Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος ποινικοποιείται

Όταν η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος ποινικοποιείται

Στην Μπέρναρντ επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 δολαρίων και θα της επιδοθεί επιστολή επίπληξης, αλλά θα της επιτραπεί να διατηρήσει την άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

Μετά από 14 ώρες κατάθεσης, συζήτησης και καταθέσεων μαρτύρων, το Συμβούλιο Αδειών της Ιντιάνα εξέδωσε απόφαση για την υπόθεση σχετικά με την γυναικολόγο Δρ. Κέιτλιν Μπερνάρντ.

Η ακρόαση ήρθε ως απάντηση στην καταγγελία του Γενικού Εισαγγελέα Τοντ Ροκίτα προς το συμβούλιο ότι  Δρ. Μπερνάρντ παραβίασε τη νομοθεσία περί απορρήτου των ασθενών.

Αρχικά, εξέτασαν εάν η Δρ. Μπερνάρντ παραβίασε τη νομοθεσία περί απορρήτου όταν είπε σε ένα μέλος των μέσων ενημέρωσης για ένα 10χρονο θύμα βιασμού από το Οχάιο που ταξίδευε στην Ιντιάνα για να κάνει άμβλωση.

Το ιατρικό συμβούλιο της Ιντιάνα διαπίστωσε ότι η γυναικολόγος παραβίασε τους νόμους περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, καθώς αποκάλυψε δημοσίως ότι είχε πραγματοποιήσει την άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων της ασθενούς, παρόλο που δεν την κατονόμασε ποτέ και παρείχε στα μίντια μόνο ένα γενικό περίγραμμα της υπόθεσης, όπως συνήθως κάνουν οι γιατροί, όταν προσπαθούν να υπερασπιστούν δικαιώματα αυτοδιάθεσης και υγείας.

Στην Μπέρναρντ επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 δολαρίων και θα της επιδοθεί επιστολή επίπληξης, αλλά θα της επιτραπεί να διατηρήσει την άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

Το δικαίωμα στην αναπαραγωγική υγεία

Η γιατρός από πλευράς της εξέφρασε ότι κατά τη γνώμη της ότι το να μοιράζεται τέτοιου είδους λεπτομέρειες όπως έκανε για την εν λόγω ασθενή ήταν σημαντικό λόγω του ρόλου της να είναι υπέρμαχος της αναπαραγωγικής υγείας.

«Στο πλαίσιο της υπεράσπισής μου για την υποστήριξη της πρόσβασης σε ολοκληρωμένη αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, ένιωσα ότι ήταν σημαντικό να καταλάβω ότι επρόκειτο να καλέσουν μια ειδική συνεδρία και ότι υπήρχε πραγματική πιθανότητα να περάσουν την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιντιάνα χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και ότι ασθενείς σαν εκείνη θα αναγκάζονταν να φύγουν εκτός πολιτείας για να πραγματοποιήσουν άμβλωση», είπε ο Μπέρναρντ.

 Καταδικάζουν συνάδελφοί της

«Πιστεύω ότι είναι απίστευτα ατυχές, καθώς ο εκφοβισμός του Δρ Μπερνάρντ στέλνει ένα μήνυμα ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε γιατρό που παρέχει ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη βασισμένη σε στοιχεία στους ασθενείς του», είπε η Δρ. Τρέισι Γουίλκινσον, συνάδελφος της Μπερνάρντ.

«Είναι τρομερό ως γιατροί που απλώς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον ασθενή μας και τις οικογένειές τους. Και αυτή η απόφαση θέτει πραγματικά υπό αμφισβήτηση την ικανότητά μας να το κάνουμε αυτό», είπε η Δρ Caroline Rouse.

Μια ακόμα συνάδελφός της είπε ότι πιστεύει ότι η Μπερνάρντ δεν έκανε τίποτα λάθος ανεξάρτητα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

«Αυτό στέλνει ένα μήνυμα σε όλους τους γιατρούς παντού ότι η πολιτική δίωξη μπορεί να συμβεί σε εσάς μετά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους ασθενείς σας», είπε. «Νομίζω ότι το ένα μάθημα που πήρα από όλα αυτά είναι ότι πρέπει να είσαι απίστευτα γενναίος και απίστευτα αφοσιωμένος στις αξίες σου και στα πράγματα που αντιπροσωπεύεις γιατί αυτό που συνέβη σήμερα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε από εμάς».

Η υπόθεση της Ιντιάνα

Ήταν λίγες ημέρες μετά την ανατροπή του νόμου Roe τον περασμένο Ιούνιο, όταν μια 10χρονη ζήτησε από τη γυναικολόγο της βοήθεια της. Η ανήλικη ήθελε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, ωστόσο λόγω του νέου νόμου δεν μπορούσε, καθότι απαγορευόταν.

Το Οχάιο είχε μια σκανδαλώδη απαγόρευση που απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά τις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πριν οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες.

Η 10χρονη ήταν έγκυος για έξι εβδομάδες και τρεις ημέρες και το πιο σοκαριστικό ήταν ότι είχε πέσει θύμα βιασμού.

Η ιστορία της έγινε γνωστή μέσα σε λίγες μόλις μέρες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε την υπόθεση σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούλιο: «Δέκα ετών – 10 ετών! – βιασμένη, έξι εβδομάδων έγκυος, ήδη τραυματισμένη, αναγκάστηκε να ταξιδέψει σε άλλη πολιτεία», δήλωνε τότε αποκαρδιωμένος και εξοργισμένος με τις εξελίξεις, Αμερικανός Πρόεδρος.

Η ιστορία επιβεβαιώθηκε όταν ο 27χρονος Gerson Fuentes κατηγορήθηκε στην κομητεία Φράνκλιν του Οχάιο, αφού ομολόγησε ότι βίασε το κορίτσι τουλάχιστον δύο φορές.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024