Κατάθλιψη: Η Αυστραλία πρώτη χώρα που συνταγογραφεί ecstacy και ψιλοκυβίνη
Αμφιλεγόμενη απόφαση για χρήση των δύο ψυχοτρόπων ουσιών ακόμα και εκτός κλινικών μελετών.
Η Αυστραλία πρόκειται να γίνει σύντομα η πρώτη χώρα που επιτρέπει τη συνταγογράφηση MDMA και ψιλοκυβίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της μετατραυματικής διαταραχής εκτός κλινικών μελετών, μια κίνηση που συναντά αντιδράσεις λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων για τις δύο παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες.
Αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει την τελευταία δεκαετία ότι το MDMA, περισσότερο γνωστό ως ecstacy, και η ψιλοκυβίνη, συστατικό των «μαγικών μανιταριών», προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από ορισμένα ψυχικά νοσήματα, τουλάχιστον εφόσον συνδυάζονται με ψυχοθεραπεία.
Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, επισημαίνουν ανεξάρτητοι ειδικοί στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature. Ασαφές παραμένει επίσης σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χορήγησή τους.
Περίπου το 10 με 20 τοις εκατό των ασθενών που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές σε άλλες χώρες βιώνουν «άσχημα τριπ» που μπορεί να επιδεινώσουν τις παθήσεις τους, δείχνει αδημοσίευτη μελέτη της Σούζαν Ρόσελ, ψυχιάτρου στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας «Σουίνμπερν» στη Μελβούρνη.
Η Ρόσελ διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων (TGA) έδωσε το πράσινο φως στο MDMA και την ψιλοκυβίνη χωρίς να συμβουλευτεί την ίδια και τους λίγους άλλους συναφέλφους της που μελετούν τις δύο ουσίες στην Αυστραλία.
Ακόμα, η Ρόσελ και άλλοι ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η TGA άνοιξε το δρόμο για συνταγογράφηση των δύο ουσιών χωρίς να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση τους.
Η TGA απάντησε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει θεραπευτικά πρωτόκολλα ή συστάσεις, κάτι που θα μπορούσε να γίνει από τον ιατρικό σύλλογο ή άλλους φορείς.
Για τη συνατογράφηση προβλέπεται εξάλλου μια σχετικά περίπλοκη διαδικασία, στην οποία οι ψυχίατροι πρέπει να ζητούν αρχικά άδεια του ιδρύματος στο οποίο εργάζονται και να υποβάλλουν εξαμηνιαίες εκθέσεις για τον αριθμό των ασθενών και τυχόν παρενέργειες.
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»






