Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα»: Μεγάλη έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα»: Μεγάλη έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μετά την ξενάγηση από τον Ευθύμη Λαζόγκα, στο Καφέ του Μουσείου θα μιλήσουν οι ιστορικοί τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, Χριστόφορος Μαρίνος, ο καθηγητής αισθητικής φιλοσοφίας Γιώργος Ξηροπαΐδης και η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.

Η περιήγηση στην έκθεση και στα έργα του Γιώργου Λαζόγκα, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, το μεσημέρι θα συνδυαστεί με τις συνεκτιθέμενες μοναδικές αρχαιότητες αναδεικνύοντας τις πηγές έμπνευσης για τη σύγχρονη εικαστική προσέγγιση του καλλιτέχνη και εν τέλει την αμφίδρομη σχέση τους.

Η άποψη του Γιώργου Λαζόγκα ότι «ο ένας πολιτισμός γεννά τον επόμενο», καθώς και ότι «η αναφορά στο αρχαϊκό εξασφαλίζει μια αδιάλειπτη συνέχεια χρόνου, τόπου και εικόνας” κυριαρχούν στις τρεις ενότητας της έκθεσης: «Αποδράσεις στη Μεσόγειο», «Θραύσματα μνήμης» , «Μεταμορφώσεις», οι οποίες αποτελούν το παλίμψηστο χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας τέχνης τη δεκαετία του ’70 για να περιγράψει τη συνέχεια χρόνου και εικόνας.

Διαβάστε επίσης: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η εμπερία της περιήγησης μέσα σε ένα κουτί γεμάτο εκπλήξεις

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

30 έργα, 28 σχέδια και σε 2 προθήκες 21 σχέδια και 2 βιβλία του Γιώργου Λαζόγκα «συνοδοιπορούν» με 23 ειδικά επιλεγμένες αρχαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η έκθεση υπομνηματίζει στο ευρύ κοινό την πολυποίκιλη ενασχόληση του Λαζόγκα με το παρελθόν και το νοητό διάλογο που δημιουργείται ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Από την αρχή της πορείας του ο καλλιτέχνης ανασύρει στα έργα του ιστορικά και μυθολογικά σπαράγματα για να δημιουργήσει νέες οπτικές και εννοιολογικές αφηγήσεις.

Η έκθεση χωρίζεται στις ενότητες: «Αποδράσεις στη Μεσόγειο», «Θραύσματα μνήμης» και «Μεταμορφώσεις εικόνων». Και οι τρεις ενότητες αποτελούν παλίμψηστα του χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας της τέχνης τη δεκαετία του ’70 για να περιγράψει τις στρωματογραφίες της εικόνας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Γιώργος Λαζόγκας

Ο Γιώργος Λαζόγκας (1945 – 5 Ιουλίου 2022) ήταν Έλληνας ζωγράφος. Έχει υπάρξει ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, γεννήθηκε το 1945 στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970) και ζωγραφική στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.

Είχε λάβει μέρος σε πάνω από τριάντα ομαδικές εκθέσεις από το 1970 και έχει πραγματοποιήσει σειρά ατομικών εκθέσεων. Μέχρι το 1999 υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και στο διάστημα 2008-2012 στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Το 2008 δημιούργησε μια μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για το σταθμό «Ελαιώνας» του μετρό της Αθήνας.

Πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα

Διάρκεια έκθσης έως 30 Νοεμβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη: 13:00 – 20:00 | Από Τετάρτη έως Δευτέρα: 08:30 – 15:30
Ξενάγηση: Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, στις 12 μ.μ..

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024