Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολωνία : Νέος νόμος κατά των αμβλώσεων - Ξανά στους δρόμους οι γυναίκες

Πολωνία : Νέος νόμος κατά των αμβλώσεων – Ξανά στους δρόμους οι γυναίκες

Επί της ουσίας, με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει ουσιαστικά τις αμβλώσεις στην χώρα θα τεθεί σε ισχύ, με την απόφαση να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρουσίασε μια γραπτή αιτιολόγηση της απόφασης για την προστασία της ζωής. Σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις, η απόφαση θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» ανέφερε στο Twitter το κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά τη μεταρρύθμισή του από το συντηρητικό, καθολικό κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του, με απόφασή του στις 22 Οκτωβρίου έθεσε εκτός νόμου τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα.

Επί της ουσίας, με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Μαζικές διαδηλώσεις

Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άνευ προηγουμένου για τη χώρα.

Διαδηλώσεις προαναγγέλθηκαν για σήμερα το βράδυ μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βαρσοβία, καθώς και σε αρκετές πόλεις της χώρας.

«Καλούμε όλους να βγουν στους δρόμους (…) Εκφράστε τον θυμό σας όπως κρίνετε σκόπιμο», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η Μάρτα Λέμπαρτ του βασικού κινήματος πίσω από τις διαδηλώσεις.

«Ολόκληρη η Πολωνία κινητοποιείται, όχι μόνο η Βαρσοβία, είμαστε έτοιμοι! Όταν μιλάμε για την κόλαση των γυναικών, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για την κόλαση της κυβέρνησης», πρόσθεσε η Κλεμέντινα Σουσάνοου, μέλος του ίδιου κινήματος.

Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία. Οι φεμινιστικές οργανώσεις υπολογίζουν σε 200.000 τις παράνομες αμβλώσεις ή τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024