Λίγο πριν την εκπνοή του έτους και όσοι δεν έχετε προλάβει να φτιάξετε την καθιερωμένη και παραδοσιακή βασιλόπιτα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει να σας προτείνει μια εύκολη συνταγή, που μπορεί να την καταφέρουν ακόμη και οι αρχάριοι της ζαχαροπλαστικής.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. γάλα
  • 80 γρ. κονιάκ
  • 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • άχνη ζάχαρη για διακόσμηση

Εκτέλεση

  • Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής.
  • Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μίγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μίγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  • Από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι απαλά αναδιπλώνετε το μίγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη και μετά το ψήσιμο η πίτα μας.
  • Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο διότι η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός τότε ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50 λεπτά.
  • Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα ή την λάμα από ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνή τότε η πίτα μας είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος.
  • Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει σωστά.