Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαζικοί σκοτωμοί: Έξι αιματηρές επέτειοι που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Σερβία

Μαζικοί σκοτωμοί: Έξι αιματηρές επέτειοι που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Σερβία

Από το 2007 μέχρι σήμερα, η Σερβία έχει βιώσει έξι συγκλονιστικούς μαζικούς σκοτωμούς

Δυστυχώς, τα δύο πρόσφατα συγκλονιστικά περιστατικά μαζικών σκοτωμών στην Σερβία, δεν ήταν τα πρώτα, ούτε τα πιο αιματηρά που βίωσε η χώρα.

Πριν δολοφονήσει ο 14χρονος Vladislav Ribnikar 8 συμμαθητές του και ο 21χρονος Uros B. άλλους οκτώ και τραυματίζοντας 15, η Σερβία θρήνησε 35 νεκρούς και 29 τραυματίες σε τέσσερα μαζικούς σκοτωμούς από το 2007.

2007 – Σκοτωμοί του Γιαμπούκοβατς – Πόρτα-πόρτα

Εννέα νεκροί και πέντε τραυματίες

Στις 27 Ιουλίου 2007, ο Νίκολα Ραντοσάβλιεβιτς μόλις είχε επιστρέψει στο χωριό του Γιακούμποβατς από την Αυστρία, μετά την απόλυσή του και έκατσε να γευματίσει με την γυναίκα του. Κατά τη διάρκεια του φαγητού όμως καβγάδισαν και ο ίδιος χτύπησε την ανυπεράσπιστη γυναίκα σπάζοντας τη μύτη και το σαγόνι της, ώσπου έπεσε αιμόφυρτη στο πάτωμα. Στη συνέχεια ο Ραντοσάβλιεβιτς πήγε και έπεσε μέσα σε ένα πηγάδι που βρίσκεται στο σπίτι του!

Όταν τον άκουσε ένας γείτονας, έτρεξε γρήγορα να τον βγάλει από το πηγάδι, δίχως φυσικά να το… εκτιμήσει ο Ραντοσάβλιεβιτς. Ο τελευταίος έτρεξε στο σπίτι του, πήρε το κυνηγετικό όπλο του πατέρα του και απείλησε τον γείτονα να επιστέψει σπίτι του ειδάλλως θα τον πυροβολούσε. Ο γείτονας απομακρύνθηκε τρέχοντας.

Αιμόφυρτος και με ένα όπλο στο χέρι, ο δράστης βγήκε στους δρόμους και αφού σταμάτησε σε έναν φράχτη μιας γειτονικής αυλής, άρχισε να πυροβολεί μέσα από ένα άνοιγμα, σκοτώνοντας μια ηλικιωμένη γυναίκα και δύο άνδρες, πατέρα και γιο.

Προχώρησε πιο κάτω στο δρόμο και είδε ένα παντρεμένο ζευγάρι να στέκεται σε μια άλλη αυλή. Πυροβόλησε πρώτα τον άνδρα και μετά τη γυναίκα, η οποία δεν πρόλαβε να διαφύγει. Μετά τους πυροβολισμούς, μια ηλικιωμένη γυναίκα βγήκε στην αυλή και την πυροβόλησε και αυτή τραυματίζοντάς τη.

Ύστερα, πυροβόλησε έναν έφηβο που στεκόταν στην αυλή του. Όταν ο πατέρας του παιδιού προς το μέρος του γιού του και έσκυψε πάνω του ο Ραντοσάβλιεβιτς τον πυροβόλησε στην πλάτη. Στη συνέχεια βγήκε ξανά στον δρόμο και πυροβόλησε στην πλάτη έναν άλλον άνδρα που πήγαινε να φύγει.

Μετά πήγε στο σπίτι της πεθεράς του αδερφού του όπου πυροβόλησε στην αυλή μια γυναίκα που έπλενε ενώ τραυμάτισε και έναν ηλικιωμένο στον δρόμο. Το τελευταίο άτομο που πυροβόλησε ήταν η πεθερά του αδερφού του, την οποία κατηγόρησε ότι τον είχε μαγέψει ρωτώντας τη μάλιστα εάν έκανε μάγια.

