον τόπο του εγκλήματος που αποφάσισε να το βιντεοσκοπήσει (θυμηθείτε ότι οι βιντεοκάμερες ήταν σχετικά καινούργιες εκείνη την εποχή). Το βίντεο θα χρησιμοποιηθεί τελικά κατά τη διάρκεια της δίκης, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που το βίντεο χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο σε ποινική δίκη. Το πραγματικό αστυνομικό υλικό με αφήγηση μπορεί να το δει κανείς ως έξτρα χαρακτηριστικό στην έκδοση DVD της ταινίας Wonderland με πρωταγωνιστή τον Βαλ Κίλμερ.

Photo: YouTube

Στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή

Ένας από τους κατοίκους της Wonderland έτυχε να βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Ο Ντέιβιντ Λιντ προφανώς περνούσε τη νύχτα με μια πόρνη σε ένα άθλιο μοτέλ στην κοιλάδα San Fernando Valley, όπου είχε διακινήσει ναρκωτικά νωρίτερα το ίδιο βράδυ. Κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης, ο Λιντ τελικά θα αποκάλυπτε τα πάντα σχετικά με τη διάρρηξη του Nash και την πιθανή σύνδεσή της με τους φρικτούς φόνους. Η αστυνομία είχε τώρα κάτι για να δουλέψει. Ένα ερώτημα που έμεινε αναπάντητο, ωστόσο, ήταν πού βρισκόταν ο Χολμς κατά τη διάρκεια όλης αυτής της φασαρίας.

Φόνος και περιφρόνηση του δικαστηρίου

Στα μεταγενέστερα χρόνια, ο Χολμς θα αποκάλυπτε στη σύζυγό του, ότι οι εκδικητές τον ανάγκασαν να τους συνοδεύσει και να παρακολουθήσει τους φόνους. Αν και ισχυρίζεται ότι δεν συμμετείχε στους πραγματικούς φόνους, βρέθηκε ένα αποτύπωμα χεριού στο κεφαλάρι ενός κρεβατιού σε ένα από τα υπνοδωμάτια. Λίγο μετά τους φόνους, ωστόσο, ο Χολμς θα φύγει στη Φλόριντα με τη φίλη του (όχι τη σύζυγό του) και θα αρνηθεί να μιλήσει στην αστυνομία για εκείνη τη νύχτα.

Δουλεύοντας όμως με τα στοιχεία του αποτυπώματος του χεριού, η αστυνομία θα κατηγορούσε τελικά τον Χολμς για τους φόνους και θα του ζητούσε να καρφώσει τον Νash. Αλλά ο Χολμς δεν ήθελε να παίξει αυτό το παιχνίδι. Οι ένορκοι αθώωσαν τον Χολμς από τις κατηγορίες για τους φόνους στις 16 Ιουνίου 1982. Ωστόσο, αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές στη συνεχιζόμενη έρευνα και θα περάσει ακόμη και λίγο χρόνο στη φυλακή για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Photo: YouTube

To AIDS

Στις 13 Μαρτίου 1988, σε ένα ιατρικό κέντρο (συγκεκριμένα στη μονάδα περιπατητικής φροντίδας Sepulveda Ambulatory Care and Nursing Home Care Unit), ο Τζον Χολμς υπέκυψε στη φθορά του AIDS. Ήταν μόλις 43 ετών. Τις λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του, η αστυνομία βρισκόταν στο νεκροκρέβατο του ελπίζοντας να του αποσπάσει μια ομολογία για την υπόθεση Wonderland. Ωστόσο, ο Χολμς δεν έλεγε τίποτα.

Ένα «καλά» αθωωμένο σώμα ενόρκων

Λίγο μετά τους φόνους, η αστυνομία θα ερευνούσε το σπίτι του Nash και θα ανακάλυπτε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε κοκαΐνη για την οποία θα περνούσε 2 χρόνια στη φυλακή. Αλλά δεν είχαν ακόμα τίποτα εναντίον του για τους φόνους. Το 1990, ο Nash κατηγορήθηκε σε πολιτειακό δικαστήριο ότι είχε σχεδιάσει τους φόνους. Ο σωματοφύλακάς του, Ντάιλς, κατηγορήθηκε για τη διάπραξή τους. Η δίκη θα τελείωνε με την αποχή των ενόρκων, με μία μόνο 18χρονη ένορκο να κρατάει σθεναρή στάση. Μια δεύτερη δίκη διεξήχθη το 1991 και έληξε με αθώωση. Ο Νash δεν μπορούσε να συνδεθεί με τους φόνους της Wonderland. Ο Ντάιλς πέθανε το 1995.

Photo: YouTube

Συμφωνία απολογίας

Το 2000, ο Eddie Nash θα συλληφθεί ξανά, αυτή τη φορά με κατηγορίες από το Ανώτατο Δικαστήριο για διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμό, φοροδιαφυγή και συνωμοσία για τη διάπραξη των φόνων στο Wonderland. Κατηγορήθηκε επίσης ότι δωροδόκησε τον μοναδικό ένορκο που είχε απομείνει στην προηγούμενη υπόθεσή του. Υποφέροντας ήδη από κακή υγεία (οι γιατροί της φυλακής διαγνώσει εμφύσημα και φυματίωση), ο Nash θα επιτύχει συμφωνία με την οποία θα παραδεχτεί ότι δωροδόκησε τον ένορκο στην προηγούμενη υπόθεσή του με 50.000 δολάρια και θα δηλώσει επίσης ένοχος για τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Όσον αφορά όμως την παραδοχή ότι σκότωσε τους κατοίκους του σπιτιού της Wonderland δεν θα ομολογούσε. Θα παραδεχόταν όμως ότι διέταξε τους συνεργάτες του να ανακτήσουν την κλεμμένη περιουσία του από το σπίτι της Wonderland, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

*Ο Τζον Χολμς γεννήθκε στι 8 Αυγούστου 1944, στο Άσβιλ του Οχάιο και απεβίωσε στις 13 Μαρτίου 1988, στο Λος Άντζελες.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024