Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τομ Χανκς της πραγματικής ζωής - Ναυαγός επιβίωσε για μήνες μαζί με τον σκύλο του στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ο Τομ Χανκς της πραγματικής ζωής – Ναυαγός επιβίωσε για μήνες μαζί με τον σκύλο του στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ιστορία που θυμίζει την ταινία του 2000 «Ο Ναυαγός» με τον Τομ Χανκς.

Σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ θυμίζει η ιστορία του ναυτικού από την Αυστραλία, Τιμ Σάντοκ, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει μαζί με τον σκύλο του, όντας για δύο μήνες ναυαγός στον Ειρηνικό Ωκεανό όταν το σκάφος του χτυπήθηκε από καταιγίδα.

Ο Σάντοκ είχε αναχωρήσει από τη Λα Παζ της Μπάχα Καλιφόρνια στο Μεξικό τον Απρίλιο σε ένα ταξίδι σχεδόν 4.000 ναυτικών μιλίων με στόχο να φτάσει στη Γαλλική Πολυνησία. Ωστόσο λίγες βδομάδες αφού ξεκίνησε το ταξίδι του μία καταιγίδα κατέστρεψε τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους με αποτέλεσμα να ναυαγήσει στη μέση του ωκεανού μαζί με τον σκύλο του και να χρειαστεί να επιβιώσει μέχρι κάποιος να τον εντοπίσει.

Τόσο ο 51χρονος ναυτικός όσο και ο σκύλος του η Μπέλα χρειάστηκε για δύο μήνες να τρέφονται μόνο με ωμά ψάρια και να πίνουν νερό της βροχής για να επιβιώσουν. Οι μέρες περνούσαν με το δίδυμο να περιμένει απλά μία ελπίδα σωτηρίας.

Τελικά τους εντόπισε ένα ελικόπτερο που συνόδευε ένα αλιευτικό τόνου, ανοικτά των ακτών του Μεξικού. Ο γιατρός που εξέτασε τον Σάντοκ, ανέφερε πως η κατάστασή του ήταν «σταθερή και πολύ καλή».

Όταν ο Σάντοκ εντοπίστηκε έμοιαζε να είναι σε υγιής και να έχει καλή διάθεση. «Πέρασα ένα πολύ δύσκολο βασανιστήριο στη θάλασσα», είπε αρχικά.

«Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και λίγο καλό φαγητό γιατί είμαι μόνος στη θάλασσα για πολύ καιρό», είπε ακόμα ο ναυαγός.

«Μου έδωσαν πολύ καλά φάρμακα και με φρόντισαν πολύ καλά», συμπλήρωσε ο Σάντοκ.

Σε μία φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας μετά τη διάσωση του Σάντοκ δείχνει τον 51χρονο να θυμίζει τον Τομ Χανκς στην ταινία του 2000 «Ο Ναυαγός» και με ένα πιεσόμετρο στο μπράτσο.

Πηγή: 9News

«Κατά τα άλλα είμαι πολύ καλά στην υγεία μου», συμπλήρωσε.

Η πρώτη εξέταση έδειξε ότι είναι καλά στην υγεία του. Μόλις επιστρέψει στη στεριά θα του παρασχεθεί περισσότερη ιατρική βοήθεια, ενώ και η Μπέλα έδειχνε επίσης να είναι ασφαλής και καλά στην υγεία της, κουνώντας μάλιστα την ουρά της στην κάμερα που τους κατέγραψε.

«Συνδυασμός ικανότητας και τύχης»

Ο Μάικ Τίπτον, καθηγητής Ανθρώπινης και Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ περιέγραψε την επιβίωση του 51χρονου σαν έναν συνδυασμό «ικανότητας και τύχης».

«Είναι ένας συνδυασμός τύχης και ικανότητας, αλλά και επίσης να γνωρίζεις όπως ο Τιμ για παράδειγμα ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας χρειάζεται να προστατέψεις τον εαυτό σου από τον ήλιο, γιατί το τελευταίο πράγμα που θες όταν είσαι σε κίνδυνο είναι να αφυδατωθείς, δηλαδή να ιδρώνεις», είπε ο Τίπτον στο 9 News.

Κατά τον Τίπτον ένα στοιχείο κλειδί στην επιβίωση του Σάντοκ, ήταν πως εξασφάλισε τον εφοδιασμό με νερό και αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση συνέβη εξαιτίας του κλίματος και της τοποθεσίας.

«Θα πρέπει να έχεις ένα σχέδιο για να καταφέρεις να κατανείμεις σωστά το νερό και το φαγητό που είναι το πραγματικό μυστικό σε αυτά τα μακρά ταξίδια επιβίωσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτά τα ταξίδια που έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια είναι συνήθη στον Ειρηνικό. Εάν δείτε πίσω την ιστορία, συμβαίνουν σε θερμά περιβάλλοντα γιατί εάν το κλίμα ήταν κρύο τότε δεν θα επιβίωνε για τόσο μεγάλο διάστημα», προσέθεσε.

Μάλιστα χαρακτήρισε την επιβίωση του Σάντοκ σαν «σταγόνα στον Ωκεανό».

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν πόσο μικρή είναι η βάρκα και πόσο απέραντος είναι ο ωκεανός. Οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος είναι εξαιρετικά μικρές», είπε ακόμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το γεγονός ότι είχε στο σκάφος τη συντροφιά του σκύλου του «τον βοήθησε σε μεγάλο βαθμό» να αποφύγει την απομόνωση.

«Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να έκανε τη διαφορά», είπε ακόμα ο Τίπτον.

«Ζεις πάρα πολλά από μέρα σε μέρα και πρέπει να έχεις μία πολύ θετική ψυχική διάθεση ώστε να περάσεις αυτού του είδους το μαρτύριο και να μην τα παρατήσεις. Απλά σκεφτείτε πόσο σκοτεινά και μοναχικά νιώθεις τη νύχτα», κατέληξε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γλιτώνει το θάνατο

Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη φορά που ο 51χρονος βρίσκεται κοντά στον θάνατο καθώς όπως είχε αποκαλύψει τη δεκαετία του ’90 είχε επιβιώσει από τετάρτου βαθμού καρκίνου του εντέρου.

Όπως είπε σύμφωνα με τη Daily Mail, αυτό συνέβη ακολουθώντας μία πολύ σκληρή διατροφή. Μάλιστα όπως είπε έτσι ήταν ικανός να ζήσει περισσότερο και να ταξιδέψει στον κόσμο. Όπως ισχυρίστηκε η διατροφή τον βοήθησε να θεραπευτεί από τον καρκίνο, με τα αποτελέσματα να σοκάρουν τους γιατρούς, χωρίς όμως να έχει κάποια επιστημονική απόδειξη που να αποδεικνύει τα λεγόμενα του.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024