Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Dorota πέθανε χωρίς να ξέρει πως η άμβλωση θα της έσωζε τη ζωή

Η Dorota πέθανε χωρίς να ξέρει πως η άμβλωση θα της έσωζε τη ζωή

Ένα από τα πολλά «θύματα» ενός νόμου ενάντια στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος

Οι πολωνικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν σήμερα, Δευτέρα (12/6) ότι υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών στην περίπτωση μιας γυναίκας που πέθανε από σηπτικό σοκ σε νοσοκομείο στην νότια Πολωνία, τον περασμένο μήνα, ενώ βρισκόταν στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Σημειώνεται πως η Πολωνία απαγορεύει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου την άμβλωση, παρά μόνο ορισμένων εξαιρέσεων. Το 2020 ένα ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι εγκυμοσύνες δεν μπορούσαν να τερματιστούν λόγω εμβρυϊκών ανωμαλιών. Μόνες εξαιρέσεις στην απόφαση αποτελούν ο επιβεβαιωμένος βιασμός, η αιμομιξία ή εάν απειλείται η ζωή της γυναίκας.

Μετά το τελευταίο θλιβερό περιστατικό, που δυστυχώς δεν πρόκειται για το μοναδικό, ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας, Adam Niedzielski τόνισε ότι κάθε γυναίκα της οποίας η ζωή ή η υγεία απειλείται από την εγκυμοσύνη της έχει δικαίωμα στην άμβλωση.

Μάλιστα ανακοίνωσε πως θα διορίσει μία ομάδα για να εξετάσει τις οδηγίες της χώρας σχετικά με την διακοπή της κύησης, και σημείωσε πως μέλη της θα είναι και γυναίκες.

Η 33χρονη Dorota Lalik αποτελεί το πιο πρόσφατο «θύμα» αλλά και ένα από τα πολλά ενός νόμου της Πολωνίας που επεμβαίνει στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο αφού έσπασαν τα νερά της στην 20η εβδομάδα κύησης.

«Τα  δικαιώματα της ασθενούς παραβιάστηκαν»

Ο σύζυγός της είπε σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης ότι κανείς στο νοσοκομείο δεν ενημέρωσε το ζευγάρι για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η Dorota και ότι η ζωή της μπορούσε να σωθεί εάν προχωρούσαν σε διακοπή της κύησης καθώς το παιδί είχε πολύ λίγες πιθανότητες επιβίωσης.

«Τα δικαιώματα της ασθενούς παραβιάστηκαν, το δικαίωμα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σύμφωνα με την τρέχουσα ιατρική γνώση παραβιάστηκε, το δικαίωμα της ασθενούς να έχει υπηρεσίες που παρέχονται με τη δέουσα επιμέλεια παραβιάστηκε», δήλωσε ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων των Ασθενών σε συνέντευξη Τύπου.

«Ιατρικό λάθος»

Η  δικηγόρος της οικογένειας της Dorota είπε πως οι γιατροί δεν την ενημέρωσαν ποτέ πως οι πιθανότητες να σωθεί το έμβρυο ήταν ελάχιστες και ότι μη τερματίζοντας την εγκυμοσύνη έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια της, τη ζωή.

Είπε ότι επρόκειτο για ιατρικό λάθος.

Η Κριστίνα Κατσπούρα, επικεφαλής του Ιδρύματος για τις Γυναίκες και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις εγκύων που πέθαναν, των οποίων οι οικογένειες στράφηκαν στα μέσα ενημέρωσης θεωρώντας ότι οι περιορισμοί στις αμβλώσεις είναι υπεύθυνοι για τον θάνατό τους.

Η Dorota είναι η τελευταία περίπτωση γυναίκας που πεθαίνει σε νοσοκομείο ενώ προσπαθεί να διατηρήσει μια εγκυμοσύνη λόγω της ύπαρξης καρδιακού παλμού του εμβρύου μέχρι που ήταν πολύ αργά για την ίδια.

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών προειδοποιούν ότι οι γιατροί θέτουν τις ζωές των γυναικών σε κίνδυνο, καθώς δίνουν προτεραιότητα στη διάσωση της εγκυμοσύνης έναντι των γυναικών, είτε για ιδεολογικούς λόγους, είτε φοβούμενοι τις νομικές συνέπειες για τον εαυτό τους.

Το 2021, μια 30χρονη γυναίκα στην 22η εβδομάδα της κύησης πέθανε από σηπτικό σοκ σε νοσοκομείο της νότιας Πολωνίας αφού οι γιατροί περίμεναν να σταματήσει να χτυπά η καρδιά του αγέννητου μωρού της.

«Το γεγονός ότι γυναίκες χάνουν τη ζωή τους, ότι η υγεία και η ασφάλειά τους απειλούνται, είναι αποτέλεσμα των δρακόντειων μέτρων για την άμβλωση στην Πολωνία», δήλωσε η βουλευτής της αριστερής αντιπολίτευσης Μαγκνταλένα Μπίεατ σε συνέντευξη Τύπου.

Από την άλλη, συντηρητικές ομάδες κατά των αμβλώσεων κατηγορούν την άλλη πλευρά πως εκμεταλλεύεται περιπτώσεις όπως της Dorota για πολιτικό όφελος.

Οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν υπάρξει δεκάδες με αφορμή τέτοια περιστατικά. Ακόμη μία είναι προγραμματισμένη στη Βαρσοβία για το απόγευμα της Τετάρτης.

Πάντως σημειώνεται πως ακόμη και πριν από την αυστηροποίηση του νόμου, λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στην Πολωνία.  Ωστόσο, περίπου 200.000 Πολωνέζες εκτιμάται ότι εξωθούνται κάθε χρόνο σε «παράνομη» άμβλωση, πολλές φορές καταφεύγοντας στο εξωτερικό.

Η πρώτη απόρριψη καταγγελίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων

Στις 8 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε μια καταγγελία οκτώ Πολωνέζων που ισχυρίστηκαν ότι ήταν θύματα της πρόσφατα καθιερωμένης σχεδόν ολοκληρωτικής απαγόρευσης των αμβλώσεων στη χώρα τους.

Περίπου 1.000 τέτοιες υποθέσεις έχουν υποβληθεί στο ΕΔΑΔ και είναι η πρώτη φορά που αποφαίνεται για μία.

«Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι αιτούντες δεν είχαν προσκομίσει κανένα πειστικό ιατρικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι διέτρεχαν πραγματικό κίνδυνο να επηρεαστούν άμεσα από [το νόμο για τις αμβλώσεις]», ανέφερε το ΕΔΑΔ σε δήλωση που ανακοινώνει την απόφαση.

Οι οκτώ γυναίκες – που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 1993 – υπέβαλαν την καταγγελία τους το 2021 μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης του Οκτωβρίου 2020 από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας (TK) που έκρινε ότι οι αμβλώσεις λόγω διάγνωσης σοβαρών εμβρυϊκών ανωμαλιών ήταν αντισυνταγματικές.

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024