Πριν καταλήξει να πάει στον τάφο των γονιών του κατά τις 2 τα ξημερώματα, λυπήθηκε τη ζωή ενός άνδρα που είχε κρυφτεί πίσω από ένα τρέιλερ, αφήνοντάς τον να ζήσει. Στο νεκροταφείο αυτοπυροβολήθηκε στο στομάχι και στη συνέχεια συνελήφθη.

Κατέληξε σε ψυχιατρείο

Μετά τον πυροβολισμό, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο στο Βελιγράδι με τους γιατρούς να συμπεραίνουν ότι τη στιγμή του εγκλήματος, δεν μπορούσε να καταλάβει τη σημασία αυτού που έκανε ή να ελέγξει τις πράξεις του.

Μια ομάδα ειδικών ψυχίατρών διαπίστωσε ότι είχε οξεία παρανοϊκή ψύχωση, με αίσθημα απειλής και συνεχώς σκεφτόταν πώς κάποιος ήθελε να τον βλάψει. Δεν καταδικάστηκε αλλά στάλθηκε στο Κεντρικό Νοσοκομείο Φυλακών του Βελιγραδίου για θεραπεία. Η γυναίκα του ξαναπαντρεύτηκε και δεν επέστρεψε στο Jabukovac. Ο ίδιος βρίσκεται από το 2021 στο Ειδικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Upper Toponica»

2013 – Το πιο αιματηρό επεισόδιο στη Σερβία

14 νεκροί και 1 τραυματίας

Τα ξημερώματα της 9ης Απριλίου 2013, στο χωριό Velika Ivanča, ο βετεράνος του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου Λιούμπισα Μπογκντάνοβιτς πυροβόλησε και σκότωσε την 83χρονη μητέρα του και τον 42χρονο γιο του Branko και τραυμάτισε τη σύζυγό του Javorka στο κεφάλι.

Στη συνέχεια, με ένα πιστόλι CZ-88 των 9 χιλιοστών εισέβαλε σε τέσσερα γειτονικά σπίτια, σκοτώνοντας πέντε άνδρες, πέντε γυναίκες και ένα δίχρονο παιδί, τους περισσότερους από τους οποίους πυροβόλησε στο κεφάλι ενώ κοιμόντουσαν.

Η σύζυγός του δράστη κατάφερε να καλέσει την αστυνομία, η οποία μόλις έφτασε, βρήκε τον Μπογκντάνοβιτς στην πίσω αυλή του σπιτιού του, με τον ίδιο να προλαβαίνει να αυτοπυροβοληθεί.

Δώδεκα από τα θύματα πέθαναν επί τόπου και ένα θύμα πέθανε αργότερα την ίδια μέρα σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Ο Μπογκντάνοβιτς και η σύζυγός του μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση ενώ ο δράστης υπέκυψε στα τραύματά του δύο ημέρες αργότερα, έχοντας «καταφέρει» ρεκόρ θανάτων από μαζικούς πυροβολισμούς.

Λέγεται ότι ο Μπογκντάνοβιτς είχε ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας και είχε μια διαμάχη με τον γιο του για τη σχέση του με μια γυναίκα την οποία ο Μπογκντάνοβιτς δεν ενέκρινε.

Αν και ο ίδιος δεν ήταν γνωστό αν έπασχε από ψυχική ασθένεια, η οικογένειά του είχε ιστορικό. Εκτός από τον πατέρα του Μπογκντάνοβιτς που αυτοκτόνησε, ο ξάδερφός του και ο θείος του υπέφεραν από ψυχικές ασθένειες, ο τελευταίος νοσηλευόταν και τελικά πέθανε σε ψυχιατρικό ίδρυμα

2015 – Χωριά Orom και Martonoš – «Ο μπαμπάς διαφώνησε με τον γάμο»

7 νεκροί και 1 τραυματίας

Στον Ράντε Σεφέρ στη πόλη Σέντα δεν άρεσε καθόλου το κορίτσι του γιού του και δεν ήθελε την παντρευτεί. Όντας θυμωμένος με την πρώην σύζυγό του που τον είχε χωρίσει το 2014, την κατηγορούσε για τον γάμο του γιού τους. Ήταν επίσης θυμωμένος που ο γιος του είχε σχεδιάσει να ζήσει στη Γαλλία μετά το γάμο.

Παρόλα αυτά πήγε στον γάμο στις 16 Μαΐου 2015, όπου μέθυσε. Τότε βρήκε ευκαιρία μήπως συμφιλιωθεί με την πρώην γυναίκα του, πείθοντάς την να επιστρέψει στο σπίτι τους.

Μετά τον γάμο ακολούθησε το αυτοκίνητο της πρώην συζύγου και του μικρότερου γιου του και περίπου στις 4:30 τα ξημερώματα τους προσπέρασε και έκλεισε τον δρόμο. Όταν τους επιτέθηκε, ο γιός του κάλεσε την αστυνομία τον οποίο και συνέλαβε για βίαιη συμπεριφορά.

Μετά από λίγες ώρες αφέθηκε ελεύθερος και εκείνος πήγε στο σπίτι του, πήρε ένα όπλο και κατευθύνθηκε στο χωριό Όρομ. Εκεί ξεκίνησε το μακελειό.

Στο Όρομ, πυροβόλησε τους γονείς της γυναίκας του στο σπίτι τους. Μετά πήγε στο Martonoš. Περίπου στις 10 το πρωί, εισέβαλε στο σπίτι και φώναξε: «Σκύλες, θα σας σκοτώσω όλες». Στο σπίτι βρίσκονταν τουλάχιστον 20 άτομα μετά τη γαμήλια γιορτή.

Εκεί πυροβόλησε και σκότωσε τη γυναίκα του γιου του, τους γονείς της, την πρώην σύζυγό του και τραυμάτισε τη θεία της γυναίκας του στους ώμους και στο στήθος. Όταν ο γιος του άκουσε τους πυροβολισμούς και τις κραυγές και ήρθε να μάθει τι συνέβαινε, ο Σέφερ στόχευσε με ένα κυνηγετικό όπλο εναντίον του και πάτησε τη σκανδάλη, αλλά δεν κατάφερε να τον πυροβολήσει.

Ο γιος του έφυγε τρέχοντας και ο Σέφερ φώναξε: «Γύρνα πίσω, σκύλα, και θα σε σκοτώσω». Όταν πήγε να ξαναοπλίσει, ο σύζυγος της τραυματισμένης θείας χτύπησε τον δράστη στον λαιμό με μια καρέκλα, και έπεσε κάτω. Αμέσως, έπεσε πάνω του και στραγγάλισε τον δράστη.

Ο θλιβερός απολογισμός, ήταν 7 νεκροί (μαζί με τον δράστη) και ένας τραυματίας.

2016 – Σκοτωμοί του Žitište – Σκότωσε πέντε και ύστερα του απέσπασαν το όπλο

5 νεκροί και 22 τραυματίες

Το βράδυ της 2ας Ιουλίου 2016, ο Sinisa Zlatic πήγε σε μια καφετέρια στη περιοχή Βανάτο, κατά τη διάρκεια ενός τοπικού φεστιβάλ, όπου είδε την εν διαστάσει γυναίκα του με μια παρέα φίλων.

Επηρεάστηκε τόσο πολύ που επέστρεψε στο σπίτι και πήρε ένα τυφέκιο AK-47 που είχε παράνομα. Στη συνέχεια πήγε ξανά στην καφετέρια και περίπου στις 01:40 άρχισε να πυροβολεί στον αέρα.

Δυστυχώς, όμως δεν έμεινε σε εκείνο το στάδιο της «τρέλας», καθώς έστρεψε το όπλο στη γυναίκα του. Στη συνέχεια, σκότωσε την ίδια και μια άλλη γυναίκα, ενώ μετά άρχισε να πυροβολεί τυχαία σκοτώνοντας τρεις άνδρες και τραυματίζοντας άλλους 22 ανθρώπους.

Κάποιοι θαμώνες όμως είχαν την τόλμη να αρπάξουν το όπλο από τον δράστη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει. Αμέσως μετά κατέφθασε η αστυνομία και τον συνέλαβε.

Την 1η Μαρτίου 2017, το ανώτατο δικαστήριο του Zrenjanin καταδίκασε τον Zlatić σε 40 χρόνια φυλάκιση, τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024